Miody: naturalny miód z pasieki
Naturalne miody pszczele z małopolskich pasiek
Miód leśny nazywany jest bursztynowym lekarstwem albo płynnym złotem. My to złoto kochamy, dlatego w naszym sklepie Schroniska Bukowina nie mogło zabraknąć tego wyjątkowego produktu. Nasze miody pochodzą od lokalnych, sprawdzonych pszczelarzy lokalnych. Tradycyjne miody prosto z polskich pasiek, produkowane są według receptur, znanych od pokoleń.S tawiamy na polskość, lokalne tradycje i jakość. Nasz miód z pasiek ma dojrzały, głęboki smak, który doceniają najwięksi smakosze. W ofercie znajdziesz szeroki wybór miodów nektarowych oraz spadziowych. Dbamy o każdy szczegół, dlatego pakujemy je do słoiczków z gustownymi etykietami. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego i przekonaj się, jak wiele znajdziesz tu produktów pszczelich takich jak pierzga, pyłek pszczeli, propolis oraz oczywiście szereg aromatycznych miodów kwiatowych. Zasmakuj zdrowej, słodkiej natury w postaci najlepszych miodów!
Wyjątkowość miodów i produktów pszczelich w sklepie internetowym Schronisko Bukowina
Nasz płynny miód jest naturalnym produktem wytwarzanym przez pracowite owady. Wszystko zaczyna się od dobrej jakości roślin, do których przylatują robotnice. Mamy pewność, że pracowite owady z naszych małopolskich pasiek czerpią z natury to, co najlepsze – dbają o to nasi zaprzyjaźnieni pszczelarze. Ich hodowle spełniają wszystkie surowe normy, a sposób pozyskiwania miodu jest im znany od pokoleń. Tradycyjne metody wytwarzania „płynnego złota” w połączeniu z wyjątkowym mikroklimatem górskim daje pewność, że nasze produkty pszczele to prawdziwa poezja.
Sklep z miodami z polskich, rodzinnych pasiek
Sięgnij po wyjątkowy, naturalny miód pszczeli i zakochaj się w jego złocistym kolorze, wykwintnym smaku i aromacie. Kupując u nas masz pewność, że dostajesz produkt z wiarygodnego źródła, bez niemiłych niespodzianek w jego składzie. Dobry, prawdziwy wyrób poznasz po jego wadze – 1 litr miodu waży około 1,4 kg. Zajrzyj do naszej spiżarni i przekonaj się jak słodki jest to ciężar - wybierz uniwersalny miód wielokwiatowy lub swój ulubiony sok kwiatowy. Robisz większe zamówienie? Skorzystaj z darmowej dostawy w naszym sklepie online (sprawdź szczegóły w koszyku).
Miody na prezent – zdrowie zaklęte w płynnym złocie
Trudno przecenić produkty pszczele. Od wieków uznawane były za cudowne lekarstwo zarówno dla ciała jak i dla duszy. Wykorzystywano je leczniczo w medycynie naturalnej z racji zawartości wielu składników aktywnych. Właściwości zdrowotne miodu są niezaprzeczalne. Miód jest jednym z naturalnych antybiotyków, dlatego również dziś zalecany jest jako naturalne lekarstwo na choroby przeziębieniowe. Niezwykły i unikatowy skład wspomaga leczenie kaszlu, wzmacnia odporność i posiada właściwości antybakteryjne. To właśnie enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych owadów zawierają nadtlenek wodoru, czyli substancję o silnych właściwościach bakteriobójczych. Idealnie sprawdzi się u osób mających problemy kardiologiczne, gdyż wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Wszystko to dzięki zawartym w miodzie potasie oraz acetylocholinie.
