Przepisy na wielkanocny stół - jakie dania przygotować, jak udekorować?
Wielkanocny stół odgrywa podczas świąt bardzo ważną rolę. W trakcie kilku dni spędzamy przy nim wraz z rodziną sporo czasu. Rozmawiamy, cieszymy się swoją obecnością i celebrujemy dobre chwile, zajadając się świątecznymi daniami. Święta powinny być czasem radości zarówno duchowej, jak i tej związanej z przyjemnymi doznaniami smakowymi. O co koniecznie powinniśmy zadbać, aby pojawiło się na naszym wielkanocnym stole? Odpowiedź znajdziecie w naszym artykule.
Wielkanocny stół odgrywa podczas świąt bardzo ważną rolę. W trakcie kilku dni spędzamy przy nim wraz z rodziną sporo czasu. Rozmawiamy, cieszymy się swoją obecnością i celebrujemy dobre chwile, zajadając się świątecznymi daniami. Święta powinny być czasem radości zarówno duchowej, jak i tej związanej z przyjemnymi doznaniami smakowymi. O co koniecznie powinniśmy zadbać, aby pojawiło się na naszym wielkanocnym stole? Odpowiedź znajdziecie w naszym artykule.
Śniadanie wielkanocne – co powinno znaleźć się na świątecznym stole?
Podczas wielkanocnego śniadania, które jest symbolem odrodzenia i zakończeniem postu, najważniejsze są poświęcone pokarmy, czyli tzw. święconka. Uroczysty posiłek rozpoczynamy od złożenia życzeń i podzielenia się święconym jajkiem. Ta tradycja jest zbliżona do dzielenia się opłatkiem, które ma miejsce podczas świąt Bożego Narodzenia.
Na wielkanocnym stole oprócz poświęconych pokarmów (chleba, wędliny, chrzanu, babki, soli, pieprzu, jajek i masła), powinny znaleźć się przede wszystkim tradycyjne potrawy. Menu na Wielkanoc przewiduje nie tylko wystawne śniadanie, ale również dania obiadowe i słodkie wypieki. Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, który spędzamy w gronie najbliższych, dlatego dobrze, aby na świątecznym stole znalazły się oprócz tradycyjnych dań, typowych dla Wielkanocy, także te lubiane przez biesiadników. Poniżej przedstawiamy, jakie smakołyki warto przygotować na ten czas.
Jakie ciasta na Wielkanoc?
Święta wielkanocne to idealna okazja do tego, aby zaszaleć w kuchni i przygotować przepyszne wielkanocne wypieki. Wybór ciast jest bardzo duży, możemy zdecydować się na tradycyjne przysmaki takie jak strojne mazurki, czy babki drożdżowe, ale również możemy wybrać bardziej wyszukane przepisy. Domowe ciasta smakują rewelacyjnie i z pewnością zadowolą przybyłych gości. My przedstawiamy Wam 2 kultowe przepisy na znakomite świąteczne wypieki. Dzięki prostemu przepisowi każdy z Was będzie mógł upiec pyszną babkę z rodzynkami, nawet jeśli nie jest specjalistą w tej kwestii. Z kolei sernik królewski to już wszystkim dobrze znany smakołyk, który jest zarazem tradycyjnym, ale i efektownym ciastem.
Babka wielkanocna z rodzynkami
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia rodzynek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
Dodatkowo
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich + orzechy do posypania upieczonego ciasta
- 50 ml rumu
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy na około 15 minut, a następnie odsączamy je i oprószamy mąką. Jajka z cukrem ubijamy na jasną, puszystą masę, potem dodajemy do nich olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do powstałego ciasta dodajemy rodzynki, orzechy i mieszamy wszystko łyżką.
Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niej ciasto. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 55 minut. Cukier puder zalewamy gorącą wodą i mieszamy do momentu uzyskania gładkiego lukru. Ostudzone ciasto polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy orzechami lub startą czekoladą.
Sernik królewski
Składniki:
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 300 g masła
Masa serowa
- 1 kg zmielonego białego sera
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 2 budynie śmietankowe
- 7 białek
Wykonanie:
Z mąki, cukru, cukru waniliowego, kakao, proszku do pieczenia, żółtek i masła zagniatamy ciasto. Blaszkę o wymiarach 23x33 cm wykładamy papierem, a następnie przekładamy na nią połowę ciasta, potem wkładamy je do piekarnika nagrzanego na 18 stopni i pieczemy przez 20 minut. Drugą połowę ciasta wkładamy do lodówki. Do miski wlewamy białka, solimy i ubijamy na sztywną pianę. Następnie do osobnej miseczki wrzucamy masło, żółtka i cukier i wszystko miksujemy. Dodajemy do tego ser, a później budyń i ciągle mieszamy. Masę serową delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Na upieczoną warstwę ciasta wykładamy masę serową, a na nią ścieramy na grubych oczkach drugą połowę ciasta z lodówki. Sernik pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przystawki na Wielkanoc
Oprócz wyżej wspomnianych potraw wielkanocnych, na uroczystym śniadaniu powinny znaleźć się również przysmaki takie jak uwielbiany przez wszystkich żurek, czy różnego rodzaju mięsa, kiełbasy, wędliny, pasztety, a także sałatki i pasty twarogowe. Wielu z nas ciężko wyobrazić sobie jednak wielkanocny stół bez jajek. Jajko to symbol Wielkanocy, dlatego obowiązkowo musimy przygotować przekąskę z jego udziałem. Oto nasze sprawdzone przepisy na wielkanocne jajka faszerowane!
