Jak rozpoznać prawdziwy miód? Jak kupić dobry naturalny miód?
W dzisiejszych czasach, gdy troska o zdrowie i wartościowe produkty nabiera ogromnego znaczenia, poszukiwanie prawdziwego, naturalnego i dobrego miodu staje się priorytetem dla wielu. Jednak wybór między tym autentycznym produktem pszczelim a jego podróbką może okazać się wyzwaniem. Na szczęście, dzięki procesowi krystalizacji możemy odróżnić prawdziwy miód od sztucznych substytutów.
na skróty:
- poznajcie sposoby na rozpoznanie prawdziwego miodu
- naturalne miody - tylko od sprawdzonego dostawcy. Zajrzyjcie do naszego sklepu online Schronisko Bukowina i wybierzcie prawdziwe złociste nektary!
- wzrok, smak i węch - to właśnie te zmysły pozwolą Wam rozpoznać naturalny miód
- podawanie cukru pszczołom, podgrzewanie, czyli sposoby na fałszowanie miodu
- zdrowie, jakość i smak to cechy naszych naturalnych miodów
Prawdziwy miód - co zawiera?
Łyżeczka miodu prawdziwego to nie tylko eksplozja smaku, ale i spora dawka zdrowia. Miód naturalny oprócz tego, że jest doskonałym słodzikiem, to jest również skarbnicą niezwykłych składników odżywczych, które stanowią pozytywne wsparcie dla ludzkiego organizmu. Miód zawiera cenne substancje takie jak kwasy organiczne, białka, polifenole, olejki eteryczne oraz witaminy - A, B1, B2, B6, B12, C i kwas foliowy. Nie bez powodu ten pszczeli produkt zyskał miano “płynnego złota”, przyczyniły się do tego jego drogocenne właściwości zdrowotne.
Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Miód powstaje w momencie, gdy pszczoły zbierają nektar kwiatowy lub spadziowy i przenoszą go do ula wraz z enzymami. To właśnie wtedy miód staje się gęstszy i zostaje wzbogacony o cenne składniki. Po czym poznać prawdziwy miód? Konsystencja świeżo pobranego nektaru początkowo jest płynna, jednak z czasem naturalnie się on krystalizuje i staje się twardszy. Tempo krystalizacji zależy od danego rodzaju miodu - w przypadku miodu lipowego zajmuje ona kilka dni, natomiast miód spadziowy krystalizuje się dopiero po kilku miesiącach. Zmiana konsystencji tego pszczelego produktu nie wpływa na jego jakość, smak i właściwości lecznicze.
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Po przelaniu go do słoika złoty nektar tworzy delikatny stożek, a na jego powierzchni pojawia się delikatna piana. Wartość autentycznego miodu objawia się również w jego właściwościach rozpuszczania się w zimnej wodzie oraz w wyjątkowych aromatach wosku, drewna, ula i pszczół, które stanowią wyjątkową sentencję natury.
Czy marketowy miód jest prawdziwy? Czytaj etykietę
Przemierzając sklepowe alejki w poszukiwaniu miodu prosto z pasieki, można natknąć się na wiele produktów o wątpliwym składzie i autentyczności. Okazuje się, że syntetyczne zamienniki naturalnego miodu skrywają w sobie niebezpieczne dla zdrowia substancje. Na co zwrócić uwagę kupując miód? Kluczową umiejętnością staje się czytanie etykiet. W sztucznym miodzie znajdują się substancje takie jak fruktozowy syrop kukurydziany, czy glukoza, które często są dodawane do miodu i służą rozcieńczaniu lub karmieniu pszczół. Efektem tego jest produkt pozbawiony cennych składników korzystnych dla zdrowia.
Najlepiej zwracać uwagę na pochodzenie miodu i wybierać te nieopatrzone napisem “Mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich UE i spoza UE". Taka informacja oznacza produkt importowany z państw takich jak Chiny, czy Argentyna, który został uzyskany z roślin niewystępujących na naszych terenach, mogących powodować reakcje alergiczne. Miody pochodzące z różnych źródeł często są mieszane z innymi rodzajami nektaru w celu ujednolicenia koloru oraz konsystencji. Taki proces obejmuje silne podgrzewanie i filtracje, co wpływa niekorzystnie na wartość odżywczą miodu.
Dlatego najważniejsze jest, aby wybierać produkty pszczele od sprawdzonych i zaufanych dostawców takich jak sklep online Schronisko Bukowina. W naszej ofercie dostępne są rozmaite gatunki miodów, wyróżniające się całą paletą cennych składników, wybornym smakiem oraz najlepszą jakością.
