window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() {dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('set', {'currency': 'PLN'}); gtag('set', {'link_attribution': true}); gtag('set', {'anonymize_ip': false}); gtag('set', {'allow_ad_personalization_signals': true}); gtag('config', 'UA-114195288-1'); //Second tag id gtag('config', 'UA-114195288-4'); !function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '540500750323144'); fbq('track', "PageView"); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NS4RX3L');
Co można zrobić z miodem? Przepisy na desery i dania z miodem

Co można zrobić z miodem? Przepisy na desery i dania z miodem

Miód to naturalny skarb, który nie tylko potrafi osłodzić życie, ale także zagwarantować naszym potrawom wyjątkowy smak. Wiesz, że oprócz doskonałego dodatku do herbaty, miód może stanowić tajemnicę niejednego mistrza kuchni? W dzisiejszym artykule przedstawimy Ci kilka przepisów na dania z miodem, które z pewnością oczarują Twoje podniebienie.

na skróty:

  • miód - naturalny słodzik, będący zdrowszą alternatywą cukru, pszczeli nektar, który osłodzi życie, napoje i rozmaite dania
  • zobacz, jak wykorzystać miód w kulinarnych przepisach
  • sprawdź, które miody z naszej oferty sprawdzą się jako dodatek do potraw i słodkich przekąsek

Kiedy warto zastąpić biały cukier miodem? 

Wiedziałeś o tym, że wybór odpowiednich składników może całkowicie odmienić Twoje potrawy? Dlatego warto zastanowić się, kiedy zastąpić tradycyjny biały cukier czymś, co zachwyca nie tylko smakiem, ale i korzyściami dla zdrowia. Najlepiej w tej roli sprawdzi się naturalny miód o słodkim smaku, będący o wiele zdrowszą alternatywą. Jak wykorzystać pszczeli nektar do przygotowania kuchennych specjałów? Otóż miodu można użyć do przyrządzenia sosów, marynat do mięsa, wypieków, czy herbaty. Ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych, jest on nie bez powodu, uwielbiany przez wielu smakoszy. W miodzie znajdują się minerały i witaminy, a do tego nie składa się on w całości z sacharozy, tak, jak biały cukier. W swoim składzie zawiera on również glukozę i fruktozę, a sacharoza nie przekracza 10%.

Jak stosować miód do kawy?

Jak wcześniej wspomnieliśmy, pomimo że miód to kaloryczny słodzik, to stanowi on zdrowszy zamiennik cukru, ponieważ zawiera cenne dla organizmu substancje. Osoby, które nie wyobrażają sobie kawy bez słodkiego dodatku, a chcą zadbać o swoją sylwetkę, śmiało mogą sięgnąć po miód. Warto jednak pamiętać o kilku aspektach. 

Jeśli chcesz, aby miód zachował swoje właściwości prozdrowotne, nie wolno go podgrzewać, a tym samym, nie dodawać go do gorącego napoju. Inaczej straci on wszystkie swoje walory. Najlepiej dodać go do nieco przestudzonej kawy lub herbaty o temperaturze 40 stopni Celsjusza. 

Nie zapominaj, że miód jest o wiele słodszy niż zwykły cukier, dlatego do kubka z herbatą lub kawą najlepiej dodać pół łyżeczki tego nektaru.

Mięsne dania z miodem

Miód to wyjątkowy składnik, który można w kuchni wykorzystać na wiele sposobów. Okazuje się, że może odegrać główną rolę w przyrządzaniu wyjątkowych mięsnych dań. Naturalny miód nie tylko dostarcza słodkiego smaku, ale także wprowadza subtelne i zaskakujące akcenty do mięsnych kompozycji.

Potrawy z udziałem mięsa nie muszą kojarzyć się tylko z ostrymi i aromatycznymi przyprawami. Ciekawe połączenie smakowe można uzyskać, łącząc miód z różnymi rodzajami mięsa np. drobiem, wieprzowiną, czy wołowiną. Do przygotowania aromatycznej marynaty potrzebny będzie olej, miód rzepakowy lub nawłociowy oraz ulubione przyprawy. W ten oto sposób można wyczarować soczyste żeberka w polewie miodowo-musztardowej, czy skrzydełka w marynacie miodowo-sojowej.

