Spizarnia inspiracjiSpizarnia inspiracji

Miód nawłociowy

Dostępność: Produkt sezonowy
Zapytaj o ten produkt
loader
shipment

Szybka dostawa!

Opłać zamówienie w ciagu , a wyślemy je jeszcze dzisiaj!
Potrzebujesz większej ilości produktu? Zakupy hurtowe
Tylko naturalne składniki Tylko naturalne składniki
description

Opis

Miód nawłociowy

Miód nawłociowy w stanie płynnym, ma jasnożółtą barwę. Dość szybko się krystalizuje. Po tym procesie zmienia kolor na jaśniejszy, a jego konsystencja staje się kremowa. Bardzo łatwo daje się wtedy rozsmarować na pieczywie. W smaku słodki, jednak można w nim wyczuć charakterystyczną kwaśno-gorzką nutę. Ma bardzo przyjemny zapach kwiatów nawłoci.

Wszystkie miody z naszej oferty pochodzą z pasieki w województwie lubelskim. Są rozlewane na nasze zlecenie. Miód pochodzi z jednego źródła z którym współpracujemy od lat. 

Naturalną cechą miodów jest krystalizacja. Miód w zależności od rodzaju krystalizuje w czasie 3-6 tygodni. 

Z czego jest miód nawłociowy?

Miód ten powstaje z nawłoci pospolitej, nazywanej również mimozą lub złotą dziewicą. Jest to roślina mocno ekspansywna, dlatego też może rozprzestrzenić się w Polsce na szeroką skalę, przez co często uważana jest za chwast. Dla pszczelarzy i zielarzy nawłoć jest cennym produktem, dzięki któremu uzyskują wysokiej jakości miód. Okres kwitnienia nawłoci przypada na przełomie sierpnia i września, aż do późnej jesieni, kiedy to pszczoły przygotowują się do zimy. Nawłoć pospolitą najczęściej można znaleźć na terenach Małopolski oraz Podkarpacia, gdzie porasta tamtejsze łąki.  

Jak powstaje miód z nawłoci?

Późnym latem nawłoć wydaje liczne, drobne, żółte kwiaty o intensywnym zapachu, który zwabia pszczoły. Owady zaopatrują się w nektar i zanoszą go do pobliskich uli. Mimoza rosnąca na polach i nieużytkach, może pojawiać się tam w wielkich ilościach, nie znaczy to jednak, że można uzyskać z niej sporo miodu. Trudność ta spowodowana jest późnym okresem jej kwitnienia, pszczoły skupiają się wtedy na przygotowaniach do zimy. Miód nawłociowy nie jest więc wytwarzany na szeroką skalę, co czyni go wyjątkowym i unikalnym.

 

Miód nawłociowy – smak, krystalizacja

Miód pozyskiwany z nawłoci wyróżnia się oryginalnym smakiem. Kiedy znajduje się w stanie płynnym przybiera barwę jasnożółtą. W procesie krystalizacji zmienia kolor na jaśniejszy, zyskując przy tym kremową konsystencję. Ma przyjemny słodki smak, w którym możemy dostrzec charakterystyczną kwaśno - gorzką nutę. Miód posiada przyjemny aromat i przypomina zapach kwiatów nawłoci.

Jak przechowywać cenny dar z kwiatów nawłoci?

Miód nawłociowy najlepiej trzymać w ciemnym i suchym miejscu, pozbawionym wilgoci i promieni słonecznych. Ze względu na swój drogocenny skład - miód z kwiatów nawłoci to produkt, który powoli ulega zepsuciu. Dopóki zachowuje on naturalny wygląd, smak i zapach nadal jest dobry do spożycia. 

Zastosowanie miodu nawłociowego

Walory smakowe miodu z kwiatu nawłoci sprawiły, że sprawdza się on świetnie w kuchni, jako dodatek do wielu potraw. Może być alternatywą cukru. Ciepła herbata z cytryną, sokiem malinowym i miodem smakuje wybornie. Dodanie miodu do owsianki, płatków na mleku i naleśników stworzy zgrane połączenie. Na jego bazie mogą powstać pyszne nalewki oraz wyśmienite desery. Produkt ten zyskał uznanie także w kwestii pieczenia ciast. Miód z nawłoci można łatwo rozsmarować, dlatego świetnie sprawdzi się na pieczywie. 

 

Kategorie produktu: Miody, Bez konserwantów,
attributes

Szczegóły

Informacje
Marka: Schronisko Bukowina
SKU: Miód nawłociowy
Podmiot wprowadzający produkt na rynek: Schronisko Bukowina - Tatry Wysokie Łukasz Zadylak Spółka Komandytowo-Akcyjna z siedzibą w Bukowinie Tatrzańskiej, ul. T. Kościuszki 94, 34-530 Bukowina Tatrzańska
Składniki: Naturalny produkt pszczeli, który podlega krystalizacji. Miód rozlewany jest w niskiej temperaturze, która gwarantuje, że nie traci swoich właściwości.
Data ważności: 2 lata
Tylko naturalne składniki: Tak
Zagęszczacze i konserwanty: Nie
Opakowanie: szklany słoik
Sposób przechowywania: temperatura pokojowa
Sposób przechowywania po otwarciu: temperatura pokojowa
Produkt importowany: Nie
Blokada wysyłki przed weekendem/świętem: Nie
Tabela wartości odżywczych / 100g
Wartość energetyczna: 328 kcal
Węglowodany: 82 g
W tym cukry: 82 g
Białko: 0.3 g
wholesale

Zakupy hurtowe

Złóż zapytanie o cene hurtową produktu Miód nawłociowy Jeśli potrzebujesz większej ilości tego produktu w niższej cenie skontaktuj się z nami poprzez poniszy formularz.
* Pole obowiązkowe
shipment

Dostawa

Koszty dostawy — Polska

Forma dostawy Koszt dostawy przy płatności z góry Koszt dostawy za pobraniem Darmowa dostawa
InPost Paczkomaty 24/7 9,99 - od 200
Kurier UPS 17,99 22,99 od 200
Kurier GLS 16,99 21,99 od 200

Koszty dostawy — Europa

Kraj dostawy Koszt dostawy Darmowa dostawa
Unia Europejska
Kurier UPS
Od 99 brak darmowej dostawy
 

UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.

Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.

product-reviews

Opinie

Szczególnie polecamy

Pokaż wszystkie

Powiązane wpisy

  1. Płynny miód czy skrystalizowany? Naturalna krystalizacja miodu pszczelego
    Płynny miód czy skrystalizowany? Naturalna krystalizacja miodu pszczelego

    Miód to wyjątkowy produkt pszczeli, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami, napojami i wypiekami. Jest on również źródłem zdrowia i naturalnych składników odżywczych. Jednak każdy, kto miał okazję cieszyć się miodem, z pewnością zetknął się z dylematem – miód skrystalizowany, czy płynny ? To pytanie prowadzi nas do fascynującego zjawiska znanego jako krystalizacja miodu. Co stoi za tym procesem? Dlaczego miód twardnieje i czy krystalizacja ma wpływ na zmianę jego jakości?

    Czytaj więcej