window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() {dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('set', {'currency': 'PLN'}); gtag('set', {'link_attribution': true}); gtag('set', {'anonymize_ip': false}); gtag('set', {'allow_ad_personalization_signals': true}); gtag('config', 'UA-114195288-1'); //Second tag id gtag('config', 'UA-114195288-4'); !function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '540500750323144'); fbq('track', "PageView"); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NS4RX3L');
bryndzowe-haluszki-przepis

Jak zrobić bryndzowe haluszki? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis!

Haluszki to danie charakterystyczne dla kuchni podhalańskiej, jednak znacznie częściej można je spotkać na Słowacji. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkom takim jak bryndzaboczek czy cebula. Z pewnością pokochasz nasz przepis na haluszki bryndzowe!

Haluszki to danie charakterystyczne dla kuchni podhalańskiej, jednak znacznie częściej można je spotkać na Słowacji. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkom takim jak bryndza, boczek czy cebula. Z pewnością pokochasz nasz przepis na haluszki bryndzowe!

Spis treści

1. Jak przygotować haluszki bryndzowe?

2. Dlaczego warto przyrządzić to danie?

3. Bryndzowe haluszki – przepis na podhalański przysmak

4. Z czym podać bryndzowe haluszki?

5. Kuchnia regionalna może zagościć w Twoim domu!

Haluszki bryndzowe można spotkać pod kilkoma innymi określeniami, takimi jak hałuski czy gałuski. Jest to najpopularniejsze, a zarazem najsmaczniejsze danie kuchni słowackiej. Jego przygotowanie jest niezwykle proste! Potrzebne Ci będą jedynie 3 składniki: ziemniaki, mąka oraz sól. Haluszki możesz podawać z różnymi dodatkami, jednak dzisiaj pokażemy Ci nasz sprawdzony przepis na haluszki z bryndzą.

Jak przygotować haluszki bryndzowe? To nic trudnego!

Przygotowanie haluszek zazwyczaj zaczyna się od starcia ziemniaków na tarce o najdrobniejszych oczkach. Następnie należy wymieszać je z taką ilością mąki, aby tylko delikatnie zagęścić masę. Nie można przy tym zapomnieć o dodaniu kilku szczypt soli. Tak przygotowane ciasto przeciera się wprost do wody przez drobne sitko albo wrzuca z łyżki małymi porcjami, przygotowując w ten sposób tzw. kluski scykane.

Ugotowane w ten sposób kluseczki można podawać z różnymi dodatkami, na przykład z mlekiem, serem (bryndzą) czy skwarkami. W naszym przepisie proponujemy połączenie wszystkich wymienionych dodatków. Na Słowacji haluszki (halusky) często bywają przygotowywane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajek.

jak-serwowac-bryndzowe-haluszki

Przeczytaj również: Kwaśnica. Przepis, który pozwoli Ci na zrobienie w domu tej oryginalnej!

Dlaczego warto przyrządzić to danie?

Odpowiedź jest bardzo prosta! Przygotowując bryndzowe haluszki rozwijasz swoje kulinarne zdolności z zakresu kuchni regionalnej. Ponadto danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w połączeniu z odpowiednimi dodatkami zaskoczy domowników ciekawym smakiem.

Warto poznawać przepisy na potrawy charakterystyczne dla danego regionu. Dzięki temu poszerzasz swoje horyzonty, zdobywasz nowe umiejętności, a także chronisz tradycyjne dania przed zapomnieniem.

Bryndzowe haluszki – przepis na podhalański przysmak

Składniki dla 2–4 osób:

• ziemniaki – 500 g

• mąka pszenna typu 450/500/550 – 1 szklanka

• sól

• bryndza – 50–100 g

• mleko krowie – 2–3 łyżki

• dodatki: wędzony boczek, cebula, olej rzepakowy, natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.

2. Ziemniaki zetrzyj do miski – będzie z nich wyciekać woda, która również przyda się do przygotowania ciasta na kluseczki.

