jakie-potrawy-na-wielkanoc-przygotowac

Jakie potrawy wielkanocne przygotować? Tradycyjne dania na Wielkanoc

Rosnące temperatury i pierwsze kwiaty na zewnątrz to przyjemny zwiastun wiosny oraz Świąt Wielkanocnych. Najwyższy czas zatem zabrać się za planowanie świątecznego menu. Wielkanocny stół odgrywa podczas świąt bardzo ważną rolę. W trakcie kilku dni spędzamy przy nim wiele czasu razem z naszymi bliskimi. Rozmawiamy, cieszymy się swoją obecnością i celebrujemy dobre chwile, zajadając się tradycyjnymi potrawami. Wielkanoc to czas radości zarówno duchowej, jak i tej związanej z przyjemnymi doznaniami smakowymi. Jakie potrawy powinny znaleźć się na Twoim stole? Jak je przygotować? Sprawdź nasze ulubione przepisy na Wielkanoc i wypróbuj je w swoim domu, a z pewnością zachwycisz swoich gości.  

Na skróty:

  • sprawdź naszą ofertę produktów na Wielkanoc
  • zachwyć swoich gości wyjątkowymi przepisami wielkanocnymi z użyciem naszych produktów
  • sprawdź porady ZERO WASTE - czyli jak nie pozwolić by wielkanocna żywność się zmarnowała.

Wielkanoce dania - przepisy na pyszne potrawy 

Dobra organizacja czasu to podstawa sukcesu. Nie zostawiaj na ostatnią chwilę kwestii tego, co zaserwujesz swojej rodzinie na śniadanie, a jakie dania główne znajdą się stole w ciągu dnia na obiedzie wielkanocnym. Warto poszukać inspiracji nieco wcześniej, by mieć czas na przygotowanie wielkanocnego śniadania z właściwą skrupulatnością. Sprawdzone przepisy z naszego wpisu ułatwią Ci przyszykowanie takich potraw wielkanocnych, które będą wszystkim smakować. Skomponuj swoje kulinarne menu opierając się o wielkanocne dania tradycyjne i oryginalne, świeże pomysły. Na Wielkanocnym stole oprócz święconki znajdują sią także ciasta, sałatki, a w późniejszych godzinach dania obiadowe. 

Wielkanocne potrawy mają swoją symbolikę

Podczas wielkanocnego śniadania, które jest symbolem odrodzenia i zakończenia postu, najważniejsze są poświęcone pokarmy, czyli tzw. święconka. W koszyczku obowiązkowo znajdują się jajka, chleb, sól, tradycyjne wędliny, szynki, kiełbasy czy wędzonki, a także baranek. Uroczysty posiłek zaczynamy od złożenia życzeń i podzielenia się święconym jajkiem. Przepisy na potrawy wielkanocne są tradycyjnym dziedzictwem, a poszczególne dania mają swoje unikalne znaczenie. Dlatego też kilka z nich jest absolutnym punktem obowiązkowym. Nasze sprawdzone przepisy na wielkanocne potrawy ułatwią przyszykowanie ich nawet osobie niedoświadczonej w kuchni. W przypadku Świąt Wielkanocnych nie ma określonej liczby potraw na świąteczny stół, ani zakazów, ale dużą uwagę przywiązujemy do tradycji. Z pewnością niemal wszyscy gotujemy żurek z jajkiem, ulubione sałatki, szykujemy pasztet wielkanocny lub pieczoną karkówkę, obowiązkowo na naszym stole pojawi się chrzan, buraczki, sernik z morelami, ale w menu na Wielkanoc znajdziesz też m.in. faszerowane jajka czy keks. 

wielkanocny stółwielkanocny stół

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc - jajka faszerowane 

Wielkanoc kojarzy się nam przede wszystkim z jajkami. Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć w takim razie jajek na twardo, do których warto jest podać sos tatarski oraz chrzan. Jajka wielkanocne świetnie smakują także z majonezem. Na ich bazie przygotowuje się ciasta, sałatki, ale warto także przyszykować jajka faszerowane. Przepisy na jajka faszerowane są bardzo proste, a ich smak zachwycający. Można wypróbować kilku różnych propozycji. Podstawą jest ugotowanie jajek i wyjęcie z nich żółtek. Na bazie żółtek robimy masę, którą nadziewamy połówki białek, całość warto posypać świeżymi, zielonymi ziołami. Do masy możemy dodać podsmażone pieczarki, skropione limonką awokado, łososia, groszek, cukinię lub kozi ser. Możliwości kulinarnych jest naprawdę wiele. Sprawdź nasze propozycje:

