Facebook Pixel
Elementy produktów grupowanych
Nazwa produktu Ilość
Miód nawłociowy 240 ml/315g
25,00 zł
Miód nawłociowy 710ml/1kg
59,00 zł

Miód nawłociowy

  • Dostępność: Produkt sezonowy
  • Czas dostawy: Zamów w ciagu a wyślemy dziś. W piątek nie wysyłamy produktów potrzebujących lodówki.
25,00 zł/słoik
Gramatura: Ilość: Cena:
Gramatura: Ilość: Cena:
240 ml
25,00 zł
710 ml
59,00 zł
Wartość zamówienia: 0,00 zł
Dodaj do koszyka
Produkt dostępny w ofercie biznesowej. Jesteś zainteresowany większym zamówieniem?
1 składniki
Bez zagęszczaczy
i konserwantów
Tylko naturalne
składniki

Miód nawłociowy

Miód nawłociowy w stanie płynnym, ma jasnożółtą barwę. Dość szybko się krystalizuje. Po tym procesie zmienia kolor na jaśniejszy, a jego konsystencja staje się kremowa. Bardzo łatwo daje się wtedy rozsmarować na pieczywie. W smaku słodki, jednak można w nim wyczuć charakterystyczną kwaśno-gorzką nutę. Ma bardzo przyjemny zapach kwiatów nawłoci.

Właściwości miodu nawłociowego

  • Stosowany jest w leczeniu dróg moczowych i skąpomoczu
  • Łagodzi objawy kamicy nerkowe
  • Korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi a nawet je obniża
  • Wykorzystywany w leczeniu przerostu prostaty

Wszystkie miody z naszej oferty pochodzą z pasieki w województwie lubelskim. Są rozlewane na nasze zlecenie. Miód pochodzi z jednego źródła z którym współpracujemy od lat. Nie opowiadamy bajek o górskim miodzie. Na Podhalu, gdzie temperatury są niskie, a okres wegetacji roślin bardzo krótki - miodu jest bardzo mało. 

Naturalną cechą miodów jest krystalizacja. Miód w zależności od rodzaju krystalizuje w czasie 3-6 tygodni. Jeżeli szukacie płynnego, przezroczystego miodu - nie mamy takiego. Taki miód jest zwykle mocno przegrzany - dzięki temu nie krystalizuje od razu, ale traci większość swoich właściwości. 

Z czego jest miód nawłociowy?

Do grona popularnych miodów takich jak miód lipowy , czy miód rzepakowy można zaliczyć także niezwykle ceniony, a zarazem rzadko spotykany miód nawłociowy. Ze względu na liczne właściwości lecznicze, które zawdzięcza kwiatom nawłoci, produkt ten uważany jest za jeden z najbardziej wartościowych rodzajów miodów pszczelich. 

Miód ten powstaje z nawłoci pospolitej, nazywanej również mimozą lub złotą dziewicą. Jest to roślina mocno ekspansywna, dlatego też może rozprzestrzenić się w Polsce na szeroką skalę, przez co często uważana jest za chwast. Dla pszczelarzy i zielarzy nawłoć jest cennym produktem, dzięki któremu uzyskują wysokiej jakości miód. Okres kwitnienia nawłoci przypada na przełomie sierpnia i września, aż do późnej jesieni, kiedy to pszczoły przygotowują się do zimy. Nawłoć pospolitą najczęściej można znaleźć na terenach Małopolski oraz Podkarpacia, gdzie porasta tamtejsze łąki. Roślina posiada właściwości antyseptyczne, pomaga zwalczyć zakażenia oraz stany zapalne układu moczowego. Jest także składnikiem ziołowych herbatek. 

Jak powstaje miód z nawłoci?

