Kuchnia Polska - tradycyjne dania i polskie potrawy regionalne
Polska kuchnia kształtowała się przez wiele lat. Stanowi ona połączenie lokalnych tradycji oraz wpływów kulinarnych różnych narodowości, które zamieszkiwały Rzeczpospolitą. Polskie potrawy zazwyczaj kojarzą się z tłustymi i ciężkostrawnymi posiłkami, na których przygotowanie trzeba poświęcić trochę więcej czasu. Mimo to, nasze tradycyjne polskie potrawy są tak różnorodne i tak smaczne, że zachwycą każdego.
Kuchnia polska – co ją ukształtowało?
Dawna Rzeczpospolita była mieszanką kulturową, charakteryzującą się różnorakimi tradycjami. Stąd też w kuchni polskiej doszukać się można wpływów niemieckich, żydowskich, litewskich, ukraińskich oraz tatarsko-tureckich. Smaki polskich potraw dzielą się na wiele odmian w zależności od regionu, z którego się wywodzą. Możemy m.in. wyróżnić tradycyjną kuchnię polską: śląską, mazowiecką, galicyjską, podhalańską, kaszubską, kresową oraz podlaską. Pomimo niepowtarzalnego smaku prostych polskich dań, nasza kuchnia uważana jest za jedną z najbardziej kalorycznych na świecie.
Główne składniki występujące w diecie Polaków to produkty zbożowe, a najchętniej spożywanym produktem jest białe pieczywo. Nie wyobrażamy sobie również posiłków bez mięsa oraz warzyw strączkowych takich jak: bób, czy fasola. W polskiej kuchni duże znaczenie odgrywa nabiał, jajka oraz twaróg. Ulubionymi regionalnymi serami Polaków są podhalańskie
oraz .Tradycyjne polskie dania – co jedzą Polacy?
W Polsce obiad jest najbardziej treściwym posiłkiem w ciągu dnia. Składa się z dwóch dań - zupy i dania mącznego lub mięsnego. Tradycyjna kuchnia polska jest bardzo urozmaicona, w jej gamie dań możemy znaleźć jedną z najbardziej znanych potraw, czyli ulubione przez wszystkich - pierogi. Z pewnością są kulinarną wizytówką naszego Państwa. Najczęściej spożywanym mięsem jest wieprzowina, drób oraz ryby. Chętnie sięgamy po bigos, który jest cennym źródłem witamin dla naszego organizmu, gołąbki oraz fasolkę po bretońsku. Ciężko wyobrazić sobie prawdziwy polski obiad bez kotleta schabowego, ziemniaków oraz mizeri. Polacy lubią także zajadać się kopytkami, knedlami, czy pyzami. Swoich zwolenników posiadają placki ziemniaczane z gulaszem oraz
.Potrawy regionalne - kuchnia Podhala
Południowa część Polski u podnóża Tatr uważana była za jeden z najbiedniejszych obszarów w naszym kraju. Na zaistniałą sytuację wpływ miał surowy górski klimat oraz mało urodzajna ziemia. Ukształtowanie terenu także przyczyniło się do rodzaju spożywanych posiłków. Na Podhalu jedzono zatem potrawy na bazie ziemniaków, kaszy oraz kapusty. Tradycyjne polskie potrawy regionalne goszczą do dziś na naszych stołach, jedną z nich jest . Początkowo bazowała ona głównie na wodzie, ziemniakach i dużej ilości kiszonej kapusty. Jedynie z okazji uroczystości, do wywaru dodawano mięso z baraniny lub żeberka. Górale zajmują się hodowlą owiec, z tego też powodu mięsem, które najczęściej jadano była jagnięcina i baranina.
