Mięsa na Wielkanoc - soczyste, aromatyczne wielkanocne wędliny

Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach goszczą tradycyjne potrawy - żurki, faszerowane jajka, sałatki jarzynowe i najlepsze wypieki. Obok świątecznych dań nie może zabraknąć również doskonałych mięs i wędlin. Aromatyczny, pieczony schab, czy kaczka z jabłkami uświetnią każdy wielkanocny obiad. W artykule zdradzimy Ci sekret jak przyrządzić te smaczne dania oraz podpowiemy, gdzie znaleźć najlepszej jakości wędliny. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów i ciesz się wybornym smakiem mięs wielkanocnych.

Kiedy piec mięsa na Wielkanoc?

To dobre pytanie, które może nurtować niejednego z Was. Otóż niektóre mięsa potrzebują czasu, aby odpowiednio się zamarynować, dlatego najlepiej umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku i włożyć na noc do lodówki. Im dłużej mięso leży w marynacie, tym lepiej. Jest ono wtedy o wiele bardziej kruche i aromatyczne. Dobrym dniem na przygotowanie i zamarynowanie mięs jest Wielka Środa. Jeśli zapomnisz o wcześniejszym przygotowaniu tego typu rarytasów, nic się nie stanie, jeśli schab, szynkę lub drób zamarynujesz dzień wcześniej i zostawisz na noc w lodówce. 

Mięsa na wielkanocny obiad

Mięsa pieczone na święta smakują najlepiej. W czasie Wielkanocy na polskich stołach króluje kilka rodzajów mięs. Wszystko zależy od gustu biesiadników, jednak najczęściej podczas rodzinnych spotkań świątecznych serwowana jest pieczeń z indyka, szynka wieprzowa w ziołach, pieczona kaczka oraz schab nadziewany śliwką. Mięsa na Wielkanoc idealnie komponują się z różnego typu sałatkami. Sałatka jarzynowa może świetnie smakować w towarzystwie np. białej kiełbasy, z kolei wiosenna sałatka z rzodkiewką zgrany duet stworzy z pieczenią. Wielkanocne menu warto wzbogacić również dodatkami w postaci klasycznego ziemniaczanego puree, ryżu lub klusek śląskich. Do ciasta na kopytka można dodać bataty lub szpinak. Mięsne potrawy doskonale odnajdą się ze słodkimi dodatkami takimi jak pieczone owoce np. jabłka, gruszki, czy morele. Takie zestawienie gwarantuje dobrze zbalansowany smak. 

Soczysty schab pieczony ze śliwką na Wielkanoc 

Przygotowaliśmy dla Was wyjątkowy przepis na zaskakująco pyszny schab faszerowany śliwkami. Jest on niezwykle soczysty, doskonale doprawiony i starannie dopieczony. To najlepsze mięso, które warto przygotować na świąteczny stół. Podpowiadamy, jak w prosty i szybki sposób przyrządzić to wyjątkowe danie mięsne.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 300 g suszonych śliwek
  • olej roślinny lub oliwa
  • sól i pieprz, 1/2 opakowania suszonego cząbru, 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 6 wykałaczek
  • 3/4 szklanki bulionu lub wody

schab ze śliwką na wielkanoc

Przygotowanie:

W schabie robimy tzw. kieszonkę, czyli nacięcie w środkowej części przez całość mięsa. Pamiętamy, aby nie przeciąć schabu na końcu i pozostawić około 1,5 cm z każdej strony. Kieszonkę od środka doprawiamy pieprzem, solą oraz cząbrem i ziołami prowansalskimi. Kolejnym zadaniem jest wciśnięcie do środka suszonych śliwek. Rozcięcie schabu spinamy na krzyż wykałaczkami. Wierzch mięsa nacieramy solą, pieprzem i ziołami. Tak przygotowany schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy 2 łyżkami oleju. Wokół mięsa wykładamy resztę śliwek. Naczynie wkładamy do lodówki na około 1-2 doby. Zamarynowany schab, ogrzewamy w temperaturze pokojowej, a następnie podsmażamy go na patelni z 3 łyżkami oleju z każdej strony, włącznie z końcami. Obsmażony schab wkładamy ponownie do naczynia żaroodpornego, a na dno wylewamy gorącą wodę lub bulion. Mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut pod przykryciem, a następnie 20 minut bez przykrycia. Świąteczny schab idealnie będzie komponował się z ćwikłą z chrzanem i ziemniaczanym purée.

