Wielkanocny żurek z białą kiełbasą i jajkami
Żurek to obowiązkowe danie, które musi pojawić się na świątecznym stole. Bez tego tradycyjnego przysmaku nikt nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania. Gęsta, aromatyczna, lekko kwaskowata zupa uwielbiana jest przez rzesze Polaków i nie tylko - jej oryginalny smak doceniony został również za granicą. Dowiedz się więcej o znakomitym żurku i wypróbuj nasze przepisy na żurek wielkanocny na białej kiełbasie lub żurek na wędzonce.
Na skróty:
- podstawą do żurku będzie bulion z ugotowanych warzyw i swojskich wędlin: białej kiełbasy, wędzonego boczku
- będziesz potrzebował zakwasu - sprawdź nasz pyszny naturalny zakwas na żurek
- co jest sekretem idealnego wielkanocnego żurku? Zapraszamy do lektury
Czym różni się żurek od barszczu?
Odpowiedź na to pytanie wcale nie wydaje się taka oczywista - na pierwszy rzut oka obie zupy wyglądają bardzo podobnie. Żurek jest często mylony z równie popularnym barszczem białym, który ma łagodniejszy smak i jest mniej kwaśny. Powstaje on na zakwasie z mąki pszennej, natomiast żurek przygotowywany jest na żytnim zakwasie. Obie zupy zaliczane są do typowych polskich dań, którymi chętnie raczą się zarówno Polacy, jak i turyści.
Składniki, które sprawią, że Twój żurek będzie kulinarnym arcydziełem
Zakwas z razowej mąki żytniej, włoszczyzna, jajka na twardo i kiełbasa to w zasadzie podstawowe składniki żurku, czyli tradycyjnej polskiej zupy, cieszącej się popularnością również na Białorusi, Słowacji i w Czechach. Zadbaj o to, aby nie zabrakło jej na Twoim wielkanocnym stole! Żurek na Wielkanoc to pozycja obowiązkowa.
Przygotowując się do świąt wielkanocnych, pamiętaj o zakupie wszystkich potrzebnych produktów. O niektóre z nich możesz zadbać sam, np. zakwas na żurek możesz przyrządzić kilka dni przed Wielkanocą. W naszym wpisie blogowym podpowiadamy, jak to zrobić! - Jeśli jednak czas Ci na to nie pozwala, skorzystaj z naszej oferty i wybierz nasz gotowy zakwas na żurek. To produkt, który używamy na co dzień w restauracji Schronisko Bukowina. Nadaje on zupie doskonałego, wyrafinowanego smaku z lekką nutką kwaskowatości. Zakwas na żurek to dodatek, który całkowicie odmienia tę tradycyjną zupę. Idealnie sprawdzi się w każdej kuchni, zwłaszcza w czasie świąt. Dzięki nieskazitelnemu składowi pozbawionemu chemii (mąka żytnia razowa, woda, zakwas chlebowy, czosnek, cebula, przyprawy, majeranek), bez wyrzutów sumienia możesz dodać go do domowego żurku. Ten zakwas ułatwi Ci przygotowanie żurku wielkanocnego z białą kiełbasą lub żurku z ziemniakami na codzienny obiad, pysznego i lekko kwaśnego.
Biała kiełbasa w świątecznym żurku
Mówi się, że “królowa jest tylko jedna”. W odniesieniu do świąt wielkanocnych niezaprzeczalnie tytuł ten przypisany został wielkanocnej babce drożdżowej i z pewnością wypiek ten zasługuje na to miano. Ale według nas określenie to warto przypisać również wiodącej prym na świątecznym stole białej kiełbasie. Pieczona, gotowana, czy smażona, doprawiona suszonym majerankiem, smakuje wybitnie pod każdą postacią. Najczęściej jednak zgrane połączenie tworzy z jajkiem i wielkanocnym żurkiem. Biała kiełbasa to produkt klasy premium, będący synonimem polskiej tradycji kulinarnej. Wędlinę można wykorzystać do faszerowania zapiekanego mięsa lub upiec w cydrze z dodatkiem śliwek. Najsmaczniejsza biała kiełbasa to taka, która przyrządzona została według staropolskiej receptury bez dodatku konserwantów i wypełniaczy - nasza właśnie taka jest.
