window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() {dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('set', {'currency': 'PLN'}); gtag('set', {'link_attribution': true}); gtag('set', {'anonymize_ip': false}); gtag('set', {'allow_ad_personalization_signals': true}); gtag('config', 'UA-114195288-1'); //Second tag id gtag('config', 'UA-114195288-4'); !function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '540500750323144'); fbq('track', "PageView"); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NS4RX3L'); gtag( 'event', 'view_item', {"items":[{"id":"5908252812103","name":"Zakwas na \u017curek","list_name":"Product View","category":"Produkty\/Garma\u017cerka\/Na Wielkanoc\/Wyroby g\u00f3ralskie\/Zakwasy i koncentraty do zup","quantity":14,"price":9.6,"brand":"Default"}]} ); fbq( 'track', 'ViewContent', {"content_ids":["5908252812103"],"content_name":"Zakwas na \u017curek","content_type":"product","contents":[{"id":"5908252812103","name":"Zakwas na \u017curek","price":9.6,"quantity":14}],"currency":"PLN","value":9.6}); dataLayer.push({"remarketing_event":"view_item","value":9.6,"items":[{"id":"5908252812103","google_business_vertical":"retail"}],"ecommerce":{"detail":{"actionField":{"list":"Product View"},"products":[{"id":"5908252812103","sku":"5908252812103","name":"Zakwas na \u017curek","price":9.6,"brand":"Default","attribute_set_id":"4","attribute_set_name":"Default","category_path":"Produkty > Garma\u017cerka > Zakwasy i koncentraty do zup"}]},"items":[{"item_id":"5908252812103","item_name":"Zakwas na \u017curek","price":9.6,"item_brand":"Default","item_category":"Produkty","item_category1":"Garma\u017cerka","item_category2":"Zakwasy i koncentraty do zup"}]},"ga4_event":"view_item"});

Zakwas na żurek

function registerWidget (w, token) { w['_ekomiWidgetsServerUrl'] = 'https://widgets.ekomi.com'; w['_customerId'] = 151182; if (w['_language'] == undefined) { w['_language'] = new Array(); } w['_language'][token] = 'auto'; if(typeof(w['_ekomiWidgetTokens']) !== 'undefined'){ w['_ekomiWidgetTokens'][w['_ekomiWidgetTokens'].length] = token; } else { w['_ekomiWidgetTokens'] = new Array(token); } if(typeof(ekomiWidgetJs) == 'undefined') { ekomiWidgetJs = true; var scr = document.createElement('script');scr.src = 'https://sw-assets.ekomiapps.de/static_resources/widget.js'; var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(scr); } else {if (typeof ekomiWidgetMain != 'undefined') {ekomiWidgetMain('ajax', token);}} return true; } (function (w) { var token = 'sf151182635254b2a2b96'; var k = document.getElementsByClassName('ekomi-widget-' + token); for(var x=0;x < k.length;x++){ registerWidget(w,token); } })(window);
Dostępność: Produkt całoroczny
Zapytaj o ten produkt

Szybka dostawa!

Twoje zamówienie wyślemy jutro.
320 ml
Potrzebujesz większej ilości produktu? Zakupy hurtowe

Opis

Naturalny zakwas na żurek w słoiku – prawdziwy rarytas

Zakwas na żurek to coś więcej niż zwykły dodatek do dań. To zakwas, który odmieni twój żurek. Całkowicie naturalny, w swoim składzie zawiera tylko mąkę żytnią razową, wodę, zakwas chlebowy, warzywa: czosnek, cebulę, przyprawy w tym majeranek. Ekologiczny zakwas będzie idealny do domowego żurku. Poznaj wyjątkowy smak naszego zakwasu w słoiku, który czeka na Ciebie w naszej spiżarni i to w atrakcyjnej cenie!

