Alkohole mocne
Oświadczam, że jestem pełnoletni/a
i wyrażam zgodę na przedstawienie
oferty alkoholowej.
W ofercie naszego sklepu internetowego można znaleźć nie tylko produkty spożywcze, ale także alkohole. Trunek zamknięty w oryginalnej szklanej butelce, opatrzony klasyczną etykietą z pewnością uświetni niejedno przyjęcie. Może okazać się równie trafionym pomysłem na prezent.
Czym są alkohole mocne?
Miano alkoholi mocnych przypisywane jest napojom alkoholowym o wysokiej zawartości alkoholu - zwykle powyżej 40%. Alkohol powstaje podczas fermentacji, będącej naturalnym procesem chemicznym. To właśnie wtedy, kiedy drożdze wchodzą w reakcję z innymi artykułami spożywczymi tworzy się trunek nadający się do spożycia. Alkohol etylowy stosowany jest do produkcji piwa, wódki oraz wina. Do alkoholi wysokoprocentowych zalicza się m.in. brandy, gin, bourbon, koniak, nalewki, likiery, spirytus oraz wódkę. Napoje te mogą zawierać w swoim składzie cukier, owoca, zioła i przyprawy.
Eleganckie trunki dostępne w naszym sklepie
Mocne alkohole znajdujące się w ofercie sklepu online Schronisko Bukowina zostały przygotowane z myślą o osobach, które poszukują góralskich smaków. Tradycyjnym alkoholem, kojarzącym się z górskim klimatem jest śliwowica, której aromat wydobywa się zaraz po otwarciu butelki. Wytwarzana jest ze śliwek węgierek na podstawie tradycyjnej receptury. Sklep Schronisko Bukowina oferuje śliwowicę 55% oraz śliwowicę mocną 75%. Ze względu na wysoką zawartość alkoholu, trunek nie posiada daty ważności. Regionalne alkohole to napoje zasługujące na szczególne uznanie. Jednym z nich jest przepalanka 40%, która powstaje na bazie wódki oraz przepalonego na patelni cukru. To za jego sprawą trunek nabiera bursztynowych odcieni i słodkawego posmaku. Sprawdź również nalewki regionalne i wódki smakowe.
Alkohole dostępne w naszej ofercie są idealnym pomysłem na prezent. Produkty doskonale prezentują się w ozdobnej butelce o ciekawym kształcie.
Do czego można dodać śliwowicę?
Według górali śliwowica to mocny trunek, którego zadaniem jest rozweselić smakosza oraz wywołać rumieńce na jego policzku. Śliwowica idealnie skomponuje się z cięższymi daniami mięsnymi takimi jak kociołek. Jest składnikiem wielu marynat przeznaczonych głównie do mięsa czerwonego. Dzięki śliwowicy mięso zaczyna lekko kruszeć. To również świetny dodatek do ciepłych napojów np. herbaty oraz grzanego wina.