Wino półsłodkie

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.
function registerWidget (w, token) { w['_ekomiWidgetsServerUrl'] = 'https://widgets.ekomi.com'; w['_customerId'] = 151182; if (w['_language'] == undefined) { w['_language'] = new Array(); } w['_language'][token] = 'auto'; if(typeof(w['_ekomiWidgetTokens']) !== 'undefined'){ w['_ekomiWidgetTokens'][w['_ekomiWidgetTokens'].length] = token; } else { w['_ekomiWidgetTokens'] = new Array(token); } if(typeof(ekomiWidgetJs) == 'undefined') { ekomiWidgetJs = true; var scr = document.createElement('script');scr.src = 'https://sw-assets.ekomiapps.de/static_resources/widget.js'; var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(scr); } else {if (typeof ekomiWidgetMain != 'undefined') {ekomiWidgetMain('ajax', token);}} return true; } (function (w) { var token = 'sf151182635254b2a2b96'; var k = document.getElementsByClassName('ekomi-widget-' + token); for(var x=0;x < k.length;x++){ registerWidget(w,token); } })(window);

Półsłodkie wina w ofercie sklepu internetowego Schronisko Bukowina

Wino to trunek, który najczęściej wybieramy. Lubimy delektować się jego smakiem podczas rodzinnych uroczystości, spotkań towarzyskich, czy eleganckich kolacji. Sięgamy po nie, gdy chcemy celebrować ważne dla nas momenty oraz, gdy potrzebujemy chwili relaksu. Jak działa wino? Niektórzy twierdzą, że zapewnia długie życie, ze względu na zawarty w nim resweratrol, będący silnym przeciwutleniaczem stymulującym gen długowieczności. Aby jednak zachować młodość, warto pamiętać o umiarze, gdyż alkohol spożywany w zbyt dużych ilościach może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Przyjrzyj się bliżej naszej ofercie i zasmakuj się w najlepszych półsłodkich winach.

Wino półsłodkie - do czego warto je serwować?

Wina półsłodkie idealnie komponują się z delikatnymi deserami, ciastami oraz owocami. Ich lekki i przyjemny dla podniebienia smak świetnie współgra z wybranymi gatunkami serów oraz z sałatkami. Jakie wino podać do obiadu? Białe wina półsłodkie warto zaserwować do białego mięsa, owoców morza i ryb, z kolei czerwone, gdy spożywamy potrawy z udziałem czerwonego mięsa. Wina semi sweet doskonale sprawdzą się również na różnego rodzaju imprezach, kiedy to najczęściej zajadamy się przekąskami. W takich okolicznościach półsłodkie białe wino będzie pasowało do jasnych, kremowych serów oraz pasztetów na zimno, a czerwone do wędlin i twardych gatunków sera. Półsłodkie wina świetnie pasują do deserów - ciasto biszkoptowe z jasnym kremem lub tarta cytrynowa zgrany duet stworzą z winem białym, natomiast czerwone lepiej sprawdzi się w połączeniu z wuzetką, czy tortem czekoladowym.

Jakie smaki charakteryzują wina półsłodkie?

Półsłodkie wina to doskonała propozycja dla osób niegustujących w wytrawnych smakach. Trunki te mają o wiele więcej wspólnego ze słodyczą niż wytrawnością. Powodem tego jest duża zawartość cukru resztkowego. Do produkcji wina półsłodkiego wykorzystuje się szczepy winne wzbogacone sporą ilością cukru, który nie zostaje całkowicie zamieniony na alkohol podczas procesu fermentacji. Jak zatem smakują wina typu semi sweet? Dobrej jakości wino półsłodkie charakteryzuje się wyczuwalną, ale nie przytłaczającą słodyczą, jego smak jest lekki, a zarazem intensywny. Które wino dostarcza nam najmniej kalorii? Zarówno wino białe, różowe, jak i czerwone mają zbliżoną kaloryczność. W winie czerwonym znajduje się około 144 kcal w 150 ml, z kolei białe i różowe mają kilka kalorii mniej, co w ostatecznym rozrachunku nie robi większej różnicy.

