czarnuszka-wlasciwosci-ma-nie-tylko-olej-ziarenka-takze

Czarnuszka. Właściwości tych małych nasionek Cię zaskoczą!

Czarnuszka to niewielkie i niepozorne ziarenko o czarnej barwie. Niech nie zwiedzie Cię  niczym niewyróżniający się wygląd tych małych nasionek – czarnuszka jest bowiem tanim i łatwo dostępnym lekarstwem na liczne dolegliwości. Poznaj jej dobroczynne działania i włącz ją do swojej diety już dziś!

Czarnuszka to niewielkie i niepozorne ziarenko o czarnej barwie. Niech nie zwiedzie Cię  niczym niewyróżniający się wygląd tych małych nasionek – czarnuszka jest bowiem tanim i łatwo dostępnym lekarstwem na liczne dolegliwości. Poznaj jej dobroczynne działania i włącz ją do swojej diety już dziś!

 

Spis treści

1. Czy wiesz, że…?

2. Czarnuszka – właściwości zdrowotne

3. Na co pomaga czarnuszka?

4. Czarnuszka – jak jeść i w jakich ilościach?

5. Wprowadź ją do jadłospisu i ciesz się lepszym zdrowiem

 

Czy wiesz, że…?

Czarnuszka siewna to roślina występująca naturalnie w Azji Zachodniej i Europie Południowo-Wschodniej. Uprawia się ją również w Polsce, choć nie na tak szeroką skalę. Inne popularne nazwy, którymi określa się czarnuszkę, to czarny kminek, czarnucha, kąkolnica czy panna w zieleni.

W lecznicze właściwości czarnuszki siewnej wierzono już w starożytnym Egipcie. Olej z tych małych nasionek był jednym z ulubionych produktów samych faraonów – stosowali go oni w kosmetyce i medycynie ludowej. Ponad 3300 lat temu w Egipcie olej z ziaren czarnuszki znaleziono w grobowcu najsłynniejszego faraona – Tutenchamona. Do dziś czarnuszkę określa się mianem „złota faraonów”.

W epoce starożytności krążyło nawet powiedzenie, że czarnuszka potrafi wyleczyć wszystko z wyjątkiem śmierci. Wzmianki o tej roślinie pojawiają się także w Biblii.

Przeczytaj również: Syrop z czarnego bzu - o jego właściwościach leczniczych i zastosowaniu

Czarnuszka – właściwości zdrowotne

Czarnuszka to z pozoru roślina jak każda inna. Posiada niebieskie bądź białe kwiaty z unerwieniem o błękitnej barwie i owoce – nasiona w intensywnie czarnym kolorze. Czym więc wyróżnia się czarnuszka siewna? Właściwości lecznicze tej rośliny są od lat cenione na całym świecie.

Te małe nasionka są bogactwem witamin i składników odżywczych. Znaleźć w nich można witaminy z grupy B, a także witaminę A, E, F. Oprócz tego czarnuszka posiada liczne związki mineralne, takie jak cynk, magnez, wapń, selen, żelazo i potas.

czarnuszka moze miec postac ziaren i oleju

Czarnuszka – właściwości lecznicze dla Twojego organizmu

Olej wytwarzany z nasion czarnuszki jest niezwykle skutecznym specyfikiem w walce ze stresem, a w efekcie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zawału. Czarnuszka wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, a także pomaga ustabilizować gospodarkę hormonalną.

Zawarta w niej biotyna wspomaga kondycję Twojej skóry i włosów oraz oddziałuje na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Tymochinon to składnik olejku eterycznego nasiona czarnuszki, który ma działanie przeciwbólowe i ochrania nerki oraz wątrobę. Dodatkowo czarnuszka w swoim składzie zawiera liczne przeciwutleniacze, mikroelementy, cenne flawonoidy czy alkaloidy.

Nikogo nie powinien więc dziwić fakt, dlaczego czarnuszka jest tak chętnie wybieranym ziołem. Właściwości tej niepozornej rośliny mają ogromną moc i są w stanie przynieść ulgę osobom cierpiącym na liczne dolegliwości.

Przeczytaj także: Malina i jej właściwości lecznicze

Na co pomaga czarnuszka?

Czarnuszka to roślina stosowana zarówno w medycynie, kuchni, jak i kosmetyce. Na terenach, gdzie jest powszechnie uprawiana (Azja, południowa Europa), czarnuszka bije rekordy popularności. Coraz częściej do tych niewielkich nasionek przekonują się także mieszkańcy innych rejonów – również naszego kraju. Co takiego ma w sobie czarnuszka? Na co jest dobra?

