window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() {dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('set', {'currency': 'PLN'}); gtag('set', {'link_attribution': true}); gtag('set', {'anonymize_ip': false}); gtag('set', {'allow_ad_personalization_signals': true}); gtag('config', 'UA-114195288-1'); //Second tag id gtag('config', 'UA-114195288-4'); !function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '540500750323144'); fbq('track', "PageView"); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NS4RX3L');
Ciasta na Wielkanoc - nasze najlepsze przepisy na wielkanocne wypieki

Ciasta na Wielkanoc - nasze najlepsze przepisy na wielkanocne wypieki

Wybór ciast wielkanocnych jest tak duży, że ciężko podjąć decyzję co do świątecznych wypieków. Babka piaskowa, mazurek czekoladowy, makowiec, a może sernik wiedeński? To pytania, które w przedświątecznym ferworze zapewne często pojawiają się w Waszych głowach. Sprawdźcie, które tradycyjne ciasta powinny znaleźć się na wielkanocnym stole. Zapoznajcie się z naszymi przepisami na idealne ciasto i zaskoczcie domowników pysznymi i prostymi słodkościami!

Jakie ciasta przygotować na Wielkanoc?

Wielkanoc to dla chrześcijan najważniejsze święto. Wielki Post rozpoczyna się od Środy Popielcowej i trwa do Wielkiej Soboty. W tym czasie nie tylko witamy wiosnę, wybieramy się z przystrojonym koszyczkiem do święcenia, ale także w Niedzielę Wielkanocną zasiadamy do świątecznego śniadania, na którym goszczą rozmaite tradycyjne potrawy i najlepsze słodkie wypieki. Wielkanocne ciasta są symbolem obfitości i umiejętności, można dostrzec w nich radość z budzącej się do życia natury. Świeże owoce zastępują przetwory i owoce suszone, wypieki urozmaicone są cięższymi masami np. kajmakowymi, czy budyniowymi. Wielkanoc to przede wszystkim słodkie ciasta, które pojawiają się na świątecznych stołach. Wśród najpopularniejszych ciast i przepisów na Wielkanoc z pewnością znajdują się babki i babeczki wielkanocne, aromatyczny mazurek kajmakowy, sernik na kruchym cieście, ale także coraz częściej robione ciasto cytrynowe, ciasto marchewkowe czy ciasto leśny mech.

Pamiętajcie, że w naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina możecie kupić najlepszej jakości produkty, dzięki którym upieczecie wyśmienite tradycyjne ciasta na Wielkanoc.

Przepisy na ciasta wielkanocne

Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie inspiracje na tradycyjne wypieki, które z pewnością przypadną do gustu Twoim kubkom smakowym. Niektóre ciasta i desery, takie jak babki wielkanocne, czy mazurki piecze się zazwyczaj jedynie raz w roku, z kolei pozostałe przepisy na ciasta i wypieki można wykorzystać na niejedną okazję - rodzinne spotkanie, imprezę, czy po prostu, gdy mamy ochotę na domowy deser. Spośród przygotowanych przez nas propozycji na święta wielkiej nocy możesz wybrać przepisy na ciasta i ciasteczka wielkanocne, które są zarazem tradycyjne i modne, szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego smakują naprawdę obłędnie. Sprawdź nasz zbiór przepisów na sprawdzone ciasta wielkanocne tradycyjne.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

To wypiek wielkanocny, który tak jak baranek wielkanocny, czy pisanki jest nieodłącznym elementem świąt. Jest ono jeszcze prostsze do upieczenia niż babka cytrynowa, a pięknie się prezentuje. Mazurek to niskie ciasto z kremem w kształcie prostokąta, które wyróżnia się strojnością i długo zachowuje świeżość. Wierzch ciasta najczęściej wykończony jest polewą, lukrem, czy galaretką i ozdobiony bakaliami lub kandyzowanymi owocami i orzechami.

