wartości zdrowotne i odżwycze miodu

Właściwości odżywcze i zdrowotne miodu - czy miód jest zdrowy?

Na pewno nieraz zdarzyło się Wam sięgać po miód w czasie przeziębienia. Jednak nie wszyscy mamy świadomość, jak bardzo miód jest zdrowy. Warto zdać sobie sprawę z tego, jak wiele dobrego to “płynne złoto” potrafi zdziałać dla naszego organizmu.

Na pewno nieraz zdarzyło się Wam sięgać po miód w czasie przeziębienia. Jednak nie wszyscy mamy świadomość, jak bardzo miód jest zdrowy. Warto zdać sobie sprawę z tego, jak wiele dobrego to “płynne złoto” potrafi zdziałać dla naszego organizmu:

  • dowiedz się czym jest miód i jakie zawiera składniki;
  • poznaj właściwości zdrowotne miodu - co sprawia, że miód pozytywnie wpływa na ludzki organizm?
  • sprawdź czym różnią się poszczególne rodzaje miodu;
  • >>>> Sprawdź ofertę miodów w naszym sklepie <<<<.

Czym tak naprawdę jest miód?

Każdy zna jego smak, zapach i kolor, a jego właściwości potrafią zdziałać cuda dla naszego zdrowia. Czym zatem jest przepyszny, złocisty nektar wytwarzany przez pracowite pszczoły?
Miód to produkt spożywczy, będący zdrowszym zamiennikiem zwykłego cukru. Posiada wiele wartości odżywczych, które wspomagają działanie naszego organizmu.
W jednej łyżeczce miodu możemy znaleźć 40 kcal, czyli więcej niż w zwykłym cukrze. Miód jednak jest o wiele słodszy, dlatego też użyjemy go mniej. Spożywanie miodu, sprawia, że naszemu organizmowi dostarczane są drogocenne pierwiastki takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz mangan. W składzie miodu znajdują się cukry redukujące m.in. fruktoza, glukoza oraz sacharoza. Zawiera on także białka i witaminy A, B2 i PP. Ten złocisty nektar jest źródłem naturalnych, bakteriobójczych związków aktywnych biologicznie.

Czy miód jest zdrowy?

Ze względu na wartości, jakie posiada miód, nie bez powodu jest on nazywany “płynnym złotem”. Naukowcy podają, że już w czasach epoki kamienia łupanego ludzie korzystali z pracy pszczół. W starożytnym Egipcie miód doceniono stosując go jako kosmetyk, a nawet środek do balsamowania i afrodyzjak! Niektórzy twierdzą, że Kleopatra zawdzięczała swoją urodę właśnie dzięki kąpielom w miodzie i mleku. Jak widać od wieków miód potrafi zdziałać cuda! To naturalne lekarstwo, po które nie trzeba udawać się do apteki. O leczniczym działaniu miodu słyszeli niemal wszyscy. Za jego sprawą rany szybciej się goją, odporność zostaje wzmocniona, a nerwy ukojone, do tego bakterie zwalcza lepiej niż niejeden antybiotyk.

jak powstaje miód

Jakie są właściwości miodu?

Miód ma zbawcze właściwości dla ludzkiego organizmu. Nie tylko ma dobroczynny wpływ na serce, nerwy, mózg i gojące się rany, ale również działa lepiej niż niektóre antybiotyki. Stanowi też świetną alternatywę dla kosmetyków. Miód odżywia skórę oraz łagodzi podrażnienia, zapobiega powstawaniu zmarszczek. Bakteriobójcze działanie miodu zawdzięczamy enzymom wydzielanym przez gruczoły ślinowe pszczół.

Lizozym i apidycyna to substancje znajdujące się w nektarze, które działają jak antybiotyk. Jeśli dokuczają nam infekcje wywołane laseczkami wąglika, czy prątkami gruźlicy - miód okaże się idealnym domowym lekarstwem. Pomoże zwalczyć uporczywe przeziębienie. Jedząc miód dostarczamy swojemu organizmowi wiele mikroelementów, takich jak: potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, czy kobalt, a do tego także szereg witamin: A, B1, B2, B6, B12 oraz C, kwas foliowy wraz z biotyną.

Zawarte w miodzie acetylocholina oraz potas, poprawią wydolność serca. Preparaty wzmacniające serce zawierające miód, powinno się stosować podczas dużego wysiłku zarówno fizycznego, jak i umysłowego. Przyczynią się również do poprawy stanu zdrowia w czasie trwania przewlekłych chorób, zmęczenia organizmu oraz niedoboru składników odżywczych. Miód świetnie sprawdzi się w diecie dzieci, osób starszych oraz tych, którzy są w okresie przekwitania.

Innymi leczniczymi właściwościami miodu jest działanie wspomagające sen. Przed snem warto zjeść łyżeczkę miodu, aby zapewnić sobie spokojną, przespaną noc. Spożywanie miodu poprawia także nastrój, ale także wpływa pozytywnie na pracę serca. Polepsza krążenie i obniża ciśnienie. To właśnie do walki z nerwicą naczyniową serca i chorobą wieńcową wykorzystuje się miód. “Płynne złoto” jest również wybawieniem po rzeczach wyniszczających nasz organizm. Zmniejsza szkodliwe działanie używek: kawy, czy papierosów. To ponadczasowy lek na przeziębienie - w szczególności działa kojąco na ból gardła. Wystarczy dodać łyżeczkę do ciepłego mleka, aby poczuć ulgę.

Właściwości lecznicze miodu znane są ludzkości od wielu wieków. Miód leczy nasze ciało od wewnątrz i z zewnątrz. Dba o nasze serca, odporność i skórę.

