zupa-krem-z-pomidorow

Zupy krem to idealny sposób na szybkie i smakowite danie. Ich bazą są warzywa, przepełnione witaminami, wspierającymi codzienne funkcjonowanie organizmu. Możesz je łatwo i szybko przygotować ze składników ogólnodostępnych. Dziś prezentujemy przepis na zupę krem z pomidorów San Marzano – to klasyka włoskiej kuchni, aromatyczna i smakowita. Koniecznie wypróbuj!

Spis treści

1. Najlepsza zupa krem z pomidorów – przepis

2. Jak podawać zupę krem z pomidorów?

3. Dodatkowe wskazówki dotyczące robienia zup krem

4. To wyśmienite danie wyczarujesz błyskawicznie w swoim domu

Krem pomidorowy, krem z cukinii, brokułów, marchewkowy, czy z dyni – rodzajów może być wiele. Każda z tych zup to istna bomba witaminowa! Jeżeli chcesz zwiększyć ilość warzyw w diecie, a niekoniecznie przepadasz za sałatkami, zupy krem będą dla Ciebie strzałem w dziesiątkę. Krem z pomidorów dostarczy Ci sporej dawki potasu, a także likopenu – związku należącego do karotenów, który jest silnym antyoksydantem, pozytywnie wpływającym na układ krążenia, a także mającym działanie przeciwnowotworowe! Likopen zapobiega miażdżycy, zakrzepicy, a także może zmniejszać ryzyko wystąpienia zawału serca! Zdrowa, łatwa i szybka porcja warzyw na dziś – sprawdź przepis na  krem z pomidorów.

gotowa-zupa-krem-z-pomidorow

Najlepsza zupa krem z pomidorów – przepis

Składniki dla 4 osób:

Pomidory San Marzano DOP – 2 puszki – 800 g,

Oliwa extra virgin – 2-4 łyżki – 20-40 g,

• Bulion drobiowy/warzywny – 1 szklanka – 250 ml,

• Cebula – 1 sztuka – 100 g,

• Czosnek – 2-4 ząbki,

• Sól, pieprz, cukier – do smaku,

• Świeża bazylia – kilka listków wedle uznania,

• Domowe grzanki lub gotowe grzanki pełnoziarniste włoskie – ilość wedle uznania,

Parmigiano Reggiano – ilość wedle uznania.

Sposób przygotowania:

1. Cebulkę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę, w garnuszku rozgrzej powoli oliwę extra virgin.

skladniki-zupa-krem-z-pomidorow

2. Na oliwie zeszklij cebulkę i po kilku minutach (2-3) dodaj przeciśnięty czosnek, podsmaż kolejną minutę, a następnie całość zalej gorącym bulionem i pomidorami San Marzano DOP z puszki, wymieszaj.

cebula-zupa-krem-z-pomidorow

3. Gotuj całość przez ok. 10-15 minut, a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i/lub cukrem, wymieszaj i zmiksuj przy pomocy blendera.

przygotowanie-zupa-krem-z-pomidorow

4. Gdy zupa będzie zmiksowana na krem, dodaj posiekaną bazylię i przełóż porcję do miseczki.

gotowanie-zupa-krem-z-pomidorow

5. Gotowy krem z pomidorów posyp domowymi grzankami lub gotowymi grzankami. Posyp całość startym parmezanem (Parmgiano Reggiano) i udekoruj świeżą bazylią.

Jak podawać zupę krem z pomidorów?

Krem z pomidorów świetnie komponuje się z chrupiącymi grzankami lub podgrzaną bagietką francuską. Zupy krem warto wzbogacić smakowo różnymi ciekawymi dodatkami, np. serami (tak jak w naszym przypadku parmezanem, ale także mozzarellą czy burratą), a także śmietanką 18% lub 30%, jogurtem, smakową oliwą z oliwek, np. czosnkową lub chilli. Smak zupy krem z pomidorów warto podkręcić świeżymi ziołami, najlepiej bazylią, ale również oregano. Polecam wypróbować również zupę z dodatkiem chilli, takie połączenie na pewno posmakuje fanom ostrej kuchni.

dodatki-zupa-krem-z-pomidorow

Dodatkowe wskazówki dotyczące robienia zup krem

Przepis na krem z pomidorów jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Warto jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Podczas pierwszych punktów przyrządzania zupy zwróć uwagę, aby nie przypalić i nie karmelizować cebulki! Cebula w takiej formie zmieni całkowicie smak zupy, przez co może być mnie smaczna. To samo tyczy się czosnku.

Czosnek dodaj już pod koniec smażenia cebulki, aby się nie przypalił i nie zrobił gorzki. Wybierając pomidory do zupy krem, polecamy wykorzystać pomidory San Marzano, które charakteryzują się niesamowitym smakiem!

udekorowana-zupa-krem-z-pomidorow

To wyśmienite danie wyczarujesz błyskawicznie w swoim domu

Zupa krem z pomidorów to posiłek, który możesz przygotować w każdej chwili, zarówno na obiad, jak i na kolację. Wystarczy, że będziesz miał zawsze w zapasie kilka puszek pomidorów, które przydadzą się nie tylko do zupy, a także do sosów czy śniadaniowej szakszuki. Cebula i czosnek to z kolei warzywa, które są ogólnodostępne. Podobnie jest z oliwą. Jeśli nie chcesz korzystać z suszonych ziół, możesz hodować je samodzielnie, na kuchennym parapecie. Będziesz mieć wtedy pewność, że po ich dodaniu, każde danie zyska świeży, aromatyczny smak. Koniecznie wypróbuj ekspresowy przepis na zupę, a z pewnością przyrządzisz ją jeszcze nie raz.

Odwiedź również nasz sklep Schronisko Bukowina – znajdziesz w nim prawdziwe, włoskie produkty, które możesz wykorzystać do przyrządzania pysznych dań w swojej kuchni.