jak zrobić zakwas na żurek

Jak zrobić zakwas na żurek? Przepis na domowy zakwas na żur

Wielkanoc oraz Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który spędzamy z rodziną. Wspólne chwile celebrujemy zasiadając do stołu i zajadając pyszne tradycyjne potrawy. Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez barszczu czerwonego oraz wielkanocne śniadanie bez aromatycznego żurku. Aby wyżej wymienione dania zachwycały smakiem, do ich przygotowania używa się zakwasu, który odgrywa kluczową rolę. Jak zrobić idealny zakwas na domowy żurek wielkanocny? Poniżej przedstawimy przepis na zakwas na żurek krok po kroku.

Kiszenie żuru czyli jak zrobić domowy zakwas na żurek

Zakwas żytni to po prostu mieszanka odpowiedniej mąki żytniej i wody, która po odpowiednim czasie w zacienionym miejscu fermentuje. Za przygotowanie domowego zakwasu na żurek może zabrać się każdy i zaskoczyć rodzinę idealnym żurkiem lub wypiekiem. Do tego celu nie potrzebne są specjalistyczne sprzęty, czy tajemnice kulinarne naszych babć oraz duża przestrzeń. Wystarczy nam kuchnia z podstawowym wyposażeniem: lodówką, słoikiem, lnianą ściereczką, drewnianą łyżką oraz gumką recepturką. Tak naprawdę tylko tyle nam potrzeba, aby zrobić najlepszy zakwas na żur na bazie mąki żytniej, ale także zakwas na chleb. Gotowy zakwas na żurek możecie dostać w naszym sklepie online Schronisko Bukowina. 

zakwas na żurek

Ile trwa przygotowanie żurku?

Przygotowanie zakwasu z mąki żytniej potrwa około 5 dni, dlatego jeśli chcemy zrobić go na jakąś specjalną okazję, lepiej pomyśleć o tym wcześniej. Aby przyspieszyć proces ukiszenia żuru, można dodać do zakwasu skórkę z razowego chleba.

Czego potrzebujemy do zrobienia zakwasu na żurek?

  • 1 szklanki mąki żytniej razowej,
  • 3 szklanek letniej, przegotowanej wody,
  • 3 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liści laurowych,
  • 4 ząbków czosnku,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu,
  • skórki z 1 kromki chleba razowego.

Zakwas na żur - przepis krok po kroku

Do słoika wsyp mąkę żytnią typ 720 lub pełnoziarnistą typ 2000, wlej 1 ½ szklanki wody, a następnie dokładnie wymieszaj, tak by uzyskać masę pozbawioną grudek. Kiedy nasza konsystencja będzie jednolita, wlej resztę wody, dodaj skórkę chlebową oraz przyprawy i ponownie mieszamy. Naczynie przykryj gazą lub lnianą ściereczką. Ważne, by nie zakręcać słoika, gdyż zakwas musi mieć dostęp do powietrza. Tak przygotowaną miksturę odstaw w zacienione ciepłe miejsce. Następuje proces fermentacji, a zakwas należy codziennie przez 5 dni mieszać całość drewnianą łyżką. Zakwas na żurek będzie gotowy po 5 dniach, wtedy też uzyska on charakterystyczny kwaskowaty zapach. Można przelać go do czystej butelki i przechowywać w lodówce przez 14 dni - już po kilku dniach zakwas jest gotowy!

Czy do zakwasu na żurek można użyć mąki pszennej?

Mąki pszennej najczęściej używa się do przygotowania zakwasu na barszcz biały. Najlepszym wyborem na zakwas na żurek będzie mąka żytnia razowa, gryczana lub owsiana. Im wyższy typ mąki, tym lepiej dla naszego zakwasu, najczęściej używa się mąki żytniej 2000. Żurek na zakwasie żytnim to tradycyjna polska zupa, jedzona przez cały rok. 

Kiedy zakwas na żurek jest zepsuty?

Zakwas na żurek ma kwaśny zapach. Jeśli zauważymy, że zamiast przyjemnego aromatu wyczuwamy nieprzyjemną woń lub na wierzchu pojawi się pleśń, czy brązowa skorupa, oznacza to, że zakwas jest zepsuty. Aby temu zapobiec musimy dokładnie wyczyścić wszystkie naczynia i przybory, za pomocą których przygotowaliśmy zakwas oraz od czasu do czasu mieszać miksturę.

Do czego można użyć zakwasu na żurek?

Doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciasta na pizzę oraz do ciasta na wytrawne naleśniki lub gofry. Oprócz tego żytni zakwas można wykorzystać do przygotowania domowego makaronu z mąki pełnoziarnistej. Zakwas na żurek przyda się także do ugotowania zalewajki oraz sosu żurkowego. Różne warianty przepisów na żurek i podobne zupy uwzględniają dodanie dużej ilości czosnku, różnych wędzonych wędlin, ziemniaków, a nawet soku z kiszonych ogórków.

Jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym?

Niektóre regiony w Polsce posiadają własną wersję żurku. Na Podhalu do zupy dodaje się oscypek, w rejonie Krakowa - twaróg, na Kujawach serwuje się żurek w wydrążonym chlebie, a w świętokrzyskim żurek je się dodając do niego bułkę. To jaka jest różnica pomiędzy żurkiem a barszczem białym zależy od danego regionu. Zazwyczaj zakwas na żurek powstaje z mąki żytniej, a zakwas na barszcz biały z mąki pszennej. Z pozoru różnica ta jest mało znacząca, jednak wpływa na charakter dania. Nie zmienia to jednak faktu, że zarówno żurek, jak i barszcz biały to jedne z naszych ulubionych tradycyjnych zup.

Co można dodać do żurku i barszczu, żeby urozmaicić jego smak?

Najczęściej do obu zup dodajemy jajko, jednak smak żurku i barszczu mogą podkreślić suszone grzyby, wędzony boczek, kiełbasa lub pulpeciki z mięsa mielonego. Łyżka chrzanu lub majeranku nada zupom cudownego smaku i aromatu. 

Zakwas na żurek możemy przygotować samodzielnie lub skorzystać z bogatej oferty naszego sklepu internetowego Schronisko Bukowina i zamówić naturalny produkt, który wzbogaci smak naszego żurku.

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Jak zrobić zakwas na chleb? Sprawdź przepis
    Jak zrobić zakwas na chleb? Sprawdź przepis

    Pieczenie chleba to jednocześnie prosty, a zarazem skomplikowany proces. Chleb powstaje z zaledwie kilku składników, jednak każdy z nich musi być odpowiedniej jakości, aby wypiek się udał. Sporą rolę odgrywa tutaj zakwas, dzięki któremu mamy możliwość upieczenia zdrowego i doskonałego w smaku chleba. Powstaje on z połączenia mąki i wody. Dzięki dzikim drożdżom i bakteriom wytwarzającym się w dojrzewającym zakwasie urośnie wyjątkowy bochenek. Masz ochotę na pyszny, chrupiący, domowy chlebek na zakwasie, bez grama chemii? Możesz śmiało przygotować go w swojej kuchni! Podpowiemy Ci jak to zrobić, ale na początku omówimy kilka ważnych kwestii.

    Czytaj więcej
  2. Kuchnia Polska - tradycyjne dania i polskie potrawy regionalne
    Kuchnia Polska - tradycyjne dania i polskie potrawy regionalne

    Polska kuchnia kształtowała się przez wiele lat. Stanowi ona połączenie lokalnych tradycji oraz wpływów kulinarnych różnych narodowości, które zamieszkiwały Rzeczpospolitą. Polskie potrawy zazwyczaj kojarzą się z tłustymi i ciężkostrawnymi posiłkami, na których przygotowanie trzeba poświęcić trochę więcej czasu. Mimo to, nasze tradycyjne polskie potrawy są tak różnorodne i tak smaczne, że zachwycą każdego. 

    Czytaj więcej
  3. Tradycyjna góralska kuchnia - potrawy i przekąski
    Tradycyjna góralska kuchnia - potrawy i przekąski

    Odwiedzając Podhale ciężko odmówić sobie tutejszych potraw. Są one niesamowicie smaczne i sycące. Tradycyjna góralska kuchnia bazuje na kapuście, ziemniakach, zbożu, serach oraz baraninie. Istnieje wiele pysznych dań, które zawsze świetnie smakują. Trzeba jednak liczyć się z tym, że góralski posiłek to prawdziwa bomba kaloryczna. Jednak w górach zawsze potrzeba więcej energii, by mieć siłę zdobywać kolejne tatrzańskie szczyty. Po pieszych wędrówkach warto zajrzeć do naszej restauracji Schronisko Bukowina, gdzie zostaniecie uraczeni wybornymi potrawami kuchni góralskiej.

    Czytaj więcej