window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() {dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('set', {'currency': 'PLN'}); gtag('set', {'link_attribution': true}); gtag('set', {'anonymize_ip': false}); gtag('set', {'allow_ad_personalization_signals': true}); gtag('config', 'UA-114195288-1'); //Second tag id gtag('config', 'UA-114195288-4'); !function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '540500750323144'); fbq('track', "PageView"); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NS4RX3L');
parmezan

Parmezan w ciąży? Znamy odpowiedź na to i inne pytania o ten ser!

Z okresem ciąży wiążą się różne kulinarne zachcianki. Problem pojawia się w momencie, gdy nie jesteśmy do końca pewni, czy dany produkt jest bezpieczny zarówno dla przyszłej mamy, jak i nienarodzonego dziecka. Czy parmezan w ciąży faktycznie szkodzi? A może to po prostu kolejny mit, w który nie warto wierzyć? Co jeszcze warto wiedzieć o tym serze? Odpowiadamy!

Z okresem ciąży wiążą się różne kulinarne zachcianki. Problem pojawia się w momencie, gdy nie jesteśmy do końca pewni, czy dany produkt jest bezpieczny zarówno dla przyszłej mamy, jak i nienarodzonego dziecka. Czy parmezan w ciąży faktycznie szkodzi? A może to po prostu kolejny mit, w który nie warto wierzyć? Co jeszcze warto wiedzieć o tym serze? Odpowiadamy!

Spis treści

1. Czy wiesz, że…?

2. Parmezan w ciąży – można czy nie?

3. Jakie właściwości odżywcze ma parmezan?

4. Jakie dania z parmezanem smakują najlepiej?

5. Wybierz najlepszy parmezan prosto z Włoch

Czy wiesz, że…?

Historia prawdziwego włoskiego parmezanu – parmigiano reggiano – sięga czasów średniowiecza. Ser po raz pierwszy wyprodukowano w północnym regionie Włoch, Emilia-Romania, około XII wieku. Jego pierwszymi wytwórcami byli duchowni z klasztorów benedyktyńskich i cysterskich w Reggio Emilia i Parmie. Tradycyjna włoska nazwa  parmigiano reggiano pochodzi właśnie od nazw tych miejsc.

Celem duchownych było stworzenie sera, który mógłby być przechowywany przez bardzo długi czas i nie ulegałby zepsuciu. Efektem tych planów było wyprodukowanie parmezanu, który charakteryzuje się wysoką suchością i twardością.

Już od dziewięciu wieków parmezan produkowany jest według tradycyjnej receptury mnichów. W 1612 roku książę Parmy okrzyknął go nawet mianem „Króla Serów”. Popularność parmezanu stale rośnie, a nieustanne przygotowywanie go według oryginalnej receptury jest hołdem w stronę pomysłodawców i włoskiej kultury.

Przeczytaj także: Jaka mąka do pizzy jest najlepsza i dlaczego? Odpowiadamy!

Parmezan w ciąży – można czy nie?

Wokół parmezanu krąży wiele mitów. Niektórzy twierdzą, że w okresie ciąży kobiety powinny unikać serów wytwarzanych z mleka niepasteryzowanego. Mogą one bowiem wywołać zakażenie listeriozą, na które kobiety w ciąży są 14-krotnie bardziej narażone niż inni.

I chociaż parmezan także powstaje z mleka niepasteryzowanego, procedury jego produkcji są bardzo rygorystyczne. Mleko wykorzystywane w procesie produkcji oryginalnego sera jest wielokrotnie badane, w związku z tym ryzyko zarażenia się jakąkolwiek chorobą jest znikome. Parmezan w ciąży nie tylko nie jest zabroniony, a wręcz… jest polecany.

Warto tu przytoczyć opinię lekarza dietetyka – mgr inż. Wiktorii Kłos, która pisze, że: „ […] Za najbezpieczniejsze [dla ciężarnych – przyp. red.] uważa się sery suche i twarde, na których najgorzej mnożą się bakterie – parmezan czy pecorino”.

parmezan pasuje do makaronów

Parmezan – z jakiego mleka powstaje?

Proces produkcji parmezanu nie jest skomplikowany, jednak niesie za sobą szereg zasad i regulacji. Parmigiano reggiano produkowany jest wyłącznie w kilku regionach Włoch. Jego wyrobem zajmują się lokalni włoscy przedsiębiorcy. Mleko wykorzystywane do produkcji parmezanu musi pochodzić od krów ras Razza Regiana lub Vacca Rossa. Zwierzęta te karmione są jedynie trawą i sianem.

