
Potrawy wigilijne Magdy Gessler – co przygotowuje na wigilię sławna restauratorka?
Wigilia to największa uczta roku. I choć w każdym regionie Polski można znaleźć zróżnicowane dania wigilijne, to co do jednego jesteśmy zgodni – na stołach pojawia się przeważnie 12 tradycyjnych potraw. Zastanawiasz się, jakie dania na wigilię przygotowuje Magda Gessler? Poniżej przedstawiamy pyszne inspiracje prosto ze stołu słynnej restauratorki!
Wigilia to największa uczta roku. I choć w każdym regionie Polski można znaleźć zróżnicowane dania wigilijne, to co do jednego jesteśmy zgodni – na stołach pojawia się przeważnie 12 tradycyjnych potraw. Zastanawiasz się, jakie dania na wigilię przygotowuje Magda Gessler? Poniżej przedstawiamy pyszne inspiracje prosto ze stołu słynnej restauratorki!
Spis treści
1. Zaplanuj swoją wigilię z Magdą Gessler!
2. Potrawy wigilijne Magdy Gessler – co na wigilię podaje słynna restauratorka?
3. ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki ze spiżarni do przygotowania świątecznych potraw?
4. Wigilijna kolacja będzie wyjątkowa. Wykorzystaj też przepisy Magdy Gessler!
Zaplanuj swoją wigilię z Magdą Gessler!
Gotowanie kilkunastu potraw na jedną kolację może być naprawdę stresujące. Aby w jak największym stopniu zminimalizować pośpiech i podenerwowanie 24 grudnia, warto z wyprzedzeniem rozplanować wigilijne potrawy.
W Internecie czy książkach kucharskich znaleźć można rozmaite przepisy na potrawy wigilijne – zarówno nowoczesne, jak i te tradycyjne. Wyłącznie od Ciebie zależy, na jakie w tym roku się zdecydujesz. Kluczem do kulinarnego sukcesu jest jednak odpowiednie przygotowanie się do tego czasu i opracowanie planu.
Skrupulatnie sporządzona lista zakupów pozwoli uniknąć stresu związanego z brakiem najpotrzebniejszych składników. Rozplanuj w kalendarzu to, kiedy będziesz przygotowywać dane potrawy. Niektóre z nich, takie jak uszka czy pierogi, możesz zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać je w zamrażarce. Przygotowanie całej kolacji pójdzie Ci wtedy bardzo sprawnie, a Ty będziesz mieć doskonały humor i cieszyć się prawdziwą świąteczną atmosferą.
Zastanawiasz się, jakie potrawy na wigilię warto przygotować? Koniecznie sprawdź dania wigilijne Magdy Gessler – z jej pomysłami i przepisami nie ma mowy o kulinarnej porażce!
Potrawy wigilijne Magdy Gessler – co na wigilię podaje słynna restauratorka?
Marzy Ci się tradycyjna wigilia we własnym domu? Na szczęście jest to plan możliwy do zrealizowania! Nieocenioną pomocą będą sprawdzone pomysły i przepisy na potrawy wigilijne Magdy Gessler. W swojej kuchni możesz przyrządzić pyszne dania, które lubi i poleca ceniona restauratorka. Gwarantujemy, że i Ty sobie z nimi poradzisz!
Barszcz z uszkami Magdy Gessler
Obowiązkowy punkt każdej kolacji wigilijnej to barszcz czerwony z uszkami. Intensywnie bordowy wywar i aromatyczny grzybowy farsz otulony delikatnym ciastem to połączenie idealne, które kocha niemal każdy. Sekret pysznych uszek to wykorzystanie suszonych grzybów – ich zapach będzie roznosił się po całym domu.
Przepis na uszka Magdy Gessler znajdziesz na naszym blogu, a po aromatyczny barszcz czerwony – tradycyjny na warzywnym wywarze lub wegetariański na malinowym zakwasie – zapraszamy do Spiżarni!
