Makarony jajeczne

Pappardelle, Arcooro- makaron jajeczny włoski
20 punktów
20,99 zł
500 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Tagliatelle, Arcooro - szpinakowy makaron jajeczny włoski
17 punktów
17,09 zł
500 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Tagliatelle, Arcooro- makaron włoski jajeczny
19 punktów
19,19 zł
500 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Makaron jajeczny nitki ze szpinakiem - Dalla Costa 250 g
10 punktów
10,39 zł
Produkt niedostępny
Włoskie tagliatelle jajeczne - Rummo
10 punktów
10,99 zł
Produkt niedostępny
barilla makaron lasagne
15 punktów
15,39 zł
Produkt niedostępny
Pappardelle jajeczne włoskiej firmy Agnesi pakowane jest na tekturową tackę
6 punktów
6,69 zł
Produkt niedostępny
Włoskie Spaghetti jajeczne - Arcooro
18 punktów
18,09 zł
Produkt niedostępny

Zachwycają idealnie złotym kolorem, niezwykłą sprężystością i niepowtarzalnym smakiem. Właśnie takie są włoskie makarony jajeczne dostępne w naszej ofercie! Przygotowane zostały ze starannie wyselekcjonowanych składników - z najlepszej mąki pszennej, ekologicznych jajek oraz wody, dlatego smakują tak doskonale, jak prawdziwy domowy makaron wykonany przez nasze babcie!

Makarony jajeczne w sklepie online Schronisko Bukowina

Szukasz makaronu, który będzie wyróżniał się domowym smakiem i idealną konsystencją? Wybierz doskonałe włoskie makarony ze świeżych jajek i mąki, które odmienią Twoje dania i podbiją Twoje podniebienie! W naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina oferujemy najwyższej jakości makarony słynnych marek takich jak Arco, Rummo, Barilla, Arcoro czy Agnesi - to prawdziwe klejnoty włoskiej kuchni.

Makarony jajeczne dostępne w naszej ofercie to gwarancja autentycznego smaku i aromatu. Dzięki starannie wyselekcjonowanym składnikom oraz tradycyjnym metodom wytwarzania, są one idealnie al dente i doskonale komponują się z różnymi sosami i dodatkami. Włoskie makarony są niezwykle sprężyste i nie rozgotowują się podczas gotowania, wszystko to za sprawą mąki pszennej durum, z której zostały przygotowane. Znajdziesz je u nas w różnych wersjach: strozzapreti, pappardelle, lasagne, tagliatelle, czy spaghetti. 

Czym jest i jak powstaje makaron jajeczny?

Makaron jajeczny to prawdziwa klasyka, która odnajduje zastosowanie niemal we wszystkich kuchniach świata. Odpowiednio przygotowany, jest pyszną i zdrową alternatywą dla zwykłych węglowodanów. Jak zatem powstaje ten przysmak? Wszystko zaczyna się od stolnicy, na której ląduje właściwa ilość mąki pszennej, jajek, soli i odrobiny wody. Następnie z wszystkich składników zagniata się ciasto makaronowe do momentu uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto rozwałkowuje się wałkiem na cienki płat, który należy pokroić na szerokie prostokąty, zawinąć jak roladę i kroić na nitki. Można to zrobić w sposób tradycyjnym, czyli ręcznie lub za pomocą maszynki do makaronu. Kluski po wykrojeniu najlepiej rozdzielić, aby się nie posklejały, lekko oprószyć mąką i pozostawić do podsuszenia, by stały się nieco twardsze. Gotowy makaron gotuje się w delikatnie osolonej wodzie z kilkoma kroplami oleju lub oliwy. 

"Jajeczność makaronu" - co oznacza że makaron jest 2, 3, 4, 5 a nawet 8 - jajeczny?

Każdy z nas od czasu do czasu lubi zjeść coś pysznego i sycącego, a jajeczny makaron to właśnie jeden z tych produktów, które uwielbiają zarówno mali, jak i duzi smakosze. Ale co tak naprawdę oznacza "jajeczność makaronu"? Jak wiadomo, jajka to nie tylko świetne źródło białka i składników odżywczych, ale także podstawowy składnik makaronu. Dlatego też im więcej jajek, tym makaron jest bardziej jajeczny, a co za tym idzie - smaczniejszy i bardziej kremowy. Żółtko nadaje ciastu makaronowemu wyjątkowego koloru, a dodatkowo wpływa na puszystość i elastyczność produktu. 

Makaron jajeczny może być 2, 3, 4, 5 a nawet 8-jajeczny! Wszystko zależy od proporcji składników i sposobu produkcji. Im większa jajeczność, tym wyższa jakość makaronu. Dlatego warto zwrócić uwagę na skład produktu i wybrać tę opcję, która najbardziej odpowiada Twoim upodobaniom smakowym.

Wartości odżywcze makaronu jajecznego

Makaron jajeczny jest nie tylko pysznym i pożywnym składnikiem wielu dań, ale także stanowi on bogate źródło wartości odżywczych. Okazuje się, że zawiera on sporą ilość białka niezbędnego do budowy mięśni oraz regeneracji organizmu. Znajdujące się w nim węglowodany złożone dostarczają energię i zapewniają długotrwałe uczucie sytości. To jednak nie koniec - makaron jajeczny jest źródłem składników mineralnych: żelaza, magnezu, fosforu oraz witamin z grupy B. Spożywanie tego rodzaju żywności może wspomóc pracę serca oraz układu kostnego. Dodaj go więc do swojej diety!

Sprawdź z czym warto połączyć makaron jajeczny

Umiesz wyobrazić sobie rosół lub zupę pomidorową bez makaronu domowego? My też nie! Makaron jajeczny to uniwersalny składnik kuchni, który można użyć do wielu potraw. Można go podawać w połączeniu z różnymi sosami, mięsem, rybami czy warzywami. Świetnie sprawdzi się on jako dodatek do zup, czy sałatek. Najlepiej odnajdzie się w daniach kuchni włoskiej - można go wykorzystać w spaghetti carbonara, lasagne, tagliatelle al ragù czy pappardelle z sosem grzybowym. Ten makaron to również częsty składnik potraw kuchni azjatyckiej - chiński makaron jajeczny - używany jest tam najczęściej do zup, czy dań w stylu stir-fry. 

W naszym sklepie online Schronisko Bukowina znajdziesz szeroki wybór najlepszych włoskich makaronów jajecznych w wielu wariantach. Zamówisz je szybko i wygodnie, bez wychodzenia z domu i to w doskonałej cenie.