Wędliny dojrzewające
Wędliny dojrzewające i długodojrzewające
Słoneczna Italia bogata jest nie tylko w piękne i zachwycające krajobrazy śródziemnomorskie, zachwyca nas również doskonałym jedzeniem. I nie chodzi nam tutaj tylko o wyśmienite makarony, pizze, czy sery. Wśród włoskich specjałów szczególne miejsce zajmują długodojrzewające wędliny o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Te wyjątkowe przysmaki kuchni włoskiej znajdziesz w naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina. W naszej bogatej ofercie dostępne są rozmaite wędliny z różnych zakątków Włoch. Wszystkie sprowadzane są bezpośrednio od włoskich producentów, dlatego kupując w naszym sklepie, masz gwarancję nie tylko oryginalnego pochodzenia produktów, ale także ich wysokiej jakości i najlepszego smaku.
Mięsa, szynki i kiełbasy dojrzewające
Włoskie specjały to m.in. szynki długodojrzewające, gotowane i wędzone, ale także kiełbasy okraszone aromatyczną mieszanką przypraw. Rarytasy te wyróżniają się już niemal legendarnym, wyrazistym smakiem i zapachem. Wszystkie produkowane są z najlepszej jakości mięsa, głównie wieprzowego. Włoskie wędliny to nie tylko prosciutto crudo, czy salami. Na półkach naszej wirtualnej spiżarni goszczą wyśmienite wyroby mięsne prosto z Włoch - znajdziesz u nas guanciale, toskańską słoninę lardo, karkówkę Capocollo, mortadelę, bresaolę, boczek dojrzewający Pancetta, czy też rozmaite rodzaje salami i prosciutto. W naszej ofercie, wśród włoskich rarytasów znajdzie się również i coś dla miłośników nieco ostrzejszych smaków. Mowa tu o kalabryjskiej nduji z dodatkiem peperoncino oraz typowo włoskiej surowej kiełbasie salsicci.
W sklepie Schronisko Bukowina możesz zamówić włoskie wędliny krojone w cienkie plasterki lub w całości. Abyś mógł cieszyć się ich świeżością, jak najdłużej, wszystkie wędliny kroimy i pakujemy próżniowo w dniu wysyłki. Niektóre z wyrobów dostępnych w naszym sklepie, posiadają certyfikat IGP.
Tak pyszne jak domowe wędliny dojrzewające
Co sprawia, że włoskie dojrzewające wędliny mają tak wyjątkowy smak? Za ich najwyższą jakością stoi tradycyjny proces produkcji oparty na ściśle strzeżonych recepturach oraz wieloletnim doświadczeniu. Najlepsze mięso oraz długi okres dojrzewania sprawiają, że włoskie wędliny długodojrzewające to jeden z najbardziej cenionych produktów na świecie. Co wspólnego mają włoskie wędliny z tymi własnoręcznie zrobionymi w domowym zaciszu? Otóż, specjały z Italii wyróżniają się prostym, naturalnym składem, pozbawionym sztucznych konserwantów i ulepszaczy. Domowe wyroby swój wyjątkowy smak także zawdzięczają brakowi sztucznych dodatków. Każda z szynek dojrzewających posiada taki sam skład, a różnią się one od siebie, jedynie smakiem. Na walory smakowe tego typu wyrobów ma wpływ ich proces dojrzewania. Mikroklimat panujący we Włoszech nadaje wędlinom wyjątkowego charakteru. Specjały produkowane w cieplejszych regionach charakteryzują się wyrazistym i intensywnym smakiem, natomiast te powstające na chłodniejszych terenach, są delikatniejsze.
Jak się robi wędliny dojrzewające i jak je przechowywać?
Jak się okazuje, suszone wędliny powstające z różnych gatunków świń to nie tylko specjał kuchni włoskiej, ale również hiszpańskiej i francuskiej. Szynka długodojrzewająca posiada nie tylko wybitny smak, charakteryzuje się również wysokimi wartościami odżywczymi, które zyskała dzięki metodom jej produkcji. Jak zatem powstają znakomite wędliny rodem ze słonecznej Italii? Najczęściej wyroby produkowane są z udźców wieprzowych o dużej wadze. Długodojrzewające wędliny powstają poprzez solenie i suszenie mięsa, będące świetną i tanią metodą konserwowania. Co to oznacza? Mięso jest najpierw peklowane na sucho z dodatkiem soli i przypraw, a następnie dojrzewa przez pewien okres, często kilka miesięcy. W tym czasie przechowywane jest w kontrolowanym środowisku, aby umożliwić jego rozkład. Dzięki temu produkt staje się bardziej delikatny i aromatyczny. Podczas procesu dojrzewania mięso jest zazwyczaj wystawione na działanie powietrza i regularnie obracane, aby zapobiec rozwojowi pleśni. Po zakończeniu procesu dojrzewania wyrób jest gotowy do spożycia. Wędliny można przechowywać w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu.
Czym różni się dojrzewanie od zwykłego wędzenia wyrobów?
W czasie wędzenia kawałek mięsa przechowywany jest przez pewien czas w dymie pochodzącym z drewna m.in. bukowego lub dębowego, dzięki czemu wyrób traci wodę oraz zmienia swoje właściwości - kolor, smak i aromat. Z kolei, dojrzewanie jest procesem kontrolowanym, co oznacza, że istnieją określone poziomy temperatury i wilgotności, które muszą być spełnione, aby mogło się ono odbyć. Dojrzewanie zazwyczaj trwa przez dłuższy okres czasu, natomiast wędzenie może odbywać się stosunkowo szybko. Podczas dojrzewania, wędliny starzeją się i zyskują przy tym swój mocny i charakterystyczny zapach i smak.
Gdzie kupić sprawdzone wędliny dojrzewające?
Oryginalne włoskie wędliny najwyższej jakości to przysmaki, które koniecznie powinny zagościć na Twoim stole. Ich unikalny smak sprawia, że same w sobie stanowią doskonałą przekąskę. Długodojrzewająca szynka parmeńska oraz salami idealnie sprawdzą się na desce serów, którą śmiało możesz zaserwować podczas różnego rodzaju spotkań towarzyskich. W naszym sklepie online Schronisko Bukowina znajdują się produkty pochodzące od najlepszych włoskich producentów, tworzone zgodnie z tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Dużą wagę przykładamy do zdrowej żywności, dlatego nie znajdziesz u nas wyrobów napompowanych sztucznymi aromatami, wzmacniaczami smaku, czy stabilizatorami. Włoskie wyroby mięsne, które sprowadzamy do naszego sklepu, to długo dojrzewające wędliny z wyższej półki. Dbałość o ich najwyższą jakość rozpoczyna się już na etapie hodowli zwierząt, które karmione są w naturalny sposób, a ich mięso obrabiane jest w lokalnych ubojniach. Włoskie specjały swój wyjątkowy smak posiadają, dzięki wypracowanym przez lata metodom prawidłowego przetwarzania mięsa. Chcesz stworzyć prawdziwą włoską ucztę? Sprawdź nasze zapasy i ciesz się niepowtarzalnym smakiem doskonałych włoskich wędlin.