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą

Składniki:

  • 6 jajek
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku + do dekoracji
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki śmietany 12%

Wykonanie:

Ugotowane na twardo jajka przekrawamy na połówki, wyjmujemy żółtka na talerz, dodajemy do nich fetę, majonez i rozgniatamy wszystko widelcem. Do powstałej masy dodajemy również posiekane drobno suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy. Pod koniec dodajemy szczypiorek i nakładamy farsz do połówek białek. Z majonezu, musztardy i śmietany przygotowujemy sos, którym polewamy jaka.

Jajka faszerowane truflami

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 filiżanka majonezu
  • 1 łyżka oliwy z truflą Ollio
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki posiekanych trufli ze słoika
  • posiekany szczypiorek do dekoracji

Wykonanie:

Z ugotowanych na twardo jajek wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je widelcem. Do żółtek dodajemy majonez, oliwę truflową, pieprz cayenne, posiekane trufle. Wszystko razem łączymy do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Białka wypełniamy przygotowanym truflowym farszem i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. 

Żurek czy barszcz biały? - przepisy na tradycyjne świąteczne zupy

Co podać na śniadanie wielkanocne? Oczywiście aromatyczny tradycyjny żurek z jajkiem domowej roboty! W ofercie naszej Spiżarni znajdziesz naturalny zakwas, który w swoim składzie zawiera tylko mąkę żytnią razową, wodę, zakwas chlebowy, czosnek, cebulę oraz przyprawy. Z tym produktem przygotowanie pysznego żurku będzie bardzo prostym zadaniem.

Aby cieszyć się pełnią smaku, do żurku koniecznie dodaj starty chrzan, boczek i ugotowane jajko! Nie zapomnij o kromce świeżego chleba.  Dobrą alternatywą dla żurku jest także barszcz biały – wybierz to, co wolisz.

Do barszczu białego warto jest dodać białą kiełbasę, która nadaje zupie wyjątkowego smaku. Przepisy kulinarne na wielkanocne zupy pozwalają nieco eksperymentować, dzięki czemu możesz szukać swojego ulubionego smaku. Zupy wielkanocne zazwyczaj podajemy do śniadania, ale możemy się nimi raczyć także do obiadu.

Przepisy na żurek oraz barszcz mamy dla Ciebie na blogu:

Żurek staropolski w chlebie - pyszny przepis na swojskie danie

Barszcz biały. Przepis, który zachwyci rodzinę i gości!

Pieczona biała kiełbasa - tradycyjne dania wielkanocne proste w wykonaniu

Na wielkanocnym stole nie brakuje potraw mięsnych. W wielu domach pieczona biała kiełbasa jest obowiązkowym elementem świątecznego śniadania. To proste, smaczne i szybkie danie, z którym poradzi sobie nawet kuchenny laik – wystarczy, że wybierzesz dobrej jakości mięso. Pieczona biała kiełbasa wyśmienicie komponuje się z musztardą.

Przepis na nią czeka na Ciebie na naszym blogu:  Przepis na pieczona białą kiełbasę – proste i pyszne danie.

wielkanocny stół, półmisek wędlin, jajka i kiełbasa białawielkanocny stół, półmisek wędlin, jajka i kiełbasa biała

Półmisek wędlin

Oprócz sałatek, faszerowanych jajek czy żurku zadbaj o to, by na wielkanocnym stole pojawił się półmisek z dobrej jakości wędlinami. Wiejska kiełbasa z jelenia, włoskie prosciutto, wędzony schab czy salami to produkty, które przypadną do gustu każdemu miłośnikowi mięsa. Nie zapomnij o pieczywie, które będzie do nich świetnie pasować. Przy tej pozycji warto jest nieco zaszaleć, i do tradycyjnych, polskich wędlin podać także nieco bardziej oryginalne propozycje, które uświetnią menu. Bardzo popularne są na polskich stołach są oczywiście tradycyjne pasztety oraz pieczone mięsa, na przykład schab pieczony, który idealnie smakuje smakuje z sałatką jarzynową czy jajkami. 