3. Do startych ziemniaków dodaj szklankę mąki pszennej i szczyptę soli. Wymieszaj całość łyżką.

4. Zagotuj w garnku wodę z dodatkiem soli.

5. W międzyczasie pokrój boczek i cebulę w kostkę. Przygotuj z nich skwarki, smażąc je na patelni z olejem.

6. Do gotującej się wody zacznij wlewać kluseczki. Możesz to zrobić na dwa sposoby: poprzez przecieranie przez sitko o grubych oczkach lub poprzez scykanie, czyli nabieranie łyżką małych porcji masy i dodawanie do garnka z gotującą się wodą.

7. Kluski gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Gdy to nastąpi, przełóż je łyżką cedzakową do miski, w której później będziesz mógł opłukać ugotowane kluski.

8. Gdy wszystkie kluski będą ugotowane, opłucz je zimną wodą i odcedź. Tak przygotowane kluski przełóż do garnuszka i posyp bryndzą.

9. W międzyczasie zacznij delikatnie podgrzewać garnek, aż bryndza się rozpuści. Możesz dodać kilka łyżek mleka, aby przyspieszyć proces rozpuszczania sera.

10. Gdy kluseczki będą oblepione rozpuszczonym serem, możesz przełożyć je na talerz i posypać skwarkami oraz natką pietruszki.

bryndzowe-haluski-sposob-podania

Przeczytaj również: Zasmakuj w kuchni Podhala – zrób placek po góralsku!

Z czym podać bryndzowe haluszki?

Haluszki możesz podawać na wiele sposobów – z proponowaną przez nas bryndzą i skwarkami albo z samym serem, mlekiem czy śmietaną. Bryndzowe haluszki mogą stanowić samodzielne danie albo jedynie dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj je jako dodatek do dań mięsnych, takich jak gulasz, pulpety czy żeberka!

Kuchnia regionalna może zagościć w Twoim domu!

Jak widzisz, przygotowanie bryndzowych kluseczek nie jest niczym skomplikowanym. Do ich przyrządzenia potrzebne Ci będą klasyczne składniki, które z łatwością zdobędziesz w każdym sklepie. Jeżeli jednak zależy Ci na specjalnych, podhalańskich dodatkach, takich jak bryndza, to zajrzyj do Spiżarni Schroniska Smaków. Złóż zamówienie i ciesz się kuchnią podhalańską na co dzień!

 

Poprzedni wpis
Następny wpis

Powiązane wpisy

  1. Przepis na jagnięcinę, która rozpływa się w ustach
    Przepis na jagnięcinę, która rozpływa się w ustach

    Baranina i jagnięcina to mięsa bardzo często przyrządzane na Podhalu. Pochodzą z owiec, dlatego mają charakterystyczny smak. Można przyrządzić je na kilka smacznych sposobów, a  w dzisiejszym artykule znajdziesz przepis na jagnięcinę – a dokładniej comber jagnięcy – w marynacie miodowo-musztardowej. Sprawdź go!

    Czytaj więcej
  2. Kwaśnica. Przepis, który pozwoli Ci na zrobienie w domu tej oryginalnej!
    Kwaśnica. Przepis, który pozwoli Ci na zrobienie w domu tej oryginalnej!

    Zupa kwaśnica to danie, którego koniecznie trzeba spróbować, będąc w górach. Prawdziwa kwaśnica jest bardzo kwaśna i zawiera w sobie sporą dawkę mięsa. To połączenie naprawdę doskonale ze sobą współgra! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na kwaśnicę, która zaskoczy swoim smakiem każdego z domowników.

    Czytaj więcej
  3. Kotlety mielone – przepis na tradycyjne polskie danie
    Kotlety mielone – przepis na tradycyjne polskie danie

    Przepis na kotlety mielone nie należy do tych trudnych, ale poznanie kilku ważnych trików jest niezbędne, aby stworzyć kotlet mielony doskonały – chrupiący na zewnątrz, a miękki i soczysty w środku. Jak zrobić mielone? W artykule znajdziesz przepis na kotlety mielone Magdy Gessler.

    Czytaj więcej
dataLayer.push({"ecommerce":{"currencyCode":"PLN"}});