uszka-wigilijne-magdy-gessler

Przepis na uszka wigilijne Magdy Gessler

Aromatyczny barszcz z uszkami to nieodzowna potrawa na uroczystej kolacji wigilijnej. To danie, na które wielu czeka cały rok i dlatego musi być perfekcyjne! W naszym artykule znajdziesz przepis na uszka wigilijne Magdy Gessler faszerowane suszonymi podgrzybkami i cebulką. Gwarantujemy, że są warte wysiłku, jaki trzeba włożyć ich wykonanie. Sprawdź!

Aromatyczny barszcz z uszkami to nieodzowna potrawa na uroczystej kolacji wigilijnej. To danie, na które wielu czeka cały rok i dlatego musi być perfekcyjne! W naszym artykule znajdziesz przepis na uszka wigilijne Magdy Gessler faszerowane suszonymi podgrzybkami i cebulką. Gwarantujemy, że są warte wysiłku, jaki trzeba włożyć ich wykonanie. Sprawdź!

Spis treści

1. Przepis na uszka wigilijne Magdy Gessler

2. Co musi zawierać farsz do uszek wigilijnych?

3. Sekrety elastycznego ciasta na uszka wigilijne

4. Jak podawać uszka na wigilii?

5. Wigilia z uszkami Magdy Gessler i naszym barszczem będzie smaczniejsza niż zawsze!

Święta coraz bliżej, dlatego już teraz warto rozpocząć poszukiwania idealnych przepisów. Mimo że w tym roku Boże Narodzenie nie będzie tak rodzinne i gwarne jak zawsze, i tak warto postarać się o najwyższą jakość potraw, by umilić sobie ten czas. Przepyszny barszcz na malinowym zakwasie możesz zamówić w naszym sklepie internetowym, a przepis na uszka Magdy Gessler znajdziesz poniżej. Połącz te składniki na wigilijnych talerzach swoich bliskich i… oczekuj lawiny komplementów!

Przepis na uszka wigilijne Magdy Gessler

Składniki na 5–10 porcji (w zależności od tego, ile uszek przeznaczasz zwykle na porcję)

Farsz do uszek:

• 2 garście suszonych podgrzybków i/lub borowików

• 4 białe cebule

• 2 liście laurowe

• 3 kulki ziela angielskiego + szczypta mielonego ziela angielskiego

• 5 ziarenek pieprzu

• 200 g masła

• 1 łyżka bułki tartej

• sól i cukier do smaku

Ciasto na uszka:

• 0,5 kg mąki pszennej typu 450–500 lub mąki do pierogów

• woda

• ½ łyżeczki soli

Przygotowanie uszek wigilijnych Magdy Gessler krok po kroku

Farsz do uszek

1. Suszone grzyby wrzuć do garnka z ziarnami pieprzu, kulkami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi oraz 1 cebulą pokrojoną na 4 części. Zalej wodą (1,5 litra) i gotuj do czasu, aż grzyby będą miękkie.

grzyby-na-farsz-do-uszek

2. W międzyczasie posiekaj pozostałą cebulkę w drobną kostkę i zeszklij ją na sporej porcji masła. Zostaw do ostygnięcia, a nawet wstaw do lodówki, aby masło stwardniało.

3. Gdy grzyby się ugotują, odcedź je na sitku i przełóż na deskę do ostygnięcia. Gdy ostygną, posiekaj je bardzo drobno nożem lub zmiel w maszynce.

4. Posiekane grzyby wymieszaj z zeszkloną cebulką i bułką tartą, dopraw do smaku solą, zmielonym zielem angielskim i cukrem. Uszka powinny być ostre, więc nie żałuj również pieprzu.

Ciasto na uszka

1. Mąkę przesiej przez sitko razem z solą na czysty blat lub stolnicę.

2. Stopniowo dodawaj wodę, do momentu aż ciasto będzie miało pożądaną konsystencję – nie będzie za suche, ani za lejące.

Wskazówka:

Nie da się określić dokładnej ilości wody dodanej do mąki. Trzeba zrobić to na oko i użyć tyle wody, ile wchłonie mąka. Jeżeli ciasto będzie za mokre, trzeba dodać mąki, jeśli okaże się za suche – wody. Trzeba stopniowo dodawać wodę i zagniatać ciasto, do momentu gdy nie będzie przyklejało się do rąk i będzie elastyczne.

