Mąki włoskie
Mąka to element, którego nie może zabraknąć w każdej kuchni. Jest niezbędnym składnikiem wielu dań. Produkty zbożowe są głównym źródłem energii w codziennej diecie. Najczęściej spożywamy je w postaci różnego rodzaju wypieków, pierogów oraz naleśników.
Oryginalne włoskie mąki
Jaką mąkę użyć do wypieku pizzy? W pizzy najważniejsze jest ciasto - powinno być kruche, cienkie i chrupkie. Aby je przygotować potrzebne są składniki takie jak: drożdże, woda, sól i mąka. To właśnie ona decyduje o smaku pizzy. Odpowiednio dobrana sprawi, że ciasto nabierze właściwego poziomu wilgoci oraz będzie wystarczająco delikatne. Nie z każdego rodzaju mąki powstanie prawdziwa włoska pizza. Idealne ciasto uzyskamy dzięki mące typu 00. Na tym jednak nie koniec - aby pizza przypominała oryginał duże znaczenie mają również pozostałe składniki. Woda nie powinna być zbyt twarda, a sól morska i drożdze powinny mieć odpowiednią kwasowość. Prawidłową konsystencję ciasto uzyska, jeśli będzie dokładnie wyrabiane przez około 30 minut. Pizza pieczona w piecu opalanym drewnem zyska niepowtarzalny smak i aromat.
Co wyróżnia mąkę typu 00?
Mąka typu 00 wyróżnia się znacząco na tle pozostałych rodzajów mąk. Dlaczego? Ma sypką konsystencję, jest lekka, a jej barwa jest śnieżnobiała, pozbawiona jakichkolwiek otrębów i popiołów. To właśnie te właściwości sprawiają, że powstaje z niej idealne ciasto na pizzę. Nie przesiąka sosem, jest chrupiące i miękkie w środku. Zagniatanie ciasta powstałego z mąki typu 00 jest proste i nie trzeba wkładać w nie zbyt wiele wysiłku. Mąka ta bogata jest w gluten, który nadaje ciastu sprężystość oraz elastyczność. W porównaniu z innymi mąkami jest niskokaloryczna.
Jak określić typ mąki, czyli co oznacza numeracja przy jej nazwie?
Różne typy mąki uzyskuje się w zależności od tego, jak drobno zmielone są ziarna. Delikatną i białą mąkę otrzymuje się z wewnętrznej części ziarna, z kolei w ciemniejszych mąkach znajdują się fragmenty zarówno z zewnętrznej, jak i z wewnętrznej części. Ciemne mąki uważane są za zdrowsze, ze względu na dużą zawartość błonnika i minerałów.
W ofercie naszego sklepu internetowego Schronisko Bukowina wśród wielu produktów włoskich nie mogło zabraknąć także prawdziwej mąki pszennej do pizzy. Uznanie wśród mąk zyskała mąka Caputo Pizzeria, doceniana na całym świecie. We włoskim młynie znajdującym się w Neapolu, dokładnej selekcji poddawane są najlepsze ziarna pszenicy. To właśnie z nich powstaje wyjątkowa mąka, której wysoką jakość zawdzięczamy wieloletniemu doświadczeniu producenta marki Caputo.