Masła orzechowe
Masło orzechowe – przysmak nie tylko najmłodszych
Kto z nas w dzieciństwie nie zanurzał palców w słoiku pełnym smakowitego masła z orzechów laskowych, zanim mama zdążyła rozsmarować go na świeżej kromce chleba? Dla nas smak masła orzechowego, to powrót do czasów beztroskiego dzieciństwa. Zajrzyj do naszej oferty Schroniska Bukowina i wyrusz w fascynującą podróż w czasie, pełną wyjątkowego smaku masła orzechowego. Na naszych półkach znajdziesz różne rodzaje tego wyjątkowego smakołyku. W ofercie przygotowaliśmy domowe masło orzechowe 100% – to dla tych, którzy lubią klasyczne, tradycyjne smaki, oraz kremy z różnymi dodatkami np. chrupiących ciasteczek. Ucieszą się z nich prawdziwe łasuchy. Do wyboru masz masło orzechowe z orzechów ziemnych, masło z orzechów laskowych, z aromatycznych nerkowców czy orzechów arachidowych.
Jak wygląda przechowywanie masła orzechowego?
Masło orzechowe w ostatnich latach triumfuje w świecie zdrowej żywności. Jednak żeby przekazało swoje dobroczynne dla zdrowia właściwości, musi spełnić kilka warunków. Zdrowe masło orzechowe nie zawiera sztucznych barwników. W takim maśle nie znajdziesz dodatku soli, cukru, zbędnych tłuszczów oraz chemicznych wzmacniaczy smaku. W składzie nie powinieneś znaleźć dodatkowych spulchniaczy, kwasów czy sztucznych konserwantów, które negatywnie wpływają na jakość produktu. W Schronisku Bukowina dobrze o tym wiemy, dlatego masła orzechowe, które kupisz w naszym sklepie są przygotowywane wyłącznie według domowych, tradycyjnych receptur.
Pełne witamin i minerałów orzechy czyścimy, następnie prażymy w wysokiej temperaturze i poddajemy procesowi mielenia i ucierania na masło. Tak przygotowane masło smakuje najlepiej, ale jego zalety nie kończą się na wyjątkowych walorach smakowych. Kanapka z masłem orzechowym to również porcja naturalnych witamin i minerałów: witaminy E, kwasu foliowego, niacyny oraz żelaza, odpowiedzialnego za wytwarzanie hemoglobiny, które wpływa na odporność organizmu czy magnezu i potasu, które dbają o prawidłową pracę naszego serca podczas wysiłku fizycznego czy zapobiegają skurczom mięśni. Nasze masło orzechowe zawiera też sporo witamin z grupy b oraz fosfor, który odpowiada za zdrowe i mocne kości. Gwarantujemy najwyższą jakość i tylko naturalne składniki, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł.
Domowe masło orzechowe ze Schroniska Bukowina w Twojej kuchni
Pomysłów na wykorzystanie masła orzechowego są dziesiątki. Pierwsze, o czym pomyśleliśmy, to desery! Wyobraź sobie te puszyste drożdżówki posmarowane masłem orzechowym z dodatkiem posypki z orzeszków ziemnych. Masło z kawałkami orzechów idealnie sprawdzi się do mas i kremów. Przełożysz nim małe ciasteczka, albo duże torty. Możesz też wykorzystać je, jako spoiwo do domowych fit-batonów z płatków owsianych, migdałów, otrębów i suszonych owoców. Ze względu na swoją kaloryczność i dostarczanie dużej ilości energii, masło orzechowe możesz dodać do porannego koktajlu. Zmiksuj banany, dowolne mleko roślinne, dorzuć solidną łyżkę dowolnego masła orzechowego, dodaj szczyptę cynamonu, a Twój organizm nabierze rozpędu na cały dzień.
Kto powiedział, że masło orzechowe zarezerwowane jest wyłącznie dla słodkości? Ten produkt jest świetnym dodatkiem do wytrawnych dań kuchni azjatyckiej. Dodaj odrobinę masła orzechowego do przygotowania chińskiego sosu hoisin i przekonaj się, jak smak orzechów świetnie łączy się z pikantnymi przyprawami. Spróbuj też dodać nieco masła orzechowego do kremu z dyni – jego smak Cię zaskoczy!