3. Gdy ciasto będzie już elastyczne i nie będzie przyklejało się do rąk, zagnieć je w kulę i zostaw na 15–20 minut, aby odpoczęło. Zabieg ten jest niezbędny, ponieważ dzięki temu ciasto nie będzie się kurczyło podczas wałkowania.

ciasto-na-uszka-wigilijne

4. Po 20 minutach podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na duży cienki placek – im cieńsze ciasto, tym lepsze uszka. Postaraj się uzyskać ciasto o grubości ok. 2 mm.

5. Rozwałkowane ciasto pokrój na długie pasy o szerokości ok. 4–5 cm – w zależności od tego, jakiej wielkości uszka lubią Twoi bliscy. Powstałe pasy pokrój następnie na kwadraty o równym boku.

Klejenie uszek

1. Na środku każdego kwadracika z ciasta ułóż małą łyżeczką farsz. Nie nakładaj za dużo farszu, ponieważ przepełnione uszka mogą podczas gotowania popękać, a tego nie chcemy.

2. Kwadracik z ciasta złóż z farszem po przekątnej tak, aby powstał trójkąt – zlep dokładnie wszystkie boki, aby farsz nie wypłynął.

3. Gdy zrobisz trójkąt, zawiń go wokół palca i połącz wierzchołki tak, by stworzyć uszko. Upewnij się, że wszystkie boki i połączone wierzchołki trójkąta są ze sobą mocno i dobrze sklejone. Pierwsze uszko gotowe – pora skleić pozostałe.

sklejone-uszka-wigilijne

4. Na koniec trzeba uszka ugotować: zagotuj w garnku osoloną wodę i wrzucaj uszka partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, zacznij wyjmować je łyżką cedzakową.

Jeżeli chcesz zamrozić uszka, a następnie w dzień wigilii tylko je ugotować, to możesz to zrobić, ale pamiętaj: uszka mrozimy tylko w postaci surowej! Gotowe surowe uszka rozłóż na tacce (tak by się nie posklejały) i włóż do zamrażarki. Gdy zamarzną, przełóż je do strunowej torebki albo innego pojemnika.

Przeczytaj także: Zrób na obiad kluski ziemniaczane – przepis jest banalnie prosty!

Co musi zawierać farsz do uszek wigilijnych?

Farsz do uszek powinien składać się wyłącznie z jarskich składników – tak jak każda potrawa wigilijna. Powinny się w nim znaleźć suszone grzyby (podgrzybki lub ewentualnie borowiki), a także cebula, przyprawy i tłuszcz – najlepiej masło. Suszone grzyby są dużo bardziej aromatyczne niż świeże, a także zawierają mniej wody, dzięki czemu farsz jest bardziej zwarty. Farsz do uszek wigilijnych bardzo często przygotowywany jest również z dodatkiem pieczarek, jeśli jednak zależy Ci na wysokiej jakości dania, użyj grzybów leśnych.

Sekrety elastycznego ciasta na uszka wigilijne

Idealne ciasto na uszka to takie, które jest elastyczne oraz cieniutkie. W naszym przepisie na nie znajdziesz tylko mąkę i wodę (no i oczywiście sól). Nie dodajemy tłuszczu ani jajek, które co prawda zabezpieczają ciasto przed rozpadnięciem się w czasie gotowania, ale powodują również to, że ciasto będzie twardawe po ugotowaniu.

Aby przygotować idealne ciasto na uszka Magdy Gessler, trzeba mieć trochę wyczucia, ale spokojnie: jeżeli nigdy wcześniej nie robiłeś uszek, i tak Ci się to uda! Sekret tkwi w stopniowym dodawaniu wody i odpowiednim napowietrzaniu ciasta. Z tego względu mąka już na samym początku jest przesiewana i dodatkowo podczas zagniatania ciasta wprowadzane są do niego spore dawki powietrza.

