Deska serów i wędlin - jak przygotować idealną? Imprezowe inspiracje
Deska serów i wędlin to prawdziwy festiwal smaków - rozmaite kolory, tekstury, kształty - to wszystko sprawia, że każdy smakosz znajdziesz na niej coś dla siebie. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem delikatnych, kremowych serów, czy też preferujesz intensywne, pikantne smaki, na desce serów i wędlin goszczą takie smakołyki, którym ciężko się oprzeć. Jak skomponować taką deskę w sposób perfekcyjny? Podpowiemy Ci, jak stworzyć przekąskę, która będzie pięknym dziełem kulinarnej sztuki.
Na skróty:
- najlepsze deski do serów to te wykonane z drewna, marmuru lub kamienia
- idealnie na deskę sprawdzą się sery włoskie, sery owcze i sery kozie,
- możesz nadać jej bardziej regionalnego charakteru serwując sery góralskie
- sery wspaniale komponują się z wędlinami włoskimi dostępnymi w naszym sklepie
- deskę warto urozmaicić rozmaitymi dodatkami, bardzo często towarzyszy jej również wino.
Zapraszamy do lektury!
Na czym serwować deskę serów? Jaką deskę do serów wybrać?
Szykuje się impreza, a Ty zastanawiasz się, co zaserwować swoim gościom? Największe wrażenie wywołasz na nich, przygotowując idealną deskę serów! Zanim jednak się za to zabierzesz, zastanów się nad wyborem odpowiedniej deski, która nada całej kompozycji atrakcyjności i elegancji. Może ona być wykonana z różnych materiałów - drewna, szkła, kamienia, czy sztucznych tworzyw. Naszym zdaniem na stole świetnie wypada deska z drewna, gdyż ma ona swój rustykalny urok i niemal wszystkie smakołyki doskonale się na niej prezentują. Natomiast dobrym wyborem okażą się również deski z marmuru, czy kamienia, które zapewniają odpowiednie podłoże dla serów, utrzymując niską temperaturę. Ich wyrafinowany wygląd nadaje prestiżu i klasy każdej serwowanej przekąsce.
Innym ważnym aspektem jest rozmiar deski. Warto zdecydować się na taką, która pomieści różnorodne sery, wędliny i dodatki. No i oczywiście będzie łatwa w utrzymaniu czystości. Te wykonane z marmuru, czy kamienia najlepiej umyć pod bieżącą wodą, z kolei niektóre drewniane deski wymagają odpowiedniej pielęgnacji i regularnego olejowania.
Zdjęcie autorstwa: https://poproszedokladke.pl/2023/04/02/deska-serow-i-wedlin-jak-przygotowac-jak-laczyc-skladniki/
Deska serów i wędlin – na jakie okazje?
Czy to urodziny, imieniny, święta, czy po prostu impreza ze znajomymi - deska serów i wędlin to idealna propozycja na szybką, pyszną i efektowną przekąskę. Ta przystawka jest absolutnie uniwersalna i doskonale nadaje się na różnorodne okazje. Kremowe sery w połączeniu z dojrzewającymi wędlinami oraz lampką czerwonego wina to kompozycja na wyjątkowy wieczór we dwoje, czy udane spotkanie w gronie najbliższych.
Jakie sery na deskę serów?
Chcesz skomponować deskę serów tak, aby była prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej? Postaw na różnorodność i wybierz kilka rodzajów serów tak, by różniły się one między sobą konsystencją, smakiem oraz krajem pochodzenia. Postaraj się, aby na desce z przysmakami znalazły się sery miękkie, półtwarde i twarde. Wybierz sery z mleka krowiego, owczego lub koziego, tak by każdy z Twoich gości znalazł coś dla siebie. Sery powinny być zarówno łagodne, jak i nieco wyraziste. Sery pleśniowe takie jak brie, czy camembert, idealnie będą się komponować z cheddarem, goudą oraz włoskim parmezanem lub polskim oscypkiem. Pamiętaj, że deska serów to doskonały sposób na eksperymentowanie i odkrywanie różnorodności smaków. Jeśli chcesz poszukać inspiracji na deskę serów, zajrzyj do naszego sklepu internetowego online Schronisko Bukowina, gdzie znajdziesz oryginalne włoskie rarytasy takie jak sery dojrzewające z ndują, pistacjami, czy oliwkami.
Deska serów - jak prawidłowo pokroić sery?
