Zupa chrzanowa - nie tylko na Wielkanoc
Aromatyczna zupa chrzanowa z dodatkiem boczku, jajek na twardo lub białej kiełbasy to popularna propozycja na święta wielkanocne, która może zastąpić żurek. Ta rozgrzewająca i smaczna zupa może być jednak serwowana nie tylko z okazji świąt, ale także na co dzień. Pyszna propozycja z dodatkiem chrzanu to doskonały sposób na urozmaicenie swojej kuchni. Chrzan niemal zawsze mamy w lodówce, a dodanie go do zupy pozwoli Ci posmakować go w nieco innej odsłonie.
na skróty:
- w artykule znajdziesz dwa warianty pysznej zupy chrzanowej,
- do zupy warto dodać swojski naturalny boczek wędzony lub białą kiełbasę prosto z naszej spiżarni,
- koniecznie sprawdź nasz tarty chrzan, który nada zupie wyraźnego smaku!
Wielkanocna zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą
Zupa chrzanowa z boczkiem lub kiełbasą występuje w różnych wariantach. Może mieć postać zupy krem lub tradycyjną. W podstawowej formie serwujemy ją z pokrojonymi z kostkę ziemniakami lub chlebem. Zmiksowana może być zamiennikiem żurku wielkanocnego lub barszczu białego na świątecznym stole. Podstawą chrzanowej zupy będzie bulion z wędzonych żeberek lub wędzonego boczku, podsmażone białe warzywa, cebula, ziemniaki, por, seler czy pietruszka oraz dodatki w postaci jajka na twardo, białej kiełbasy oraz ziół, majeranku, szczypiorku lub natki. Jej ugotowanie nie zajmuje dużo czasu i wymaga wyłącznie jednego garnka. Podsmaż cebulkę, czosnek i pokrojone warzywa, zalej rosołem, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, dodaj kawałek żeberka, boczku lub surową białą kiełbasę i gotuj do miękkości, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec wyjmij mięsa, dodaj 3 łyżki chrzanu, zahartuj śmietaną. Podaj z pokrojoną kiełbasą, jajkiem oraz domowym chlebem.
Zupa chrzanowa kremowa - sprawdź nasz przepis
Zobacz, co jest potrzebne
Świąteczne menu wato nieco urozmaicić i nadać mu nuty świeżości. Polecamy do tego gładki krem z chrzanem, który możesz podać z różnymi dodatkami. Szef Kuchni poleca wypróbować serwowanie porcji zupy z odrobiną oliwy, bruschettą z twarożkiem ze startym chrzanem lub jajkiem przepiórczym.
Do zrobienia zupy chrzanowej potrzebujesz:
- 2 szalotki, 3 ząbki czosnku
- obrane i pokrojone ziemniaki, seler, korzeń pietruszki, około 800 gramów łącznie
- oliwa, masło
- pół szklanki wina białego
- 2 litry wywaru z żeberek
- śmietanka 36%
- chrzan z naszej Spiżarni Schronisko Bukowina
Jak przygotować zupę chrzanową?
Naszą propozycją, szczególnie w okresie świątecznym, jest niezwykle kremowa zupa - krem chrzanowy.
Rozpoczynamy od patelni, na której rozgrzewamy oliwę z naszej spiżarni oraz kawałek masła. Szalotkę kroimy w kostkę, wrzucamy i lekko szklimy. Dodajemy czosnek, a następnie opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, seler oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy około 10 minut cały czas mieszając, po czym wlewamy białe wytrawne wino i lekko odparowujemy, aby pozostał smak, ale uleciały procenty. W tym momencie wlewamy aromatyczny wywar z żeberek i musimy całość zagotować, zmniejszamy ogień na minimum i dajemy naszej zupie około 40 minut czasu, aż warzywa będą miękkie. Na tym etapie należy dodać chrzan ze spiżarni Schroniska Bukowina oraz śmietankę 36%. Zagotowujemy, a następnie blendujemy na gładko. Zupa będzie wspaniale pachnieć. Możemy podać ją z jajkiem, ale idealnie będzie pasować do niej także grzanka.