Zakwas na żurek – odkryj moc naturalnego smaku

  • Zamknięty jest w słoiczkach (320 ml).
  • W składzie są tylko mąka żytnia razowa, woda, zakwas chlebowy, warzywa: czosnek, cebula, przyprawy w tym majeranek.
  • Tylko naturalne składniki – nie zawiera żadnych ulepszaczy smaków ani konserwantów
  • Produkt jest z najlepszej jakości składników, dzięki czemu ma intensywny smak oraz niepowtarzalny zapach.
  • Elegancki i bardzo gustowny słoik – zakwas idealnie nadaje się na prezent dla wielbicieli tradycyjnych smaków.
  • Gotowy do spożycia od razu po otworzeniu butelki.
  • Naturalny zakwas do żurku – cenny dla zdrowia

 

Przepis na zakwas na żurek bazuje na tradycyjnych recepturach i domowych sposobach na przetwarzanie produktów. Zawiera tylko naturalne składniki. Dodatkowo talerz żurku przygotowany takim zakwasie przywróci równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, a także dostarczy wielu cennych składników mineralnych. Żurek szczególnie ten domowej roboty jest bogatym źródłem probiotyków oraz posiada wiele witamin z grupy B.

 tTradycyjny zakwas na żurek na domowej recepturze

Co to jest zakwas na żurek?

To mieszanka, która stanowi podstawę dobrego barszczu, czy żurku. Powstaje z połączenia mąki i wody, w których zachodzi proces fermentacji wywołany przez bakterie i drożdże żyjące w ziarnach zbóż. Zakwas jest sekretnym składnikiem, dzięki któremu zupa uwielbiana przez miliony Polaków zyskuje charakterystyczny, wyśmienity smak i zapach. 

Jak wygląda i smakuje gotowy zakwas na żurek?

Gotowy zakwas posiada jasny kolor, a czasami staje się nawet szklisty i wyróżnia się wyraźnie kwaśnym smakiem. Piana widoczna na jego powierzchni wskazuje na prawidłowy przebieg fermentacji. Z kolei zakwas, który nadal “pracuje” jest mętny. Jeśli wyczujemy w nim gorycz, to znak, że mieszanina nie nadaje się do spożycia. O smaku żurku decyduje rodzaj mąki, z którego przygotowany został zakwas. Może to być mąka pszenna, gryczana lub owsiana, jednak najbardziej intensywny, pełny smak zupa zyskuje dzięki mące żytniej. 

Jaki zapach ma zakwas na żurek? 

Prawidłowy aromat zakwasu żytniego przypomina nieco intensywną wodę z ogórków kiszonych. Doszukać się w nim można zapachu octu i drożdży. Jeśli zakwas pachnie alkoholem lub goryczą, świadczy to o jego zepsuciu.

Czym różni się żurek i barszcz biały?

Te dwie zupy goszczą na polskich stołach od wielu lat, jednak pomimo, że wyglądają i smakują podobnie, to sposób ich przygotowania i podania jest zupełnie różny. Podstawową różnicą jest rodzaj mąki, z której robi się zakwas. Żurek przygotowuje się z zakwasu żytniego, a barszcz biały powstaje na zakwasie z mąki pszennej lub na zakwasie na chleb, a nawet można uzyskać go dzięki wykorzystaniu kwaśnego mleka albo kapusty kiszonej. Barszcz biały jest delikatniejszy i nie posiada tak intensywnego aromatu. Gotowany jest na wywarze z kości z dodatkiem soku z kiszonej kapusty lub soku z kiszonych ogórków. Żurek natomiast przygotowuje się na wędzonce i białej kiełbasie. Dawniej był on uznawany za zupę postną, którą raczono się podczas Wielkiego Postu. Podawany był wtedy bez żadnych dodatków. W okresie Wielkanocy, świąteczny żurek występował w bogatszej wersji gotowanej na kościach i wędzonce. W zupie pojawiało się jajko, ziemniaki, suszone grzyby, kiełbasa i boczek. Każdy region w Polsce wyróżnia się odrębnymi dodatkami i sposobem podawania tego przysmaku. Nasz zakwas w słoiku sprawdzi się idealnie jako zakwas na żurek wielkanocny.

Do czego można użyć zakwasu na żurek?

Zastosowanie zakwasu nie wiąże się tylko z przygotowaniem pysznego i aromatycznego żurku. Spokojnie można go wykorzystać do przyrządzenia domowego pieczywa lub użyć jako dodatek do ciasta na pizzę. Doskonały smak wytrawnych naleśników lub gofrów uzyskamy dzięki zakwasowi z mąki pszennej lub orkiszowej. Żytni zakwas świetnie sprawdzi się w przygotowaniu domowego makaronu z mąki pełnoziarnistej.

Zakwas na żurek w butelce czy w słoiku?

