Spaghetti bolognese – przepis na danie, które zasmakuje całej rodzinie!
Spaghetti bolognese to makaron spaghetti z mięsno-pomidorowym sosem prosto z Bolonii. Jest to jeden z najbardziej popularnych i ukochanych włoskich sosów, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie, nawet najmłodszym i niejadkom. Sprawdź nasz przepis na spaghetti bolognese ze swojskim akcentem, który dla Ciebie opracowaliśmy!
Spaghetti bolognese to makaron spaghetti z mięsno-pomidorowym sosem prosto z Bolonii. Jest to jeden z najbardziej popularnych i ukochanych włoskich sosów, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie, nawet najmłodszym i niejadkom. Sprawdź nasz przepis na spaghetti bolognese ze swojskim akcentem, który dla Ciebie opracowaliśmy!
Jak się robi spaghetti bolognese? Przepis bazuje przede wszystkim na konkretnej porcji mięsa, a nawet różnych rodzajów mięs, soffritto (warzywach) oraz przepysznych pomidorach San Marzano. Najwięcej pracy przy tym przepisie jest na samym początku – później wystarczy zostawić wszystko magii czasu, która sprawi, że sos nabierze pełni głębokiego smaku. Sprawdź, jak zrobić sos do spaghetti krok po kroku!
Spaghetti bolognese – przepis na wyśmienite i proste w przygotowaniu danie
Składniki na 4–6 osób:
• 1 cebula,
• 2 marchewki,
• 3 łodygi selera naciowego,
• 2–3 ząbki czosnku,
• 100 g kiełbasy wiejskiej,
• 100 g boczku,
• 400–500 g mięsa mielonego wołowego (lub wołowego i wieprzowego),
• 1 szklanka bulionu,
• 50–100 ml wina czerwonego wytrawnego,
• ½ szklanki lub 1 szklanka pełnotłustego mleka,
• 500 g pomidorów z puszki San Marzano,
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
• przyprawy: sól, pieprz, cukier, oregano suszone,
Przygotowanie:
1. Kiełbasę oraz boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Smaż do momentu, aż wędliny będą zarumienione. Po tym czasie dorzuć mięso mielone i podsmaż kolejne kilka minut. Gdy mięso będzie ładnie przyrumienione, możesz doprawić je solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do miski bez tłuszczu wytopionego na patelni.
2. Podczas smażenia mięsa możesz przygotować soffritto, czyli warzywa do późniejszego podsmażenia na oliwie. Pokrój cebulę, seler i marchewkę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Gdy mięso będzie usmażone, dodaj 6 łyżek oliwy z oliwek na patelnię z wytopionym tłuszczem z mięsa. Podsmaż wszystkie pokrojone w kostkę warzywa. Smaż do momentu, aż będą miękkie i zarumienione.
4. Do usmażonych warzyw dodaj wcześniej podsmażoną kiełbasę z boczkiem i mięsem mielonym oraz zalej całość czerwonym winem, podduś przez 2–3 minuty. Po tym czasie wlej gorący bulion, dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki, zamieszaj.
5. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj całość na bardzo małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając.
6. Po godzinie dodaj mleko i ponownie gotuj na małym ogniu przez godzinę, pod koniec gotowania doprawiając sos do smaku solą, pieprzem, cukrem i oregano. Sos powinien być bardzo gęsty, dlatego jeżeli po 2 godzinach taki nie jest, podgotuj jeszcze kilkanaście minut.
7. Pod koniec gotowania ugotuj makaron spaghetti w dużej ilości mocno osolonej wody, odcedź (ale nie przelewaj zimną wodą!) i podawaj razem z sosem bolońskim i tartym parmezanem.
Sprawdź również: Jak zrobić kaszotto z grzybami? Mamy najlepszy przepis!
Jakich pomidorów użyć do spaghetti bolognese? Przepisy z Włoch mówią: tylko San Marzano!
Do przygotowania sosu bolognese potrzebne są wysokiej jakości pomidory. W kuchni włoskiej uwielbieniem cieszą się pomidory San Marzano, które są uważane za królewskie. Pomidory te są oceniane jako najsmaczniejsze i mające wiele kulinarnych zastosowań. Charakteryzują się wydłużonym kształtem, mają naprawdę niewiele pestek, a podczas obróbki nie tracą swojego kształtu i aromatu.
Zachęcamy do zakupu konkretnie tego rodzaju pomidorów, bo najlepiej sprawdzają się we włoskich daniach. Pomidory San Marzano są niezastąpione podczas przygotowania sosu pomidorowego do makaronu czy pizzy. W naszej spiżarni znajdziecie tylko te oryginalne, takie, jakich sami używamy w restauracji.
Jakie mięso pasuje do spaghetti bolognese?
Sos bolognese to sos mięsny, do którego nadaje się wiele rodzajów mięs. Najczęściej jednak można spotkać sos boloński z mięsem mielonym wołowym bądź wieprzowym (np. z łopatki). Do takiego sosu idealnie pasują i bardzo często są dodawane również kiełbasa i boczek (wędzony, parzony lub włoska pancetta), które wprowadzają do potrawy tłuszcz – silny nośnik smaku. Spaghetti bolognese z kiełbasą to bardzo ciekawy sposób na urozmaicenie tradycyjnego przepisu i zaskoczenie bliskich swojskim dodatkiem.
Przeczytaj także: Sprawdzony przepis na pizzę, którą zrobisz szybko w swoim piekarniku!
Gotuj dla swoich bliskich, by zadbać o ich zdrowie
Sos pomidorowy do makaronu smakuje praktycznie każdemu, a sos boloński przygotowany z pomidorów San Marzano nie ma sobie równych – proponujemy sprawdzić na najbliższym rodzinnym obiedzie. Na pewno zdobędzie grupkę fanów chętnych na częstsze obiad w włoskim stylu.
Masz ochotę na spaghetti bolognese? Przepis to nie wszystko! Aby sos boloński był jeszcze lepszy, polecamy korzystanie z wyselekcjonowanych, oryginalnych włoskich składników, które znajdziesz na stronie sklepu Schroniska Bukowina – pomidory, makarony, oliwa, sery i wędliny są tu najlepsze. Sprowadzamy je sami prosto z Włoch i korzystamy z nich w naszej restauracyjnej kuchni. Przekonaj się, jak jakość produktów zmienia smak dobrze znanych dań!