Miód niedojrzały. Jak określić dojrzałość miodu?
Proces dojrzewania miodu rozpoczyna się, gdy pszczoły składają jego kropelki w komórkach plastra. Następnie, poprzez przemieszczanie kropelek między komórkami, rozpoczyna się proces zagęszczania. Miód o większej zawartości wody przekraczającej 20% nie jest jeszcze gotowy do spożycia (nie tyczy się to jednak miodu akacjowego i wrzosowego). Następnym etapem dojrzewania tego pszczelego produktu jest odparowywanie wody i rozkład złożonych cukrów na prostsze formy. Po około 4-5 dniach, pszczółki zabezpieczają ten cenny skarb, zaklejając komórki woskiem.
Jak ocenić dojrzałość miodu? To nieco skomplikowane zadanie, jednak można je rozwiązać za pomocą testu gęstości. Otóż, miód przy temperaturze 20 stopni powinien spływać leniwie, tworząc charakterystyczny stożek. Miód mieszany energicznie wokół własnej osi nie powinien spływać z łyżki. To kryterium pozwala określić, czy miód osiągnął swoją pełną dojrzałość.
Jak powinien wyglądać prawdziwy, prawidłowo i tradycyjnie wybrany miód?
Nieocenioną pomocą w tym przypadku okażą się nasze zmysły, które pomogą nam dokonać właściwego wyboru. Na powierzchni miodu powinniśmy zauważyć charakterystyczny kożuszek, którego nie znajdziemy na miodzie sztucznym. Dobrej jakości nektar wyróżnia się charakterystycznym zapachem - pachnie żywicą, woskiem i kwiatowymi aromatami. Fałszywy miód pozbawiony jest zapachu. Tradycyjne miody mają pełny, słodki smak i długi finisz, a wszystko to spowodowane jest dużą zawartością żywicy i olejków eterycznych. W przypadku miodu sztucznego jest on jałowy i ma chemiczny posmak. Jeśli chodzi o wygląd prawdziwych miodów, to powinny one skrystalizować się od kilku dni (głównie miody wiosenne) do kilku miesięcy (miody jesienne, miody akacjowe).
Jak fałszuje się miód? Jakie są najczęstsze praktyki fałszowania?
Okazuje się, że miód można już sfałszować, zanim zostanie wybrany z ula! Już podczas kwitnienia kwiatów, pszczołom podaje się cukier! To wszystko pszczoły transportują prosto do ula i łączą razem z miodem. W taki oto sposób niektórzy pszczelarze uzyskują doskonałe wyniki w miodobraniu. Niestety tak powstały produkt nie posiada cennych składników odżywczych i jest szkodliwy dla zdrowia.
Miód można sfałszować również poprzez jego podgrzewanie w wysokich temperaturach. Wszystko po to, aby stał się on płynny. Ta metoda sprawia, że nektar zostaje całkowicie pozbawiony swoich wartości i właściwości.
Naturalny miód a proces krystalizacji
Każdy prawdziwy miód pszczeli prędzej, czy później ulegnie krystalizacji. To kiedy się to stanie zależy od jego rodzaju i gatunku roślin, z których został zebrany. Początkowo po zebraniu, miód ma lejącą konsystencję, natomiast w ciągu kilku dni może stać się twardy jak kamień. Bardzo szybko krystalizuje się miód rzepakowy, a wszystko to za sprawą dużej zawartości glukozy, z kolei miód akacjowy, bogaty we fruktozę może skrystalizować się za kilka lub kilkanaście miesięcy.
Wielbiciele płynnego miodu, mogą w łatwy sposób uzyskać taką konsystencję. Wystarczy podgrzać słoik z nektarem w kąpieli wodnej lub w piekarniku, nie przekraczając temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza.
U nas możesz kupić prawdziwy miód z polskich pasiek
Regularne spożywanie miodu pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie. To cenny dar natury, który warto wcielić do swojej codziennej diety, by cieszyć się niesłabnącym wigorem. Naturalny miód to produkt, który bez wątpliwości powinien znaleźć się w naszej kuchni.
W naszym sklepie online Schronisko Bukowina czekają na Was wyjątkowe rarytasy prosto z polskich pasiek! U nas nie ma miejsca na sztuczne dodatki i chemię. Nasze miody są naturalne jak życie i nie znajdziecie w nich ani grama glukozy czy fruktozowych syropów kukurydzianych. To czysta, zdrowa uczta prosto z natury! Miody tradycyjne idealnie sprawdzą się zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy zaczynają się pojawiać niechciane infekcje i przeziębienia. W tym okresie nasze miód mogą okazać się Waszymi sprzymierzeńcami.