Zakwas na żurek to kluczowy składnik tradycyjnej polskiej zupy, najczęściej serwowanej w okresie wielkanocnym. Jego przygotowanie wymaga czasu, a to właśnie dzięki niemu żurek nabiera charakterystycznego, kwaśnego smaku i aromatu. Wiele osób zastanawia się, czy lepiej przygotować zakwas na żurek w szklanej butelce, czy w słoiku. Oba te sposoby są proste i wygodne oraz nie mają wpływu na smak, czy właściwości żurku. Ważne by naczynia były czyste, szczelne i wykonane ze szkła. Niezależnie od wybranej metody, zakwas trzeba przechowywać w chłodnym miejscu. Warto również pamiętać, że duże znaczenie dla smaku i jakości zakwasu na żurek mają składniki oraz sposób jego przygotowania. U nas kupisz wyjątkowy, naturalny, domowy zakwas na żurek w szklanym słoiku!

Gotowy zakwas na żurek w słoiku w super cenie

Zakwas na żur – jak zrobić zakwas na żurek w domu?

Domowy zakwas to nic trudnego, a jego przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemu. Wystarczy szklankę mąki żytniej typu 720 wsypać do słoika i zalać litrem ciepłej wody wynoszącej około 40 stopni Celsjusza. Do zakwasu należy dorzucić skórkę z razowego chleba, ziele angielskie, kilka ząbków czosnku oraz liście laurowe. Naczynie należy przykryć gazą lub lnianą ściereczką i zabezpieczyć gumką recepturką, a następnie odstawić w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach zakwas jest gotowy do użycia. Aby zapobiec powstawaniu pleśni, zakwas należy codziennie dokładnie wymieszać. Więcej na temat tego "Jak zrobić zakwas na żurek" dowiesz się z naszego bloga.

Gdzie kupić zakwas na żurek?

Obecnie rynek przepełniony jest żywnością, w której ciężko znaleźć naturalne składniki. Sztuczne barwniki, czy chemiczne substancje nie są gwarancją dobrego smaku, a już na pewno nie mają one pozytywnego wpływu na zdrowie. W Schronisku Bukowina z największą starannością dbamy o jakość naszych produktów, dlatego też wybierając nasz zakwas z mąki żytniej razowej, masz pewność, że fundujesz sobie i swoim bliskim zdrowy produkt z naturalnym składem i doskonałym smakiem. Dzięki naszemu zakwasowi w słoiku przygotujesz znakomity domowy żurek bez grama chemii. 

Gdzie trzymać zakwas na żurek?

Domowy zakwas na żurek może być przechowywany w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Jeśli od razu po ukiszeniu nie planujesz gotowania żurku, to nie odkładaj go do lodówki. Aby zakwas zachował świeżość jak najdłużej, najlepiej usunąć z niego najpierw wszystkie przyprawy, a następnie przelać go razem z mąką do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce. Może być on przetrzymywany w ten sposób nawet przez 2 tygodnie. 

Co może powodować pleśń na zakwasie ?

Powodem pojawienia się pleśni może być zanieczyszczenie zakwasu podczas mieszania. Przyczyną zatem może okazać się brudne naczynie lub słaby dostęp powietrza w procesie fermentacji.

Chcesz podać tę smaczną zupę w wyjątkowy sposób?

Święta to czas, kiedy na stołach gości tradycja i pojawiają się rozmaite staropolskie pyszności. Ciężko się nie zgodzić, że nie ma nic lepszego niż żurek wielkanocny przygotowany na domowym zakwasie. Sposobów podania żurku na zakwasie jest mnóstwo, a każda jego wersja to kulinarne arcydzieło. Efekt “wow” można uzyskać podając zupę w chlebie lub razem z kaszą i mięsno - grzybowymi kulkami. Połączenie kwaskowatego smaku żuru i mięsa tworzy zgraną kompozycję. Idealną propozycją dla wegetarian może okazać się kremowy żurek z pieczonych ziemniaków z kozim serem i chipsami z batatów.

Szczegóły

Informacje
Skład: mąka żytnia, woda, zakwas chlebowy, warzywa: czosnek, cebula, przyprawy, w tym majeranek
Gramatura: 320 ml
Data ważności: nie mniej niż 3 miesiące
Tylko naturalne składniki: Tak
Zagęszczacze i konserwanty: Nie
Opakowanie: szklany słoik
Sposób przechowywania: temperatura pokojowa
Produkt własny: Tak
Produkt importowany: Nie
Cannot Ship Before Holidays: Nie
Tabela wartości odżywczych / 100g
Wartość energetyczna: 44 kcal
Tłuszcz: 0,01 g
W tym tłuszcze nasycone: 0,01 g
Węglowodany: 7 g
Białko: 3 g
Sól: 1 g

