Facebook Pixel

Sery dojrzewające

Ser to przysmak, który uznawany jest za jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych pozyskiwanych z mleka. Idealnie sprawdza się jako przekąska oraz dodatek do dań. Istnieje wiele jego rodzajów, które cechują się odmiennymi wartościami odżywczymi i poziomem kaloryczności - w tej kategorii znajdą Państwo naszą ofertę serów dojrzewających.

Czym jest ser długo dojrzewający?

Jednym z najważniejszych etapów produkcji sera podpuszczkowego jest dojrzewanie. Aby mógł powstać w prawidłowy sposób, musi zostać zapewniona właściwa temperatura oraz wilgotność. Jest to bardzo ważne ze względu na rozwój żywych kultur bakterii, które wpływają na jego rozwój. Duże znaczenie ma czas dojrzewania - im dłużej ser dojrzewa, tym bardziej zyskuje szlachetniejszy, wyrazisty smak. W czasie fermentacji dochodzi do zmiany struktury sera i właściwości odżywczych. Podczas jego produkcji dojrzewanie odgrywa główną rolę - trwa zaledwie kilka tygodni, a w przypadku serów długodojrzewających proces ten zajmuje minimum 3 miesiące.

Jakie wyróżniamy rodzaje?

Sery przybierają różne kształty, kolory i smaki. Sposób produkcji sprawił, że powstało kilka ich gatunków. Sery podpuszczkowe dzielimy na miękkie - brie oraz camembert, półtwarde to m.in. limburski, a także powszechnie znane - twarde - ementaler, parmezan, cheddar i gouda.

Zdrowe sery dojrzewające

Cechuje je nie tylko oryginalny smak i zapach, kryją one również wiele pozytywnych właściwości. Zbawiennie wpływają na zdrowie, gdyż zawierają cynk, wapń i fosfor. Spożywanie serów długodojrzewających może zapobiegać osteoporozie oraz krzywicy. Doskonale oddziałują na kondycję skóry i włosów, przyspieszają metabolizm. Ich wielką zaletą jest brak laktozy, która w procesie dojrzewania ulega rozkładowi. 

Zastosowanie serów długodojrzewających

Sery długodojrzewające cieszą się szerokim zastosowaniem w kuchni. Ser żółty, czy ser pleśniowy świetnie nadadzą się na kanapkę, z kolei sery typu szwajcarskiego mogą okazać się świetnym dodatkiem do dań z makaronem oraz sosów. Sprawdzą się także jako samodzielny przysmak w towarzystwie wina. Podanie deski serów uświetni każdą imprezę. Serowe przysmaki w postaci serów dojrzewających mogą być spożywane nawet przez osoby nietolerujące laktozy.

W naszej spiżarni znaleźć można również serki góralskie oraz sery włoskie . Każdy koneser będzie zachwycony ich smakiem i aromatem!

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 2

na stronę
Desc
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 2

na stronę
Desc