Święconka wielkanocna. Co włożyć do koszyczka wielkanocnego?

Każde święta wymagają od nas odpowiednich przygotowań, począwszy od czystego domu, skończywszy na ustaleniu świątecznego menu. Tak też jest w przypadku Wielkanocy. Według ludowej tradycji to właśnie Wielka Sobota jest dniem świątecznej krzątaniny. To właśnie wtedy wyruszamy z przystrojonym koszyczkiem, aby poświecić pokarmy, które będziemy spożywać podczas wielkanocnego śniadania. Jak powinna wyglądać idealna święconka? Co powinno znaleźć się w każdym koszyku wielkanocnym i jak powinien być on udekorowany? Na wszystkie pytania odpowiadamy w poniższym artykule. 

Kiedy święcimy pokarmy? Kilka słów o historii tego zwyczaju

Chrześcijański zwyczaj święcenia pokarmów narodził się na Zachodzie już w VIII wieku, natomiast w Polsce przyjął się dopiero w wieku XIV. Początkowo miał on miejsce jedynie w domach polskiej szlachty, dopiero później praktykę tę zaczęto rozpowszechniać również w miastach, aż w końcu przeniesiono ją do kościołów. 

Tradycyjnie pokarmy święci się w Wielką Sobotę. Jak dawniej przygotowywano się do świąt Wielkiej Nocy? Gospodynie skupiały się na domowych porządkach  i wypiekach. Ciasta wielkanocne powstawały głównie z drożdży, jajek i miodu, a przyprawami, które im towarzyszyły, był najczęściej szafran, wanilia, gałka muszkatołowa oraz cynamon. Kiedy wszystkie świąteczne przysmaki były gotowe, zabierano się za nakrycie stołu. Dekorowano go lnianym obrusem i stawiano na nim wszelkiego rodzaju ciasta, baranki, krzyże, chleb, sól, jajka, chrzan oraz kiełbasy i inne mięsa. Wszystko przystrajano rzeżuchą, bukszpanem i wiosennymi kwiatami, a miejscowy ksiądz przyjeżdżał do dworu i święcił pokarmy.

koszyczki wielkanocne ze święconką

Koszyczek wielkanocny - lista produktów i ich symbolika

Święcone pokarmy mają zapewnić nam przez cały rok obfitość, dostatek, zdrowie i płodność. Zgodnie z tradycją, pokarmy, które zostaną poświęcone, spożywane są podczas wielkanocnego śniadania. W różnych regionach Polski koszyczek wielkanocny wygląda nieco inaczej, jednak w każdym z nich znajdują się te same podstawowe produkty. O czym dokładnie mowa? Co powinno się znaleźć w święconce?

  • chleb - to dla chrześcijan najważniejszy symbol, symbolizuje ciało Chrystusa. Oznacza pomyślność i dobrobyt.
  • pieprz i sól - to przyprawy, których używamy podczas doprawiania świątecznych potraw. Pieprz stanowi nawiązanie do gorzkich ziół, które dawniej Żydzi dodawali do sosu, z kolei sól nadaje potrawom smaku i chroni przed zepsuciem.
  • jajko - symbolizuje płodność i życie. Wkładamy do koszyczka jajka ugotowane na twardo. Dla ozdoby możemy dołożyć również wydmuszki lub pisanki. 
  • chrzan - to symbol siły i fizycznej krzepy, który ma zwiastować dobre zdrowie. Chrzan tarty posiada intensywny smak i idealnie smakuje połączony z ugotowanymi, startymi  żółtkami jajek. 
  • wędliny - najcześciej do koszyczka wielkanocnego wkładamy kiełbasę lub szynkę, zazwyczaj są to wyroby z mięsa wieprzowego. Wędliny są znakiem zdrowia, płodności i dostatku.
  • baranek - obok pysznych pokarmów, w koszyczku wielkanocnym powinien znaleźć się także baranek czy to z ciasta, czy z cukru. Symbolizuje zwycięstwo życia nad śmiercią. 
  • ser - oznacza przyjaźń zawartą pomiędzy człowiekiem a siłami natury, ale przede wszystkim jest gwarancją rozwoju stada zwierząt domowych (krów, owiec, kóz), z których mleka jest wytwarzany.
  • ciasto - babka wielkanocna - symbolizuje doskonałość i umiejętności. Najlepiej, aby włożyć do koszyczka domowej roboty drożdżową babkę.