Sekretem elastycznego ciasta jest również odpowiedni czas odpoczynku po zagniataniu. Gdy zostawisz ciasto do odpoczynku na kilkanaście minut, będzie o wiele lepiej się wałkować oraz zawijać.

Jak podawać uszka na wigilii?

Barszcz z uszkami zazwyczaj jest pierwszą potrawą jedzoną podczas wigilii. Z tego względu najlepszym sposobem na podanie tej potrawy będzie nałożenie do każdego głębokiego talerza.

barszcz-z-uszkami-magdy-gessler

porcji ugotowanych uszek. Uszka będą przez to zimne, ale gdy zalejesz je gorącym barszczem, to od razu się ogrzeją, a przy okazji delikatnie schłodzą barszcz. Dzięki temu potrawa będzie od razu gotowa do zjedzenia.

W tym roku gotowy barszcz możesz zamówić ze sprawdzonego źródła – na stronie Schroniska Smaków czeka na Ciebie wyjątkowy barszcz na zakwasie malinowym przygotowany przez szefa kuchni naszej restauracji, Huberta Fudalewicza. Jesteśmy pewni, że jego smak zachwyci Twoich bliskich, a Ty dzięki temu zyskasz więcej czasu na inne okołoświąteczne aktywności.

Sprawdź również: Pstrąg po góralsku. Wyśmienity przepis od Magdy Gessler

Wigilia z uszkami Magdy Gessler i naszym barszczem będzie jeszcze smaczniejsza niż zawsze!

Nawet jeśli planujesz po raz pierwszy samodzielnie przygotować uszka wigilijne, przepis, którym się z Tobą podzieliliśmy, sprawdzi się idealnie i wszystko się uda. Jest to prosta i przyjemna robota, którą można wspólnie wykonywać z najmłodszymi członkami rodziny – wspólne zawijanie uszek będzie dla nich miłym wspomnieniem oraz świetną zabawą. Zachęcamy do wypróbowania przepisu oraz zakupów na stronie Schroniska Smaków Magdy Gessler. Na stronie znajdziesz składniki do uszek, wigilijne dania przygotowane przez kucharzy z naszej restauracji w Bukowinie Tatrzańskiej oraz… pomysły na świą

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Najlepszy góralski grzaniec – przepis prosto z Bukowiny
    Najlepszy góralski grzaniec – przepis prosto z Bukowiny

    Przepis na grzane wino jest bardzo prosty! Jedyne, co będzie Ci potrzebne, to ulubione wino, odpowiednie przyprawy i wolny wieczór. To wystarczy, byś mógł zrobić grzane wino, które najlepiej smakuje w zimowe wieczory. Jakie przyprawy będą niezbędne? Które wino wybrać, aby napój miał pełny aromat? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w artykule!

    Czytaj więcej
  2. Pstrąg po góralsku. Wyśmienity przepis od Magdy Gessler
    Pstrąg po góralsku. Wyśmienity przepis od Magdy Gessler

    Jemy za mało ryb! I to nie jest tylko nasza opinia, a fakt, który dotyczy diety Polek i Polaków. Chcielibyśmy przyczynić się do zmiany w tym trendzie – przygotowaliśmy przepis na pstrąga po góralsku. Jest naprawdę prosty w realizacji i sprawdzi się na przykład (choć nie tylko) na rodzinnym obiedzie. Sprawdź, jak przygotować pstrąga po góralsku według receptury Magdy Gessler!

    Czytaj więcej
  3. Rosół Magdy Gessler. Przepis, który zmieni Twoją kuchnię
    Rosół Magdy Gessler. Przepis, który zmieni Twoją kuchnię

    Rosół to danie, które jest często przygotowywane w większości polskich domów. Nieważne, czy okazją jest uroczysty obiad z okazji jakiegoś święta, czy zwyczajne niedzielne spotkanie w rodzinnym gronie – rosół musi być! Zaskocz rodzinę i zrób najlepszy, jaki istnieje, z przepisu na rosół Magdy Gessler!

    Czytaj więcej