Składniki na kruche ciasto:

  • 70 g mąki tortowej
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 110 g cukru do wypieków
  • 1,5 kostki masła
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny
  • łyżeczka aromatu migdałowego
  • 4 żółtka (ugotowane na twardo)
  • jajko

Składniki na krem budyniowy z białą czekoladą

  • 500 ml mleka
  • łyżka cukru wanilinowego
  • pół tabliczki białej czekolady
  • 3 żółtka
  • 4-5 łyżek mąki pszennej

Dodatkowo do dekoracji:

  • świeże owoce lub owoce kandyzowane
  • bakalie, orzechy, czekolada

Wykonanie: 

Żółtka ugotowane na twardo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj żółtka, mąkę, aromat migdałowy, skórkę z cytryny, szczyptę soli i wszystko utrzyj na jednolitą masę. 

Z powstałego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na około 2 godziny. Następnie rozwałkuj ciasto, wyłóż na dużą blachę z papierem do pieczenia i z brzegów zrób ranty, a pozostałą część nakłuj widelcem i rozsmaruj na niej rozmącone jajko.

Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika na 180 stopni Celsjusza i piecz około 20 minut, a potem ostudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, żółtka wbij do garnka i roztrzep je. Do żółtek dodaj czekoladę, cukier i mieszaj do połączenia się składników. 

4 łyżki mąki połącz z kremem, powoli wlej letnie mleko i gotuj, ciągle mieszając, do momentu aż powstanie budyń. Ostudzoną masę przełóż na upieczony kruchy spód, ozdób ciasto świeżymi owocami, kandyzowaną skórką, bakaliami oraz czekoladą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Wielkanoc to czas obfitości - podkreśl to swoimi słodkościami. 

ciasta na wielkanoc - babka

Babka kajmakowa z migdałami

Tradycyjnym ciastem wielkanocnym jest babka - prawdziwa królowa wielkanocnego stołu. Jej nazwa została zaczerpnięta od stroju noszonego dawniej przez kobiety, a mianowicie od obfitych spódnic, rozkloszowanych ku dołowi. Przepisy na pyszne wielkanocne babeczki majonezowe są znane od dawna, ale ciasta na Wielkanoc nie muszą zawsze być tradycyjne i warto jest piec także coś innego, niż tradycyjne babki. 

Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów 
  • 100 g masła 
  • 100 g białej czekolady
  • 4 duże jajka
  • ½ szklanki maki pszennej
  • ½ szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki kajmaku
  • orzechy lub patki migdałowe do ozdoby
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

Formę na babę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Masło rozpuść z czekoladą w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Dodaj żółtka, mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dosypując cukier. Następnie dodaj białka do masy i delikatnie wymieszaj wszystko łyżką. Ciasto wyłóż do formy i piecz w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wierzch ostudzonej babki polej wcześniej podgrzanym kajmakiem i posyp orzechami, migdałami lub rodzynkami.

 

Sernik z brzoskwiniami

Sernik na zimno, królewski, czy wiedeński, każdy smakuje wyśmienicie. Aksamitny sernik na Wielkanoc to obowiązkowa pozycja, która koniecznie musi pojawić się podczas świąt wielkanocnych. Przedstawiamy Wam wyjątkowo smaczny, wilgotny sernik na spodzie z ciasta. W masie serowej zatopione są kawałki brzoskwiń z puszki, a wierzch puszystego ciasta pokryty jest bezową warstwą. Musisz skosztować tego wypróbowanego przepisu.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 450 g mąki pszennej 
  • 250 g masła 
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 2 jajka 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (jedno opakowanie na 500 ml mleka)
  • 140 g cukru pudru
  • 125 g masła

Warstwa bezowa:

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo - brzoskwinie w zalewie

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Z ¼ części ciasta uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki. Resztę ciasta wyłóż na prostokątną formę, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 minut. Brzoskwinie odsącz i pokrój w kostkę. Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę. Miksując, dodawaj po jednym jajku, a następnie dołóż twaróg i budynie w proszku. Masę serową wyłóż na podpieczone ciasto, a następnie rozłóż na niej kawałki brzoskwiń. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając przy tym cukier. Masę bezową wyłóż na brzoskwinie, a schłodzone ciasto zetrzyj na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach. Sernik piecz około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. 

karpatka na wielkanoc

Karpatka

Tego słodkiego przysmaku chyba nie musimy nikomu przedstawiać. Karpatka to ponadczasowe, wyjątkowe ciasto, które możesz upiec nie tylko na Wielkanoc, ale praktycznie na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się jako przysłowiowe "ciasto na niedzielę". Nie jest trudne w przygotowaniu, a do tego smakuje rewelacyjnie! Domownicy i Twoi goście będą w siódmym niebie, kiedy spróbują takiego smakołyka!

