Facebook Pixel

Kapary

Kapary to zerwane przed rozkwitnięciem pąki kwiatowe kaparu ciernistego, rośliny występującej przede wszystkim w klimacie śródziemnomorskim. Ten charakterystyczny produkt ma ostry smak, będący mieszanką chrzanu, pieprzu, często posiadający aromat śliwek - jednak jest tak oryginalny, że trudno go pomylić z jakimkolwiek innym. Uprawiane głównie na południu, ale popularne na całym świecie kapary doskonale nadają do przechowywania w formie przetworu. Najczęściej marynuje się je bez szypułek w zalewie powstałej z mieszanki wody z octem. Dzięki temu na co dzień możemy używać ich jako świetnej metody na doprawienie naszych potraw.

Kapary w zalewie - do czego używać?

Wiele osób zastanawia się jak sklasyfikować kapary, najczęściej kojarzą nam się z oliwkami, jednak dokładnie rzecz ujmując nie są warzywem, a pączkiem kwiatowym. Ich najbardziej popularne zastosowanie to doprawianie potraw. Kapary w zalewie octowej świetnie sprawdzą się w każdej kuchni, urozmaicając dania, które przyrządzamy. Można je używać w całości lub zblendowane. Tam, gdzie chcemy ich użyć w całości, sprawdzą się kapary z szypułkami.

Do czego pasują kapary?

Kapary mają specyficzny, orientalny smak, który świetnie współgra zarówno z rybami, jak i makaronem czy jajkami. Możesz ich używać jako składnika sałatek, dodać do pizzy lub podkręcić nimi smak swojej ulubionej pasty na kanapkę. Pamiętaj, że te przechowywane w soli morskiej, jak wiele innych w ten sposób przechowywanych delikatesów spożywczych, nie nadają się do jedzenia jako oddzielna przekąska, ale idealnie pasować będą do marynaty lub sosu.

Gdzie kupić prawdziwe włoskie kapary?

Kapary w sklepie internetowym Schronisko Bukowina pochodzą ze starannie wyselekcjonowanych, włoskich źródeł. Nie posiadają żadnych niepotrzebnych dodatków aromatycznych i konserwujących. Kapary w sklepie online dostępne są w dwóch wariantach marynowania - w zalewie octowej oraz oraz w soli morskiej.

Po raz pierwszy kupiłeś kapary i nie wiesz, do czego je wykorzystać?

Na początek zachęcamy do doprawienia nimi sosu, np. do polędwiczki wieprzowej. Dodaj je pod sam koniec gotowania, bo nie lubią zbyt długiej obróbki termicznej. Warto też samemu zrobić w domu pastę tapenada - zachwyci ona wszystkich domowników.

Czy kapary mają właściwości zdrowotne?

Tak, dzięki dużej zawartości antyoksydantów korzystnie wpływają na układ krążenia i wygląd skóry. Ograniczają wzdęcia, regulują pracę wątroby i łagodzą dolegliwości jelitowe.

Jak wykorzystać kapary z szypułkami?

Wykorzystaj ich naturalny urok i użyj jako składnika sosu do makaronu lub połóż na pizzy. Wyróżnisz swoje danie zarówno smakiem, jaki wyglądem.

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 5

na stronę
Desc
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 5

na stronę
Desc