Anchois
Co to jest anchois i jak to jeść?
Anchois to określenie wywodzące się z języka francuskiego, używane jako nazwa przetworzonych, małych słonych ryb, czyli sardeli europejskiej. Ta mała rybka charakteryzująca się dużą ilością tłuszczu, najczęściej występuje w basenie Morza Śródziemnego, Czarnego oraz Oceanu Atlantyckiego i w tych rejonach od lat robi się z niej przetwory.
Jak robi się rybne przetwory z sardeli?
Sardele poddaje się dokładnemu czyszczeniu, patroszeniu, a tak przygotowane filety następnie bardzo obficie obsypuje się solą. Po odpowiednim czasie na dojrzewanie rybki zalewa się olejem lub oliwą z oliwek i w takiej postaci możemy je znaleźć w sklepach. Przygotowanie ryb zgodnie z tradycją pozwala na ich bardzo długie przechowywanie jako konserwa. Są one bardzo dobrym sposobem na urozmaicenie swojej diety i mają szerokie zastosowanie w kuchni, jako dodatek czy przyprawa podkręcająca smak naszych potraw.
Anchois - gdzie kupić?
Marynowane sardele największą popularnością cieszą się na południ Europy, głównie we Włoszech, ale ich niezaprzeczalny urok pokochali również ciekawi wyjątkowych smaków Polacy. Z myślą o naszych klientach do sklepu internetowego Schronisko Bukowina sprowadzamy anchois bezpośrednio z Włoch. Możesz u nas kupić przetwory, których używamy do przygotowania naszych wyjątkowych dań w restauracji.
Jak podawać anchois?
Anchois w oleju to bardzo słony dodatek, o czym musimy pamiętać przy dozowaniu jego ilości. Fani sałatek z pewnością kojarzą zastosowanie filetów anchois w sosie do sałatki Cezar. Fileciki z sardeli możesz wykorzystać do innych sosów, w tym tych na ciepło. Z pewnością zachwyci Cię makaron z sosem podkręconym przez smak anchois w oliwie z oliwek. Tak jak inne ryby i owoce morza, filety z anchois można jeść jako osobną zakąskę lub dodać do pasty, np do tapenady.
Dlaczego powinniśmy jeść anchois?
Filety z sardeli zawierają bardzo dużo wartościowych kwasów tłuszczowych nienasyconych, są bogate w żelazo, wapń oraz witaminę D. Należy uważać jedynie na dużą zawartość soli.
Jak wybrać dobre anchois?
Postaw na wyroby pochodzące z pewnego źródła i zawierające tylko to, co niezbędne. Oferta Schroniska Bukowina oparta jest na imporcie produktów prosto z Włoch.
Do czego wykorzystać anchois?
Jeśli uważasz się za smakosza pizzy, koniecznie wypróbuj sardelki jako dodatek. możesz je użyć także do tarty lub oraz wielu rodzajów sosów, jak Piemoncki czy Worcester.