Tradycyjne polskie potrawy, jakie znajdziesz w Spiżarni Schroniska Bukowina
Polska kuchnia słynie również z przepysznych zup m.in. z
, oraz rosołu i zupy pomidorowej. Dzięki produktom ze Spiżarni Schroniska Bukowina przygotujesz smaczny i zdrowy posiłek. W swojej ofercie posiadamy aromatyczny barszcz czerwony na wywarze warzywnym oraz . Oba rodzaje trafią w gusta wegetarian. Do przygotowania barszczu samodzielnie można wykorzystać także nasz gotowy . Produkty dostępne w sklepie Schronisko Bukowina nie posiadają konserwantów oraz polepszaczy smaku. Barszcz czerwony na wywarze warzywnym to prawdziwy rarytas, dzięki któremu można przenieść się do świata tradycyjnych polskich potraw.Nie ma nic lepszego niż żurek domowy. Aromatyczny zapach, niepowtarzalny smak - a to wszystko zamknięte w jednym słoiczku. Spiżarnia Schroniska Bukowina kryje w swoich zapasach przepyszny naturalny żurek z białą kiełbasą, wędzonym boczkiem, chrzanem, doprawiony autorskimi przyprawami. Jego smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
odmieni Twój posiłek.Tradycyjnym polskim przysmakiem jest bezapelacyjnie kiełbasa wiejska. Ciężko wyobrazić sobie sezon grillowy bez jej udziału. To dopełnienie wszystkich letnich biesiad przy blasku ognia. Dobrze doprawiona, niezbyt tłusta kiełbasa wiejska wywołuje euforię smaku. Idealnie sprawdzi się, jako dodatek do bigosu, leczo oraz jajecznicy. Kiełbasa wiejska przygotowana w Schronisku Bukowina nie zawiera konserwantów i aromatów, posiada prosty skład.
Szukasz oryginalnych smaków? W Spiżarni Schroniska Bukowina każdy produkt posiada sprawdzoną recepturę oraz najwyższą jakość. Kwaśnica z wędzonym żeberkiem to gwarancja 100% natury zamkniętej w słoiku. Zaraz po otworzeniu zachwyca zapachem. Nie posiada ulepszaczy, jest całkowicie naturalna. Kwaśnica to regionalna zupa Podhala gotowana na wywarze z wędzonych kości, warzyw i żeberek na bazie kapusty. To istna rozkosz dla podniebienia!
Jednym z dań kuchni polskiej jest
. Wywar do fasolki powstaje na bazie kości wędzonych, zawiera w swoim składzie 12 procent boczku oraz 8 procent kiełbasy. Jej smak jest intensywny i z pewnością pobudzi apetyt. Ta polska potrawa zachwyci nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.Na półkach Spiżarni Schroniska Bukowina znajduje się również bigos myśliwski. To tradycyjna polska potrawa jednogarnkowa, która ma swoich wielu zwolenników. Staranny dobór składników oraz kompozycja smaków sprawiają, że ciężko o lepsze danie. Bigos po myśliwsku przygotowany jest z białej kapusty kiszonej oraz kilku rodzajów mięsa najwyższej jakości. Podkreśleniem smaku są suszone grzyby.
Regionalne smaki Podhala - oscypek
Oscypek to tradycyjny rzadko spotykany podhalański ser. Dlaczego rzadko spotykany? Certyfikowany produkt powinien zawierać minimum 60% mleka owczego oraz 40% mleka krowiego. Górale podkreślają, że proporcje mają znaczenie, ale najbardziej istotna jest jakość mleka, która uzależniona jest od pór roku i sposobu wyrobu. Prawdziwy oscypek dostępny jest od maja do września. Jest to okres, kiedy owce są wypasane i dają mleko. Jak wygląda oryginalny oscypek? Jest jaśniejszy od serka przygotowanego z mleka krowiego, ponieważ mleko kozie posiada więcej białka. Po przekrojeniu regionalnego oscypka, jego środek powinien być kremowy, a nie żółty. Prawdziwy oscypek charakteryzuje się o wiele bardziej intensywnym smakiem. Idealnie sprawdzi się jako szybka przekąska. Niebanalny smak uzyskamy grillując certyfikowany oscypek, a następnie polewając go odrobiną domowej konfitury z żurawiny.