Wielkanocny żurek występuje w kilku wersjach. Ten tradycyjny cechuje się wyjątkowym aromatem, za który odpowiedzialne są przyprawy takie jak: ziele angielskie, czosnek, majeranek, czy liść laurowy. Kwaskowatą zupę można urozmaicać na wszelakie sposoby, dodając do niej mięsne pulpeciki, ziemniaki, suszone grzyby, boczek, czy chrzan. Ten ostatni składnik sprawia, że żurek smakuje fenomenalnie. Dzięki chrzanowi zupa zyskuje bogatszy aromat i bardziej wyrazisty smak oraz nabiera świątecznego akcentu. Zupa zrobiona na domowym zakwasie na żurek z tymi tradycyjnymi dodatkami będzie smakować wszystkim domownikom.
Jak zrobić żurek Wielkanocny na zakwasie?
Podstawą tradycyjnego żurku wielkanocnego jest zakwas. Najlepiej przygotować go samemu, wtedy masz pewność, że jest on zdrowy i nie zawiera konserwantów, czy barwników. W różnych regionach Polski żurek przyrządza się w nieco inny sposób. Na Górnym Śląsku zakwas powstaje z żytniej mąki, na Podlasiu używa się mąki owsianej, z kolei na Lubelszczyźnie mąki gryczanej. Żurek ugotowany na kupnym lub domowym zakwasie z dużą ilością składników będzie sycącym daniem, które z powodzeniem może grać główną rolę na obiad. Największa różnica polega na zastosowaniu innych składników m.in. wędzonki, smażonej białej kiełbasy oraz żeberek. Poniżej zdradzimy Ci, jak przygotować żurek wielkanocny w wersji z mięsem, jak i dla wegan.
Przepis na wielkanocny żurek według Huberta Fudalewicza - szefa kuchni restauracji Schronisko Bukowina
Kultywując wielkanocną tradycję, na stołach powinna obowiązkowo pojawić się wyśmienita, pełna aromatu kwaśna zupa. Jak przygotować ją według staropolskiej receptury? Tę tajemnicę zdradził nam szef kuchni jednej z najpopularniejszych restauracji na Podhalu! Oryginalny smak żurku zachwyci wszystkich biesiadników - sprawdź najlepszy przepis na żurek wielkanocny na wędzonce.
Składniki na wywar
- 20 dag żeberek wędzonych
- 2 kg białej kiełbasy
- korzeń pietruszki
- seler
- 2 marchewki
- cebula przypalona na czarno
- 2 główki czosnku
- 4 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
Dodatkowo
- 2 słoiki zakwasu na żurek
- ½ l śmietany 36 %.
- łyżka ostrej musztardy
- liść laurowy, ziele angielskie
- majeranek
- cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz czarny do smaku
Wykonanie:
- Do garnka z wrzącą wodą wrzuć żeberka wędzone, kiełbasę białą, korzeń pietruszki, selera, marchewki, cebulę przypaloną na czarno, 2 ząbki czosnku w łupinach, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na małym ogniu przez ok 3 godziny, a następnie wyciągnij z wywaru wszystkie składniki.
- Dodaj do gotującego się wywaru dolej zakwas na żurek, zapraw śmietaną i dodaj musztardę. Aby wydobyć jak najwięcej aromatu, potrzyj w dłoniach majeranek, a potem wrzuć go do garnka. Całość zagotuj i odstaw z ognia.