Jakie ciasta na Wielkanoc?

Święta wielkanocne to idealna okazja do tego, aby zaszaleć w kuchni i przygotować przepyszne wielkanocne wypieki i słodkości. Wybór ciast jest bardzo duży, możemy zdecydować się na tradycyjne przysmaki takie jak strojne mazurki, keks czy babki drożdżowe, ale również możemy wybrać bardziej wyszukane przepisy. Domowe ciasta kruche czy drożdżowe smakują rewelacyjnie i z pewnością zadowolą przybyłych gości. My przedstawiamy Wam 2 kultowe przepisy na znakomite ciasta wielkanocne. Dzięki prostemu tradycyjnemu przepisowi każdy z Was będzie mógł upiec pyszną babkę z bakaliami, nawet jeśli nie jest specjalistą w tej kwestii. Z kolei sernik królewski na spodzie to już wszystkim dobrze znany smakołyk, który jest zarazem tradycyjnym, ale i efektownym ciastem.

Babka wielkanocna z rodzynkami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich + orzechy do posypania upieczonego ciasta
  • 50 ml rumu

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Wykonanie:

Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy na około 15 minut, a następnie odsączamy je i oprószamy mąką. Jajka z cukrem ubijamy na jasną, puszystą masę, potem dodajemy do nich olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do powstałego ciasta dodajemy rodzynki, orzechy i mieszamy wszystko łyżką. 

Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niej ciasto. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 55 minut. Cukier puder zalewamy gorącą wodą i mieszamy do momentu uzyskania gładkiego lukru. Ostudzone ciasto polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy orzechami lub startą czekoladą.

Sernik królewski

Składniki:

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 300 g masła

Masa serowa

  • 1 kg zmielonego białego sera
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 7 białek

Wykonanie:

Z mąki, cukru, cukru waniliowego, kakao, proszku do pieczenia, żółtek i masła zagniatamy ciasto. Blaszkę o wymiarach 23x33 cm wykładamy papierem, a następnie przekładamy na nią połowę ciasta, potem wkładamy je do piekarnika nagrzanego na 18 stopni i pieczemy przez 20 minut. Drugą połowę ciasta wkładamy do lodówki. Do miski wlewamy białka, solimy i ubijamy na sztywną pianę. Następnie do osobnej miseczki wrzucamy masło, żółtka i cukier i wszystko miksujemy. Dodajemy do tego ser, a później budyń i ciągle mieszamy. Masę serową delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Na upieczoną warstwę ciasta wykładamy masę serową, a na nią ścieramy na grubych oczkach drugą połowę ciasta z lodówki. Sernik, który jest tradycyjnym ciastem wielkanocnym pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Pascha

Pascha to tradycyjny deser wielkanocny, który przygotowuje się z twarogu, masła, żółtek, cukru, wanilii i oraz bakalii. Potrawę należy przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce zawiniętą w gazę na sitku. Ten deser najczęściej podawany jest w formie ściętej piramidki – z pewnością przypadnie do smaku wszystkim miłośnikom słodkości.

Mazurek

Czas na kolejny tradycyjny wypiek, czyli świąteczny mazurek. Wielkanocne mazurki to niskie ciasta, które najczęściej są przygotowywane na bazie kruchych ciast i wypełnione są rozmaitymi masami. Postaw na nadzienie orzechowe, kajmakowe, śmietankowe czy nawet różane. Ciasto udekoruj lukrem, czekoladą lub zalej galaretką.

Keks

Wśród wypieków z tradycjami wielkanocnymi znajduje się keks, czyli ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii.  Jest smaczny, aromatyczny i bardzo miękki, a do tego przez długi czas utrzymuje świeżość. Do jego przygotowania możesz użyć dowolnych bakalii – świetnie sprawdzą się suszone daktyle, figi, żurawina, orzechy, rodzynki czy śliwki.

Nasze ulubione sałatki wielkanocne 

Sałatki na Wielkanoc to świetna świąteczna przystawka, a sałatka jarzynowa to jedna z najpopularniejszych potraw na Wielkanoc. Oprócz niej bardzo lubimy sałatki z marynowanymi pieczarkami, sałatki z jajkami i porem lub jajkami i tuńczykiem. 