Sprawdź: Przepis na uszka wigilijne Magdy Gessler
Bigos wigilijny, czyli aromatyczna kapusta z grzybami
Tradycyjne polskie danie świąteczne to bigos – w wersji wigilijnej powinien być oczywiście bezmięsny. Jeśli kochasz bożonarodzeniowe zwyczaje, tej potrawy nie może zabraknąć także na Twojej wieczerzy. Jeśli dodasz do niego kilka wędzonych śliwek, to możesz mieć pewność, że Twoi goście nie będą mogli się doczekać, aż go spróbują!
Wigilijną kapustę z grzybami zwaną także wigilijnym bigosem znajdziesz w naszym sklepie internetowym.
Więcej o wędzonych śliwkach przeczytasz tutaj: Śliwki wędzone w święta muszą być! Poznaj ich właściwości
Wigilijny karp – smażony lub pieczony
Niekwestionowanym królem wigilijnego stołu jest oczywiście karp. Najczęściej podawany jest w wersji smażonej, skropiony sokiem z cytryny lub polany sosem. Dobrze przyrządzony karp z pewnością zachwyci wszystkich Twoich gości delikatnym mięsem i pysznym smakiem!
Nie przepadasz za smażonym karpiem? Zastąp go karpiem wędzonym lub... zupełnie inną rybą – polecamy wędzonego pstrąga. Znajdziesz go w sklepie zarówno solo, jak i w wigilijnych zestawach skomponowanych przez Magdę Gessler!
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Jeśli wolisz przyrządzać szybkie potrawy wigilijne, to sałatka jarzynowa jest jedną z nich. Jajka, kiszone ogórki, ziemniaki, marchewka, marynowane grzyby czy jabłka – to tylko niektóre składniki, które obowiązkowo muszą się znaleźć w jarzynowej sałatce z przepisu Magdy Gessler. To jedno z tych dań, które będzie smakować równie dobrze następnego dnia!
Pierogi na wigilię – z kapustą i grzybami lub ruskie
Kolejna mączna potrawa, która od lat zajmuje honorowe miejsce na świątecznym stole, to oczywiście pierogi. Możesz przygotować takie z suszonymi grzybami i kapustą albo ruskie. Farsz tych pierwszych Magda Gessler lubi wzbogacać odrobiną miodu lipowego – koniecznie spróbuj tego dodatku u siebie!
Śledź w majonezie
Jeśli mowa o rybach, to tuż za karpiem na stole wigilijnym pojawia się śledź. Magda Gessler przygotowuje filety śledziowe w majonezowym sosie z dodatkiem twardych jabłek – na przykład renet. Wśród jej przepisów znajdziesz także recepturę na domowy majonez, który będzie stokroć lepszy niż ten ze sklepowej półki.
W naszym sklepie znajdziesz również bardziej nietypową propozycję, ale równie smaczną pozycję – matjasa marynowanego w cherry z sosem. W tym roku zastąpi śledzie u Magdy Gessler, dlatego spokojnie również Ty możesz zdecydować się na to nietuzinkowe rozwiązanie!
Barszcz grzybowy
Potrawy wigilijne w dużej mierze bazują na suszonych grzybach: podgrzybkach lub borowikach. Można z nich przygotować na przykład znakomity barszcz. Magda Gessler podaje go z ubitą śmietaną i łazankami. Chcesz go podać u siebie? Zainspiruj się restauratorką lub wymyśl własne smakowe konfiguracje!
Kapusta z grzybami
Jeśli znudziła Ci się tradycyjna kapusta z grzybami i w tym roku chcesz wypróbować ją w odmienionej wersji, to koniecznie zdecyduj się na taką z przepisu Magdy Gessler. Restauratorka dodaje do niej dość niecodzienny składnik, którym jest pigwa! Będziesz zaskoczony, jak dobrze smakuje to połączenie.