Późnym latem nawłoć wydaje liczne, drobne, żółte kwiaty o intensywnym zapachu, który zwabia pszczoły. Owady zaopatrują się w nektar i zanoszą go do pobliskich uli. Mimoza rosnąca na polach i nieużytkach, może pojawiać się tam w wielkich ilościach, nie znaczy to jednak, że można uzyskać z niej sporo miodu. Trudność ta spowodowana jest późnym okresem jej kwitnienia, pszczoły skupiają się wtedy na przygotowaniach do zimy. Miód nawłociowy nie jest więc wytwarzany na szeroką skalę, co czyni go wyjątkowym i unikalnym.

Jaki ma skład miód nawłociowy?

Miód pozyskiwany z kwiatów nawłoci bogaty jest w flawonoidy - rutynę i kwercetynę odpowiadające za ukrwienie żył kończyn dolnych i nerek. W swoim składzie zawiera cukry proste - glukozę i fruktozę, olejki eteryczne, witaminy i minerały oraz mikroelementy. Jest również źródłem garbników, kwasów organicznych, substancji śluzowych i bakteriobójczych. 

Miód nawłociowy – smak, krystalizacja

Nektar życia pozyskiwany z nawłoci wyróżnia się nie tylko oryginalnym smakiem, ale również wykazuje działanie lecznicze. Kiedy znajduje się w stanie płynnym przybiera barwę jasnożółtą. W procesie krystalizacji zmienia kolor na jaśniejszy, zyskując przy tym kremową konsystencję. Ma przyjemny słodki smak, w którym możemy dostrzec charakterystyczną kwaśno - gorzką nutę. Miód posiada przyjemny aromat i przypomina zapach kwiatów nawłoci.

Jak przechowywać cenny dar z kwiatów nawłoci?

Miód nawłociowy najlepiej trzymać w ciemnym i suchym miejscu, pozbawionym wilgoci i promieni słonecznych. Ze względu na swój drogocenny skład - miód z kwiatów nawłoci to produkt, który powoli ulega zepsuciu. Dopóki zachowuje on naturalny wygląd, smak i zapach nadal jest dobry do spożycia. 

Miód nawłociowy - właściwości prozdrowotne. Na co i jak spożywać?

Miód pozyskiwany z kwiatów nawłoci wspomaga pracę układu moczowego, sprawdza się w leczeniu dróg moczowych, a także łagodzi objawy kamicy nerkowej oraz pomaga w walce z zapaleniem pęcherza. Ponadto, nektar życia wykazuje właściwości moczopędne spowodowane obecnością flawonoidów i saponin mających działanie przeciwbakteryjne. Podobnie jak miód wrzosowy, wykorzystywany jest w leczeniu przerostu prostaty. Dzięki substancjom znajdującym się w jego składzie poprawia ukrwienie nerek oraz innych narządów wewnętrznych i kończyn dolnych. Rutyna i kwercetyna zawarte w miodzie nawłociowym odpowiadają za wzmocnienie i uelastycznienie naczyń krwionośnych. Spożywanie tego rodzaju miodu może przyczynić się zatem do obniżenia ciśnienia krwi. Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych cukrów prostych, miód nawłociowy wpływa na poprawę funkcjonowania mięśnia sercowego. Regularne sięganie po miód nawłociowy może pomóc w leczeniu stawów oraz stanów zapalnych. Nawłoć jest rośliną stosowaną jako środek odtruwający, dlatego też miód wspomaga usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Miód nawłociowy posiada właściwości przeciwkrwotoczne, stąd też zalecany jest w przypadkach nadmiernej fermentacji jelitowej oraz niewielkich krwawieniach układu pokarmowego. Prozdrowotne działanie miodu z nawłoci może okazać się zbawienne w okresie jesienno - zimowym, kiedy to jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje górnych dróg oddechowych. To właśnie dzięki właściwościom antyseptycznym i żółciopędnym wzmacniamy nasz organizm. Nektar z nawłoci oprócz leczenia górnych dróg oddechowych wspomaga także drogi żółciowe. Polecany jest również osobom aktywnym fizycznie oraz narażonym na spore dawki stresu. Miód nawłociowy wykazuje działanie antybiotyczne oraz pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję skóry. Redukuje stany zapalne, odżywia skórę, a także pomaga zmniejszyć zmarszczki. Idealnie sprawdzi się u osób zmagających się z trądzikiem oraz mających skórę wrażliwą.

