potrawy-wigilijne-magdy-gessler

Potrawy wigilijne Magdy Gessler – jakie dania przygotowuje na wigilię sławna restauratorka?

Wigilia to największa uczta roku. I choć w zależności od regionu, można znaleźć zróżnicowane dania świąteczne, to co do jednego jesteśmy zgodni – na stołach pojawia się przeważnie 12 potraw wigilijnych.  Zastanawiasz się, jakie dania na wigilię przygotowuje Magda Gessler? Poniżej przedstawiamy pyszne inspiracje prosto ze stołu słynnej restauratorki!

Na skróty:

  • Świąteczne przygotowania, czyli na co zwrócić uwagę szykując się do uroczystej kolacji?
  • Boże Narodzenie - co gości na wigilijnym stole Magdy Gessler? Zainspiruj się listą dań słynnej restauratorki!
  • Zobacz, jak wykorzystać resztki ze spiżarni do przygotowania świątecznych potraw?
  • Wigilijna kolacja będzie wyjątkowa. Wykorzystaj też przepisy Magdy Gessler!

Zaplanuj swoją wigilię z Magdą Gessler!

Gotowanie kilkunastu potraw na jedną kolację może być naprawdę stresujące. Aby w jak największym stopniu zminimalizować pośpiech i podenerwowanie 24 grudnia, warto z wyprzedzeniem rozplanować wigilijne potrawy.

W Internecie czy książkach kucharskich znaleźć można rozmaite przepisy na potrawy wigilijne – zarówno nowoczesne, jak i te tradycyjne. Wyłącznie od Ciebie zależy, na jakie w tym roku się zdecydujesz. Kluczem do kulinarnego sukcesu jest jednak odpowiednie przygotowanie się do tego czasu i opracowanie planu.

Zastanów się, jakie tradycyjne potrawy wigilijne będą najbardziej odpowiadały Twoim bliskim. Czy będzie to zupa grzybowa, karp w galarecie, czy kluski z makiem? Zaplanuj swoje świąteczne menu już dziś! Skrupulatnie sporządzona lista zakupów pozwoli uniknąć stresu związanego z brakiem najpotrzebniejszych składników. Rozplanuj w kalendarzu, to kiedy będziesz przygotowywać dane potrawy. Niektóre z nich, takie jak uszka czy wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, możesz zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać je w zamrażarce. Przygotowanie całej kolacji pójdzie Ci wtedy bardzo sprawnie, a Ty będziesz mógł cieszyć się prawdziwą świąteczną atmosferą.

Nie wiesz, jakie tradycyjne wigilijne potrawy warto przygotować? Koniecznie sprawdź pomysły Magdy Gessler – z jej przepisami nie ma mowy o kulinarnej porażce!

Dania wigilijne Magdy Gessler – poznaj najlepsze przepisy restauratorki na 12 potraw

Marzy Ci się tradycyjna wigilia we własnym domu, w której głównym prym wiodą dania kuchni polskiej? Na szczęście jest to plan możliwy do zrealizowania! Nieocenioną pomocą będą sprawdzone pomysły i przepisy na potrawy wigilijne Magdy Gessler. W swojej kuchni możesz przyrządzić pyszne dania, które lubi i poleca ceniona restauratorka. Gwarantujemy, że i Ty sobie z nimi poradzisz! Poznaj pełne menu!

Barszcz czerwony z uszkami Magdy Gessler

Obowiązkowy punkt każdej kolacji wigilijnej to barszcz czerwony z uszkami. Intensywnie bordowy wywar i aromatyczny grzybowy farsz otulony delikatnym ciastem to połączenie idealne, które kocha niemal każdy. Sekret pysznych uszek to wykorzystanie suszonych grzybów – ich zapach będzie roznosił się po całym domu.

Przepis na uszka Magdy Gessler znajdziesz na naszym blogu, a po aromatyczny barszcz czerwony – tradycyjny na warzywnym wywarze lub wegetariański na malinowym zakwasie – zapraszamy do naszego sklepu online Schronisko Bukowina!

Sprawdź: Przepis na uszka wigilijne Magdy Gessler

Bigos wigilijny, czyli aromatyczna kapusta z grzybami

Tradycyjne polskie danie świąteczne to bigos – w wersji wigilijnej powinien być oczywiście bezmięsny. Jeśli kochasz bożonarodzeniowe zwyczaje, tej potrawy nie może zabraknąć także na Twojej wieczerzy. Jeśli dodasz do niego kilka wędzonych śliwek, to możesz mieć pewność, że Twoi goście nie będą mogli się doczekać, aż go spróbują!

Wigilijną kapustę z grzybami zwaną także wigilijnym bigosem znajdziesz w naszym sklepie internetowym.

