Facebook Pixel

Wino białe

Białe wino – bogaty wybór w Schronisku Bukowina

Białe wino, to obok czerwonych, jeden z najpopularniejszych alkoholi. Wina białe tworzy się najczęściej z białych winogron, choć istnieją takie odmiany, które przygotowuje się z ciemnych owoców. W przeciwieństwie do win czerwonych, białe wino charakteryzuje się znacznie lżejszym aromatem, w których wyczujesz jabłka, owoce cytrusowe, a nawet aromaty kwiatowe. To wszystko znajdziesz właśnie w Schronisku Bukowina. Mamy tu dla Ciebie bogaty wybór białych win z różnych zakątków świata, które koniecznie musisz poznać. A jeśli są Ci już dobrze znane, nie miej oporów, aby wstąpić do naszego sklepu i uzupełnić swoje alkoholowe zapasy. 

Znajdziesz u nas wino białe z każdej strony świata. Swoją przygodę rozpocznij w Polsce (zdziwisz się, jak dobre wina powstają w naszym kraju!), następie kieruj się do Włoch, później udaj się do eleganckiej Francji, by w końcu wylądować w odległej Nowej Zelandii. Nasze wina sprowadzamy od sprawdzonych dostawców. W każdej butelce zamknięty jest prawdziwy aromat najlepszej jakości owoców. Zajrzyj do nas i wybierz coś dla siebie.

Białe wina na Twoim stole

Wino białe jest znacznie lżejsze w smaku niż czerwone. To zasługa braku tanin i garbników, które odpowiadają za szorstkość i cierpkość smaku wina. Białe odmiany przypadną Ci do gustu, jeśli lubisz kwasowe, znacznie lżejsze tony smakowe. Dużo bardziej będą pasować jako napitek podczas letnich, ciepłych dni i nocy. Wino białe podawane jest w dużo niższej temperaturze niż czerwone. Najlepiej smakować będzie w temperaturze 10-12 stopni. Wówczas bukiety smakowe i aromaty będą najbardziej wyraźne. Do wina białego dodaj mrożoną truskawkę lub owoc winogrona lub po prostu kostkę lodu, a podtrzymasz dłużej niższą temperaturę w Twoim kieliszku. Pewnie zastanawiałeś się, do jakich potraw pasuje białe wino.

Generalnie zasada jest taka, że lekkie wino pasuje do lekkich potraw, dlatego wino białe najlepiej będzie się komponować z lekkimi sałatkami na bazie świeżych warzyw i owoców z dodatkiem delikatnych dressingów. Białe wina kochają wszelkiego rodzaju owoce morza i drób. Białe, wytrawne wino to nieodłączny element dobrej kuchni. Podlewaj nim risotto i potrawy z owoców morza oraz wiosennych warzyw. Odparowany alkohol pozostawi w potrawie wyłącznie aromat wina i jego bukiety smakowe.

Białe wino o cytrusowych nutach idealnie sprawdzi się jako aperitif. Najlepiej serwować je zaraz przed posiłkiem, aby pobudzić apetyt i poprawić swój nastrój. Doskonale skomponuje się z serami, wędlinami, ale także słodkimi deserami na bazie bitej śmietany. Wino białe w potrawach oznacza jedno – symfonię smaków w Twojej kuchni.

Dlaczego warto pić białe wino?

Regularne picie białego wina może mieć korzystny wpływ na ludzki organizm, chroniąc go przed rozwojem wielu chorób. Wino dostarcza organizmowi cennych substancji odżywczych w postaci mikro i makroelementów takich jak: fosfor, żelazo, magnez, sód oraz witaminy A, C i witamin z grupy B. Jedną z najbardziej cennych substancji znajdujących się w napoju alkoholowym o złocistej barwie jest resweratrol stymulujący gen długowieczności. To on m.in. odpowiada za spowolnienie procesów starzenia się skóry oraz za uczucie odprężenia. Białe wino wykazuje właściwości prozdrowotne jedynie wtedy, kiedy spożywane jest z umiarem. Biała odmiana wina zawiera hydroksytyrosol i tyrosol, czyli przeciwutleniacze odpowiedzialne za zmniejszenie ryzyka chorób serca. Na rozsądnym piciu białego wina zyskują również płuca, ponieważ osiągają one większą wydolność. Jakie jeszcze inne właściwości prozdrowotne wyróżniają ten trunek? Kolejną cechą charakterystyczną dla białego wina jest to, że wykazuje działanie moczopędne. To z kolei sprawia, że z organizmu usuwane są toksyczne substancje np. amoniak i mocznik. Naukowcy twierdzą, że regularne spożywanie tego trunku może ograniczyć wystąpienie kamicy nerkowej. Pamiętaj, że alkohol może mieć korzystny wpływ na zdrowie, jednak nie wolno przesadzać z jego ilością. Co za dużo, to niezdrowo!

