Kiełbasa biała premium 0,5 kg

Dostępność: Produkt całoroczny
Zapytaj o ten produkt
loader
shipment

Szybka dostawa!

Opłać zamówienie w ciagu , a wyślemy je jeszcze dzisiaj!
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,60 zł
500 g

Produkt wyprzedany

Pozostaw swój e-mail. Powiadomimy Cię, gdy produkt wróci do sprzedaży.

Twój adres e-mail:
Potrzebujesz większej ilości produktu? Zakupy hurtowe
Tylko naturalne składniki Tylko naturalne składniki
description

Opis

Kiełbasa biała premium 

Biała kiełbasa klasy premium doprawiona czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim, majerankiem i odrobiną pietruszki. Produkt klasy premium. Tradycyjnie biała kiełbasa jest zrobiona z dwóch rodzajów mięsa wieprzowego: schabu i szynki z niewielkim dodatkiem boczku wieprzowego. Do jej produkcji użyto składników od lokalnych dostawców. Jest to produkt parzony, bez soli peklującej, bez dodanej wody.  Produkt w atrakcyjnej cenie, robiony ręcznie, tolerancja wagi 8 procent.

Kiełbasa biała premium na Wielkanoc

Biała kiełbasa premium jest jednym z tych produktów, które nieodłącznie kojarzą się z polską tradycją kulinarną. Stanowi doskonałą podstawę do gotowania kwaśnego żuru — smakuje z nim wyśmienicie i często w takiej kompozycji jest podawana na Wielkanoc. Możesz użyć jej do faszerowania zapiekanego mięsa, zwłaszcza chudego. Świetnie smakuje, gdy zostanie upieczona w aromatycznym cydrze albo z dodatkiem śliwek. Jej aromat zostanie skutecznie podbity po zapiekaniu w sosie śmietanowym.

Naturalna, bez konserwantów i dodatków

Kiełbasa przygotowywana jest według tradycyjnej receptury, dzięki czemu nie zawiera konserwantów i zbędnych dodatków smakowych. To stuprocentowo mięsny produkt, aromatycznie przyprawiony i przygotowany z polskiej wieprzowiny. Kiełbasa biała premium została zapakowana próżniowo w trosce o to, abyś mógł otrzymać ją w doskonałej formie i nienagannej świeżości. Ten sposób pakowania gwarantuje też zachowanie pełnego bukietu zapachów i smaków z dostawą do Twojego domu!

Biała kiełbasa w atrakcyjnej cenie

Skąd pochodzi biała kiełbasa? Historia

W polskiej kuchni dominuje tradycja i staropolskie przepisy. Pochodzenie niektórych dań i przysmaków bywa naprawdę intrygujące. Jak było w przypadku białej kiełbasy? Ten mięsny rarytas został prawdopodobnie przywieziony do Polski z Niemiec w XIX wieku przez niejakiego karczmarza. Z powodu braku jelit baranich użył on jelit wieprzowych do przygotowania kiełbasy. Obawiał się jednak, że podczas pieczenia jelita pękną, dlatego zdecydował się zaparzyć kiełbasę wrzątkiem. Ten kulinarny wynalazek tak posmakował gościom, że karczmarz postanowił wprowadzić go na stałe do swojego menu. Przepis z powodzeniem przyjął się także w Polsce i przysmak ten znany jest nam wszystkim do dziś.

Z jakiego mięsa robi się białą kiełbasę?

W polskiej kuchni do przygotowania tego rarytasu najczęściej używa się mięsa wieprzowego, a dokładnie łopatki, boczku lub podgardla, jelita i przypraw, a czasami nawet dodaje się wołowinę. W składzie tradycyjnej białej kiełbasy znajdziesz mięso z łopatki i mięso określone mianem “tłustej dwójki”. Brzmi enigmatycznie? No to już tłumaczymy, o co chodzi - “tłusta dwójka” oznacza, że w 100 kg mięsa, połowa to mięso tłuste, z kolei druga połowa to mięso chude. Za idealną konsystencję i wyśmienity smak wyrobu odpowiada tłuszcz oraz aromatyczne przyprawy takie jak czosnek, majeranek, pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Poznaj smak wyjątkowej białej kiełbasy dostępnej w dobrej cenie w naszym sklepie online!

Czym różni się kiełbasa biała surowa od parzonej?

W sklepach dostępne są kiełbasy białe w dwóch podstawowych formach: biała kiełbasa parzona oraz biała kiełbasa surowa. Czym różnią się od siebie te dwa produkty? Kiełbasa biała parzona poddana została obróbce termicznej poprzez gotowanie w wodzie lub na parze. To właśnie podczas tego procesu kiełbasa zwiększa swoją objętość i zyskuje białą barwę, miękką konsystencję oraz delikatny smak. Parzona biała kiełbasa od razu nadaje się do spożycia i nie wymaga dalszej obróbki termicznej. Świetnie smakuje serwowana na zimno lub podgrzana w wodzie.