Co jeszcze może znaleźć się w koszyczku wielkanocnym?

Do koszyczka ze święconką można dodać inne przysmaki lub ozdoby. Koszyczki wielkanocne pięknie prezentują się przystrojone kwiatami, baziami, czy też gałązkami bukszpanu, który jest symbolem radości i nadziei na zmartwychwstanie. Rośliny te można później wstawić do wazonu i cieszyć się wielkanocnym, wiosennym klimatem. Poza tradycyjną święconką w koszyku można umieścić czekoladowe zajączki, kurczaki i jajka. Oprócz czekoladowych przysmaków do koszyczków wkłada się także masło oraz wodę będącą symbolem odnowienia i nowego życia.

Jak prawidłowo ułożyć święconkę i jak udekorować wielkanocny koszyczek?

Świąteczne przygotowania mogą przyprawić nas o zawrót głowy. W takich momentach najlepiej wszystko zaplanować nieco wcześniej, aby później móc cieszyć się spokojnymi świętami. Kiedy przygotujemy wszystkie potrzebne pokarmy do święconki, powinniśmy skupić się na ich odpowiednim ułożeniu. Na początek warto zastanowić się jednak, w czym umieścimy nasze produkty. Najlepszym rozwiązaniem okażą się niezawodne wiklinowe koszyczki. Warto wybrać takie koszyki, które będą pojemne, ale nie za duże. Jak wiadomo, koszyczki wielkanocne zawierają niewielkie ilości pokarmów, takie by każdy miał okazję spróbować ich podczas śniadania wielkanocnego,

W koszyczku wielkanocnym warto umieścić białą serwetkę, na którą wyłożymy pokarmy do święcenia. Idealnie sprawdzą się serwetki koronkowe, materiałowe, czy też kolorowe z wielkanocnymi ornamentami. Sól i pieprz można włożyć do koszyczka w solniczce lub małym pojemniku. Baranka warto umieścić w widocznym miejscu, ponieważ jest on ważny symbolem świąt Wielkiej Nocy. Na środku można postawić domową babę, a wokół niej inne smakołyki takie jak: wędliny, masło, chleb, chrzan oraz pisanki. Tak przygotowany koszyczek wielkanocny będzie pięknie się prezentował, jeśli ozdobimy go gałązkami bukszpanu oraz świeżymi kwiatkami. Można przepleść je pomiędzy oczkami wikliny lub ułożyć je obok produktów spożywczych. Innym elementem ozdobnym, który można wykorzystać do przystrojenia koszyka wielkanocnego, jest wstążka, którą można opleść rączkę koszyczka. Szczególnie dobrze będą prezentowały się tasiemki w kolorze żółtym lub zielonym. Wszystkie pokarmy przykrywamy drugą białą serwetką, którą ściągamy podczas obrzędu święcenia.

Jakie produkty z naszego sklepu mogą przydać się na Wielkanoc?

Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę na dobre wpisało się w naszą tradycję. Ciężko wyobrazić sobie wiosnę bez kolorowych pisanek, zajączków oraz wiklinowego koszyka wielkanocnego wypełnionego po brzegi prawdziwymi rarytasami. Jeśli szukacie najlepszej jakości produktów, które możecie włożyć do święconki, to znajdziecie je w naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina. Pyszne, aromatyczne wędliny i kiełbasy z dużą zawartością mięsa, pozbawione zbędnych konserwantów i nadmiaru wody uświetnią śniadanie wielkanocne oraz rodzinne spotkania. Elementem święconki może być również ćwikła oraz chrzan, które także u nas znajdziecie. Wyśmienity żurek przygotujecie dzięki naszemu doskonałemu zakwasowi na żurek z dużą ilością czosnku i majeranku.

Święta wielkanocne to radosny czas, który powinniśmy celebrować ze swoimi najbliższymi przy świątecznym stole, zajadając się najlepszymi tradycyjnymi przysmakami.