Wino białe półsłodkie

Wino białe produkowane jest z białych odmian winogron takich jak chardonnay, riesling, sauvignon blanc, pinot gris, czy muscat. Tego typu trunek wcale nie musi przybierać jasnej barwy - może występować w kilku odcieniach - od koloru żółtego, aż po brąz. Wytwarzany jest poprzez fermentację alkoholową bezbarwnego miąższu jasnych winogron. Wyróżniamy kilka rodzajów białego wina - może być ono wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie. O jego gatunku decyduje użyty szczep, obrana metoda winifikacji, a w przypadku wina półsłodkiego - zawartość cukru resztkowego. Skoro wiesz już, jak powstają wina półsłodkie białe, pora dowiedzieć się, w jaki sposób je podawać. Istnieje zasada, która mówi, że wina białe serwuje się przed winami czerwonymi. Trunki muszą być odpowiednio schłodzone, najlepiej, aby były podawane w temperaturze nie mniejszej niż 7 stopni Celsjusza i nie większej niż 18 stopni Celsjusza. Białe wino należy serwować w kieliszkach o smukłym kształcie, co pozwoli na utrzymanie odpowiedniej koncentracji aromatów i smaków oraz właściwą temperaturę.

Szukasz orzeźwiającego, delikatnego wina półsłodkiego? Zajrzyj do naszej wirtualnej winnicy sklepu Schronisko Bukowina i wybierz dobre wina półsłodkie dla siebie lub swoich bliskich.

Wino czerwone półsłodkie

Dobrej jakości czerwone wino półsłodkie to uniwersalny trunek, który urozmaici smak wielu potraw oraz, gdy zdecydujemy się pić go solo, wprawi nasze kubki smakowe w prawdziwą rozkosz. Półsłodkie wino czerwone to idealna propozycja dla smakoszy poszukujących nieco słodszych doznań niż czerwone wino wytrawne. Charakteryzuje się ono intensywną słodyczą, która równoważona jest przez naturalną kwasowość. W winie półsłodkim czerwonym mocno wyczuwalne są nuty owocowe. Ten rodzaj trunku wyróżnia się zbalansowanym charakterem, zarówno w kwestii smaku, jak i aromatu, dlatego wino półsłodkie czerwone idealnie współgra z wieloma daniami.

Wino półsłodkie - popularne rodzaje wina półsłodkiego

Barwa oraz aromat wina półsłodkiego zależne są od odmiany winorośli wykorzystanej do jego produkcji. Można wyróżnić zatem półsłodkie wina białe, różowe, czerwone i musujące, a także wina półsłodkie lekkie (Pinot Noir) oraz ciężkie (Tokaj, Kadarka). Gatunek wina zależy także od kraju i regionu jego pochodzenia oraz panujących tam warunków klimatycznych, czy cech rocznika. Wina półsłodkie o niższej kwasowości i intensywnym aromacie, najczęściej produkowane są w regionach o sporym nasłonecznieniu, czyli na południu od równika. Na północy natomiast powstaje wino semi sweet o cytrusowym posmaku i z wyraźnie wyczuwalną kwasowością. O bukiecie smaków i aromatów win półsłodkich decydują zbiory. Im później owoce zostaną zebrane, tym wyższe będzie stężenie cukrów w gronach. Następnym procesem pozyskiwania trunków o półsłodkich charakterze jest botrytyzowanie winogron, czyli pokrycie ich szlachetną pleśnią, która sprawia, że szybciej wysychają. Dzięki temu winogrona mają wysokie stężenie cukru i doskonale nadają się do produkcji win słodkich i półsłodkich.

Przekonaj się o naszej jakości - sprawdź wszystkie kategorie w sklepie z winem: