Zakwas na żurek

Dostępność: Produkt całoroczny
Zapytaj o ten produkt
loader
shipment

Szybka dostawa!

Twoje zamówienie wyślemy jutro.
320 ml
Potrzebujesz większej ilości produktu? Zakupy hurtowe
Tylko naturalne składniki Tylko naturalne składniki
description

Opis

Zakwas na żurek w słoiku – prawdziwy rarytas

Zakwas na żurek to coś więcej niż zwykły dodatek do dań. To zakwas, który odmieni twój żurek. W swoim składzie zawiera tylko mąkę żytnią razową, wodę, zakwas chlebowy, warzywa: czosnek, cebulę, przyprawy w tym majeranek. Zakwas będzie idealny do domowego żurku. Poznaj wyjątkowy smak zakwasu w słoiku, który czeka na Ciebie w naszej spiżarni i to w atrakcyjnej cenie!

Zakwas na żurek – odkryj moc smaku

  • Zamknięty jest w słoiczkach (320 ml).
  • W składzie są tylko mąka żytnia razowa, woda, zakwas chlebowy, warzywa: czosnek, cebula, przyprawy w tym majeranek.
  • Tylko naturalne składniki – nie zawiera żadnych ulepszaczy smaków ani konserwantów
  • Produkt jest z najlepszej jakości składników, dzięki czemu ma intensywny smak oraz niepowtarzalny zapach.
  • Elegancki i bardzo gustowny słoik – zakwas idealnie nadaje się na prezent dla wielbicieli klasycznych smaków.
  • Gotowy do spożycia od razu po otworzeniu butelki

 

 tTradycyjny zakwas na żurek na domowej recepturze

Co to jest zakwas na żurek?

To mieszanka, która stanowi podstawę dobrego barszczu, czy żurku. Powstaje z połączenia mąki i wody, w których zachodzi proces fermentacji wywołany przez bakterie i drożdże żyjące w ziarnach zbóż. Zakwas jest sekretnym składnikiem, dzięki któremu zupa uwielbiana przez miliony Polaków zyskuje charakterystyczny, wyśmienity smak i zapach. 

Jak wygląda i smakuje gotowy zakwas na żurek?

Gotowy zakwas posiada jasny kolor, a czasami staje się nawet szklisty i wyróżnia się wyraźnie kwaśnym smakiem. Piana widoczna na jego powierzchni wskazuje na prawidłowy przebieg fermentacji. Z kolei zakwas, który nadal “pracuje” jest mętny. Jeśli wyczujemy w nim gorycz, to znak, że mieszanina nie nadaje się do spożycia. O smaku żurku decyduje rodzaj mąki, z którego przygotowany został zakwas. Może to być mąka pszenna, gryczana lub owsiana, jednak najbardziej intensywny, pełny smak zupa zyskuje dzięki mące żytniej. 

Jaki zapach ma zakwas na żurek? 

Prawidłowy aromat zakwasu żytniego przypomina nieco intensywną wodę z ogórków kiszonych. Doszukać się w nim można zapachu octu i drożdży. Jeśli zakwas pachnie alkoholem lub goryczą, świadczy to o jego zepsuciu.

Czym różni się żurek i barszcz biały?

Te dwie zupy goszczą na polskich stołach od wielu lat, jednak pomimo, że wyglądają i smakują podobnie, to sposób ich przygotowania i podania jest zupełnie różny. Podstawową różnicą jest rodzaj mąki, z której robi się zakwas. Żurek przygotowuje się z zakwasu żytniego, a barszcz biały powstaje na zakwasie z mąki pszennej lub na zakwasie na chleb, a nawet można uzyskać go dzięki wykorzystaniu kwaśnego mleka albo kapusty kiszonej. Barszcz biały jest delikatniejszy i nie posiada tak intensywnego aromatu. Gotowany jest na wywarze z kości z dodatkiem soku z kiszonej kapusty lub soku z kiszonych ogórków. Żurek natomiast przygotowuje się na wędzonce i białej kiełbasie. Dawniej był on uznawany za zupę postną, którą raczono się podczas Wielkiego Postu. Podawany był wtedy bez żadnych dodatków. W okresie Wielkanocy, świąteczny żurek występował w bogatszej wersji gotowanej na kościach i wędzonce. W zupie pojawiało się jajko, ziemniaki, suszone grzyby, kiełbasa i boczek. Każdy region w Polsce wyróżnia się odrębnymi dodatkami i sposobem podawania tego przysmaku. Nasz zakwas w słoiku sprawdzi się idealnie jako zakwas na żurek wielkanocny.

Do czego można użyć zakwasu na żurek?

Zastosowanie zakwasu nie wiąże się tylko z przygotowaniem pysznego i aromatycznego żurku. Spokojnie można go wykorzystać do przyrządzenia domowego pieczywa lub użyć jako dodatek do ciasta na pizzę. Doskonały smak wytrawnych naleśników lub gofrów uzyskamy dzięki zakwasowi z mąki pszennej lub orkiszowej. Żytni zakwas świetnie sprawdzi się w przygotowaniu domowego makaronu z mąki pełnoziarnistej.

Zakwas na żurek w butelce czy w słoiku?

Zakwas na żurek to kluczowy składnik tradycyjnej polskiej zupy, najczęściej serwowanej w okresie wielkanocnym. Jego przygotowanie wymaga czasu, a to właśnie dzięki niemu żurek nabiera charakterystycznego, kwaśnego smaku i aromatu. Wiele osób zastanawia się, czy lepiej przygotować zakwas na żurek w szklanej butelce, czy w słoiku. Oba te sposoby są proste i wygodne oraz nie mają wpływu na smak, czy właściwości żurku. Ważne by naczynia były czyste, szczelne i wykonane ze szkła. Niezależnie od wybranej metody, zakwas trzeba przechowywać w chłodnym miejscu. Warto również pamiętać, że duże znaczenie dla smaku i jakości zakwasu na żurek mają składniki oraz sposób jego przygotowania. U nas kupisz wyjątkowy zakwas na żurek w szklanym słoiku!

Gotowy zakwas na żurek w słoiku w super cenie

Zakwas na żur – jak zrobić zakwas na żurek w domu?

Domowy zakwas to nic trudnego, a jego przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemu. Wystarczy szklankę mąki żytniej typu 720 wsypać do słoika i zalać litrem ciepłej wody wynoszącej około 40 stopni Celsjusza. Do zakwasu należy dorzucić skórkę z razowego chleba, ziele angielskie, kilka ząbków czosnku oraz liście laurowe. Naczynie należy przykryć gazą lub lnianą ściereczką i zabezpieczyć gumką recepturką, a następnie odstawić w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach zakwas jest gotowy do użycia. Aby zapobiec powstawaniu pleśni, zakwas należy codziennie dokładnie wymieszać. Więcej na temat tego "Jak zrobić zakwas na żurek" dowiesz się z naszego bloga.

Gdzie kupić zakwas na żurek?

W Schronisku Bukowina z największą starannością dbamy o jakość oferoanych przez nas produktów, dlatego też wybierając zakwas z mąki żytniej razowej, masz pewność, że fundujesz sobie i swoim bliskim produkt z doskonałym smakiem. Dzięki naszemu zakwasowi w słoiku przygotujesz znakomity domowy żurek bez grama chemii. 

Gdzie trzymać zakwas na żurek?

Domowy zakwas na żurek może być przechowywany w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Jeśli od razu po ukiszeniu nie planujesz gotowania żurku, to nie odkładaj go do lodówki. Aby zakwas zachował świeżość jak najdłużej, najlepiej usunąć z niego najpierw wszystkie przyprawy, a następnie przelać go razem z mąką do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce. Może być on przetrzymywany w ten sposób nawet przez 2 tygodnie. 

Co może powodować pleśń na zakwasie ?

Powodem pojawienia się pleśni może być zanieczyszczenie zakwasu podczas mieszania. Przyczyną zatem może okazać się brudne naczynie lub słaby dostęp powietrza w procesie fermentacji.

Chcesz podać tę smaczną zupę w wyjątkowy sposób?

Święta to czas, kiedy na stołach gości tradycja i pojawiają się rozmaite staropolskie pyszności. Ciężko się nie zgodzić, że nie ma nic lepszego niż żurek wielkanocny przygotowany na zakwasie. Sposobów podania żurku na zakwasie jest mnóstwo, a każda jego wersja to kulinarne arcydzieło. Efekt “wow” można uzyskać podając zupę w chlebie lub razem z kaszą i mięsno - grzybowymi kulkami. Połączenie kwaskowatego smaku żuru i mięsa tworzy zgraną kompozycję. Idealną propozycją dla wegetarian może okazać się kremowy żurek z pieczonych ziemniaków z kozim serem i chipsami z batatów.

