Passata pomidorowa, pulpa i przecier - poznaj różnice
Pomidory to jedna z najchętniej jedzonych roślin na całym świecie. Cały czas mamy dylemat, czy zaliczyć je do warzyw, czy owoców, bez względu jednak na to, pomidory i przetwory z nich przygotowywane są czymś, bez czego nie wyobrażamy sobie naszej kuchni. Pachnące latem, mięsiste i słodkawe, a do tego o bardzo szerokim zastosowaniu. Chętnie jemy zarówno na świeżo, jako część sałatki, kanapki, czy przystawki, ale chyba jeszcze częściej wykorzystujemy przetwory robione z pomidorów. W naszych warunkach najlepsze pomidory to te zbierane późnym latem, zimą z kolei trudno jest kupić takie, które faktycznie mają w sobie prawdziwy smak i aromat, i wtedy ratuje nas przecier, pulpa albo pomidorowa passata. Czym się różnią? Poniżej wyjaśniamy i zachęcamy do częstego eksperymentowania z nimi w Twojej kuchni!
Pomidory to jedna z najchętniej jedzonych roślin na całym świecie. Cały czas mamy dylemat, czy zaliczyć je do warzyw, czy owoców, bez względu jednak na to, pomidory i przetwory z nich przygotowywane są czymś, bez czego nie wyobrażamy sobie naszej kuchni. Pachnące latem, mięsiste i słodkawe, a do tego o bardzo szerokim zastosowaniu. Chętnie jemy zarówno na świeżo, jako część sałatki, kanapki, czy przystawki, ale chyba jeszcze częściej wykorzystujemy przetwory robione z pomidorów. W naszych warunkach najlepsze pomidory to te zbierane późnym latem, zimą z kolei trudno jest kupić takie, które faktycznie mają w sobie prawdziwy smak i aromat, i wtedy ratuje nas przecier, pulpa albo pomidorowa passata. Czym się różnią? Poniżej wyjaśniamy i zachęcamy do częstego eksperymentowania z nimi w Twojej kuchni!
Pomidory to prawdziwy skarb!
Skąd taka popularność pomidorów? Łączą one w sobie naprawdę niesamowicie wiele zalet. Są względnie łatwe w uprawie, małe pomidorki koktajlowe możesz wyhodować nawet na balkonie w bloku. Charakteryzuje je cudowny zapach i jeszcze lepszy smak, z zależności od gatunku (a tych jest naprawdę wiele) są bardziej kwaśnie lub słodkawe. Mają niesamowicie szerokie zastosowanie w kuchni, służą z powodzeniem do robienia zupy, wielu rodzajów sosów, pizzy, sałatek, przystawek czy gulaszu. Bardzo łatwo jest je przetworzyć tak, by swoim smakiem wzbogacały nasze dania również zimą. Co więcej, znajdujący się w nich likopen jest lepiej przyswajalny właśnie po obróbce termicznej. Zawierają one także wiele witamin, minerałów, za to mają niską kaloryczność. Koniecznie uwzględnij je w swojej diecie!
Passata a przecier? A może pulpa?
Oczywiście, najlepsze będą te przeciery pomidorowe, które zrobimy sami z pomidorów zebranych na działce. Co jednak wybrać, gdy robienie własnych słoiczków nie wchodzi w grę. Często sięgamy po prostu po przecier. W szerokiej ofercie Schroniska Bukowina znajdziesz jednak wiele różnorodnych propozycji o rewelacyjnej jakości. Co to jest pulpa? Co to jest passata pomidorowa, i dlaczego różni się od przecieru? Najmniej przetworzona wydaje się być właśnie pulpa pomidorowa, jak nasz sztandarowy produkt, . Do jej przygotowania służą pomidory obrane ze skórki, pokrojone i pozbawione nasion. Jej cechą charakterystyczną jest to, że pomidory pozostają w kawałkach, znajduje zastosowanie głównie w daniach, które cechuje długa obróbka termiczna, np. w sosach czy gulaszu.
Passata pomidorowa a przecier pomidorowy
Passata z pomidorów jest bardziej płynna, ponieważ pomidory są siekane i przecierane. W surowej wersji, jak np. dostępna w Schronisku Bukowina Pasata pomidorowa jest dłużej gotowana, dlatego nie wymaga już później od nas długiej obróbki termicznej. Najbardziej intensywny smak znajdziemy w koncentracie pomidorowym. Jego wytworzenie wiąże się z bardzo skomplikowanymi procesami odparowywania wody. Dzięki temu produkt jest gęsty i mocny. Nie powinien nam jednak służyć jako baza do np. sosu bolognese, ale jedynie jako dodatek służący wzmocnieniu smaku i koloru gotowanej przez nas potrawy.
, składa się wyłącznie z pomidorów z minimalną ilością soli, ale możesz wzbogacić ją również o oliwę, czosnek lub zioła.Do czego możesz użyć pulpy?
Przetwory pomidorowe, w których znajdziesz wyraźne kawałki świetnie warzyw, nadają się do dłużej gotowanych dań. Możesz jej użyć do zupy pomidorowej lub rybnej, do gulaszu lub fasolki, a Twoje potrawy zyskają mocny aromat i genialną teksturę.
Passata pomidorowa do czego?
Pasatta najlepiej odnajdzie się jako baza sosu do makaronu. Idealnie sprawdzi się też jednak przy przygotowaniu gołąbków lub zapiekanek oraz jako podstawa domowego sosu do pizzy.