Parmigiano reggiano wyrabia się jeden raz dziennie. Mleko z porannego dojenia łączy się z mlekiem z udoju z poprzedniego wieczora – dzięki temu otrzymuje się produkt o zawartości tłuszczu 2,4%. Do wyrabiania parmezanu używa się także podpuszczki cielęcej. Enzymy zwierzęce dodawane do niepasteryzowanego mleka na parmezan sprawiają, że serowa masa staje się twarda i zwarta.

Kolejnym etapem produkcji jest podgrzewanie masy w temperaturze 50°C w celu odparowania wody. Następnie ser przekłada się do specjalnych foremek, opatruje informacjami o dacie produkcji i numerze identyfikacyjnym serowni. Ser przebywa w solance przez około 20 dni, a potem ma miejsce trwający od 12 do 36 miesięcy proces dojrzewania. W tym czasie sery leżakują na drewnianych półkach i są przewracane co tydzień.

Przeczytaj także: Fakty na temat suszonej żurawiny. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

risotto z parmezanem

 

Jakie właściwości odżywcze ma parmezan?

Kobiety w ciąży – i nie tylko – w codziennej diecie dużą uwagę powinny przykładać do tego, jakie dany produkt ma wartości odżywcze. Parmezan niewątpliwie znajduje się w czołówce serów bogatych w witaminy i minerały.

Parmezan zawiera bogactwo witamin i minerałów

Parmigiano reggiano jest świetnym źródłem wapnia – 100 gramów sera w ponad 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na ten pierwiastek. Wapń jest składnikiem budulcowym zębów i kości, zmniejsza ryzyko osteoporozy, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i wspomaga prawidłową pracę serca. Pierwiastek ten dużą rolę odgrywa w diecie ciężarnych, które w tym szczególnym okresie dbają nie tylko o siebie, ale i o nienarodzone dziecko.

Ser parmezan dostarcza organizmowi duże ilości fosforu, a także spore dawki magnezu, miedzi, cynku i selenu. Parmezan cechuje się dużą zawartością tłuszczu – około 28,6 gramów na 100 gramów produktu.

Parmezan jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka – 100 gramów tego sera dostarcza naszemu organizmowi tyle białka, ile można go znaleźć 190 gramach wołowiny. To dobra alternatywa, gdy nie jesteśmy dużymi fanami mięsa w codziennej diecie. Dodatkowo w parmezanie znajdują się witaminy A, B2, B6, B12, E i D.

Niestety parmigiano reggiano zawiera także dużo sodu (1714 mg / 100 g), który zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia, udaru mózgu i chorób serca. Dobra wiadomość jest taka, że w 30 gramach sera znajduje się 15% zapotrzebowania na dzienną dawkę sodu. To idealna porcja na śniadanie czy przekąskę, którą można jeść bez obaw o własne zdrowie.

Przeczytaj także: Masło orzechowe i jego tajemnice. Jak czytać skład?

Parmezan dla każdego

Nie tylko bogactwami minerałów zachwyca nas parmezan. Właściwości tego produktu sprawiają, że mogą spożywać go osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Jako ser, który długo leżakuje, parmezan zawiera mniej niż 0,5 grama cukru mlecznego na 100 gram produktu. Jest to ilość śladowa, w związku z tym alergicy bez przeszkód mogą włączyć go do swojej diety.

O czym warto jeszcze wiedzieć, sięgając po parmezan? Kalorie są dla niektórych osób istotnym czynnikiem, dlatego należy wspomnieć, że 100 gramów parmezanu ma około 431 kcal.

parmezan na spaghetti

Jakie dania z parmezanem smakują najlepiej?

Oryginalny włoski parmigiano reggiano ma niepowtarzalny zapach i smak. Da się w nim wyczuć zarówno pikanterię, jak i delikatne, owocowe nuty. Ma zbitą, grudkowatą strukturę, która nie zmienia się po dłuższym czasie przechowywania.

Parmezan najczęściej wykorzystywany jest jako aromatyczna posypka do potraw. Starty na tarce świetnie doda smaku domowemu spaghetti, pizzy czy zapiekance. Sprawdzi się także jako element past i sałatek. Niepowtarzalnego smaku zwykłej zupie krem z brokułów czy cukinii nada właśnie parmezan. Do czego jeszcze można go dodawać?