Na pasożyty, bakterie, grzyby oraz wirusy

Przez wielu specjalistów czarnuszka uważana jest za naturalny antybiotyk. Według badań olej z nasion czarnuszki działa przeciwtasiemcowo u dzieci zarażonych tym pasożytem. Ten rodzaj oleju przydaje się także w walce z owsikami. Czarnuszka działa przeciwgrzybiczo i hamuje rozrost patogenów, w tym grzyba z rodzaju drożdżaków Candida Albicans.

Na cukrzycę

Nasiona czarnuszki to składnik, który powinien znaleźć się w diecie diabetyka. Te małe ziarenka regulują poziom cukru we krwi i wspomagają pracę trzustki. Badania potwierdziły, że tymochinon i olejek eteryczny zawarte w czarnuszce wpływają na zmniejszenie poziomu glukozy we krwi i poziom wydzielania insuliny.

Na odporność

Regularne przyjmowanie czarnuszki ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Związki zawarte w jej nasionach podwyższają poziom makrofagów i limfocytów, co w efekcie prowadzi do wzmocnienia naturalnych mechanizmów obronnych organizmu.

Na bóle miesiączkowe

Jeden ze składników nasion czarnuszki, melatyna, to silny środek przeciwbólowy działający rozkurczowo. Nasiona czarnuszki siewnej zalecane są więc kobietom zmagającym się z uporczywymi bólami menstruacyjnymi. Dodatkowo czarnuszka pozytywnie wpływa na uregulowanie cyklu miesiączkowego, polecana jest więc młodym kobietom, które dopiero zaczęły miesiączkować.

Sprawdź także: Miód pitny – szlachetny trunek o wielu właściwościach

 

Na depresję

Czarnuszka, poprzez korzystne działanie na ośrodkowy układ nerwowy, wykazuje właściwości antydepresyjne. Regularne, długotrwałe stosowanie tego zioła może poprawić samopoczucie osób chorych na depresję. Dodatkowo usprawnia procesy myślowe, pomaga w szybszym zapamiętywaniu i uczeniu się. Niektórzy naukowcy pokuszają się nawet o stwierdzenie, jakoby czarnuszka mogła spowalniać rozwijanie się choroby Alzheimera.

warto posypywać dania czarnuszką - właściwości odżywcze tego ziarenka są niezwykle cenne

Na katar, kaszel i alergię

Według medycyny niekonwencjonalnej, nasiona czarnuszki są pomocne w leczeniu kataru – zarówno alergicznego, jak i tego występującego podczas przebiegu infekcji. Naukowcy wysnuli wnioski, że regularne stosowanie oleju z czarnuszki przez 15 dni zmniejsza przekrwienie błony śluzowej nosa, ataki kichania oraz swędzenie nosa.

Badania wykazały, że nasiona czarnuszki są skuteczniejsze niż cetyryzyna – przeciwhistaminowy lek stosowany w leczeniu kataru siennego. W odróżnieniu od cetyryzyny czarnuszka nie wywołuje skutków ubocznych, takich jak senność czy znużenie.

Czarnuszka zalecana jest także podczas uciążliwego kaszlu. Olejki eteryczne zawarte w jej nasionach rozszerzają oskrzela, a co za tym idzie, wspomagają ich pracę. Dodatkowo rozrzedzają zalegającą wydzielinę i mają właściwości wykrztuśne.

Na skórę

Czarnuszka równie dobrze sprawdza się w kosmetyce. Nasiona czarnuszki szczególnie polecane są osobom, które cierpią na atopowe zapalenie skóry, grzybicę, łuszczycę czy borykają się z problematycznym, trudnym do wyleczenia trądzikiem młodzieńczym. Czarnuszka przyśpiesza gojenie się stanów zapalnych i korzystnie wpływa na stan cery.

Co ciekawe, nasiona czarnuszki mają jeszcze jedną właściwość – wykazują działanie ochronne przed promieniowaniem słonecznym. W związku z tym znajdują się w składzie licznych kosmetyków z filtrem przeciwsłonecznym.

Przeczytaj również: Klarowane masło – do czego go używać, jakie ma właściwości?

Czarnuszka – jak jeść i w jakich ilościach?

Trudno znaleźć roślinę, która miałaby tyle cennych właściwości co czarnuszka. Smak tej rośliny jest nieco podobny do smaku pieprzu – jest ostry i korzenny. Dodatkowo te czarne nasiona charakteryzują się intensywnym, korzennym zapachem. 

Jak jeść czarnuszkę i sprytnie przemycić ją do swojej codziennej diety? Możliwości jest wiele, więc z pewnością znajdziesz coś dla siebie.

