Facebook Pixel

Miody

Naturalne miody z małopolskich pasiek

Miód nazywany jest bursztynowym lekarstwem albo płynnym złotem. My to złoto kochamy, dlatego w naszym sklepie Schroniska Bukowina nie mogło zabraknąć tego wyjątkowego produktu. Nasze miody pochodzą od lokalnych, sprawdzonych pszczelarzy. Pszczelarze, od których pochodzą nasze miody, produkują je według tradycyjnych receptur, znanych od pokoleń. Stawiamy na polskość, lokalne tradycje i jakość. Nasz miód pszczeli ma dojrzały, głęboki smak, który doceniają najwięksi smakosze. W ofercie znajdziesz miody nektarowe oraz spadziowe. Dbamy o każdy szczegół, dlatego miody pakujemy do słoiczków z gustownymi etykietami, a wieczka zawiązujemy naturalnym sznurkiem. Zajrzyj do naszej spiżarni i przekonaj się, jak wiele znajdziesz tu produktów pszczelich.

Wyjątkowość produktów pszczelich w Schronisku Bukowina

Nasz płynny miód pszczeli powstaje w wyjątkowy sposób. Wszystko zaczyna się od dobrej jakości roślin, do których przylatują pszczoły. Mamy pewność, że pszczoły z naszych małopolskich pasiek czerpią z natury to, co najlepsze – dbają o to nasi zaprzyjaźnieni pszczelarze. Ich hodowle spełniają wszystkie surowe normy, a sposób pozyskiwania miodu jest im znany od pokoleń. Tradycyjne metody wytwarzania „płynnego złota” w połączeniu z wyjątkowym mikroklimatem górskim daje pewność, że nasze produkty pszczele to prawdziwa poezja. Sięgnij po wyjątkowy, naturalny miód pszczeli i zakochaj się w jego złocistym kolorze, wykwintnym smaku i aromacie. Kupując u nas masz pewność, że dostajesz produkt z wiarygodnego źródła, bez niemiłych niespodzianek w jego składzie. Dobry, prawdziwy miód poznasz po jego wadze – 1 litr miodu waży około 1,4 kg. Zajrzyj do naszej spiżarni i przekonaj się jak słodki jest to ciężar.

Miód – zdrowie zaklęte w płynnym złocie

Trudno przecenić produkty pszczele. Od wieków uznawane były za cudowne lekarstwo zarówno dla ciała jak i dla duszy. Wykorzystywano go leczniczo w medycynie naturalnej z racji zawartości wielu składników aktywnych. Miód jest jednym z naturalnych antybiotyków, dlatego również dziś zalecany jest jako naturalne lekarstwo na choroby przeziębieniowe. Niezwykły i unikatowy skład miodu wspomaga leczenie kaszlu, wzmacnia odporność i posiada właściwości antybakteryjne. To właśnie enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych owadów zawierają nadtlenek wodoru, czyli substancję o silnych właściwościach bakteriobójczych. Miód Idealnie sprawdzi się u osób mających problemy kardiologiczne, gdyż wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Wszystko to dzięki zawartym w miodzie potasie oraz acetylocholinie. Oprócz tego miód ma działanie uspokajające, koi nerwy i wycisza przed snem. Dostarcza on naszemu organizmowi mocną dawkę wartości odżywczych. Po miód warto sięgać w czasie dużego wysiłku fizycznego i umysłowego oraz w okresach przemęczenia.Właściwości lecznicze miodu pozwolą nam cieszyć się siłą i zdrowiem. Każdy miód jest nieco inny i różnią się ich właściwości lecznicze, ale niezależnie od tego, który wybierzesz – zawsze przysłuży się Twojemu zdrowiu. Obok leczniczych właściwości, miód to oczywiście wyjątkowe walory smakowe, które podkreślą smak Twoich potraw. Użyj go do przygotowaniu słodkich wypieków świątecznych. Miód płynny będzie niezastąpiony podczas przygotowania tradycyjnego piernika długo dojrzewającego. Polecamy marynaty do mięs na bazie miodu – nie wyobrażamy sobie grillowanych żeberek bez miodowej marynaty, albo złocistego kurczaka w miodzie. Jeśli chcesz zastąpić zwykły cukier zdrowszym odpowiednikiem, postaw na miód. Pamiętaj jednak, żeby nie dodawać go do gorącej herbaty – miód traci swoje lecznicze właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni. Na koniec wisienka na torcie: pancakes polane miodem z dodatkiem posiekanych orzeszków. Daj się rozpieścić i zajrzyj na nasze półki z polskim, naturalnym miodem.

Jak powstaje prawdziwy miód?

Miód to substancja o słodkim smaku, która zostaje wytworzona przez pszczoły z nektaru kwiatów lub soku pozyskanego z żywych części roślin. 

Rośliny to żywe organizmy, które w czasie kwitnienie przechodzą okres godów roślinności. Wtedy też zwabiają pszczoły swoim kolorem, zapachem i wydzielanym nektarem. Zapylanie kwiatów to jedna z głównych ról pszczół w ekosystemie. Miód zaczyna powstawać w momencie, gdy pszczoła odnajdzie i zlokalizuje swój pożytek, czyli roślinę miododajną, która będzie źródłem nektaru lub spadzi. Kiedy owad wraca do ula rozpoczyna taniec na plastrze. W ten sposób inne pszczoły zbieraczki są informowane o kierunku, ilości i przede wszystkim - jakości zebranego pożytku. Następnie pszczoły zbieraczki zaczynają pobierać nektar do specjalnego zbiorniczka, czyli tzw. wola miodowego, aby później po powrocie do ula przekazać go swoim siostrom - pszczołom robotnicom. Dzięki tej współpracy nektar zostaje wzbogacony cennymi enzymami pszczół.