Co można powiedzieć o białej surowej kiełbasie? Jak sama nazwa wskazuje, produkt ten jest surowy, dlatego, aby nadawał się do zjedzenia koniecznie musi zostać poddany obróbce termicznej. Jak wygląda surowa biała kiełbasa? Ma ciemniejszą barwę i o wiele bardziej zwartą konsystencję. Przed spożyciem powinna być parzona przez około 15 - 20 minut.

Dlaczego biała kiełbasa jest biała?

Surowa kiełbasa ma kolor biało- różowy, ze względu na kolor surowców, z którego pochodzi — mięso jest różowe, a tłuszcz biały. Z kolei po sparzeniu zyskuje ona barwę szarawą i staje się krucha i soczysta. Podczas wędzenia, wędliny nabierają czerwonej lub brązowej barwy. Inaczej jest jednak w przypadku kiełbasy parzonej, dlatego właśnie posiada ona biały kolor. 

Jak rozpoznać, że biała kiełbasa jest świeża?

Kiedy na wędlinach pojawia się szary nalot, oznacza to, że produkt nie nadaje się już do spożycia. Inaczej jest w przypadku kiełbasy białej. Po zaparzeniu biała kiełbasa staje się w środku szara i delikatnie sączy się z niej tłuszcz i to świadczy o jej świeżości. Jak rozpoznać, że do kiełbasy dodane zostały konserwanty? Wystarczy, że przekroisz ją na pół i zobaczysz, czy w środku jest różowa.

Biała kiełbasa – gotować, piec czy smażyć?

Kiełbasa to przysmak uwielbiany przez rzesze Polaków i nie tylko, bo również za granicą uchodzi za niecodzienny rarytas. Idealnie sprawdzi się w żurku, czy barszczu białym. Smażona lub pieczona stworzy zgraną, swojską kompozycję razem z pieczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Można zjeść ją zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Nie ma nic lepszego niż pyszna, soczysta kiełbasa z grilla. W sezonie letnim po tego typu smakołyki sięgamy często, dlatego też warto zaopatrzyć się w najlepszej jakości kiełbaskę. Co możemy zrobić z kiełbasą surową? 

  • gotować — właściwie parzyć, a nie gotować. Wodę w garnku należy zagotować i dodać przyprawy, a następnie włożyć nakłutą widelcem kiełbasę i kolejny raz doprowadzić do wrzenia. Naczynie nakrywamy pokrywką i zdejmujemy z palnika. Kiełbasa jest gotowa po około 20- 30 minutach.
  • piec — biała kiełbasa pieczona to coś, czego nie może zabraknąć na stole podczas świąt wielkanocnych. Aby smakowała wyjątkowo, wystarczy ją zamarynować w oliwie z dodatkiem ulubionych ziół i piec w piekarniku do momentu, aż skórka się zarumieni.
  • smażyć — dla pewności kiełbasę można wstępnie sparzyć we wrzątku, a dopiero po odsączeniu jej z wody i przestudzeniu podsmażyć ją na patelni. Smakowite zestawienie białej kiełbasy smażonej z cebulką to prawdziwy majstersztyk.

Jak zrobić domową białą kiełbasę?

Wyśmienitą i zdrową wędlinę można przygotować samodzielnie. Oto szybki przepis na białą kiełbasę. Pół kilograma łopatki, 0,3 kg boczku bez skóry i 0,2 kg podgardla należy zmielić w maszynce do mielenia mięsa, a następnie dodać trzy ząbki czosnku, pół łyżki soli, półtorej łyżki majeranku, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Tak przygotowaną masą należy nadziać wieprzowe jelita, formując w ten sposób kiełbaski.

Sprawdż przepis na białą kiełbasę z bekonem:

 

attributes

Szczegóły

Informacje
Marka: Schronisko Bukowina
SKU: P5908252813100
Oferta: promocja
Cena promocyjna: CZARNY TYDZIEŃ - CENA PROMOCYJNA TYLKO DO 29.11.2024r.
Podmiot wprowadzający produkt na rynek: Schronisko Bukowina - Tatry Wysokie Łukasz Zadylak Spółka Komandytowo-Akcyjna z siedzibą w Bukowinie Tatrzańskiej, ul. T. Kościuszki 94, 34-530 Bukowina Tatrzańska
Składniki: mięso wieprzowe (95%), czosnek, sól, pieprz, przyprawy
Gramatura: 500 g
Data ważności: 7 dni
Tylko naturalne składniki: Tak
Zagęszczacze i konserwanty: Nie
Opakowanie: opakowanie próżniowe
Sposób przechowywania: temperatura do 5 st. C.
Sposób przechowywania po otwarciu: temperatura do 5 st. C.
Produkt importowany: Nie
Blokada wysyłki przed weekendem/świętem: Tak
Tabela wartości odżywczych / 100g
Wartość energetyczna: 365 kcal
Tłuszcz: 35 g
W tym tłuszcze nasycone: 13 g
Węglowodany: 1 g
W tym cukry: 1 g
Białko: 11 g
Sól: 1 g
wholesale