Który miód jest najzdrowszy?

Ciemniejsza barwa miodu jest oznaką dużej ilości antyoksydantów. Za jeden z najzdrowszych miodów uważa się miód spadziowy, który potrafi przybrać nawet brunatny odcień. Zaraz po nim jest miód gryczany, który również posiada wiele zalet pod względem zdrowotnym. Jedną z nich jest fakt, że powoduje on wzrost poziomu hemoglobiny, przez co przyspiesza odnowę ciała, a organizm staje się silniejszy. Spożywanie tego rodzaju miodu zaleca się po inwazyjnych zabiegach chirurgicznych oraz po kuracjach leczniczych. Stąd też połączenie obu miodów jest gwarantem dostarczenia naszemu organizmowi największych właściwości odżywczych i leczniczych.

Rodzaje miodów i ich właściwości

Na polskim rynku wybór miodów jest dość duży. Niejeden z nas zastanawiał się, który miód jest najzdrowszy, a który najbardziej smaczny. Poniżej krótka charakterystyka każdego z nich.

  • Miód spadziowy – powstaje ze spadzi i najczęściej stosowany jest w leczeniu chorób układu oddechowego. Posiada właściwości moczopędne, żółciopędne i przeciwzapalne. Charakteryzuje się dużą aktywnością antybiotyczną.
  • Miód gryczany – to jeden z miodów, który posiada rozpoznawalny, szczególny smak. Ma ciemną barwę oraz intensywny zapach kwiatu gryki. To połączenie sprawia, że zyskuje on rzesze zwolenników. Idealnie sprawdzi się dla osób chcących wzmocnić naczynia krwionośne. Najczęściej stosuje się go w leczeniu schorzeń układu krążenia, miażdżycy oraz zaburzeniach na tle nerwowym.
  • Miód rzepakowy – posiada jasną, żółtą barwę, jest świetnie przyswajalny przez wątrobę. Zaleca się go osobom cierpiącym na choroby serca i stany zapalne górnych dróg oddechowych, ma również właściwości odpornościowego, dlatego warto częściej po niego sięgać.
  • Miód akacjowy - słynie z antybakteryjnego, uspokajającego i wzmacniającego działania. Wspomaga trawienie i regeneruje błonę śluzową. Charakteryzuje się właściwościami przeciwskurczowymi, przeciwutleniającymi i przeciwzapalnymi. Świetnie sprawdzi się u osób aktywnych sportowo oraz u rekonwalescentów. Miód akacjowy to sprzymierzeniec w walce ze stanami zapalnymi układu pokarmowego.
  • Miód lipowy - swoją konsystencją przypomina olej rycynowy, ma jasny kolor i intensywny smak, w którym wyczuć można nuty kwiatów lipy. To prawdziwy lek na przeziębienie, ma działanie napotne, wykrztuśne i antyseptyczne, obniża gorączkę. Regularne stosowanie miodu lipowego pozwala wzmocnić odporność i zmniejszyć częstotliwość infekcji.

 

>>>> Sprawdź ofertę miodów w naszym sklepie <<<<

Właściwości zdrowotne miodu manuka

Miód manuka to prawdziwa artyleria, jaką możemy wystawić przeciwko grypie. Idealnie działa na ospę wietrzną, hamuje namnażanie się wirusów, dlatego też świetnie sprawdzi się w walce z tymi schorzeniami. Miód manuka niweluje wzrost niektórych ziarniaków oraz pałeczek i tym samym zapobiega powstawaniu płytki nazębnej. Osoby borykające się z problemem stanów zapalnych dziąseł i ozębnej powinny spożywać ten złoty płyn.
Miód manuka może wspomóc leczenie mukowiscydozy! To choroba układu oddechowego wywołana przez bakterie Burkholderia cepacia i Pseudomonas aeruginosa.Według badaczy miód manuka może służyć jako pomoc w antybiotykoterapii.
Ten rodzaj miodu wykorzystuje się również do leczenia chorób skóry i błon śluzowych. Dodawany jest często do żeli, past i plastrów. Przynosi ulgę w przypadku ran odleżynowych i pooperacyjnych.

Dlaczego chętnie sięgamy po miód gryczany?

Miód gryczany pozyskiwany jest z kwiatów gryki. Charakteryzuje się brunatnym kolorem i oryginalnym smakiem. Zawiera w swoim składzie rutynę, która wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne. Z pewnością przyda się seniorom, będącym najbardziej narażonym na schorzenia układu krwionośnego. Stosowanie miodu gryczanego wspomaga leczenie miażdżycy i niedokrwistości, uzupełnia niedobory żelaza. Rutyna znajdująca się w miodzie gryczanym powoduje, że rany szybciej się goją, zarówno te zewnętrzne, jak i wewnętrzne.
Miód gryczany posiada całe spektrum właściwości, które odpowiedzialne są m.in. za przyswajalność witaminy C oraz innych witamin i aminokwasów. Dzięki wysokiej zawartości soli mineralnych oraz substancji odpornościowych, miód gryczany świetnie wpływa na serce i pomaga w stanach zmęczenia psychicznego.

Jak wskazują dawne opowieści - Hipokrates swoją długowieczność zawdzięczał właśnie produktom z miodu. Podobnie było w przypadku Pitagorasa. Współczesne badania nie potwierdziły wpływu tego składnika na długość życia, jednak póki co nie wszystkie substancje miodu zostały zbadane. Cieszmy się licznymi prozdrowotnymi właściwościami miodu i wprowadźmy go do naszej codziennej diety. Z pewnością jest to prawdziwy dar od natury, który w wielu sytuacjach postawi nas na nogi.

 

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right