- Na patelni podsmaż cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Wystudzoną białą kiełbasę pokrój w talarki i dodaj na patelnię. Podsmaż do zarumienienia i przełóż do gotującego się żurku. Dopraw do smaku i serwuj domownikom. Taki żurek podajemy z chlebem, ale możemy zaskoczyć rodzinę i podać żurek w chlebie.
Żurek wegański na Wielkanoc - jak przygotować?
Zastanawiałeś się kiedyś, jak smakuje wegański żurek? Smakiem jest bardzo podobny do klasycznej wersji tego tradycyjnego przysmaku. Wegański odpowiednik kwaśnej zupy idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami. Przekonaj się sam!
Składniki na bulion:
- 1 bulwa selera, duża
- 1 korzeń pietruszki, duży
- 1 marchewka, mała
- 1 cebula
- 10 suszonych grzybów
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki lubczyku
- 2 łyżeczki dobrego oleju
- 1 łyżeczka soli
- 4 – 6 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela
- 6 ziaren pieprzu
- 2 l wody
Pieczone ziemniaki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 – 3 łyżki oleju roślinnego
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki lubczyku
- ½ łyżeczki pietruszki
- sól i czarny pieprz
Dodatkowo:
- 350 – 500 ml żuru
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 łyżeczka majeranku
Wykonanie:
- Na suchej patelni upraż ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Następnie wrzuć wszystko do garnka z warzywami, wlej wodę i gotuj pod przykryciem przez 1,5 godziny.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni. W międzyczasie obierz ziemniaki. Obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki włóż do miski, dodaj olej, dopraw przyprawami i wszystko dokładnie wymieszaj. Ziemniaki wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut.
- Całą zawartość gotowego bulionu przecedź przez sitko i ponownie wlej do większego garnka. Podgrzewając go, wlewaj stopniowo żur. Na koniec dopraw chrzanem i majerankiem, dopraw do smaku i podawaj ciepły z pieczonymi ziemniakami.
Jak podawać żurek wielkanocny?
Żurek to jedna z najstarszych polskich zup. Początkowo jedzono go głównie na wsiach i przyrządzano z gotowanych roślin. Z czasem potrawa ta stała się popularna w całym kraju i tak jest do dziś. Obecnie żurek króluje na polskich stołach zwłaszcza podczas śniadania wielkanocnego. Podawany jest zazwyczaj po obrzędzie dzielenia się jajkiem. Ze względu na uroczysty charakter posiłku, zupy nie można zaserwować prosto z garnka. Najlepiej do tego celu użyć wazy ceramicznej lub porcelanowej.
Żurek wielkanocny podajemy dodając do niego święcone jajko, białą kiełbasę, a nawet twaróg. Żurek możemy zabielić w trakcie gotowania, lub dopiero po przestudzeniu zaprawić śmietaną.
Chcesz sprawić, aby biesiadnicy poczuli się jak w eleganckiej restauracji? Podaj żurek w okrągłym, wydrążonym chlebie. Pyszny żurek będzie smakował rewelacyjnie jedzony z chlebowych miseczek. Ten wyjątkowy przysmak najwygodniej podać w głębokim talerzu, w którym zmieszczą się wszystkie dodatki. Efektownie będą prezentowały się talerze kwadratowe lub prostokątne. Warto pamiętać, że bez względu na to, jaki sposób podania wybierzesz, żurek i tak najlepiej będzie smakował zaserwowany estetycznie, w eleganckich, czystych naczyniach, ustawionych na pięknym obrusie obok serwetek i wielkanocnych ozdób. Wielkanoc coraz bliżej, dlatego jeśli w czasie tych świąt chcesz cieszyć się spokojem, radością i doskonałym smakiem potraw takich jak żurek z białą kiełbasą na domowym zakwasie, zajrzyj do naszego sklepu internetowego Schronisko Bukowina. Czekają tam na Ciebie same rarytasy w postaci produktów premium, których na próżno szukać na sklepowych półkach.