Miód rzepakowy i miód nawłociowy

Sosy do dań na zimno i na gorąco

Miód może być również ciekawym składnikiem sosów towarzyszącym daniom podawanym zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodanie łyżeczki miodu do danego sosu może doskonale korygować intensywność pikantnych przypraw, wprowadzając delikatną nutę słodyczy do całej potrawy. Wydaje Ci się, że takie smakowe kontrasty są nie do pogodzenia? Bez obaw, miód doskonale balansuje całość. Wystarczy łyżeczka miodu np. mniszkowego, by wzbogacić sos musztardowy, nadając mu subtelnego i wyrafinowanego akcentu.

Ciekawe pomysły na ciastka, ciasta, słodycze i przekąski z miodu

Kto powiedział, że pyszna, słodka przekąska musi być niezdrowa? Przysmaki przygotowane z użyciem miodu nie tylko przeniosą Cię w świat naturalnej słodyczy, ale także są pełne korzystnych właściwości. Poniżej znajdziesz kilka prostych pomysłów na smakołyki miodowe, które z pewnością warto poznać i od czasu do czasu przygotować własnoręcznie.

Miodownik

Ciasto z miodem przełożone masą budyniową i przełamane powidłami śliwkowymi idealnie sprawdzi się na święta. Najlepiej smakuje po około 2 dniach, kiedy to placki miodowe zmiękną. Jak przygotować to niezwykle aromatyczne ciasto? 2 łyżki mleka i 2 łyżki miodu gryczanego przełóż do garnuszka, podgrzej, aby składniki się ze sobą połączyły. 500 g mąki pszennej wymieszaj z 1 łyżką sody oczyszczonej, dodaj 200 g cukru pudru, 200 g masła i 2 jajka. Do całości wlej ostudzone mleko z miodem i zagnieć ciasto, a następnie podziel je na 3 równe części.

Blachę o wymiarach 35 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej ciasto. Wstaw do piekarnika na 15 minut, do momentu, aż ciasto się zarumieni w temperaturze 180 stopni. To samo zrób z drugą częścią ciasta. W międzyczasie przygotuj masę orzechową: 120 g masła roztop z 2 łyżkami miodu i 100 g cukru. Dodaj to nich 200 g posiekanych orzechów włoskich i całość smaż przez ok. 5 minut. Gotową masę wyłóż na 3 surowe ciasto i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu w 400 ml mleka z dodatkiem 100 g cukru, a następnie pozostaw do ostygnięcia. 250 g miękkiego masła utrzyj na kremową masę i powoli dodawaj do niego budyń. W foremce umieść pierwszy placek i posmaruj go powidłami i połową masy budyniowej; przykryj drugim plackiem i wykonaj tę samą czynność. Górę przykryj plackiem z orzechami i gotowe. 

Miodownik

Chałwa

Z udziałem miodu możesz przygotować dla swoich pociech zdrową przekąskę w postaci domowej chałwy. Jak ją wykonać? Potrzebujesz 2 szklanki nasion sezamu oraz pół szklanki miodu lipowego. Co dalej? Sezam podpraż na suchej patelni bez dodatku oleju, a następnie ostudź i zmiel na drobno. Zmielony sezam połącz z miodem i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Chałwą można się zajadać po 24 godzinach. 

Miód lipowy

Ciasteczka całuski

Chcesz poznać prosty przepis na pyszne ciasteczka idealne na każdą okazję? Zrobisz je, mając pod ręką 150 g mąki, 40 g cukru, 40 g miodu wielokwiatowego, 1 jajko oraz szczyptę sody oczyszczonej. Smak ciasteczek możesz wzbogacić dodatkiem cynamonu. Miód rozpuść w rondelku, a następnie utrzyj go z jajkiem i cukrem. Osobno połącz mąkę z sodą i cynamonem. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki do momentu, aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj wałeczki grubości palca i z każdego z nich wytnij kawałki o grubości 2 cm, a następnie z każdego kawałka uformuj kuleczkę i umieść ją na blaszce z papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Śniadanie z miodem? 

Z racji tego, że miód posiada wiele właściwości prozdrowotnych, warto wprowadzić go do swojej diety. Ten naturalny antybiotyk doskonale sprawdza się jako dodatek do ciepłej herbaty z cytryną i imbirem, ale także stanowi niezastąpiony składnik wielu dań. Okazuje się, że jest również wyśmienitym elementem wielu śniadaniowych propozycji. Zobacz jakich!

