Penne all'Arrabbiata nasz przepis na makaron Arrabiata
Penne all'Arrabbiata, czyli dosłownie "wściekłe piórka", to jedno z najbardziej znanych na całym świecie dań włoskich, będące sztandarowym produktem prostej włoskiej kuchni. To właśnie ta prostota, szybkość wykonania, ale jednocześnie zachwycający smak są kluczem do sukcesu tej potrawy, jak i setek dań kuchni wywodzącej się z cesarstwa rzymskiego. Kilka łatwo dostępnych składników, minimum wysiłku w kuchni i sycąca, aromatyczna pasta ląduje na Twoim talerzu.
na skróty:
- all'arabiata to prosty przepis na bazie papryczki chili, pomidorów i makaronu, z dodatkiem oliwy z oliwek, sera i czosnku
- w naszym sklepie znajdziesz:
- paprykę w różnej formie, od sypkiej peperoncino, suszonej włoskiej papryki, po ostre pasty czy harissę
- importowane włoskie makarony - penne, spaghetti i wiele więcej.
- pomidory w puszce: pyszne włoskie pomidory m.in. daktylowe i San Marzano
- włoskie sery - prawidzwe pecorino, parmezan czy grana padano
All Arrabbiata - włoska pasta z pikantnym sosem pomidorowym
Makaron penne arrabbiata pochodzi z Lacjum, gdzie podobnie do pizzy czy innych past, cacio e pepe czy aglio olio, było daniem ciężko pracujących robotników i biedoty. Arabiata, czyli zły, wściekły może nawiązywać do naszej reakcji na zjedzenie zbyt ostrej potrawy i zaczerwienienie. Tradycyjne, wywodzące się z klasyki i rzymskiej tradycji proste i szybkie pene stało się popularne na terenie całych Włoch, a następnie stało się częścią włoskiej emigracji na całym świecie. Sekretem dobrych makaronów, czy to spaghetti bolognese, makaronu z sosem serowym, taliatelle alla carbonara, czy jakiegokolwiek innego, jest właściwe ugotowanie makaronu w sposób al dente, użycie wysokiej jakości świeżych pomidorów i innych składników oraz dodanie aromatycznego, zdecydowanego w smaku sera, pecorino czy parmezanu.
Penne all'arrabbiata - przepis na makaron z ostrym sosem chilli
- Makaron zawsze gotujemy w osolonej wodzie, tak, by był twardawy i sprężysty.
- W trakcie gotowania makaronu, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekaną papryczkę chili i czosnek. Na średnim ogniu smażymy około minutki, dbając o to, by czosnek się lekko zrumienił, ale nie przypalił.
- W tym momencie czas na pomidory, możesz użyć świeżych, ale jeśli jest poza sezonem, lepiej jest zdać się na wysokiej jakości pomidory z puszki (najlepiej dostępne u nas pomidory San Marzano), wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i ulubione przyprawy, sól, pieprz, czy bazylię.
- Całość należy dobrze wymieszać, dodać odrobinę wody z gotowania makaronu, a jeśli sos będzie zbyt gęsty, jeszcze uzupełnić, jeśli zbyt wodnisty, odparować.
- Ugotowany makaron wrzuć na patelnię, całość wymieszaj, posyp dużą ilością ulubionego sera i pietruszką. Smacznego!
Zamów sos Arrabiata i inne gotowe włoskie sosy
Kulinarne eksperymenty w kuchni będą jeszcze fajniejszą zabawą, gdy poznasz produkty sklepu online Schronisko Bukowina. Mnóstwo włoskich propozycji, które uświetnią Twoje gotowanie, jest codziennie sprowadzanych dla Ciebie prosto ze słonecznej Italii. Szykując arrabbiatę w domu możesz dodać pomidory ze słoika lub puszki lub wlać na patelnię gotowy, wysokiej jakości sos arrabbiata z czosnkiem i papryczką, a następnie całość posypać tartym serem Pecorino Romano. Sprawdzi się tu też zarówno nasz grana padano, jak i parmezan. Taki posiłek przygotujesz w 15 minut.