Jak stosować nektar życia?

Pozytywne skutki płynące ze spożywania miodu nawłociowego odczujemy, gdy będziemy sięgać po niego regularnie. Przewidywana dzienna dawka miodu z kwiatów nawłoci nie powinna przekraczać 40 g. Do polepszenia stanu zdrowia przysłuży się wypicie roztworu miodu z wodą, ponieważ substancje organiczne znajdujące się w miodzie są lepiej przyswajalne, kiedy zostaną rozpuszczone w wodzie. Warto mieć na uwadzę, że miód z nawłoci jest kaloryczny podobnie jak inne miody. Osoby, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów lub osoby cierpiące na cukrzycę nie powinny spożywać go w zbyt dużych ilościach. 

Zastosowanie miodu nawłociowego

Walory smakowe miodu z kwiatu nawłoci sprawiły, że sprawdza się on świetnie w kuchni, jako dodatek do wielu potraw. Może być zdrowszą alternatywą cukru. Ciepła herbata z cytryną, sokiem malinowym i miodem smakuje wybornie. Dodanie miodu do owsianki, płatków na mleku i naleśników stworzy zgrane połączenie. Na jego bazie mogą powstać pyszne nalewki oraz wyśmienite desery. Produkt ten zyskał uznanie także w kwestii pieczenia ciast. Miód z nawłoci można łatwo rozsmarować, dlatego świetnie sprawdzi się na pieczywie. To zdrowy przysmak lubiany przez dzieci, stąd też może on spokojnie zastąpić masła czekoladowe zawierające konserwanty i polepszacze smaku. Ze względu na wysoką aktywność biologiczną najlepiej przechowywać go w nieco niższej temperaturze niż inne rodzaje miodów. Miód nawłociowy znalazł zastosowanie także w kosmetyce jako składnik odżywek do włosów, peelingów i maseczek do twarzy, czy też pomadek ochronnych do ust. Stosuje się go również w leczniczych kąpielach miodowych znanych już w czasach starożytnych. Taki zabieg sprawia, że nasze ciało się relaksuje, mięśnie się rozluźniają, a skóra zostaje odżywiona i zregenerowana. 

Kto nie powinien spożywać miodu z nawłoci?

W miodzie z nawłoci znajdują się substancje czynne biologicznie oraz enzymy z ziaren pyłku, gruczołów pszczół, które mogą wywołać alergię. Stąd też osoby skłonne do uczuleń powinny uważać na miód nawłociowy. Alergia może objawiać się wysypką na skórze lub wstrząsem anafilaktycznym. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów prostych obciążających trzustkę, miód nawłociowy nie powinien być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę.

 

 

  • Data ważności: 2 lata
  • Konserwanty: Nie
  • Opakowanie: szklany słoik
Wartości odżywcze / 100 g
Wartość energetyczna: 328 kcal
Węglowodany: 82 g
W tym cukry: 82 g
Białko: 0,3 g

Koszty dostawy — Polska

Forma dostawy Koszt dostawy przy płatności z góry Koszt dostawy za pobraniem Darmowa dostawa
InPost Paczkomaty 24/7 9,99 - od 200
Kurier UPS 17,99 22,99 od 200
Kurier GLS 16,99 21,99 od 200

Koszty dostawy — Europa

Kraj dostawy Koszt dostawy Darmowa dostawa

Unia Europejska

Kurier UPS

Od 99 brak darmowej dostawy
 

UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.

Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie:Miód nawłociowy
Twoja ocena

Złóż zapytanie o wycenę hurtową produktu: Miód nawłociowy