Opinie

function registerWidget (w, token) { w['_ekomiWidgetsServerUrl'] = 'https://widgets.ekomi.com'; w['_customerId'] = 151182; if (w['_language'] == undefined) { w['_language'] = new Array(); } w['_language'][token] = 'auto'; if(typeof(w['_ekomiWidgetTokens']) !== 'undefined'){ w['_ekomiWidgetTokens'][w['_ekomiWidgetTokens'].length] = token; } else { w['_ekomiWidgetTokens'] = new Array(token); } if(typeof(ekomiWidgetJs) == 'undefined') { ekomiWidgetJs = true; var scr = document.createElement('script'); scr.src = 'https://sw-assets.ekomiapps.de/static_resources/widget.js'; var head = document.getElementsByTagName('head')[0]; head.appendChild(scr); } else { if (typeof ekomiWidgetMain != 'undefined') { ekomiWidgetMain('ajax', token); } } return true; } (function (w) { var token = 'sf1511826358dcc676e6d'; var k = document.getElementsByClassName('ekomi-widget-' + token); for(var x=0;x < k.length;x++){ registerWidget(w,token); } })(window);

Zakupy hurtowe

Złóż zapytanie o cene hurtową produktu Zakwas na żurek Jeśli potrzebujesz większej ilości tego produktu w niższej cenie skontaktuj się z nami poprzez poniszy formularz.
* Pole obowiązkowe

Szczególnie polecamy

Pokaż wszystkie

Powiązane wpisy

  1. Wielkanocne tradycje i zwyczaje w Polsce dawniej i dziś
    Wielkanocne tradycje i zwyczaje w Polsce dawniej i dziś

    Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich obchodzonych na całym świecie, w tym także i w Polsce. To czas radości, który obfituje w liczne tradycje oraz zwyczaje ludowe. Niektóre z nich takie jak: malowanie pisanek, święcenie pokarmów, czy oblewanie się wodą w Lany Poniedziałek przetrwały do dziś. Zmieniały się one na przestrzeni wieków, ale wciąż stanowią ważną część polskiej kultury i tradycji. W naszym artykule postaramy się przybliżyć historię i znaczenie wielkanocnych zwyczajów oraz opisać, jak wyglądają dzisiaj obchody Wielkanocy w Polsce.

    Czytaj więcej
  2. Obiad wielkanocny - sprawdź przepisy na świąteczny obiad
    Obiad wielkanocny - sprawdź przepisy na świąteczny obiad

    Wielkanoc to wyjątkowy czas radości oraz spotkań z rodziną i przyjaciółmi, a także kosztowania znakomitych potraw. Na wielkanocnym śniadaniu królują tradycyjne przysmaki takie jak żurek z kiełbasą i jajkiem, soczyste szynki, pasztety oraz jajka faszerowane, czy mazurki i serniki. A co powinno pojawić się na stole podczas wielkanocnego obiadu? Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, świąteczny posiłek z chęcią Ci w tym pomożemy! W naszym artykule znajdziesz najlepsze przepisy, dzięki którym przygotujesz niezapomniany obiad wielkanocny dla swoich najbliższych!

    Czytaj więcej
  3. Włoszczyzna skąd pochodzi nazwa, poznaj właściwości i z jakich warzyw się składa?
    Włoszczyzna skąd pochodzi nazwa, poznaj właściwości i z jakich warzyw się składa?

    Bez włoszczyzny właściwie nie wyobrażamy sobie gotowania. Każda osoba przyrządzająca obiady w domu ma ją pod ręką w formie świeżej lub mrożonej. Doskonałym dodatkiem poprawiającym smak gotowanych potraw jest także ta suszona. Skąd właściwie wzięła się włoszczyzna, dlaczego jest tak popularna i o co chodzi z tą nazwą?

    Czytaj więcej
  4. Wielkanocny żurek z białą kiełbasą i jajkami
    Wielkanocny żurek z białą kiełbasą i jajkami

    Żurek to obowiązkowe danie, które musi pojawić się na świątecznym stole. Bez tego tradycyjnego przysmaku nikt nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania. Gęsta, aromatyczna, lekko kwaskowata zupa uwielbiana jest przez rzesze Polaków i nie tylko - jej oryginalny smak doceniony został również za granicą. Dowiedz się więcej o znakomitym żurku i wypróbuj nasze przepisy kulinarne. 

    Czytaj więcej