Zakupy hurtowe

Złóż zapytanie o cene hurtową produktu Kiełbasa biała premium 0,5 kg Jeśli potrzebujesz większej ilości tego produktu w niższej cenie skontaktuj się z nami poprzez poniszy formularz.
* Pole obowiązkowe
shipment

Dostawa

Koszty dostawy — Polska

Forma dostawy Koszt dostawy przy płatności z góry Koszt dostawy za pobraniem Darmowa dostawa
InPost Paczkomaty 24/7 9,99 - od 200
Kurier UPS 17,99 22,99 od 200
Kurier GLS 16,99 21,99 od 200

Koszty dostawy — Europa

Kraj dostawy Koszt dostawy Darmowa dostawa
Unia Europejska
Kurier UPS
Od 99 brak darmowej dostawy
 

UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.

Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.

product-reviews

Opinie

Szczególnie polecamy

Pokaż wszystkie

Powiązane wpisy

  1. Jak czytać etykiety produktów spożywczych, na co zwracać uwagę?
    Jak czytać etykiety produktów spożywczych, na co zwracać uwagę?

    Czytanie etykiet spożywczych jest kluczowym elementem świadomego podejścia do wyboru żywności. Dzięki zrozumieniu informacji zawartych na etykietach, możemy lepiej dbać o zdrowie swoje oraz swojej rodziny, unikać produktów o niskiej wartości odżywczej i wybierać te, które dostarczają odpowiednią wartość energetyczną, witamin i składników mineralnych. Sprawdź jak producenci przekazują informacje na etykietach, jak szukać produktów wartościowych dla naszego organizmu, oraz na co zwracać szczególną uwagę przy wyborze produktów o prostym składzie.

    Czytaj więcej
  2. Mięsa na Wielkanoc - soczyste, aromatyczne wielkanocne wędliny
    Mięsa na Wielkanoc - soczyste, aromatyczne wielkanocne wędliny

    Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach goszczą tradycyjne potrawy - żurek, faszerowane jajka, sałatki jarzynowe i najlepsze wypieki. Gotujemy zarówno pyszne dania na świąteczne śniadanie, przekąski, które uświetnią pięknie ozdobiony stół, jak i wielkanocne potrawy na wyjątkowy obiad z naszymi najbliższymi. Cudowne zapachy unoszące się w domach to głównie zasługa wielkanocnych ciast, ale pozycją obowiązkową, której nie może zabraknąć na świątecznym stole są także wielkanocne mięsa i wędliny. Aromatyczny, pieczony schab, czy kaczka z jabłkami uświetnią każdy świąteczny obiad. W artykule zdradzimy Ci sekret jak przyrządzić te smaczne dania oraz podpowiemy, gdzie znaleźć najlepszej jakości wędliny. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów i ciesz się wybornym smakiem mięs wielkanocnych.

    Czytaj więcej
  3. Wielkanocny żurek z białą kiełbasą i jajkami
    Wielkanocny żurek z białą kiełbasą i jajkami

    Żurek to obowiązkowe danie, które musi pojawić się na świątecznym stole. Bez tego tradycyjnego przysmaku nikt nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania. Gęsta, aromatyczna, lekko kwaskowata zupa uwielbiana jest przez rzesze Polaków i nie tylko - jej oryginalny smak doceniony został również za granicą. Dowiedz się więcej o znakomitym żurku i wypróbuj nasze przepisy na żurek wielkanocny na białej kiełbasie lub żurek na wędzonce.

    Czytaj więcej
  4. Święconka wielkanocna. Co włożyć do koszyka wielkanocnego?
    Święconka wielkanocna. Co włożyć do koszyka wielkanocnego?

    Każde święta wymagają od nas odpowiednich przygotowań, począwszy od czystego domu, skończywszy na ustaleniu świątecznego menu. Tak też jest w przypadku Wielkanocy. Według ludowej tradycji to właśnie Wielka Sobota jest dniem świątecznej krzątaniny. To właśnie wtedy wyruszamy z przystrojonym koszyczkiem, aby poświecić pokarmy, które będziemy spożywać podczas wielkanocnego śniadania. Jak powinna wyglądać idealna święconka? Co wkładamy do koszyczka wielkanocnego? Dziś podpowiadamy, co należy włożyć do wyścielonego białą serwetką koszyczka, który zanosimy do kościoła, a co odradzamy?

    Czytaj więcej