Możesz także zamówić smakowitą kapustę z grzybami przygotowaną przez naszych kucharzy – znajdziesz ją w spiżarni.
Zamów ulubiony zestaw wigilijny Magdy Gessler w Schronisku Smaków!
Ryba po grecku
Czas na potrawy wigilijne Magdy Gessler na zimno, a wśród nich pomysł na przepyszną rybę po grecku. Filet z dorsza w połączeniu z między innymi bakłażanem, cukinią, papryką czy pomidorami wręcz rozpływa się w ustach. Najlepiej jeśli danie przygotujesz dzień wcześniej i wstawisz na noc do lodówki – smaki się przegryzą, a dzięki temu rezultat będzie powalający.
Coś na słodko? Aromatyczny korzenny piernik
Prawdziwy świąteczny dom musi pachnieć piernikiem. Korzenne przyprawy są jak naturalna aromaterapia, która cieszy zmysły, a smak domowego piernika nie równa się z żadnym innym. Wypiek Magdy Gessler zawiera bakalie i powidła śliwkowe – składniki, które bezapelacyjnie kojarzą się ze świętami.
Wolisz pierniczki od piernika? W Spiżarni znajdziesz zestaw do pieczenia pierniczków zawierający wszystko, czego potrzebujesz!
Makowiec
Kolejna świąteczna słodkość to oczywiście makowiec. To zawijane ciasto drożdżowe z przepysznym farszem z maku jest ulubieńcem wielu osób. Makowiec roztacza w domu nieziemski zapach, a udekorowany lukrem i skórką pomarańczy doskonale prezentuje się na wigilijnym stole.
ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki ze spiżarni do przygotowania świątecznych potraw?
Wiele osób obawia się, że w ferworze świątecznych przygotowań wydadzą duże sumy pieniędzy na zakupy spożywcze, które potem i tak się zmarnują. W tym roku możesz podejść do tematu w nieco inny sposób. Do zrobienia bożonarodzeniowych potraw wykorzystaj składniki, które już masz w swoim domu. Unikniesz tłumów w sklepach, a przy okazji sporo zaoszczędzisz.
Jeśli w swojej spiżarni posiadasz mieszankę suszonych grzybów, to z powodzeniem możesz je wykorzystać. Wcale nie musisz kupować wyłącznie borowików – inne gatunki sprawdzą się równie dobrze! Kiszona kapusta przyda Ci się nie tylko do bigosu czy pierogów. Zamiast ją wyrzucać, przygotuj z niej surówkę, którą podasz do świątecznego obiadu.
Zazwyczaj także po wigilijnej kolacji zostaje sporo resztek. Staraj się zjeść je następnego dnia na obiad lub daj drugie życie niektórym potrawom. Z resztki karpia, zwłaszcza wędzonego, możesz na przykład wyczarować przepyszną pastę do kanapek!
I najważniejsze – staraj się eksperymentować! Szukaj niecodziennych połączeń smakowych i twórz własne niepowtarzalne dania. Niech zainspirują Cię kreatywne potrawy wigilijne Magdy Gessler i jej podejście do niemarnowania w kuchni!
Przeczytaj również: Wigilia firmowa. Jak zorganizować ją w czasie pandemii?
Wigilijna kolacja będzie wyjątkowa. Wykorzystaj też przepisy Magdy Gessler
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, kiedy rodzina i dobre jedzenie to podstawa. Pyszną tradycyjną kolację przygotujesz, decydując się na potrawy wigilijne Magdy Gessler. Niezbędne składniki najlepszej jakości znajdziesz w naszej Spiżarni.
Jeśli nie przepadasz za gotowaniem, to mamy dla Ciebie rozwiązanie – zdecyduj się na gotowe dania wigilijne, które mamy w naszej ofercie. Wśród nich znajdziesz także zestawy rekomendowane przez samą Magdę Gessler! Gwarantujemy niezapomniane doznania smakowe!