Facebook Pixel

Nalewki regionalne

Nalewki takie jak dawniej

Nalewki to alkoholowe wyciągi z kwiatów, korzeni, owoców lub ziół. Od lat zachwycają smakoszy swoim wybornym, słodkim smakiem, aromatem i pięknym kolorem. Tradycja produkowania tego typu napojów alkoholowych sięga już XVI wieku, natomiast jej rozkwit miał miejsce w okresie oświecenia. Najpierw do produkcji nalewek używano roślin i ziół, które często wykorzystywano do przygotowywania lekarstw. Uważano, że napoje na bazie alkoholu wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. 

Nalewki owocowe dostępne w ofercie naszego sklepu internetowego Schronisko Bukowina to bajeczne trunki, które zatrzymują cudowne chwile lata w szklanej butelce. Dzięki temu możesz delektować się ich rozkosznym smakiem przez cały rok. Nalewka malinowa, czy nalewka wiśniowa to prawdziwe arcydzieło. Poznaj wyjątkowy smak i aromat naszych alkoholi!

Najlepsze nalewki regionalne ze Schroniska Bukowina

Tradycje wytwarzania naszych nalewek sięgają kilku pokoleń. Obecnie korzystamy z dawnych receptur, które przekazali nam nasi dziadkowie. W tej kategorii znajdziecie nalewki regionalne domowej roboty z polskich owoców. Mamy to szczęście, że w naszej okolicy mamy dużo owocowych ogrodów oraz rosną tu przepiękne sady, z których pozyskujemy owoce do naszych nalewek. Znajdziecie tu nalewki z malin, tradycyjną, lokalną nalewkę litworówkę, słynną wiśniówkę czy bezapelacyjną królową miłośników mocniejszych trunków – śliwowicę. Nie możemy się doczekać, aż skosztujesz naszych nalewek. Każda jest inna, ale każda wyjątkowa, bo nasza – regionalna, małopolska. Zajrzyj do tej kategorii i wybierz swój ulubiony smak.

Podaruj sobie odrobinę rozkoszy – domowe nalewki z Małopolski

Tradycyjne nalewki wytwarzane domowymi sposobami na bazie naturalnych składników, to coraz większa rzadkość. My na szczęście stoimy na straży tradycji i lokalnych smaków, dlatego zadbaliśmy o to, byście mogli wybierać spośród najlepszych nalewek w regionie. Kultura picia nalewek przypomina trochę kulturę picia wina. Tak samo jak wino, wybraną nalewkę możesz zestawić z konkretnym typem dań. Dzięki temu stworzysz niepowtarzalne kompozycje smakowe. Nalewkę z czerwonych owoców, na przykład z malin czy wiśni, zestaw z talerzem przystawek, na które złożą się owcze i kozie sery oraz wędliny. Czerwone nalewki lubią też towarzystwo tradycyjnego tatara, wypróbuj to połączenie, my oszaleliśmy na jego punkcie! Nalewki z czerwonych owoców zaprzyjaźnią się też z dziczyzną i jagnięciną.

Nalewkę z wiśni zestaw z potrawami z dzika lub jelenia, a nalewkę z czarnej porzeczki z kaczką. Nalewki i desery? Jak najbardziej. Te słodkie alkohole to świetne dopełnienie lodowych deserów, kremów na bazie białej czekolady albo mocniejszy dodatek do kawy. Każda nasza nalewka jest zapakowana w piękne buteleczki, które idealnie nadadzą się na elegancki prezent dla bliskiej osoby. Stwórz swój własny zestaw i podaruj swoim bliskim coś wyjątkowego.

Przepis na nalewki, czyli jak powstają te staropolskie trunki?

Przygotowanie nalewki domowej wcale nie jest trudnym zadaniem. Najlepszy smak można otrzymać, używając do tego celu odpowiedniego alkoholu. Tego rodzaju napoje alkoholowe - wódki smakowe - robi się z owoców np. wiśni, malin, jeżyn, aronii, cytryn, pigwy, czy czarnego bzu. Aby uzyskać głębię smaku, do trunku można dodać syrop cukrowy lub miód albo przyprawy korzenne. Istotnym elementem w produkcji nalewek jest macerowanie, czyli zalanie owoców alkoholem (spirytusem lub wódką). W wyniku maceracji powstaje nalew, natomiast składniki, które łączy się z cukrem, stają się syropem. Krótko mówiąc, nalewki powstają poprzez połączenie się nalewu z syropem. Proces macerowania powinien odbywać się w jasnym i ciepłym miejscu, z kolei etap leżakowania zachodzi w zupełnie innych warunkach. Najlepiej, aby nalewka znajdowała się wtedy w ciemnym i zimnym pomieszczeniu tak, aby mogła spokojnie dojrzeć. Po przelaniu produktu do butelek należy przechowywać go w chłodzie, aby uzyskał jeszcze lepszy smak.

Do wyrobu słodkich nalewek stosuje się spirytus 70%, natomiast do nalewek wytrawnych i półwytrawnych używa się spirytusu o zawartości alkoholu nie większej niż 60%. Walory smakowe tych doskonałych trunków doceni każdy biesiadnik!

Nalewka i jej zdrowotne właściwości

O tym, że nalewki mają właściwości lecznicze wiadomo od wieków. Ale żeby tak było, nalewka musi być najwyższej jakości, a w jej składzie nie powinny znajdować się sztuczne barwniki czy wzmacniacze smaku. Nalewki ze Schroniska Bukowina są tworzone na bazie tradycyjnych receptur, tylko z naturalnych produktów i bez niepotrzebnej chemii. Ich głęboki kolor zawdzięczamy naturze. Udowodniono, że alkohole, takie jak nalewki, wypijane w niewielkich ilościach (30 gramów alkoholu dla mężczyzn i 20 gramów dla kobiet dziennie) mogą korzystnie wpłynąć na Twój stan zdrowia.

Wypijanie niewielkich ilości nalewek może przyczynić się do ochrony przed zawałem serca. Gorzkie, nalewki ziołowe pomogą Ci uporać się z trawieniem, dlatego warto sięgać po nie po obfitym, ciężkim posiłku. Nalewka z gruszek i żurawiny przysłuży się Twojemu układowi moczowemu, a nalewka śliwkowa, która jest bogata w antyoksydanty, pomoże zbić cholesterol. Wyjątkowy smak naszych regionalnych alkoholi i produktów sprawi Ci wiele przyjemności.

Zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem, jeśli masz ukończone 18 lat i należysz do osób pełnoletnich.

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 11

na stronę
Desc
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 11

na stronę
Desc