Staropolska kaczka wielkanocna z jabłkami

Na wielkanocnym stole eleganckim daniem może okazać się aromatyczna kaczka. Co sprawić, aby mięso odchodziło od kości i było soczyste? Kaczka zyska wyjątkowy aromat jeśli odpowiednio wcześnie np. dobę przed pieczeniem, natrzemy ją przyprawami. Z kolei miękkie, a zarazem wypieczone mięso uzyskamy, gdy najpierw będzie ono pieczone pod przykryciem, a następnie bez. Dodatkowo smak kaczki można podkręcić, podlewając ją sokiem z pomarańczy lub czerwonym winem. 

Składniki:

  • 1 kaczka, o wadze około 2 kg
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu lub estragonu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 3 jabłka
  • słoiczek gotowej żurawiny
  • 2 - 3 łyżki soku malinowego (syropu) lub konfitury malinowej

Przygotowanie:

Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i ziołami oraz smarujemy roztopionym masłem. Do środka wkładamy 1 jabłko pokrojone w ćwiartki. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. Przed pieczeniem kaczkę pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aby się ociepliła. Mięso umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i pieczemy bez pokrywki przez 30 minut. Po tym czasie nakładamy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 2 godziny. W połowie pieczenia przekręcamy kaczkę na drugą stronę. Pół godziny przed końcem pieczenia do piekarnika wkładamy wydrążone jabłka z dodatkiem konfitury malinowej. Tak przygotowaną kaczkę można podawać z żurawiną wymieszaną z sokiem i pysznymi kluskami śląskimi. Mniam!

Jakie wędliny na Wielkanoc - co wybrać?

Podczas świąt wielkanocnych w każdym domu panują różne tradycje. Jedni wolą przygotować samodzielnie wszystkie potrawy, inni z kolei preferują kupić niezbędne, gotowe  produkty. Największym problemem, z którym mierzymy się w świątecznych okresach, jest wybór wędlin. Na sklepowych półkach często spotykamy szynki, których świeżość i wygląd pozostawiają wiele do życzenia. Są one napompowane wodą i konserwantami. Takie wędliny nie mają nic wspólnego ze zdrową żywnością. Gdzie zatem znaleźć wysokiej jakości szynki i kiełbasy z prostym składem, które będzie można podać na wielkanocny stół?

kiełbasa wiejska schronisko

W naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina znajdują się rozmaite gatunki najlepszych wędlin. Do jarzynowej sałatki ze spokojem ducha można zaserwować aromatyczną kiełbasę wiejską lub plasterki szynki wędzonej. Prawdziwi koneserzy wyrobów mięsnych mogą raczyć się naszą wyborną kiełbasą z dzika lub jelenia oraz rozkosznym dla podniebienia boczkiem.

biała kiełbasa

Na wielkanocnym stole nie może również zabraknąć tradycyjnej białej kiełbasy doprawionej sowicie majerankiem i czosnkiem. Ten rarytas także dostępny jest w naszym sklepie. Miłośnicy drobiowych szynek zakochają się w delikatnej i kruchej wędzonej piersi z kurczaka. Będzie ona idealnie smakowała jako dodatek do sałatki lub po prostu w zestawieniu ze świeżym pieczywem. Nasze wędliny przygotowane zostały w naturalny sposób, według tradycyjnych receptur. Ich największą zaletą jest to, że nie są one naszpikowane chemią, konserwantami i wypełniaczami. Mięso, z którego przygotowywane są nasze wędliny, pochodzi od sprawdzonych, lokalnych dostawców. 

Śniadanie wielkanocne to uroczysty moment, kiedy wszyscy gromadzimy się przy świątecznym stole, na którym goszczą piękne dekoracje i pyszne tradycyjne potrawy. Obok smacznego żurku, faszerowanych jajek, mazurka i domowego pasztetu nie może zabraknąć doskonałych wędlin. Wyroby mięsne klasy premium znajdziesz w naszym sklepie Schronisko Bukowina.