spaghetti napoli

Spaghetti Napoli - oryginalny włoski przepis na neapolitański sos do makaronu

Włoska kuchnia słynie z prostych, szybkich i niesamowicie smacznych potraw. Jedną z nich jest popularne spaghetti. Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby na naszym talerzu powstało kulinarne arcydzieło. Dlaczego włoskie jedzenie jest tak dobre? Sekret tkwi w najwyższej jakości produktach. Dzięki temu zwykły makaron z sosem pomidorowym to prawdziwy festiwal smaków. 

Włoska kuchnia słynie z prostych, szybkich i niesamowicie smacznych potraw. Jedną z nich jest popularne spaghetti. Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby na naszym talerzu powstało kulinarne arcydzieło. Dlaczego włoskie jedzenie jest tak dobre? Sekret tkwi w najwyższej jakości produktach. Dzięki temu zwykły makaron z sosem pomidorowym to prawdziwy festiwal smaków. 

Kiedy we Włoszech zaczęto jadać pomidory?

Miejscem, z którego pochodzą pomidory jest Ameryka Południowa. Europejczycy pierwszy raz napotkali je podczas hiszpańskich wypraw konkwistadorskich. Warzywa zostały rozpowszechnione przez Hiszpan w koloniach, a następnie trafiły do Chin i reszty Azji. Pomidory sławę w Europie zyskały w XVI wieku, gdzie trafiły na stoły we Francji, Włoszech, Brytanii oraz Portugalii. Zaczęto określać je mianem “złotego jabłka”.

SPAGHETTI NAPOLI - klasyczny i prosty przepis

Klasyką prawdziwej włoskiej kuchni jest spaghetti alla Napoletana, znane wszystkim jako spaghetti Napoli. To pomidorowe danie zawiera w sobie wszystkie smaki, które kojarzą nam się z pięknymi Włochami. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na niebezpiecznie smaczne spaghetti napoli, które zachwyci każdego smakosza. Do przygotowania posiłku rodem z Neapolu Schronisko Bukowina poleca oryginalne włoskie produkty prosto ze swojej internetowej spiżarni. Dzięki nim uzyskasz prawdziwy smak włoskiego dania. 

spaghetti alla napoletana

Mamy dobrą wiadomość dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie czasochłonnego posiłku. Przygotowanie spaghetti zajmie zaledwie pół godziny! Nie stracisz czasu, a smakując napoli, zyskasz niesamowitą satysfakcję!

Do przygotowania spaghetti Napoli potrzebne będą Ci składniki, które znajdziesz w naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina. Oto one:

 Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu. 
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z łyżką masła. 
  3. Pokrojoną cebulę i czosnek smażymy przez kilka minut, aż się zeszkli.
  4. Na patelni umieszczamy pomidory z puszki, do których dodajemy łyżkę wysokiej jakości koncentratu pomidorowego Mutti, co sprawi, że sos zyska intensywny smak i szybciej zgęstnieje.
  5. Do sosu dodajemy odrobinę wody z makaronu, aby lepiej połączył się ze spaghetti. Całość gotujemy przez około 15-20 minut tak, by pomidory całkowicie zmiękły, a sos odpowiednio zgęstniał.
  6. Pod koniec gotowania dodajemy świeżą bazylię. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną cukru, by podkreślić słodkawy smak pomidora.
  7. Makaron odcedzamy i wkładamy do sosu. Gotujemy wszystko jeszcze przez kilka minut, tak by sos dokładnie połączył się z makaronem.  
  8. Tak przygotowane danie nakładamy na talerz, posypując je na wierzchu startym parmezanem.

 

 

 

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right