Babka prosto z WłochBabka prosto z Włoch

Anchois

Fileciki z sardeli - D’Amico
12 punktów
12,39 zł
80 g
Filety z sardeli - Zarotti
18 punktów
18,79 zł
140 g
Filety anchois - Monte Mare 80 g
12 punktów
12,79 zł
80 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Anchois z pietruszką - Delizie di Calabria 200 g
28 punktów
28,49 zł
200 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Sardele w oleju z papryczką chilli - Delizie Di Calabria
25 punktów
25,59 zł
200 g
Włoskie anchois w zalewie- Arco
12 punktów
12,89 zł
75 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Filety anchois w oliwie - Zarotti 720 g
82 punkty
82,49 zł
Produkt niedostępny
Włoskie anchois w oliwie z oliwek - Zarotti
12 punktów
12,29 zł
Produkt niedostępny

Co to jest anchois i jak to jeść?

Anchois to określenie wywodzące się z języka francuskiego, używane jako nazwa przetworzonych, małych słonych ryb, czyli sardeli europejskiej. Ta mała rybka charakteryzująca się dużą ilością tłuszczu, najczęściej występuje w basenie Morza Śródziemnego, Czarnego oraz Oceanu Atlantyckiego i w tych rejonach od lat robi się z niej przetwory.

Jak robi się rybne przetwory z sardeli?

Sardele poddaje się dokładnemu czyszczeniu, patroszeniu, a tak przygotowane filety następnie bardzo obficie obsypuje się solą. Po odpowiednim czasie na dojrzewanie rybki zalewa się olejem lub oliwą z oliwek i w takiej postaci możemy je znaleźć w sklepach. Przygotowanie ryb zgodnie z tradycją pozwala na ich bardzo długie przechowywanie jako konserwa. Są one bardzo dobrym sposobem na urozmaicenie swojej diety i mają szerokie zastosowanie w kuchni, jako dodatek czy przyprawa podkręcająca smak naszych potraw.

Anchois - gdzie kupić?

Marynowane sardele największą popularnością cieszą się na południ Europy, głównie we Włoszech, ale ich niezaprzeczalny urok pokochali również ciekawi wyjątkowych smaków Polacy. Z myślą o naszych klientach do sklepu internetowego Schronisko Bukowina sprowadzamy anchois bezpośrednio z Włoch. Możesz u nas kupić przetwory, których używamy do przygotowania naszych wyjątkowych dań w restauracji.

Jak podawać anchois?

Anchois w oleju to bardzo słony dodatek, o czym musimy pamiętać przy dozowaniu jego ilości. Fani sałatek z pewnością kojarzą zastosowanie filetów anchois w sosie do sałatki Cezar. Fileciki z sardeli możesz wykorzystać do innych sosów, w tym tych na ciepło. Z pewnością zachwyci Cię makaron z sosem podkręconym przez smak anchois w oliwie z oliwek. Tak jak inne ryby i owoce morza, filety z anchois można jeść jako osobną zakąskę lub dodać do pasty, np do tapenady.

Dlaczego powinniśmy jeść anchois?

Filety z sardeli zawierają bardzo dużo wartościowych kwasów tłuszczowych nienasyconych, są bogate w żelazo, wapń oraz witaminę D. Należy uważać jedynie na dużą zawartość soli.

Jak wybrać dobre anchois?

Postaw na wyroby pochodzące z pewnego źródła i zawierające tylko to, co niezbędne. Oferta Schroniska Bukowina oparta jest na imporcie produktów prosto z Włoch.

Do czego wykorzystać anchois?

Jeśli uważasz się za smakosza pizzy, koniecznie wypróbuj sardelki jako dodatek. możesz je użyć także do tarty lub oraz wielu rodzajów sosów, jak Piemoncki czy Worcester.

Potrzebujesz więcej?

Zapytaj o ofertę hurtową

Potrzebujesz więcej?

Zapytaj o ofertę hurtową