Wiejski chleb z miodem i twarogiem

Masz ochotę na szybkie, proste i pyszne śniadanie w iście wiejskim stylu? Do pełni szczęścia będziesz potrzebować świeżego chleba na żytnim zakwasie z chrupiącą skórką, twarożku, masła i miodu faceliowego. Mmm palce lizać!

Owsianka z miodem i pyłkiem kwiatowym

Owsianka to idealny sposób na lepszy dzień. Nie tylko doda energii, ale również zaspokoi Twoje kubki smakowe. Jak ją przygotować?  4 łyżki płatków owsianych zagotuj z połową szklanki mleka, a następnie przełóż je do miseczki. Do gotowej owsianki dodaj 2 łyżeczki miodu z malin leśnych, łyżkę masła orzechowego i dowolne owoce np. maliny, pokrojone nektarynki, banana lub jagody. Smak domowej owsianki możesz urozmaicić 1 łyżeczką pyłku kwiatowego.

Pancakes z miodową polewą

Amerykańskie naleśniki to ulubiona przekąska wszystkich dzieci, która smakuje wyśmienicie o każdej porze dnia. Pulchne pankaces przygotujesz, miksując 1 i 1/4 szklanki mąki, 1 jajko, 1 i 1/4 szklanki maślanki, 1 łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczki sody, 1/4 szklanki oleju i szczyptę soli. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki z dwóch stron. Podawaj z miodem wrzosowym i owocami.

Sięgając po miód, nie tylko osładzasz sobie życie, ale również poprawiasz stan swojego zdrowia. Miód wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, wykazuje właściwości antybakteryjne oraz wspiera rozwój umysłowy u dzieci. Ten naturalny eliksir, obok swoich korzyści zdrowotnych, stanowi prawdziwe bogactwo smaków, które potrafią ożywić każde danie. Jego wszechstronność sprawia, że może być wykorzystywany na wiele sposobów, zarówno w ciepłych daniach, jak i w słodkich przysmakach. Przekonaj się o tym sam, wybierając miody dostępne w ofercie sklepu Schronisko Bukowina. To właśnie w naszej Spiżarni znajdziesz wyjątkowe rodzaje miodów, które tchną nowe życie w Twoje posiłki. 

Poprzedni wpis
Następny wpis

Powiązane wpisy

  1. Jak rozpoznać prawdziwy miód? Jak kupić dobry naturalny miód?
    Jak rozpoznać prawdziwy miód? Jak kupić dobry naturalny miód?

    W dzisiejszych czasach, gdy troska o zdrowie i wartościowe produkty nabiera ogromnego znaczenia, poszukiwanie prawdziwego, naturalnego i dobrego miodu staje się priorytetem dla wielu. Jednak wybór między tym autentycznym produktem pszczelim a jego podróbką może okazać się wyzwaniem. Na szczęście, dzięki procesowi krystalizacji możemy odróżnić prawdziwy miód od sztucznych substytutów. 

    Czytaj więcej
  2. Płynny miód czy skrystalizowany? Naturalna krystalizacja miodu pszczelego
    Płynny miód czy skrystalizowany? Naturalna krystalizacja miodu pszczelego

    Miód to wyjątkowy produkt pszczeli, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami, napojami i wypiekami. Jest on również źródłem zdrowia i naturalnych składników odżywczych. Jednak każdy, kto miał okazję cieszyć się miodem, z pewnością zetknął się z dylematem – miód skrystalizowany, czy płynny ? To pytanie prowadzi nas do fascynującego zjawiska znanego jako krystalizacja miodu. Co stoi za tym procesem? Dlaczego miód twardnieje i czy krystalizacja ma wpływ na zmianę jego jakości?

    Czytaj więcej
  3. Właściwości odżywcze i zdrowotne miodu - czy miód jest zdrowy?
    Właściwości odżywcze i zdrowotne miodu - czy miód jest zdrowy?

    Na pewno nieraz zdarzyło się Wam sięgać po miód w czasie przeziębienia. Jednak nie wszyscy mamy świadomość, jak bardzo miód jest zdrowy. Warto zdać sobie sprawę z tego, jak wiele dobrego to “płynne złoto” potrafi zdziałać dla naszego organizmu.

    Czytaj więcej
dataLayer.push({"ecommerce":{"currencyCode":"PLN"}});