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą
Składniki:
- 6 jajek
- 50 g sera feta
- 2 łyżeczki majonezu
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku + do dekoracji
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki śmietany 12%
Wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka przekrawamy na połówki, wyjmujemy żółtka na talerz, dodajemy do nich fetę, majonez i rozgniatamy wszystko widelcem. Do powstałej masy dodajemy również posiekane drobno suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy. Pod koniec dodajemy szczypiorek i nakładamy farsz do połówek białek. Z majonezu, musztardy i śmietany przygotowujemy sos, którym polewamy jaka.
Jajka faszerowane truflami
Składniki:
- 6 jaj
- 1 filiżanka majonezu
- 1 łyżka oliwy truflowej
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki posiekanych trufli ze słoika
- posiekany szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Z ugotowanych na twardo jajek wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je widelcem. Do żółtek dodajemy majonez, oliwę truflową, pieprz cayenne, posiekane trufle. Wszystko razem łączymy do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Białka wypełniamy przygotowanym truflowym farszem i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Nasze ulubione sałatki na Wielkanoc
Czy znacie rodzinę, gdzie sałatka jarzynowa nie pojawia się na stole w czasie świat? To kolejna obowiązkowa pozycja w świątecznym menu! Podpowiadamy Wam, z jakich przepisów wielkanocnych warto skorzystać.
Szybka sałatka jarzynowa
Składniki:
- ugotowana marchewka, pietruszka, seler
- 3 łyżki majonezu
- 1 jabłko
- 2 ogórki kiszone
- puszka zielonego groszku konserwowego
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Gotowane warzywa, ogórki kiszone i jabłko kroimy w kostkę. Łączymy majonez, musztardę i chrzan. Do pokrojonych warzyw dodajemy groszek i wszystko mieszamy z przygotowanym sosem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z tortellini, brokułami i szynką
Składniki:
- opakowanie tortellini Emiliane z Prosciutto Crudo
- brokuł
- 1 opakowanie sosu sałatkowego czosknkowo - ziołowego
- 3 łyżki majonezu
- 1 puszka kukurydzy
- 130 g szynki w plastrach
- połowa pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 20 g grzanek
- 1 łyżka startego sera żółtego
Wykonanie:
Tortellini i brokuła gotujemy osobno, studzimy i w międzyczasie siekamy drobno pietruszkę. Ostudzonego brokuła kroimy na większe kawałki, a szynkę w paski. Sos sałatkowy mieszamy razem z majonezem i startym serem. Do miski wsypujemy wszystkie składniki, kukurydzę, brokuła, szynkę, tortellini, pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy z przygotowanym sosem. Podajemy razem z grzankami.
Szukasz inspiracji na wielkanocny stół?
Aby jeszcze bardziej uświetnić uroczyste śniadanie, warto, by obok wielkanocnych potraw pojawiły się również świąteczne dekoracje. Po pierwsze - kwiaty! Bukiet narcyzów, czy tulipanów przyniesie do naszych domów wiosenną atmosferę. Na stole powinien gościć również elegancki stroik, w którym nie zabraknie miejsca na pisanki, baranka oraz czekoladowe kurczaki i zajączki. Wśród świątecznych dekoracji musi pojawić się bukszpan, będący symbolem nieśmiertelności i życia. Wyjątkowego klimatu nadadzą także świece. Możemy wybrać długie, proste świece lub te bardziej ozdobne, w kształcie jajek.
Wielkanoc niesie ze sobą wiele radości. To czas, który cieszy nas budzącą się do życia naturą, wspólnie spędzonymi chwilami, ale także tradycyjnymi potrawami. Przepisów na dania wielkanocne jest naprawdę wiele. My wybraliśmy dla Was te sprawdzone, po które sięgamy najczęściej. Czym są święta wielkanocne bez żurku, jajek wielkanocnych, białej kiełbasy, sałatki jarzynowej, babki czy sernika? Produkty potrzebne do przygotowania tradycyjnych, jak i tych modnych smakołyków znajdziecie w naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina.