Lubisz podgrzybki marynowane? Dowiedz się więcej o ich właściwościach!
Święta Bożego Narodzenia obfitują w potrawy, których częstym składnikiem są grzyby. W polskich spiżarniach dużą popularnością cieszą się zwłaszcza podgrzybki marynowane, które doskonale wzbogacają smakiem wiele dań. Zastanawiasz się, czym charakteryzują się marynowane podgrzybki? Kalorie, opis właściwości i wartości odżywczych znajdziesz poniżej!
Święta Bożego Narodzenia obfitują w potrawy, których częstym składnikiem są grzyby. W polskich spiżarniach dużą popularnością cieszą się zwłaszcza podgrzybki marynowane, które doskonale wzbogacają smakiem wiele dań. Zastanawiasz się, czym charakteryzują się marynowane podgrzybki? Kalorie, opis właściwości i wartości odżywczych znajdziesz poniżej!
Spis treści
1. Czy wiesz, że...?
2. Podgrzybki marynowane – wartości odżywcze, właściwości i kaloryczność
3. Jak stosować podgrzybki marynowane w swojej kuchni?
4. Czy podgrzybki marynowane są zdrowe?
5. Czy dzieci mogą jeść marynowane podgrzybki?
6. Jedz marynowane podgrzybki na zdrowie!
Czy wiesz, że...?
Polskie lasy to prawdziwe bogactwo rozmaitych gatunków grzybów. Borowiki, prawdziwki, kurki, podgrzybki… Te ostatnie to grzyby mikoryzowe, które rosną w lasach liściastych, mieszanych oraz iglastych na obszarach klimatu umiarkowanego.
Podgrzybek to gatunek rozpowszechniony w Ameryce Północnej, Azji i Europie. Nie brakuje go także w naszym kraju, gdzie cieszy się dużą popularnością. Bardzo chętnie jadamy je w octowej zalewie – podgrzybki w takiej formie znajdziesz między innymi w naszej Spiżarni. A czy wiesz, jak przebiega proces marynowania podgrzybków? Już wyjaśniamy!
Zanim marynowane podgrzybki trafią na Twój talerz, czeka je najpierw długa droga. Wszystkie okazy sprawdzane są przez wykwalifikowanego grzyboznawcę z atestem – tutaj nie ma mowy o pomyłkach. Do produkcji przetworów używamy jedynie najlepszych sztuk, które są zdrowe i okazałe.
Po wnikliwej selekcji grzyby są marynowane we własnoręcznie przygotowanej zalewie o prostym składzie. Grzyby, woda, ocet, gorczyca, marchew, sól, kwasek cytrynowy i przyprawy – tylko te składniki znajdziesz w składzie prezentowanym na etykiecie. Podgrzybki marynowane nie potrzebują dodatkowych konserwantów i ulepszaczy – same w sobie smakują wprost wyśmienicie.
Przeczytaj także: Śliwki wędzone w święta muszą być! Poznaj ich właściwości
Podgrzybki marynowane – wartości odżywcze, właściwości i kaloryczność
Leśne grzyby cenione są przede wszystkim za swój smak i aromat. Warto także wspomnieć o zawartych w nich substancjach odżywczych i witaminach. Okazuje się, że podgrzybki zawierają ich niemało…
Niepozorny podgrzybek – wartości odżywcze tego gatunku grzyba
Podgrzybki, jak zresztą większość gatunków grzybów, to dobre źródło białka. Białko w nich zawarte posiada duże ilości lizyny – aminokwasu, który w wielu produktach (na przykład zbożowych) występuje w śladowych ilościach. Niestety strawność białka grzybów jest niższa niż w przypadku innych produktów pochodzenia roślinnego.
W podgrzybkach znaleźć można również składniki mineralne, takie jak potas, fosfor czy magnez. Zawartość tego ostatniego jest podobna do zawartości magnezu w świeżych owocach bądź warzywach. Jeśli zaś chodzi o witaminy, to w podgrzybkach obecne są witaminy z grupy B. Te związki są szczególnie ważne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – oddziałują na nerwy, serce, układ naczyniowy, mięśnie, a także wpływają na prawidłową przemianę materii i dobre samopoczucie.
Podgrzybki – właściwości, które musisz poznać
W ostatnich latach prozdrowotne właściwości grzybów są coraz częściej zauważane. Okazuje się, że to nie tylko aromatyczny dodatek do zup czy sosów, ale produkt, który mieć pozytywny wpływ na zdrowie.
Podgrzybki zawierają niezwykle cenny błonnik, który reguluję pracę układu trawienia, zapobiega zaparciom oraz usprawnia perystaltykę jelit. Obecne w nich związki biologicznie aktywne, takie jak na przykład beta-glukany, mają dobroczynny wpływ na działanie układu immunologicznego. Co więcej, obniżają także poziom cholesterolu LDL we krwi.
Czy podgrzybki są kaloryczne?
Ogromną zaletą grzybów jest to, że zawierają niewielkie ilości cukrów prostych oraz tłuszczy. Co za tym idzie, są produktem niskokalorycznym. Porcja 100 gramów świeżych podgrzybków ma zaledwie 39 kcal. Jeśli zaś chodzi o podgrzybki marynowane, to 100 gramów produktu posiada tylko o 5 kcal więcej – mianowicie 44 kcal. Daje to w przeliczeniu około 2 gramów białka, 0,2 grama tłuszczu i 8,4 grama węglowodanów.
Duża zawartość wody i błonnika sprawia, że jest to doskonały produkt dla osób, które borykają się z nadwagą. Jeśli starasz się sięgać po niskokaloryczne składniki, to podgrzybki z pewnością powinny zagościć w Twojej diecie na dłużej.
Przeczytaj również: Ocet balsamiczny. Do czego pasuje, jak go używać?
Jak stosować podgrzybki marynowane w swojej kuchni?
Intensywny smak marynowanych podgrzybków jest nie do podrobienia. Nic więc dziwnego, że tak często sięgamy po nie w swojej kuchni. Mogą być jedzone jako samodzielna przekąska lub dodatek do rozmaitych potraw. Brak Ci pomysłu na to, jak podać podgrzybki w occie i nie wiesz, do czego pasują? Służymy pomocą!
Roladki z marynowanymi podgrzybkami
Roladki nadziewane podgrzybkami w occie to łatwa i smaczna propozycja na obiad. Mielone mięso wymieszaj z mokrą bułką, jajkiem i przyprawami. Z masy uformuj placki i nałóż na nie marynowane podgrzybki i starty ser żółty. Zawiń farsz mięsem i smaż na złoty kolor. To aromatyczne danie możesz podawać z ulubioną sałatką i ziemniakami.
Sos tatarski
Sos tatarski z marynowanymi podgrzybkami zachwyci Cię swoim intensywnym aromatem i smakiem. Doskonale nadaje się do wędlin, dań mięsnych czy jajek. Przepis jest bardzo prosty i jego wykonanie zajmie Ci nie więcej niż 15 minut. Pokrój w kostkę ogórki, kapary oraz marynowane podgrzybki. Wymieszaj z majonezem i śmietaną oraz dopraw do smaku – i gotowe!
Sałatka z marynowanymi podgrzybkami i kurczakiem
Podgrzybki w zalewie doskonale sprawdzą się także w rozmaitych sałatkach. Nasza propozycja to sałatka z grzybami, wędzoną piersią z kurczaka, ogórkami kiszonymi w solance i konserwową kukurydzą. Mięso pokrój w dość dużą kostkę, ogórki i grzyby – drobno, a następnie całość wymieszaj z majonezem. Danie możesz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawaj je z mięsem
Najprostszy sposób, w jaki możesz podać marynowane podgrzybki, to zaserwowanie ich do pieczonego mięsa lub pasztetu. Grzyby w zalewie doskonale wzbogacą ich smak. Jeśli jesteś fanem tatara wołowego, to podgrzybki w occie także będą jego świetnym dopełnieniem. Koniecznie wypróbuj to połączenie i poszerz swoje kulinarne horyzonty.
