Najlepszy góralski grzaniec – przepis prosto z Bukowiny
Przepis na grzane wino jest bardzo prosty! Jedyne, co będzie Ci potrzebne, to ulubione wino, odpowiednie przyprawy i wolny wieczór. To wystarczy, byś mógł zrobić grzane wino, które najlepiej smakuje w zimowe wieczory. Jakie przyprawy będą niezbędne? Które wino wybrać, aby napój miał pełny aromat? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w artykule!
Spis treści
1. Grzaniec - idealny sposób na rozgrzanie się nie tylko w górach
2. Jakie wino do grzańca będzie najlepsze?
3. Przyprawy i dodatki do grzańca – postaw na te rozgrzewające
4. Prawdziwy góralski grzaniec – przepis, który pokochasz!
5. Z czym podać grzaniec?
6. Jesiennie wieczory nie muszą być nieprzyjemne!
W tym artykule krok po kroku przeprowadzimy Cię przez przepis na najbardziej rozgrzewający grzaniec prosto z gór – grzaniec góralski. Wytłumaczymy, jak komponować składniki, aby smak był zadowalający. Możesz samodzielnie przygotować wszystko od podstaw, wybierając grzane czerwone wino albo skorzystać z gotowych mieszanek, które przyspieszą proces. To, jaką metodę wybierzesz, zależy od Ciebie, jednak osobiście polecamy samodzielne przygotowanie. Dzięki temu będziesz miał pewność, że użyte przez Ciebie składniki są najwyższej jakości.
Przeczytaj także: Zasmakuj w kuchni Podhala – zrób placek po góralsku!
Grzaniec – idealny sposób na rozgrzanie się nie tylko w górach
Kto powiedział, że grzaniec można pić tylko w górach? Zapewniamy, że rozgrzewające wino świetnie smakuje również w zaciszu własnego domu, kiedy odpoczywasz wieczorem po pracy w chłodniejsze dni. Z pewnością zadziała rozgrzewająco, a przy okazji pozwoli Ci się zrelaksować po ciężkim dniu. Grzaniec sprawdzi się również jako ciekawy dodatek do spotkań w gronie znajomych, np. podczas wspólnego oglądania filmów – nie tylko świątecznych.
A co powiesz na grzane wino na przeziębienie? Przepis na grzańca to skuteczny pomysł na walkę z tą chorobą. Rozgrzeje Cię i ułatwi powrót do zdrowia. Zastanawiasz się, jak je przygotować? Przepis znajdziesz poniżej. Jeżeli chciałbyś samodzielnie zrobić grzańca w domu, koniecznie postaw na wino czerwone. Jako podstawę tego rozgrzewającego napoju możesz wykorzystać również białe wino, jednak musisz liczyć się z tym, że nie będzie to smak tradycyjnego góralskiego trunku.
Jakie wino do grzańca będzie najlepsze?
Jeżeli chciałbyś samodzielnie przygotować grzańca w domu, to koniecznie postaw na wino czerwone. Jako podstawę tego rozgrzewającego napoju możesz wykorzystać również białe wino, jednak musisz liczyć się z tym, że nie będzie to smak tradycyjnego góralskiego trunku.
Przygotowując grzańca, możesz sięgnąć po każdy rodzaj wina – zarówno słodkie, półsłodkie, jak i wytrawne. Od tego, jakie wino wybierzesz będzie zależało, czy ostatecznie napój trzeba będzie dosłodzić. Wino wytrawne charakteryzuje się cierpkim smakiem i w niektórych przypadkach trzeba będzie dodać do niego miód lub syrop z malin. Z kolei wino słodkie prawdopodobnie nie będzie musiało po podgrzaniu być dosładzane. Jeżeli chodzi o jakość wina, to podczas przygotowywania grzańca nie ma to większego znaczenia. Może pochodzić ono zarówno z „wyższej”, jak i „niższej” półki cenowej.