Szybka sałatka jarzynowa

Składniki:

  • ugotowana marchewka, pietruszka, seler 
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 jabłko 
  • 2 ogórki kiszone
  • puszka zielonego groszku konserwowego
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Gotowane warzywa, ogórki kiszone i jabłko kroimy w kostkę. Łączymy majonez, musztardę i chrzan. Do pokrojonych warzyw dodajemy groszek i wszystko mieszamy z przygotowanym sosem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki i szafek do przygotowania dań wielkanocnych?

Przygotowania do świąt wielkanocnych mogą za sobą nieść wiele wydatków. Aby zminimalizować koszty, pamiętaj o dokładnym rozplanowaniu menu. Dzięki temu unikniesz zakupu niepotrzebnych składników, które zapewne ostatecznie wylądują w koszu na śmieci.

Zakupy z listą to nie jedyny sposób na oszczędzanie. Wypróbuj ideę ZERO WASTE i maksymalnie wykorzystaj produkty spożywcze, które już masz w swoim domu – zyska na tym nie tylko Twój portfel, ale i środowisko. Z pewnością masz w lodówce resztkę wędliny, która powoli zaczyna tracić świeżość. Na jej bazie możesz przygotować pyszny farsz do jajek. Biała kiełbasa sprawdzi się jako składnik sycącej zapiekanki z dodatkiem makaronu czy ziemniaków. Wędzony boczek będzie zaś doskonały do porannej jajecznicy.

Jeszcze po Bożym Narodzeniu zostały Ci bakalie? Zamiast kupować kolejne opakowania, wykorzystaj to, co już masz, do upieczenia domowego keksu. Nie wyrzucaj też pieczywa, które zostało Ci po świątecznym śniadaniu. Ususz je, a następnie zmiel na bułkę tartą.

Ugotowane jajka, które nie zostały wykorzystane do świątecznej sałatki, możesz zmiksować z jogurtem naturalnym, przyprawami, startym ogórkiem kiszonym i chrzanem. W ten sposób przygotujesz szybką i smaczną pastę do kanapek.

Wielkanocne przygotowania możesz skrócić dzięki Schronisku Bukowina

Jakie są potrawy wielkanocne? Przede wszystkim smaczne! Z listy naszych propozycji wybierz dania, które najbardziej przypadły Ci do gustu. Tylko od Ciebie zależy, czy Twoje przygotowania do świąt wielkanocnych upłyną w atmosferze podenerwowania czy radości. Oszczędź sobie niepotrzebnego stresu i już dziś udaj się na świąteczne zakupy. Opracuj menu, a następnie sporządź szczegółową listę niezbędnych składników – dużą część z nich dostaniesz w naszej Spiżarni!

Niech to będą pyszne święta!

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Żurek staropolski w chlebie - pyszny przepis na swojskie danie
    Żurek staropolski w chlebie - pyszny przepis na swojskie danie

    Żurek staropolski to specjalność kuchni polskiej, słowackiej, białoruskiej i ogólnie kuchni Słowian. Zazwyczaj przygotowuje się go na święta Wielkanocne, ale oczywiście można go gotować także w innym czasie. Przygotowaliśmy przepis, który jest bardzo prosty w wykonaniu i z pewnością zachęci Cię do ugotowania żurku w domu.

    Czytaj więcej
  2. Barszcz biały. Przepis, który zachwyci rodzinę i gości!
    Barszcz biały. Przepis, który zachwyci rodzinę i gości!

    Barszcz biały wielkanocny to druga najpopularniejsza zupa, zaraz po żurku, którą szykujemy na święta. Przygotowywany na zakwasie pszennym tradycyjny barszcz biały jest delikatniejszy w smaku, lubi towarzystwo majeranku i białej kiełbasy i nadaje się oczywiście także na pyszny, rodzinny obiad. Zobacz nasz przepis na biały barszcz z pokrojoną kiełbasą i przygotuj wyjątkową zupę na święta wielkanocne. 

    Czytaj więcej
  3. Pieczona biała kiełbasa – przepis na proste i pyszne danie
    Pieczona biała kiełbasa – przepis na proste i pyszne danie

    Pieczona biała kiełbasa to danie, które kojarzy się głównie ze świętami wielkanocnymi. Na szczęście nie oznacza to, że tylko wtedy można ją przyrządzić. Poznaj najlepszy przepis na białą kiełbasę pieczoną w piekarniku – znajdziesz go w artykule!

    Czytaj więcej