Przeczytaj także: Olej z pestek dyni – poznaj jego właściwości i zastosowanie!
Czy podgrzybki marynowane są zdrowe?
Zdrowie to wartość nadrzędna, o którą warto dbać w każdym wieku. Czy podgrzybek marynowany jest produktem, który warto włączyć do swojej diety? Okazuje się, że tak!
Naukowcy z NUS Yong Loo Lin School of Medicine w Singapurze w 2019 roku przeprowadzili badanie na grupie 600 starszych osób. Wyniki pokazały, że spożywanie ponad dwóch porcji grzybów tygodniowo przyczyniło się do obniżenia w grupie badanych osób ryzyka łagodnych zaburzeń poznawczych aż o połowę!
Marynowanie jest procesem, który nie wpływa w znacznym stopniu na właściwości zdrowotne podgrzybków, gdyż nie zmienia ich składu. To obróbka termiczna sprawia, że tracą one część niezwykle cennych składników odżywczych. W podgrzybkach marynowanych nadal znajdują się błonnik, minerały, a dodatkowo ich smak i aromat staje się intensywniejszy. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłoby jedzenie świeżych grzybów, jednak sezon nie trwa długo, co znacznie utrudnia ich dostępność. Podgrzybki w occie to jednak doskonała alternatywa, dzięki której możesz cieszyć się smakiem ulubionych grzybów przez cały rok.
Biologicznie aktywne związki, które obecne są w grzybach, wykazują dodatkowo działanie immunostymulujące, przeciwzapalne, hipoglikemiczne czy antyoksydacyjne.
Przeczytaj również: Parmezan w ciąży? Znamy odpowiedź na to i inne pytania o ten ser!
Czy dzieci mogą jeść marynowane podgrzybki?
Dzieci i osoby starsze to dwie grupy wiekowe, które szczególną uwagę muszą przykładać do tego, co jedzą. Chityna, która znajduje się w ścianach komórkowych grzybów, kwalifikuje je do produktów ciężkostrawnych, które na długo zalegają w układzie pokarmowym. Oznacza to, że ich spożycie nie jest wskazane przez dzieci do 7. roku życia, ludzi starszych oraz osoby, które mają problemy z układem pokarmowym i nerkami.
Niewielkie ilości grzybów przynoszą korzyści dla przewodu pokarmowego, a to dzięki obecności błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Jedzone w nadmiarze, szczególnie przez osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym, mogą być przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości.
Warto wspomnieć, że alkohol ścina grzybowe białko, co sprawia, że żołądek jest dodatkowo obciążony, a w konsekwencji mogą pojawić się silne bóle brzucha – unikaj więc stosowania marynowanych podgrzybków w roli zakąski.
Jedz marynowane podgrzybki na zdrowie!
Marynowane grzyby to produkt, który zdecydowanie warto docenić! Grzyby w occie są nie tylko bardzo smaczne i roztaczają zniewalający zapach, ale również mają korzystny wpływ na zdrowie. Ich ogromnym atutem jest ich dostępność – nie musisz czekać na sezon, by przygotować z nich smaczne dania.
Na całe szczęście w naszej Spiżarni podgrzybki marynowane znajdziesz przez cały rok. Dostarczamy Ci tylko najlepsze okazy, które przeszły profesjonalną selekcję. Zalewa jest przygotowana z samych naturalnych składników – w Schronisku Smaków nie tolerujemy konserwantów i sztucznych substancji. Marynowane podgrzybki dostępne są w słoiku o wadze 220 gramów.
Ruszaj na zakupy do naszej Spiżarni, by móc się cieszyć produktami spożywczymi jak najlepszej jakości. Nasze podgrzybki w occie doskonale sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole, ale przez okrągły rok!