Posypka na kanapki

Aby otrzymać pyszną, obfitą w witaminy posypkę do kanapek, wystarczy wymieszać nasionka czarnuszki z nasionami chia, sezamem i prażonym słonecznikiem. Taka mieszanka sprawdzi się doskonale do kanapek z twarożkiem, hummusem czy pastą jajeczną. 

Składnik dressingu do sałatek

Czarnuszkę możesz także wykorzystać do przygotowania domowego dressingu do sałatek. Połącz ze sobą miód, sok z cytryny, pieprz, sól, ząbek czosnku i olej z czarnuszki. Jeśli wolisz, możesz także dodać olej lniany, z pestek winogron czy oliwę z oliwek. Składniki dowolnie modyfikuj, by za każdym razem uzyskać nieco inny smak sosu. Taki dressing z dodatkiem oleju doskonale wpłynie na proces wchłaniania się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Do mięsa

Połączenie nasion z czarnuszki z ulubionym miodem będzie świetną marynatą do mięs. Czarnuszka to niezbędny składnik przede wszystkim dań kuchni indyjskiej. Dodaje się ją do jagnięciny, sosów czy zup. Te niewielkie nasionka można równie dobrze dodać do naszych tradycyjnych, polskich dań – czarnuszka świetnie sprawdzi się na przykład w bigosie.

Zamiast pieprzu

Zmielone nasiona czarnuszki z powodzeniem mogą zastąpić pieprz. Jest to rozwiązanie szczególnie pomocne dla osób, które borykają się z żołądkowymi dolegliwościami i na co dzień powinny unikać spożywania pieprzu.

Do wypieków

Prażone nasiona czarnuszki mogą posłużyć także do wypieku domowych bułeczek czy chleba. Można połączyć je z innymi ziarnami (kminkiem, makiem czy sezamem) lub używać solo. Bułka z czarnuszką będzie idealna na śniadanie – na długi czas doda uczucia sytości i dostarczy organizmowi bogactwa witamin i minerałów. W Spiżarni znajdziesz też chleb żytni z czarnuszką.

wlasciwosci czarnuszki warto wykorzystac dodajac ja do pieczywa

W jakich ilościach spożywać czarnuszkę?

Czarnuszka ma intensywny smak, który nie każdemu może od razu przypaść do gustu. Aby przyzwyczaić się do jej smaku, warto stopniowo wprowadzać czarnuszkę do swojej diety.

Przyjmuje się, że dorośli powinni przyjmować dziennie 2-3 łyżeczki oleju z czarnuszki, a dzieci połowę tej porcji. W przypadku nasion zalecana dawka to jedna łyżeczka.

Oczywiście podane porcje są umowne i należy dowolnie je modyfikować, w zależności od tego, jak na czarnuszkę zareaguje Twój organizm. Jeśli nie jesteś pewien, jaka porcja będzie dla Ciebie bezpieczna  – skonsultuj się z lekarzem.

Przeczytaj także: Oliwa z oliwek – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

Wprowadź ją do jadłospisu i ciesz się lepszym zdrowiem

Nie zwlekaj i już dziś zaopatrz się w czarnuszkę. Wybierz nasiona lub olej – niezależnie od formy, efekty regularnego przyjmowania tej rośliny będą równie korzystne. Na własnej skórze przekonaj się, co potrafi czarnuszka. Właściwości tego zioła są cenione na całym świecie nie bez powodu.

Również na stronie Schroniska Smaków znajdziesz produkty na bazie czarnuszki. Olej, nasiona, czy nawet chleb – a to wszystko w dobrej cenie i jak najwyższej jakości. Zacznij podróż w stronę zdrowszego stylu życia już dziś.

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Fakty na temat suszonej żurawiny. Dlaczego warto po nią sięgnąć?
    Fakty na temat suszonej żurawiny. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

    Żurawina jest rośliną wieloletnią należącą do rodziny wrzosowatych, której owoce mają wiele wartości odżywczych i zapobiegają rozwojowi infekcji bakteryjnych. Można jeść ją na świeżo lub przerobioną na przetwory, a także suszoną. Dlaczego warto? Poznaj jej właściwości!

    Czytaj więcej
  2. Parmezan w ciąży? Znamy odpowiedź na to i inne pytania o ten ser!
    Parmezan w ciąży? Znamy odpowiedź na to i inne pytania o ten ser!

    Z okresem ciąży wiążą się różne kulinarne zachcianki. Problem pojawia się w momencie, gdy nie jesteśmy do końca pewni, czy dany produkt jest bezpieczny zarówno dla przyszłej mamy, jak i nienarodzonego dziecka. Czy parmezan w ciąży faktycznie szkodzi? A może to po prostu kolejny mit, w który nie warto wierzyć? Co jeszcze warto wiedzieć o tym serze? Odpowiadamy!

    Czytaj więcej