Przeczytaj także: Białe wino – kalorie, wartości odżywcze, sposób podania
Korzenny grzaniec – przyprawy i dodatki, które wzbogacą smak rozgrzewającego wina
Jakie przyprawy dodać do grzańca, aby osiągnąć smak jak w prawdziwych górskich restauracjach? Podstawa to dobre rozgrzanie! Postaw na rozgrzewające przyprawy, takie jak cynamon, goździki czy imbir. Doskonałym dodatkiem będą również gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kardamon czy szczypta chilli i pieprzu. Możesz też kupić gotową mieszankę przypraw do grzanego wina.
Do grzańca dodaje się również cytrusy – przede wszystkim pomarańczę i mandarynkę. Możesz sięgnąć także po cytrynę czy maliny. Owoce wzbogacą smak grzanego wina i dostarczą nieco witamin. Najpopularniejszymi przyprawami dodawanymi do domowego grzańca są cynamon, goździki oraz imbir (świeży lub mielony). Co jeszcze może zawierać przepis na grzańca? Zaskoczeniem może być dla Ciebie ziele angielskie, chilli czy pieprz, ale uwierz, że wzbogacą smak napoju i dodatkowo rozgrzeją.
Prawdziwy góralski grzaniec – przepis na grzane wino, który pokochasz!
Składniki dla 1 osoby:
- czerwone czerwone (słodkie/półsłodkie lub wytrawne) – ¾ kubka
- pomarańcza – 1 plasterek
- cynamon – 1 laska
- cynamon w proszku – ½ łyżeczki
- gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
- suszone goździki – 3–4 sztuki
- świeży imbir – 2 plastry
- ewentualnie syrop malinowy lub miód do dosłodzenia
Przygotowanie:
- Przygotuj duży garnek, najlepiej emaliowany, do którego wlejesz wino. Zacznij podgrzewać trunek na wolnym ogniu, mieszając delikatnie, aż wino zacznie delikatnie parować i osiągnie temperaturę około 50° – unikaj jednak doprowadzania do wrzenia.
- Gdy wino osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj do niego wszystkie przyprawy korzenne, a także pokrój imbir i pomarańczę na plasterki, które również wrzucisz do garnka. Mieszaj dokładnie i podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez 15-20 minut, aby aromaty się połączyły. Uważaj, aby temperatura nie wzrosła zbyt mocno.
- Gdy wino będzie dokładnie wymieszane z przyprawami, zdejmij je z ognia i przelać do naczynia, z którego będziesz pić. Pozostałe składniki możesz odcedzić lub zostawić w napoju dla intensywniejszego smaku. Gotowe!
Przepis możesz przygotować również dla większej liczby osób – jednak uważaj, aby nie dodać zbyt dużo przypraw. Jeżeli smak wina nie do końca Ci odpowiada, możesz przygotować rozgrzewający napój na podstawie innego alkoholu. Wypróbuj przepis na grzane piwo, które zawiera bardzo podobne składniki jak tradycyjny grzaniec. Jedyne, co musisz zrobić, to ograniczyć przyprawy do cynamonu, goździków, miodu, imbiru i cytrusów.
Przeczytaj także: Jak przygotować herbatę z prądem? Nasz przepis!
Z czym podawać domowe grzane wino? Idealne dodatki do grzańca na chłodne wieczory
Grzane wino lub piwo samo w sobie jest pysznym napojem, które nie potrzebuje szczególnych dodatków. Dobrze jest jednak przygotować jakieś przekąski, które będą doskonale komponować się z aromatycznym smakiem grzańca. Do grzanego wina możesz podać na przykład talerz wędlin i serów, takich jak oscypki. Szczególnie dobrze będą smakować po podgrzaniu ich na patelni z dodatkiem żurawiny. Pycha!
Jesienne wieczory nie muszą być nieprzyjemne – rozgrzej się grzanym winem i zadbaj o zero waste
Szukasz napoju, który rozgrzeje Cię podczas chłodnych, jesiennych wieczorów? Postaw na wino grzane! Przepis na domowy grzaniec nie jest niczym skomplikowanym, a jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut. Grzane wino umili Ci wieczór z ukochaną osobą, rodziną czy znajomymi. Możesz je wypić również samotnie po długim dniu poza domem.
Zachęcamy do skorzystania z oferty sklepu Schronisko Bukowina, gdzie znajdziesz aromatyczne przyprawy do grzańca. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się wyjątkowym smakiem grzanego wina!