Nektar lub spadź zebrane przez owady składowane są w komórkach plastra. Ten z kolei ciągle zmienia swoje położenie, ponieważ jest przenoszony przez pszczoły z miejsca na miejsce. Kiedy miód jest gotowy, pszczoły pokrywają komórki cienką woskową pokrywą, która odpowiedzialna jest za ochronę miodu przed wilgocią i zepsuciem.

W czasie dojrzewania nektaru substancja zagęszcza się oraz zachodzą w niej zmiany chemiczne. Kiedy nektar jest rzadki znajduje się w nim spora ilość sacharozy, a mało cukrów prostych. Jednak z czasem pod wpływem działania substancji zawartych w wydzielinie gruczołów pszczół, dochodzi do rozkładu dwucukru sacharozy na cukry proste, czyli: glukozę i fruktozę. Dojrzały miód posiada większą ilość kwasów organicznych i substancję bakteriostatyczną. Wydobywanie miodu, czyli innymi słowy - miodobranie - polega na odsklepianiu i odwirowaniu miodu w miodarkach. Miód, który wydostaje się z wirówku przepuszczany jest przez sita, aby usunąć zanieczyszczenia. Po odstaniu miodu, jest on rozlewany do słoików, aby później móc znaleźć się na naszych stołach. 

Od czego zależy smak i kolor miodu?

O barwie miodu decyduje rodzaj roślin, z których pszczoły zbierają nektar, spadź i pyłek. Miód może przybierać kolor od białego, poprzez jasnożółty, a nawet brunatno- brązowy. Miód rzepakowy, kiedy jest w stanie płynnym, ma kolor słomkowy, natomiast gdy się krystalizuje barwa zmienia się na białą. Miód gryczany w płynnej konsystencji przybiera kolor ciemno herbaciany, a po krystalizacji brązowy odcień. Barwa tego samego miodu może się zmieniać każdego roku. Wszystko uzależnione jest od rodzaju pożytku w danej okolicy oraz terminu zbioru. 

Miód w kuchni - jak możemy go wykorzystać?

Miód to prawdziwe płynne złoto, które ma spore znaczenie nie tylko dla naszego zdrowia, ale także dla sztuki kulinarnej. Miód wzbogaca smak posiłków i napojów, a dodatkowo zbawiennie wpływa na ludzki organizm. Warto odkryć potencjał miodu również w kuchni! Okres jesienno zimowy kojarzy nam się z chłodnymi wieczorami i przeziębieniem. Wiele osób sięga w tym czasie po miód nie tylko ze względu na zdrowie, ale i dla smaku. Stając w szranki z grypą warto przygotować pyszną, rozgrzewającą herbatę z cytryną, sokiem malinowym i miodem. Innym napojem, pozwalającym na walkę z infekcją jest mleko z miodem i masłem. Ważne jest, aby sprawdzić temperaturę napoju, gdyż miód powyżej 40℃ przegrzewa się i traci swoje cenne właściwości. 

Miód idealnie sprawdzi się, jako marynata do mięs. Wystarczy tylko dodać do niego ulubione przyprawy, musztardę,czosnek i wstawić wszystko do lodówki na kilka godzin. Mięso stanie się miękkie i soczyste. Aż ślinka cieknie! 

Oprócz tego miód można stosować jako składnik sosów. Głębie smaku stworzyć można dodając miód do dwóch łyżeczek musztardy sarepskiej, doprawiając całość ulubionym pieprzem wedle uznania. 

Miód to słodycz, która towarzyszy ludziom od wieków. Każdy wie, jak ciężko jest oprzeć się jego smakowi, tym bardziej jeśli mowa o deserach. Pieczone jabłko z rodzynkami i miodem, naleśniki z ulubionymi owocami karmelizowanymi w miodzie, czy nie brzmi to smakowicie? Dzięki produktom dostępnym w Sklepie Schronisko Bukowina wszystkie te pyszności możesz przygotować w swojej kuchni. 

Prawdziwe miody prosto z pasieki

Sklep Schronisko Bukowina to istny raj dla prawdziwych smakoszy miodu. To miejsce, w którym każdy odnajdzie swój ulubiony smak. Na czele naszej “miodowej drużyny” znalazł się miód lipowy charakteryzujący się wyraźnym zapachem kwiatu lipy i żółto pomarańczowym kolorem. Zaraz za nim stoi ciemno herbaciany miód gryczany, esencjonalny miód wrzosowy oraz miód akacjowy o kremowej barwie i intensywnie słodkim smaku. W naszej spiżarni znaleźć można mniej znany, ale jakże smaczny miód faceliowy, pozyskiwany z kwiatów facelii. Na naszych półkach nie mogło również zabraknąć miodu malinowego o kwaskowym, wyrazistym smaku, który będzie stanowił  idealne połączenie z syropami i nalewkami. Gwarancją słodkiego i intensywnie pachnącego miodu jest miód mniszkowy oraz miód nawłociowy, nazywany złotą rózgą. W ofercie sklepu Schronisko Bukowina dostępny jest także miód spadziowy posiadający żywiczny aromat i łagodny smak. 

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 24

na stronę
Desc
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 24

na stronę
Desc