Parmigiano reggiano będzie doskonałą przekąską na wieczorny relaks przy lampce wina. Warto podawać go do niej w towarzystwie innych serów, długodojrzewających wędlin, owoców i krakersów.

Dania z parmezanem nie muszą przybierać wyłącznie formy wytrawnej. Dla tych, którzy lubią szukać w kuchni nowych połączeń smakowych, także jest rozwiązanie. Powinni skusić się na orzechowy deser z parmezanem i miodem czy połączenie gruszki, czekolady i parmezanu.

sposób krojenia parmezany

Jakie są alternatywy dla parmezanu?

Co jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliśmy parmezanu, ale nie chcemy wydawać od razu całkiem sporej sumy pieniędzy bez uprzedniego upewnienia się, że nam smakuje? Jakim serem zastąpić parmezan, by przynajmniej w niewielkim stopniu zaznajomić się ze smakiem tego włoskiego przysmaku?

Smak oryginalnego parmezanu jest niepowtarzalny, trudno więc o znalezienie odpowiednika, który imitowałby go niemal w stu procentach. Najbliższy strukturą do parmiggiano reggiano jest ser grana padano, który także powstaje z mleka krowiego. On także jest bardzo twardy, jednak smakiem nieco różni się od parmezanu – ma na to wpływ wykorzystywane do produkcji mleko.

Przeczytaj także: Co na obiad z ryżem? Nie tylko pomidorowa!

Jak przechowywać parmezan?

Co jeśli jednak skusiliśmy się na zakup parmezanu, ale teraz nie jesteśmy do końca pewni, jak go przechowywać, by ser nie stracił swoich walorów smakowych?

Zapakowany próżniowo ser może być przechowywany w lodówce przez wiele miesięcy. Jest to z pewnością jednym z jego największych atutów.  Po otwarciu opakowania parmezan należy przechowywać w temperaturze oscylującej pomiędzy 5°C a 8°C. Ser należy starannie owinąć folią i regularnie kontrolować, czy nadal jest zdatny do spożycia.

Warto pamiętać, że parmigiano reggiano pochłania zapachy z lodówki, najlepiej więc trzymać go oddzielnie od reszty produktów spożywczych, np. zapakowany w szczelnie zamknięty szklany lub plastikowy pojemnik.

sałatka z parmezanem

Wybierz najlepszy parmezan prosto z Włoch

Ser parmigiano reggiano nie należy do najtańszych, czasami warto jednak pozwolić sobie na odrobinę luksusu. Przed zakupem dobrze się upewnić, że mamy do czynienia z oryginalnym produktem. Tradycyjny ser pochodzący z Włoch wyróżnia się ciemną skórką i jest dokładnie oznakowany. Na jego opakowaniu musi znaleźć się skrót DOP, czyli Denominazione di Origine Prottetta – chroniona nazwa pochodzenia.

Poszukiwanie prawdziwego włoskiego sera warto rozpocząć od wizyty na stronie Schroniska Smaków. Dostępne w ofercie parmezany sprowadzamy samodzielnie prosto z Włoch i gwarantujemy, że spełniają wszystkie produkcyjne wymogi stawiane przed tym gatunkiem sera. W internetowym sklepie Schroniska dostępnych jest kilka rodzajów tego przysmaku, wiec każdy znajdzie coś dla siebie.

Przyszłe mamy niech nie zniechęcają się powielanymi przez lata mitami. Parmezan w ciąży nie zaszkodzi ani im, ani dziecku. Jeśli jednak w głowie tli się niepokój, warto skonsultować tę kwestię z lekarzem. Ser jedzony z umiarem będzie doskonałym uzupełnieniem diety i dostarczy organizmowi bogactwa minerałów. Nie ma więc potrzeby zwlekać, tylko jak najszybciej udać się na zakupy do Schroniska Smaków. Parmigiano reggiano będzie prawdziwym rajem dla podniebienia – naprawdę warto! PRZEJDŹ DO SKLEPU

Poprzedni wpis
Następny wpis

Powiązane wpisy

  1. Lecznicze oblicze chrzanu
    Lecznicze oblicze chrzanu

    Chrzan pospolity jest rośliną, która spełnia wiele różnorodnych funkcji, zarówno kulinarnych, jaki i kosmetycznych czy zdrowotnych. Występuje on powszechnie w rejonie Europy dzięki czemu od wielu setek lat poznawano i wykorzystywano jego właściwości.

    Czytaj więcej
dataLayer.push({"ecommerce":{"currencyCode":"PLN"}});