Dla mamyDla mamy

Anchois

Filety anchois - Monte Mare 80 g
12 punktów
12,49 zł
80 g
Anchois z pietruszką - Delizie di Calabria 200 g
28 punktów
28,49 zł
200 g
Sardele w oleju z papryczką chilli - Delizie Di Calabria
25 punktów
25,59 zł
200 g
Włoskie anchois w zalewie- Arco
12 punktów
12,89 zł
75 g
Filety anchois w oliwie - Zarotti 720 g
78 punktów
78,79 zł
Produkt niedostępny
Włoskie anchois w oliwie z oliwek - Zarotti
12 punktów
12,39 zł
Produkt niedostępny

Co to jest anchois i jak to jeść?

Anchois to określenie wywodzące się z języka francuskiego, używane jako nazwa przetworzonych, małych słonych ryb, czyli sardeli europejskiej. Ta mała rybka charakteryzująca się dużą ilością tłuszczu, najczęściej występuje w basenie Morza Śródziemnego, Czarnego oraz Oceanu Atlantyckiego i w tych rejonach od lat robi się z niej przetwory.

Jak robi się rybne przetwory z sardeli?

Sardele poddaje się dokładnemu czyszczeniu, patroszeniu, a tak przygotowane filety następnie bardzo obficie obsypuje się solą. Po odpowiednim czasie na dojrzewanie rybki zalewa się olejem lub oliwą z oliwek i w takiej postaci możemy je znaleźć w sklepach. Przygotowanie ryb zgodnie z tradycją pozwala na ich bardzo długie przechowywanie jako konserwa. Są one bardzo dobrym sposobem na urozmaicenie swojej diety i mają szerokie zastosowanie w kuchni, jako dodatek czy przyprawa podkręcająca smak naszych potraw.

Anchois - gdzie kupić?

Marynowane sardele największą popularnością cieszą się na południ Europy, głównie we Włoszech, ale ich niezaprzeczalny urok pokochali również ciekawi wyjątkowych smaków Polacy. Z myślą o naszych klientach do sklepu internetowego Schronisko Bukowina sprowadzamy anchois bezpośrednio z Włoch. Możesz u nas kupić przetwory, których używamy do przygotowania naszych wyjątkowych dań w restauracji.

Jak podawać anchois?

Anchois w oleju to bardzo słony dodatek, o czym musimy pamiętać przy dozowaniu jego ilości. Fani sałatek z pewnością kojarzą zastosowanie filetów anchois w sosie do sałatki Cezar. Fileciki z sardeli możesz wykorzystać do innych sosów, w tym tych na ciepło. Z pewnością zachwyci Cię makaron z sosem podkręconym przez smak anchois w oliwie z oliwek. Tak jak inne ryby i owoce morza, filety z anchois można jeść jako osobną zakąskę lub dodać do pasty, np do tapenady.

Dlaczego powinniśmy jeść anchois?

Filety z sardeli zawierają bardzo dużo wartościowych kwasów tłuszczowych nienasyconych, są bogate w żelazo, wapń oraz witaminę D. Należy uważać jedynie na dużą zawartość soli.

Jak wybrać dobre anchois?

Postaw na wyroby pochodzące z pewnego źródła i zawierające tylko to, co niezbędne. Oferta Schroniska Bukowina oparta jest na imporcie produktów prosto z Włoch.

Do czego wykorzystać anchois?

Jeśli uważasz się za smakosza pizzy, koniecznie wypróbuj sardelki jako dodatek. możesz je użyć także do tarty lub oraz wielu rodzajów sosów, jak Piemoncki czy Worcester.