Zrób w domu góralski kołacz! Przepis jest naprawdę prosty
Góralski kołacz to ciasto znane miłośnikom polskich gór. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wymyślnych składników, a jednocześnie wyśmienicie smakuje. Sprawdź swoje siły w kuchni, przygotowując podhalański wypiek w swoim domu!
Góralski kołacz to ciasto znane miłośnikom polskich gór. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wymyślnych składników, a jednocześnie wyśmienicie smakuje. Sprawdź swoje siły w kuchni, przygotowując podhalański wypiek w swoim domu!
Spis treści
1. Dlaczego warto przygotować góralski kołacz?
2. Kołacz góralski – przepis
3. Z czym podać kołacz?
4. Zaproś do domu kuchnie podhalańską!
Czy tak jak my jesteś fanem ciasta drożdżowego? Dobrze się składa, ponieważ kołacz można porównać do łatwiejszej w przygotowaniu drożdżówki. Jego nazwa wywodzi się od kształtu ciasta, czyli koła. To, w jaki sposób przygotujesz ciasto i jak będzie ono ostatecznie wyglądać, zależy od Ciebie. Ważne jest jedynie to, żeby ciasto było drożdżowe i okrągłe.
Zrób w domu góralski kołacz, a z pewnością powtórzysz przepis niejeden raz! My tym razem postawiliśmy na kołacze w kształcie ślimaka wypełnionego nadzieniem serowym – w ten sposób można przygotować albo jeden duży kołacz, albo kilka mniejszych.
Przeczytaj również: Jak zrobić bryndzowe haluszki? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis!
Dlaczego warto przygotować góralski kołacz?
W kuchni typowo podhalańskiej nie brakuje takich przysmaków jak pieczenie mięsne, gulasze, kotlety, placki czy kluski. Niestety nie znajdziesz w niej zbyt wielu przepisów na wypieki i desery. Ze względu na to, że wybór słodkich opcji nie jest duży, warto wypróbować chociaż jedną z nich.
Tradycyjne podhalańskie desery nie są trudne w przygotowaniu. Charakteryzują się wyjątkowym smakiem i wyglądem, a podczas ich pieczenia w całym domu unosi się niesamowity zapach! Dzięki temu z łatwością stworzysz górski klimat we własnym mieszkaniu. Jak przygotować prawdziwy góralski kołacz? Przepis na ten pyszny deser znajdziesz poniżej.
Kołacz góralski – przepis
Składniki dla 4–8 osób (1 tortownica o wymiarach 26 cm):
Ciasto:
• mąka pszenna typ 500 – 400 g
• świeże drożdże – 20 g
• letnie mleko 3,2% – 150 ml
• masło – 80 g
• szczypta soli
• cukier – 50 g
• jajko
• żółtko
Farsz:
• twaróg półtłusty – 500 g
• jajko
• białko
• cukier wanilinowy – 1 opakowanie
• ekstrakt waniliowy
• budyń waniliowy – 1 opakowanie
Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem i gruboziarnisty cukier brązowy do posypania
Przygotowanie:
1. Rozpuść i ostudź masło. Podgrzej mleko.
2. Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj resztę składników ciasta – cukier, pokruszone drożdże, sól, mleko, rozpuszczone masło, jajko i żółtko.
3. Wymieszaj dokładnie całość i zagniataj ciasto przez 5 minut.
4. Z zagniecionego ciasta uformuj kulę. Wsadź do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
5. W międzyczasie przygotuj farsz – rozgnieć twaróg z dodatkami i dokładnie wymieszaj.
6. Po upływie godziny przełóż ciasto na stolnicę lub blat podsypany mąką i rozwałkuj na duży prostokąt o grubości 0,5 cm. Wymiary prostokąta powinny wynosić ok. 35 cm x 20 cm.
7. Podziel prostokąt (wzdłuż dłuższego boku) na 3–4 paski podobnej grubości.
8. Na każdym pasku, na środku ułóż 1/3 lub 1/4 całego nadzienia (zależnie od tego, ile masz pasków). Zroluj ciasto w wałek z farszem w środku.
9. Gdy przygotujesz 3–4 wałki wypełnione farszem możesz zacząć z nich tworzyć „ślimaka” lub 3–4 mniejsze ślimaczki. Na początku zawiń w ślimak jeden wałek ciasta, a następnie kolejny i dołącz go do końca poprzedniego (tak jak na zdjęciu). Jeżeli przygotowujesz oddzielne mniejsze kołacze, to wystarczy zawijać po jednym wałku.
10. Gdy ślimak kołaczowy będzie gotowy, przełóż go do tortownicy i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
11. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem.
12. Przed wsadzeniem ciasta do piekarnika posmaruj je rozmąconym jajkiem oraz posyp gruboziarnistym cukrem, np. trzcinowym.
13. Piecz ciasto przez 30 minut w nagrzanym piekarniku.
Z czym podać kołacz?
Jak widzisz, przepis na kołacze jest nieco pracochłonny, ale mimo wszystko bardzo prosty. Świeżo upieczony kołacz smakuje wyśmienicie w towarzystwie ciepłego mleka, z dodatkiem jogurtu lub z domowymi konfiturami dostępnymi w sklepie Schronisko Smaków. Kołacz to również doskonały pomysł na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Sprawdzi się także smaczny dodatek do kawy.
Przeczytaj również: Najlepszy góralski grzaniec – przepis prosto z Bukowiny
Zaproś do domu kuchnię podhalańską!
Smaczne wypieki prosto z gór mogą znaleźć się w Twojej kuchni! Wystarczy kilka podstawowych składników, cierpliwość do spokojnego wyrastania ciasta drożdżowego i gotowe! Liczba kroków, jakie trzeba wykonać, by przygotować kołacze, może wydawać się przytłaczająca, ale spokojnie – nasz przepis na kołacz jest naprawdę prosty i jeśli będziesz realizować go uważnie, wszystko się uda.
Mąkę i smakowite dodatki do kołacza znajdziesz w sklepie Schronisko Smaków. Zapraszamy na zakupy!