Przygotowanie deski serów wiąże się nie tylko z odpowiednich doborem składników, ale także umiejętnością ich właściwego krojenia. Przestrzeganie prawidłowych zasad pozwoli zachować smak serów oraz ich kształt. Sery typu camembert, czy brie mają miękką konsystencję, która może sprawić trudności podczas krojenia. Jeśli chcesz uniknąć rozlewającego się sera na desce, użyj specjalnego noża do sera z dziurkami lub perforacjami, który pozwoli na łatwiejsze oddzielenie kawałka sera od reszty. Najlepiej kroić je zatem na trójkątne kawałki. Owcze i kozie sery należy pokroić w plastry, natomiast twarde sery takie jak Parmigiano Reggiano możesz pokroić w płatki. Zadbaj o to, aby przed położeniem ich na desce, usunąć z nich niejadalną, twardą skórkę. Do pokrojenia serów twardych oraz półtwardych będziesz potrzebować noża z uniesioną ku górze rękojeścią.
Zdjęcie autorstwa: https://poproszedokladke.pl/2023/04/02/deska-serow-i-wedlin-jak-przygotowac-jak-laczyc-skladniki/
Jakie wędliny wybrać do przygotowania deski?
Chcesz przygotować idealną deskę serów? Pamiętaj, że nie może na niej zabraknąć aromatycznych, świeżych wędlin! Oczywiście nie są one obowiązkowym elementem, szczególnie jeśli Twoi goście nie jadają mięsa. W takim przypadku możesz nieco pofantazjować i pokusić się o inne dodatki.
Czym kierować się w doborze wędlin na deskę serów? Jeśli uwielbiasz dojrzewające szynki z Włoch, wybierz doskonałe prosciutto, a może zachwycasz się smakiem hiszpańskiego chorizo? Wybierając wędliny na deskę serów postaw na różnorodność. Zadbaj o to, by znalazła się na niej ciekawa mieszanka smaków. Przygotowując przekąski dla swoich gości, skup się również na tym by były one uniwersalne. Co to znaczy? Niech na desce serów znajdą się także łagodne wędliny np. mortadela z pistacjami, czy szynka cotto oraz i te bardziej wyraziste - szynki dojrzewające - wcześniej wspomniane prosciutto, bresaola, czy salami spianata piccante. Jeśli jesteś fanem kiełbas, sięgnij po włoską salsiccię lub chorizo. A może chcesz, by na desce serów i wędlin zagościł również polski akcent? W takim przypadku polecamy skusić się na doskonałą, kruchą kiełbasę z jelenia.
Jakie wino do deski serów?
Dopełnieniem deski serów i wędlin jest odpowiednio dobrane wysokiej klasy wino. Jednak, czym kierować się przy jego doborze? Zasada jest prosta - im starszy ser, tym bardziej dojrzałe wino. W innych kategoriach z kolei rozpatruje się wino podawane do serów pikantnym oraz pleśniowych. Delikatne sery najlepiej sprawdzą się w połączeniu ze świeżym, białym winem np. Chardonnay Ceccato lub La Badia Bianco Toscana. Lekko intensywny smak serów półtwardych doskonale będzie komponował się z lekkim czerwonym winem - Merlot lub Pinot Noir. Nieco bardziej wyraziste smaki serów długo dojrzewających (Parmigiano reggiano, Pecorino Romano) podkreśli mocne czerwone wino La Badia Rosso Toscana, które znajdziesz w ofercie sklepu online Schronisko Bukowina. Sery pikantne, takie jak gorgonzola idealnie odnajdują się w akompaniamencie wyrazistych win czerwonych np. Chianti Gasparri lub słodkich i mocnych win balansujących pikantność serów.
Przykładowa deska wędlin i serów na imprezę
Zastanawiasz się, jakie dodatki pasują do deski serów? Nie wiesz, gdzie znaleźć doskonałej jakości produkty, które idealnie sprawdzą się do przygotowania niezapomnianej przekąski? Wszystkie potrzebne smakołyki znajdziesz w jednym miejscu - w naszym sklepie online Schronisko Bukowina! Od teraz możesz zrobić zakupy bez wychodzenia z domu. Zobacz, jakie smakołyki warto mieć na swojej desce serów i wędlin!
Przedstawiamy Ci produkty, dzięki którym stworzysz wyjątkową kompozycję smaków i barw:
- cheddar
- Pecorino Fantasy z oliwkami i papryczkami
- ser włoski z ndują
- Grana padano
- camembert
- oliwki - czarne i zielone
- kilka plasterków salami Milano, Prosciutto San Daniele, Spianata Piccante, gotowanej szynki Cotto oraz kiełbasy Salsiccia Dolce
- krakersy razowe Mulino Bianco
- pistacje
- paluchy Grissini Torinesi Mulino Bianco
- miód akacjowy
- konfitura z moreli Zuegg
- orzechy nerkowca
- winogrono i gruszka
- wino La Badia Rosso Toscana
Bądź artystą w swojej kuchni i stwórz niezapomnianą ucztę pełną wyśmienitych smaków oraz różnorodnych tekstur i aromatów. Zadbaj o to, by Twoja deska serów była w centrum uwagi na każdej imprezie, czy spotkaniu z bliskimi.