Wigilijny karp – smażony lub pieczony

Niekwestionowanym królem wigilijnego stołu jest oczywiście karp. Najczęściej podawany jest w wersji smażonej, skropiony sokiem z cytryny lub polany sosem. Dobrze przyrządzony karp z pewnością zachwyci wszystkich Twoich gości delikatnym mięsem i pysznym smakiem!

Nie przepadasz za karpiem smażonym ? Zastąp go karpiem wędzonym lub... zupełnie inną rybą – polecamy wędzonego pstrąga. Znajdziesz go w naszym sklepie zaraz obok wędzonego jesiotra!

Tradycyjna sałatka jarzynowa na Boże Narodzenie

Jeśli wolisz przyrządzać proste i szybkie potrawy wigilijne, to sałatka jarzynowa jest jedną z nich. Jajka, kiszone ogórki, ziemniaki, marchewka, marynowane grzyby czy jabłka – to tylko niektóre składniki, które obowiązkowo muszą się znaleźć w jarzynowej sałatce z przepisu Magdy Gessler. To jedno z tych dań, które będzie smakować równie dobrze następnego dnia!

Pierogi na wigilię – z kapustą i grzybami lub ruskie

Pierogi to kolejna mączna potrawa, która od lat, niezależnie od regionu i tradycji, zajmuje honorowe miejsce na świątecznym stole. Możesz przygotować pierogi wigilijne z kapustą i grzybami suszonymi albo ruskie. Farsz tych pierwszych Magda Gessler lubi wzbogacać odrobiną miodu lipowego – koniecznie spróbuj tego dodatku u siebie!

Śledź w majonezie

Jeśli mowa o rybach, to tuż za karpiem na stole wigilijnym pojawia się śledź. Magda Gessler przygotowuje filety śledziowe w majonezowym sosie z dodatkiem twardych jabłek – na przykład renet. Wśród jej przepisów znajdziesz także recepturę na domowy majonez, który będzie stokroć lepszy niż ten ze sklepowej półki. 

Jeśli jednak nie jesteś fanem majonezu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wśród 12 dań na wigilię pojawiły się śledzie po kaszubsku, czy śledzie w śmietanie. Fani tego rodzaju przysmaków z pewnością nie pogardzą również pyszną sałatką śledziową. W naszym sklepie znajdziesz także bardziej nietypową propozycję, ale równie smaczną pozycję – matjasa marynowanego w cherry z sosem

Zupa grzybowa - barszcz wigilijny z grzybami 

Potrawy wigilijne w dużej mierze bazują na suszonych grzybach: podgrzybkach lub borowikach, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Wiąże się to zapewne z ich symboliką - dawniej kojarzono je z siłą i zdrowiem. Można z nich przygotować na przykład znakomity barszcz. Magda Gessler podaje go z ubitą śmietaną i łazankami. Chcesz go podać u siebie? Zainspiruj się restauratorką lub wymyśl własne smakowe konfiguracje!

Kapusta z grzybami

Jeśli znudziła Ci się tradycyjna kapusta z grzybami i w tym roku chcesz wypróbować ją w odmienionej wersji, to koniecznie zdecyduj się na taką z przepisu Magdy Gessler. Restauratorka dodaje do niej dość niecodzienny składnik, którym jest pigwa! Będziesz zaskoczony, jak dobrze smakuje to połączenie. Możesz także zamówić smakowitą kapustę z grzybami przygotowaną przez naszych kucharzy – znajdziesz ją w naszej ofercie.

Nie przepadasz za połączeniem kapusty z grochem lub grzybami? Przygotuj wyśmienite drożdżowe paszteciki z kapustą, które doskonale skomponują się z barszczem czerwonym.

Ryba po grecku

Wśród wigilijnych dań głównych Magdy Gessler nie mogło zabraknąć tych na zimno, czyli przepysznej ryby po grecku. Filet z dorsza w połączeniu z między innymi bakłażanem, cukinią, papryką czy pomidorami wręcz rozpływa się w ustach. Najlepiej jeśli danie przygotujesz dzień wcześniej i wstawisz na noc do lodówki – smaki się przegryzą, a dzięki temu rezultat będzie powalający.

Tradycyjne ciasta i ciasteczka na święta

Na wigilijnym stole oprócz wyjątkowych specjałów królują także słodkości i to w różnym wydaniu. Jak wiadomo, w różnych regionach Polski, można spotkać rozmaite zwyczaje, jednak wszędzie pojawiają się postne dania, wśród których znaleźć można tradycyjne słodkości - pierniczki, serniki, makowce, kutię, czy kompot z suszonych owoców.

