Makaron Penne all'Arrabbiata sprawdź nasz przepis - Schronisko Bukowina

Penne all'Arrabbiata nasz przepis na makaron Arrabiata

Penne all'Arrabbiata, czyli dosłownie "wściekłe piórka", to jedno z najbardziej znanych na całym świecie dań włoskich, będące sztandarowym produktem prostej włoskiej kuchni. To właśnie ta prostota, szybkość wykonania, ale jednocześnie zachwycający smak są kluczem do sukcesu tej potrawy, jak i setek dań kuchni wywodzącej się z cesarstwa rzymskiego. Kilka łatwo dostępnych składników, minimum wysiłku w kuchni i sycąca, aromatyczna pasta ląduje na Twoim talerzu.

na skróty:

All Arrabbiata - włoska pasta z pikantnym sosem pomidorowym 

Makaron penne arrabbiata pochodzi z Lacjum, gdzie podobnie do pizzy czy innych past, cacio e pepe czy aglio olio, było daniem ciężko pracujących robotników i biedoty. Arabiata, czyli zły, wściekły może nawiązywać do naszej reakcji na zjedzenie zbyt ostrej potrawy i zaczerwienienie. Tradycyjne, wywodzące się z klasyki i rzymskiej tradycji proste i szybkie pene stało się popularne na terenie całych Włoch, a następnie stało się częścią włoskiej emigracji na całym świecie. Sekretem dobrych makaronów, czy to spaghetti bolognese, makaronu z sosem serowym, taliatelle alla carbonara, czy jakiegokolwiek innego, jest właściwe ugotowanie makaronu w sposób al dente, użycie wysokiej jakości świeżych pomidorów i innych składników oraz dodanie aromatycznego, zdecydowanego w smaku sera, pecorino czy parmezanu.

Penne all'arrabbiata - przepis na makaron z ostrym sosem chilli 

  1. Makaron zawsze gotujemy w osolonej wodzie, tak, by był twardawy i sprężysty.
  2. W trakcie gotowania makaronu, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekaną papryczkę chili i czosnek. Na średnim ogniu smażymy około minutki, dbając o to, by czosnek się lekko zrumienił, ale nie przypalił.
  3. W tym momencie czas na pomidory, możesz użyć świeżych, ale jeśli jest poza sezonem, lepiej jest zdać się na wysokiej jakości pomidory z puszki (najlepiej dostępne u nas pomidory San Marzano), wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i ulubione przyprawy, sól, pieprz, czy bazylię.
  4. Całość należy dobrze wymieszać, dodać odrobinę wody z gotowania makaronu, a jeśli sos będzie zbyt gęsty, jeszcze uzupełnić, jeśli zbyt wodnisty, odparować.
  5. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię, całość wymieszaj, posyp dużą ilością ulubionego sera i pietruszką. Smacznego!

Zamów sos Arrabiata i inne gotowe włoskie sosy

Kulinarne eksperymenty w kuchni będą jeszcze fajniejszą zabawą, gdy poznasz produkty sklepu online Schronisko Bukowina. Mnóstwo włoskich propozycji, które uświetnią Twoje gotowanie, jest codziennie sprowadzanych dla Ciebie prosto ze słonecznej Italii. Szykując arrabbiatę w domu możesz dodać pomidory ze słoika lub puszki lub wlać na patelnię gotowy, wysokiej jakości sos arrabbiata z czosnkiem i papryczką, a następnie całość posypać tartym serem Pecorino Romano. Sprawdzi się tu też zarówno nasz grana padano, jak i parmezan. Taki posiłek przygotujesz w 15 minut.

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Cacio e pepe - włoski makaron z serem i pieprzem
    Cacio e pepe - włoski makaron z serem i pieprzem

    Odkryj z nami wyjątkowy, a jakże prosty przepis na jedno z najszlachetniejszych włoskich dań. O czym mowa? O słynnym makaronie Cacio e Pepe, czyli klasycznej potrawie przygotowanej z zaledwie kilku składników. Musisz uwierzyć nam na słowo - efekt, jaki uzyskujemy na talerzu, jest absolutnie niebiański! Gotowy na smakowitą podróż do serca włoskiej kuchni?

    Czytaj więcej
  2. Makaron z pesto - jak szybko przygotować klasyk włoskiej kuchni?
    Makaron z pesto - jak szybko przygotować klasyk włoskiej kuchni?

    Przygotowanie makaronu z pesto to prosta sztuka, która zawsze cieszy podniebienie. Aromatyczny, gęsty sos i dobrej jakości makaron to gwarancja wyśmienitego posiłku, który sprawdzi się na każdą okazję.

    Czytaj więcej
  3. Jak perfekcyjnie gotować makaron?
    Jak perfekcyjnie gotować makaron?

    Przyrządzenie makaronu wydaje się być czynnością prostą i nie wymagającą specjalnego przygotowania. Dania oparte o ten popularny produkt kojarzą się nam z kuchnią szybką i łatwą w przygotowaniu. Tymczasem mnóstwo osób popełnia przy przygotowaniu pasty błędy znacznie obniżające walory smakowe i przyjemność jedzenia. Jak zatem ugotować idealny makaron, by danie było pyszne, a dodane do pasty dodatki połączyły się z nią idealnie?

    Czytaj więcej