Sprawdź przepis na najlepszy żurek:

attributes

Szczegóły

Informacje
Marka: Schronisko Bukowina
SKU: P5908252812103
Podmiot wprowadzający produkt na rynek: Schronisko Bukowina - Tatry Wysokie Łukasz Zadylak Spółka Komandytowo-Akcyjna z siedzibą w Bukowinie Tatrzańskiej, ul. T. Kościuszki 94, 34-530 Bukowina Tatrzańska
Składniki: mąka żytnia, woda, zakwas chlebowy, warzywa: czosnek, cebula, przyprawy, w tym majeranek
Gramatura: 320 ml
Data ważności: nie mniej niż 3 miesiące
Tylko naturalne składniki: Tak
Zagęszczacze i konserwanty: Nie
Opakowanie: szklany słoik
Sposób przechowywania: temperatura pokojowa
Produkt importowany: Nie
Blokada wysyłki przed weekendem/świętem: Nie
Tabela wartości odżywczych / 100g
Wartość energetyczna: 44 kcal
Tłuszcz: 0,01 g
W tym tłuszcze nasycone: 0,01 g
Węglowodany: 7 g
Białko: 3 g
Sól: 1 g
wholesale

Zakupy hurtowe

Złóż zapytanie o cene hurtową produktu Zakwas na żurek Jeśli potrzebujesz większej ilości tego produktu w niższej cenie skontaktuj się z nami poprzez poniszy formularz.
* Pole obowiązkowe
shipment

Dostawa

Koszty dostawy — Polska

Forma dostawy Koszt dostawy przy płatności z góry Koszt dostawy za pobraniem Darmowa dostawa
InPost Paczkomaty 24/7 9,99 - od 200
Kurier UPS 17,99 22,99 od 200
Kurier GLS 16,99 21,99 od 200

Koszty dostawy — Europa

Kraj dostawy Koszt dostawy Darmowa dostawa
Unia Europejska
Kurier UPS
Od 99 brak darmowej dostawy
 

UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.

Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.

product-reviews

Opinie

Szczególnie polecamy

Pokaż wszystkie

Powiązane wpisy

  1. Jak zrobić zakwas na żurek? Przepis na domowy zakwas na żur
    Jak zrobić zakwas na żurek? Przepis na domowy zakwas na żur

    Wielkanoc oraz Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który spędzamy z rodziną. Wspólne chwile celebrujemy zasiadając do stołu i zajadając pyszne tradycyjne potrawy. Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez barszczu czerwonego oraz wielkanocne śniadanie bez aromatycznego żurku. Aby wyżej wymienione dania zachwycały smakiem, do ich przygotowania używa się zakwasu, który odgrywa kluczową rolę. Jak zrobić idealny zakwas na domowy żurek wielkanocny? Poniżej przedstawimy przepis na zakwas na żurek krok po kroku.

    Czytaj więcej
  2. Wielkanocny żurek z białą kiełbasą i jajkami
    Wielkanocny żurek z białą kiełbasą i jajkami

    Żurek to obowiązkowe danie, które musi pojawić się na świątecznym stole. Bez tego tradycyjnego przysmaku nikt nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania. Gęsta, aromatyczna, lekko kwaskowata zupa uwielbiana jest przez rzesze Polaków i nie tylko - jej oryginalny smak doceniony został również za granicą. Dowiedz się więcej o znakomitym żurku i wypróbuj nasze przepisy na żurek wielkanocny na białej kiełbasie lub żurek na wędzonce.

    Czytaj więcej
  3. Jakie potrawy wielkanocne przygotować? Tradycyjne dania na Wielkanoc
    Jakie potrawy wielkanocne przygotować? Tradycyjne dania na Wielkanoc

    Rosnące temperatury i pierwsze kwiaty na zewnątrz to przyjemny zwiastun wiosny oraz Świąt Wielkanocnych. Najwyższy czas zatem zabrać się za planowanie świątecznego menu. Wielkanocny stół odgrywa podczas świąt bardzo ważną rolę. W trakcie kilku dni spędzamy przy nim wiele czasu razem z naszymi bliskimi. Rozmawiamy, cieszymy się swoją obecnością i celebrujemy dobre chwile, zajadając się tradycyjnymi potrawami. Wielkanoc to czas radości zarówno duchowej, jak i tej związanej z przyjemnymi doznaniami smakowymi. Jakie potrawy powinny znaleźć się na Twoim stole? Jak je przygotować? Sprawdź nasze ulubione przepisy na Wielkanoc i wypróbuj je w swoim domu, a z pewnością zachwycisz swoich gości.  

    Czytaj więcej
  4. Wielkanocne tradycje i zwyczaje w Polsce dawniej i dziś
    Wielkanocne tradycje i zwyczaje w Polsce dawniej i dziś

    Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich obchodzonych na całym świecie, w tym także i w Polsce. To czas radości, który obfituje w liczne tradycje oraz zwyczaje ludowe. Niektóre z nich takie jak: malowanie pisanek, święcenie pokarmów, czy oblewanie się wodą w Lany Poniedziałek przetrwały do dziś. Zmieniały się one na przestrzeni wieków, ale wciąż stanowią ważną część polskiej kultury i tradycji. W naszym artykule postaramy się przybliżyć historię i znaczenie wielkanocnych zwyczajów oraz opisać, jak wyglądają dzisiaj obchody Wielkanocy w Polsce.

    Czytaj więcej