Prawdziwy świąteczny dom musi pachnieć piernikiem. Korzenne przyprawy są jak naturalna aromaterapia, która cieszy zmysły, a smak domowego piernika nie równa się z żadnym innym. Wypiek Magdy Gessler zawiera bakalie i powidła śliwkowe – składniki, które bezapelacyjnie kojarzą się ze świętami.
Wolisz pierniczki od piernika? W naszym sklepie znajdziesz zestaw do pieczenia pierniczków zawierający wszystko, czego potrzebujesz!

ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki ze spiżarni do przygotowania świątecznych potraw?

Wiele osób obawia się, że w ferworze świątecznych przygotowań wydadzą duże sumy pieniędzy na zakupy spożywcze, które potem i tak się zmarnują. W tym roku możesz podejść do tematu w nieco inny sposób. Do zrobienia bożonarodzeniowych potraw wykorzystaj składniki, które już masz w swoim domu. Unikniesz tłumów w sklepach, a przy okazji sporo zaoszczędzisz.

Jeśli w swojej spiżarni posiadasz mieszankę suszonych grzybów, to z powodzeniem możesz je wykorzystać. Wcale nie musisz kupować wyłącznie borowików – inne gatunki sprawdzą się równie dobrze! Kiszona kapusta przyda Ci się nie tylko do bigosu czy pierogów. Zamiast ją wyrzucać, przygotuj z niej surówkę, którą podasz do świątecznego obiadu.

Zazwyczaj także po wigilijnej kolacji zostaje sporo resztek. Staraj się zjeść je następnego dnia na obiad lub daj drugie życie niektórym potrawom. Z resztki karpia, zwłaszcza wędzonego, możesz na przykład wyczarować przepyszną pastę do kanapek!

I najważniejsze – staraj się eksperymentować! Szukaj niecodziennych połączeń smakowych i twórz własne niepowtarzalne dania. Niech zainspirują Cię kreatywne potrawy wigilijne Magdy Gessler i jej podejście do niemarnowania w kuchni!

Przeczytaj również: Wigilia firmowa. Jak zorganizować ją w czasie pandemii?

Wigilijna kolacja będzie wyjątkowa. Wykorzystaj też przepisy Magdy Gessler

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, kiedy rodzina i dobre jedzenie to podstawa. Pyszną tradycyjną kolację przygotujesz, decydując się na potrawy wigilijne Magdy Gessler. Niezbędne składniki najlepszej jakości znajdziesz w naszym sklepie online Schronisko Bukowina

Jeśli nie przepadasz za gotowaniem, to mamy dla Ciebie rozwiązanie – zdecyduj się na gotowe dania wigilijne, które mamy w naszej ofercie. Wśród nich znajdziesz wyjątkowe produkty takie, jak bigos myśliwski, czy barszcz czerwony, których wyjątkowy smak od razu Cię urzeknie.

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Przepis na uszka wigilijne Magdy Gessler
    Przepis na uszka wigilijne Magdy Gessler

    Aromatyczny barszcz z uszkami to nieodzowna potrawa na uroczystej kolacji wigilijnej. To danie, na które wielu czeka cały rok i dlatego musi być perfekcyjne! W naszym artykule znajdziesz przepis na uszka wigilijne Magdy Gessler faszerowane suszonymi podgrzybkami i cebulką. Gwarantujemy, że są warte wysiłku, jaki trzeba włożyć ich wykonanie. Sprawdź!

    Czytaj więcej
  2. Pstrąg po góralsku. Wyśmienity przepis od Magdy Gessler
    Pstrąg po góralsku. Wyśmienity przepis od Magdy Gessler

    Jemy za mało ryb! I to nie jest tylko nasza opinia, a fakt, który dotyczy diety Polek i Polaków. Chcielibyśmy przyczynić się do zmiany w tym trendzie – przygotowaliśmy przepis na pstrąga po góralsku. Jest naprawdę prosty w realizacji i sprawdzi się na przykład (choć nie tylko) na rodzinnym obiedzie. Sprawdź, jak przygotować pstrąga po góralsku według receptury Magdy Gessler!

    Czytaj więcej
  3. Rosół Magdy Gessler. Przepis, który zmieni Twoją kuchnię
    Rosół Magdy Gessler. Przepis, który zmieni Twoją kuchnię

    Rosół to danie, które jest często przygotowywane w większości polskich domów. Nieważne, czy okazją jest uroczysty obiad z okazji jakiegoś święta, czy zwyczajne niedzielne spotkanie w rodzinnym gronie – rosół musi być! Zaskocz rodzinę i zrób najlepszy, jaki istnieje, z przepisu na rosół Magdy Gessler!

    Czytaj więcej