Oprócz tego ma działanie uspokajające, koi nerwy i wycisza przed snem. Dostarcza on organizmowi człowieka mocną dawkę wartości odżywczych. Po miód naturalny warto sięgać w czasie dużego wysiłku fizycznego i umysłowego oraz w okresach przemęczenia. Jego właściwości lecznicze pozwolą nam cieszyć się siłą i zdrowiem. Każdy rodzaj jest nieco inny i różnią się jego właściwości lecznicze, ale niezależnie od tego, który wybierzesz – zawsze przysłuży się Twojemu zdrowiu.
Obok leczniczych właściwości, cechują go oczywiście wyjątkowe walory smakowe, które podkreślą smak Twoich potraw. Użyj go do przygotowaniu słodkich wypieków świątecznych. Płynny będzie niezastąpiony podczas przygotowania tradycyjnego piernika długo dojrzewającego. Polecamy marynaty do mięs na bazie miodu – nie wyobrażamy sobie grillowanych żeberek bez miodowej marynaty, albo złocistego kurczaka. Może pełnić rolę nieco zdrowszego odpowiednika cukru. Pamiętaj jednak, żeby nie dodawać go do gorącej herbaty – miód traci swoje lecznicze właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni. Na koniec wisienka na torcie: polej nim pancakes z dodatkiem posiekanych orzeszków. Daj się rozpieścić i zajrzyj na nasze półki z polskim, naturalnymm najzdrowszym miodem.
Jak powstaje prawdziwy miód tradycyjny?
Miód to substancja o słodkim smaku, która zostaje wytworzona przez pracowite robotnice ze słodkiego płynu kwiatowego lub soku pozyskanego z żywych części roślin.
Rośliny to żywe organizmy, które w czasie kwitnienie przechodzą okres godów roślinności. Wtedy też zwabiają owady miodne swoim kolorem, zapachem i wydzielanym słodkim sokiem z kwiatów. Zapylanie kwiatów to jedna z głównych ról pszczół w ekosystemie. Miód zaczyna powstawać w momencie, gdy odnajdzie i zlokalizuje swój pożytek, czyli roślinę miododajną, która będzie źródłem słodkiego soku z kwiatów lub spadzi. Kiedy owad wraca do ula rozpoczyna taniec na plastrze. W ten sposób inne pszczoły zbieraczki są informowane o kierunku, ilości i przede wszystkim - jakości zebranego pożytku. Następnie owady zbieraczki zaczynają pobierać nektar do specjalnego zbiorniczka, czyli tzw. wola miodowego, aby później po powrocie do ula przekazać go swoim siostrom - pszczołom robotnicom. Dzięki tej współpracy nektar zostaje wzbogacony cennymi enzymami pszczół.
Nektar lub spadź zebrane przez owady składowane są w komórkach plastra. Ten z kolei ciągle zmienia swoje położenie, ponieważ jest przenoszony przez pszczoły z miejsca na miejsce. Kiedy jest gotowy, pszczoły pokrywają komórki cienką woskową pokrywą, która odpowiedzialna jest za ochronę miodu przed wilgocią i zepsuciem.
W czasie dojrzewania nektaru substancja zagęszcza się oraz zachodzą w niej zmiany chemiczne. Kiedy nektar jest rzadki znajduje się w nim spora ilość sacharozy, a mało cukrów prostych. Jednak z czasem pod wpływem działania substancji zawartych w wydzielinie gruczołów pszczół, dochodzi do rozkładu dwucukru sacharozy na cukry proste, czyli: glukozę i fruktozę. Dojrzały miód zawiera większą ilość kwasów organicznych i substancję bakteriostatyczną. Miodobranie - polega na odsklepianiu i odwirowaniu miodu w miodarkach, który wydostaje się z wirówki następnie przepuszczany jest przez sita, aby usunąć zanieczyszczenia. Po odstaniu, jest on rozlewany do słoików, aby później móc znaleźć się na naszych stołach.
Rodzaje miodów, od czego zależy ich smak i kolor?
O barwie decyduje rodzaj roślin, z których pszczoły zbierają nektar, spadź i pyłek. Miód może