Składniki:

Ciasto:
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
Krem:
  • 200 g miękkiego masła
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
  • cukier puder
  • masło do posmarowania formy

Wykonanie:

Do roztopionego masła dodaj wodę i zagotuj, a następnie wsyp mąkę i ucieraj drewnianą łyżką do momentu, aż powstanie gęsta i jednolita masa, którą należy przełożyć do miski i całkowicie ostudzić. Do naczynia z masą dodaj jajka, proszek do pieczenia i wszystko zmiksuj, tak by konsystencja była bez grudek. Ciasto podziel na dwie części i rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Prostokątną formę wysmaruj masłem i wylej połowę masy. Piecz przez 20 minut.
Aby przygotować masę, ugotuj budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie je wystudź. Zadbaj o to, by ich konsystencja była jednolita. Masło utrzyj na gładką i puszystą masę, a potem dodawaj do niego po łyżce budyniu. Przygotowany krem rozsmaruj na jednej części ciasta i przykryj drugim plackiem. Ciasto odstaw w chłodne miejsce na około godzinę, a następnie posyp jego wierzch cukrem pudrem.
Jeśli chcesz nieco zmodyfikować tradycyjny przepis na karpatkę do masy budyniowej, dodaj 2 łyżki masy kajmakowej. Dzięki temu ten ponadczasowy wypiek zyska nowy, oryginalny smak.
 
pascha na wielkanoc

Pascha Wielkanocna

Przepisy na ciasta na Wielkanoc bywają różne. To jaki wypiek zagości na świątecznym stole, zależy w głównej mierze od preferencji smakowych domownikow i zaproszonych gości. Jednak warto w wielkanocnym menu uwzględnić klasyczną pachę wielkanocną, która symbolizuje bogactwo i dobrobyt. Pascha to tanie, lekkie i dobre ciasto bez pieczenia, które uwielbiają wszystkie dzieci.

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 2 litry mleka
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bakalie
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Bakalie pokrój na drobne kawałki. Mleko zagotuj z laską wanilii, a następnie wlej do niego powoli jajka roztrzepane ze śmietaną. Całość gotuj cały czas mieszając, do momentu, aż dojdzie do podziału na ser i serwatkę. Powstałą miksturę ostudż i wyjmij wanilię. Durszlak wyłóż podwójną gazą i odcedź ser, który powinien być sypki. Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Do miski lub makutry wsyp ser i stopniowo dodawaj do niego masło - wszystko starannie ucieraj, aż składniki idealnie się ze sobą połączą. Do przygotowanej masy dodaj bakalie, kandyzowaną skórkę i wymieszaj. Miskę wyłożoną gazą zalej powstalym kremem i wstaw do lodówki na całą noc. Gotową paschę przewróć na talerz do góry dnem i udekoruj według własnego uznania.

Przepisy na tradycyjne ciasta świąteczne są niezawodne i najlepsze, nie zmienia to jednak faktu, że warto użyć nutki swojej kulinarnej fantazji i nieco je modyfikować. Kto powiedział, że sernik zebra musi mieć w swoim składzie kakao? Można je śmiało zastąpić rozpuszczalną kawą!