Białe wino wytrawne, półsłodkie, a może słodkie?

W tym wypadku jednoznaczna odpowiedź na to pytanie jest niemożliwa. Dlaczego? Bo to zależy od indywidualnych preferencji smakosza win. Jedni uwielbiają orzeźwiające, słodkie wina, inni z kolei lubują się w aromatycznych, wyrazistych smakach, które charakteryzują wina białe wytrawne. Warto jednak poszerzać swoje horyzonty i przekonywać się do nowych smaków. A nóż komuś, kto gustuje w mocnych winach wytrawnych, spodoba się przyjemna słodycz? A może miłośnik słodkich trunków rozsmakuje się w dominującej kwasowości z owocowym akcentem?

Dobre białe wino – jak wybrać?

O jakości dobrego wina świadczy kolor, smak, budowa oraz zapach. Wybierając butelkę wina, zwróć uwagę na odmianę, rocznik, kraj pochodzenia, producenta oraz szczep, z którego zostało ono wyprodukowane. W kolorze duże znaczenie ma jego intensywność, przejrzystość oraz odblask, dlatego dobrej jakości wina białe wyróżniają się złocistą, żywą barwą. O kolorze decyduje jednak często odcień winogrona, który zależny jest od odmiany i warunków dojrzewania owoców. Białe wino powinno być zrównoważone w smaku tzn. jego główne składniki takie jak alkohol, taniny, kwasy i cukier powinny być względem siebie proporcjonalne. Jeśli chcesz znaleźć wino, które spodoba się Twoim kubkom smakowym - próbuj ich jak najwięcej i dobierz swój ulubiony smak.

Najpopularniejsze białe wina

Na smak wina wpływa kilka czynników - rodzaj winogron użytych w procesie fermentacji, region, w którym dojrzewały oraz receptura, na podstawie której zostały wytworzone. Do produkcji win słodkich wykorzystuje się m.in. winogrona z późnego zbioru, które charakteryzują się wysokim poziomem cukru resztkowego, natomiast wina wytrawne powstają w wyniku fermentacji bez dodatku cukru. 

Różnorodność szczepów wpływa na rozmaite smaki i aromaty, które możesz dobierać według własnych preferencji. Każdy trunek ma swój oryginalny i niepowtarzalny charakter, o którym warto się przekonać. Najpopularniejszymi szczepami wykorzystywanymi do produkcji białych win wytrawnych są: Chardonnay, Pinot Noir, Rieslinga czy Sauvignon Blanc. Wszystkie wymienione odmiany świetnie odnajdują się w różnorodnych warunkach, dlatego uprawiane są niemal na całym świecie. Słodkie wina białe powstają z odmian takich jak: Muscat, Gewürztraminer, czy Riesling.

Białe wino jak u szefa kuchni

Nasze białe wina to świetny dodatek w kuchni, sposób na lekki, letni trunek, ale i pomysł na prezent. Wykorzystaj nasze wino jako podarunek dla bliskiej osoby. Zaletą naszych win jest autentyczny smak z najlepszych winnic z całego świata, brak sztucznych barwników i zbędnych konserwantów. To ucieszy najbardziej wybrednego miłośnika wina. Chcesz poczuć się jak prawdziwy szef kuchni i przygotowywać w swoim kuchennym zaciszu mistrzowskie potrawy rodem z najlepszych restauracji? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – nasi szefowie kuchni wykorzystują w swoich potrawach dokładnie te wina, które znajdziesz w tej kategorii. Zapraszamy do Schroniska Bukowina po najlepsze wina białe.

W naszym świecie białych win dostępne są trunki niemal z całego świata. Znajdziesz u nas wina włoskie, chilijskie, niemieckie, hiszpańskie oraz polskie, a każde z nich godne jest Twojej uwagi. Zasmakuj się w naszych winach i ciesz się ich smakiem na co dzień i od święta.

Przekonaj się o naszej jakości - sprawdź wszystkie kategorie w sklepie z winem:

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 18

na stronę
Desc
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 18

na stronę
Desc