Ryż
Ryż ze Schroniska Bukowina
Ryż to składnik, na którym opiera się kuchnia wielu krajów. Myśląc ryż, na pierwszy ogień idzie kuchnia azjatycka, ale także hiszpańska pod postacią paelli, czy włoskiego risotto. Ryż to bardzo wdzięczny produkt, którego smak jest na tyle neutralny, że świetnie łączy się niemal ze wszystkimi dodatkami. Jako miłośnicy dobrej kuchni, nie mogliśmy pominąć tego składnika w naszej ofercie. Nasz ryż sprowadzamy od najlepszych, zaufanych dostawców. Dzięki temu mamy pewność, że nasz ryż jest najwyższej jakości, pochodzi z czystych upraw i serwujemy Ci to, co najlepsze. W tej kategorii znajdziesz różnego rodzaju ryże. Wśród nich ryż biały, najbardziej uniwersalny i najpopularniejszy na całym świecie. Nie zabrakło ukochanego przez nas ryżu do risotto, którego bardzo Ci polecamy!
Ulubiony ryż w Twojej kuchni
Ryż to fantastyczny produkt, który powinien na dobre zagościć w Twojej kuchni. Niepodważalną zaletą dań z ryżem jest szybkość przygotowania. Z ryżu powstaje oczywiście fenomenalne włoskie danie – risotto. Żeby jednak przygotować je w oryginalnej, prawdziwej wersji, potrzebujesz odpowiedniego ryżu do risotto. Znajdziesz go w tej kategorii. Sprowadzamy go bezpośrednio od włoskich producentów byś mógł tworzyć dania na miarę włoskiego szefa kuchni. Takie danie nie potrzebuje wielu składników. Wystarczy dobre, świeże warzywo, czy owoce morza, aromatyczne zioła i przyprawy, pachnąca oliwa z oliwek i wytrawne, białe wino do podlewania. Z ryżu przygotujesz dania kuchni azjatyckiej, nie bardziej pikantnej i wyrazistej, niż dania kuchni włoskiej.
Wypróbuj dań z pędami bambusa, fasolką szparagową, papryką i wieloma kolorowymi przyprawami oraz sosem sojowym, pastą tahini, czy kuminem. Świat kuchni azjatyckiej to nieograniczone morze możliwości kulinarnych popisów i gratka dla osób szukających intensywnych doznań smakowych. W polskiej kuchni ryż sprawdza się jako dodatek do zup. Kto z nas nie kocha pomidorowej z ryżem jak u mamy, albo ogórkowej z kwaśnych kiszonych ogórków? Ryż do deserów? Czemu nie! Ugotuj ryż w mleku kokosowym, dopraw cynamonem, pokrój na to świeże owoce i posyp ulubionymi, posiekanymi orzechami. Nie zapominajmy o polskim daniu z czasów dzieciństwa, czyli ryżu ze smażonymi, tartymi jabłkami z cynamonem. Samo wspomnienie tego dania przenosi nas w piękny, beztroski czas dziecięcych wakacji u babci na wsi. Sklep internetowy Schroniska Bukowina chce Ci podarować trochę tych wspomnień, więc zajrzyj do nas.
Ryż – pożywny dodatek w Twojej kuchni
Ryż oprócz swoich niewątpliwych walorów smakowych, ma jeszcze tę zaletę, że bardzo szybko po zjedzeniu dodaje energii. Indeks glikemiczny ryżu waha się od 35 do 70 w zależności od gatunku. Im wyższy indeks, tym zawartość węglowodanów jest wyższa i poziom energii po spożyciu będzie szybciej wzrastał. Optymalnie jest, by indeks glikemiczny nie przekraczał 60. Można więc śmiało powiedzieć, że ryż to wartościowy składnik, który dostarczy Ci sporo energii. Dlatego świetnie będzie się nadawał na śniadanie lub treściwy obiad. W zależności od dodatków, które dobierzesz, możesz stworzyć lekkie, wegetariańskie danie, lub przeciwnie, solidny, mięsny, treściwy obiad. Możliwości jest sporo. Zapraszamy do naszej spiżarni po najlepszy wybór ryżu różnego gatunku.