Nie masz czasu lub nie lubisz piec? Wybierz gotowe ciasta na Wielkanoc

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasta na Wielkanoc, czerp inspirację z naszego bloga i nie tylko! Osoby, które nie lubią piec ciast na święta wielkanocne znajdą w naszym sklepie online Schronisko Bukowina wyśmienite wypieki, które oczarują ich swoim domowym smakiem. Co powiesz na doskonałe babki jogurtowe oraz rewelacyjnego makowca królewskiego? W naszej ofercie dostępne są również wyjątkowe babki drożdżowe rodem z Włoch! Mowa tu o słynnej Panettone i Pandoro, które przygotowano z najlepszych składników i wypełniono kandyzowaną skórką pomarańczową i rodzynkami lub kremem pistacjowym. Włoskie babki z ciasta drożdżowego najczęściej posypane są cukrem pudrem lub oblane polewą czekoladową.

Kup składniki na najlepsze wypieki na święta

Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na ciasta wielkanocne i stwórz udane wypieki, które oczarują wszystkich biesiadników zasiadających przy świątecznym stole. Pamiętaj, aby odpowiednio wcześniej zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne produkty: bakalie, mąkę do słodkich wypieków, aromaty oraz czekoladę, która może posłużyć jako znakomita polewa. Wszystkie potrzebne składniki do przygotowania wyśmienitych wielkanocnych ciast znajdziesz w naszym sklepie Schronisko Bukowina.
 
schronisko-bukowina-oferta
Poprzedni wpis
Następny wpis

Powiązane wpisy

  1. Przepisy na wielkanocny stół - jakie dania przygotować, jak udekorować?
    Przepisy na wielkanocny stół - jakie dania przygotować, jak udekorować?

    Wielkanocny stół odgrywa podczas świąt bardzo ważną rolę. W trakcie kilku dni spędzamy przy nim wraz z rodziną sporo czasu. Rozmawiamy, cieszymy się swoją obecnością i celebrujemy dobre chwile, zajadając się świątecznymi daniami. Święta powinny być czasem radości zarówno duchowej, jak i tej związanej z przyjemnymi doznaniami smakowymi. O co koniecznie powinniśmy zadbać, aby pojawiło się na naszym wielkanocnym stole? Odpowiedź znajdziecie w naszym artykule.

    Czytaj więcej
  2. Święconka wielkanocna. Co włożyć do koszyka wielkanocnego?
    Święconka wielkanocna. Co włożyć do koszyka wielkanocnego?

    Każde święta wymagają od nas odpowiednich przygotowań, począwszy od czystego domu, skończywszy na ustaleniu świątecznego menu. Tak też jest w przypadku Wielkanocy. Według ludowej tradycji to właśnie Wielka Sobota jest dniem świątecznej krzątaniny. To właśnie wtedy wyruszamy z przystrojonym koszyczkiem, aby poświecić pokarmy, które będziemy spożywać podczas wielkanocnego śniadania. Jak powinna wyglądać idealna święconka? Co wkładamy do koszyczka wielkanocnego? Dziś podpowiadamy, co należy włożyć do wyścielonego białą serwetką koszyczka, który zanosimy do kościoła, a co odradzamy?

    Czytaj więcej
  3. Babka wielkanocna na kilka sposobów. Sprawdź nasze przepisy
    Babka wielkanocna na kilka sposobów. Sprawdź nasze przepisy

    Prosta babka Wielkanocna to jedna z pozycji obowiązkowych pośród przepisów na Wielkanoc, bez której nie wyobrażamy sobie świąt. Zajmuje ona tak samo ważne miejsce na liście menu, jak żurek, czy sałatka jarzynowa. Dobrze przygotowana puszysta i wilgotna babka, nie tylko wspaniale smakuje, ale jest także piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Warto przygotować wielkanocną babkę i zanim zagości ona na naszym wielkanocnym stole, najpierw poświęcić ją razem z innymi przysmakami znajdującymi się w koszyczku. Chcecie poznać sekret najlepszej babki wielkanocnej? Szukacie przepisu, dzięki któremu upieczecie wyborny świąteczny smakołyk? U nas znajdziesz sprawdzone przepisy na wielkanocne słodycze, które koniecznie musisz wypróbować.

    Czytaj więcej
dataLayer.push({"ecommerce":{"currencyCode":"PLN"}});