Przepis na jajka faszerowane na Wielkanoc w 3 odsłonach!
Jaja faszerowane to jedno z klasycznych dań podawanych podczas wielkanocnego śniadania. Można je przygotować na wiele pysznych sposobów, pobawić się dekoracjami, a także formą podania. W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy przepis na 3 różne nadzienia. Sprawdź je!
https://schroniskobukowina.pl/blog/barszcz-bialy-przepis
Jaja faszerowane to jedno z klasycznych dań podawanych podczas wielkanocnego śniadania. Można je przygotować na wiele pysznych sposobów, pobawić się dekoracjami, a także formą podania. W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy przepis na 3 różne nadzienia. Zrobisz z nimi jajka faszerowane na Wielkanoc, które z pewnością zasmakują Tobie i całej Twojej rodzinie – przekonaj się!
Farsz możesz przygotować na wiele sposobów. Podstawa zazwyczaj jest jednak bardzo podobna: potrzeba do niego ugotowanych na twardo żółtek, głównego dodatku smakowego oraz spoiwa – np. majonezu, śmietany, jogurtu czy serka.
Najpopularniejsze są jajka faszerowane szynką, pieczarkami i bardzo często rybą (tuńczykiem, szprotkami czy anchois). Mniej znane, ale równie smaczne są jajka faszerowane groszkiem, suszonymi pomidorami, burakami czy awokado! W przygotowaniu jajek ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Polecamy również: Barszcz biały. Przepis, który zachwyci rodzinę i gości!
Przepisy na jajka faszerowane na Wielkanoc
Mamy dla Ciebie 3 przepisy na jajka faszerowane – są wśród nich propozycje dla wielbicieli ryb i wegetarian, dlatego z pewnością zasmakują wszystkim członkom Twojej rodziny. Oto i one!
Jajka faszerowane tuńczykiem:
Składniki na 5 porcji:
• jajka – 10 sztuk,
• tuńczyk w sosie własnym lub w oleju – 1 puszka (odcedzona),
• natka pietruszki – do dekoracji
Przygotowanie:
1. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie (8–10 minut od wrzątku, w zależności od wielkości jajka). Gdy jajka się ugotują, zalej je zimną wodą i obierz ze skorupki. Zostaw do ostygnięcia.
2. Do miseczki wrzuć odcedzonego tuńczyka, kapary, majonez oraz żółtka wydobyte z ugotowanych jajek (by to zrobić, ostudzone jajka przekrój wzdłuż na pół i delikatnie wyjmij żółtka, nie rozrywając przy tym białek). Całość rozgnieć widelcem i dokładnie wymieszaj.
3. Spróbuj farszu i ewentualnie dopraw do smaku.
4. Nakładaj farsz po 1–2 łyżeczce na każdą połówkę ugotowanego jajka. Udekoruj zieleniną.
Wskazówka: jeśli masz pastę z tuńczyka, możesz zastąpić nią tuńczyka z puszki. Wówczas zalecamy zmniejszenie ilości majonezu lub jego całkowite pominięcie.
Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki na 5 porcji:
• jajko – 10 sztuk,
• pieczarki – 10 sztuk,
• cebula – 1–2 sztuki w zależności od wielkości,
• masło klarowane – 2 łyżki,
• serek śmietankowy (może być smakowy) – 2–3 łyżki,
Przygotowanie:
1. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Gdy się ugotują, zalej je zimną wodą i obierz ze skorupki. Zostaw do ostygnięcia.
2. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż przez 3–5 minut cebulę z pokrojonymi pieczarkami. Gdy się podsmażą, zostaw do ostygnięcia, wrzuć do malaksera i zmiksuj na drobno. Jeśli nie masz malaksera, możesz je drobno posiekać.
3. Do miseczki wrzuć posiekane drobno podsmażone pieczarki z cebulą, żółtka z jajek, serek śmietankowy i ewentualnie natkę pietruszki, wymieszaj dokładnie lub ponownie zmiksuj przy pomocy malaksera.
4. Spróbuj farszu i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem oraz papryką wędzoną.
5. Nakładaj po 1–2 łyżeczki farszu do każdej połówki ugotowanego jajka.
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami:
Składniki na 5 porcji:
• jajka – 5 sztuk,
• pomidory suszone odcedzone z oleju – 10 sztuk,
• nasiona słonecznika podprażone na suchej patelni – 2–3 łyżki,
• bazylia świeża – kilka listków,
• jogurt naturalny – 1–3 łyżki,
Przygotowanie:
1. Jajka ugotuj na twardo.
2. W malakserze zmiksuj: suszone pomidory, podprażone nasiona słonecznika oraz bazylię.
3. Do pasty z suszonych pomidorów dodaj żółtka jajek, jogurt i ponownie zmiksuj lub wymieszaj łyżką.
4. Spróbuj farszu i dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Nakładaj farsz na jajka tak, jak opisano powyżej.
Jak podawać jajka faszerowane?
Jajka faszerowane zazwyczaj podawane są do śniadania wielkanocnego ułożone na półmiskach, w otoczeniu świeżej sałaty i warzyw. Najlepiej będą smakować w towarzystwie świeżego chleba na zakwasie, swojskich wędlin oraz sałatki jarzynowej. Możesz je podać specjalnym talerzu do jajek faszerowanych, jeśli go masz. Jeśli nie, ułóż je na zwykłym płaskim talerzu np. na kołderce z kiełków rzeżuchy.
Inne pomysły na pyszne farsze do jajek
Pomysłów na farsz do jajek jest mnóstwo i zdecydowanie nie wyczerpują ich 3 powyższe propozycje!
Polecamy również jajka faszerowane z chrzanem i wędzoną szynką oraz pstrągiem wędzonym, surową cebulą i kiszonym ogórkiem. Ciekawą i oryginalną propozycją są jajka faszerowane żółtym serem, guacamole, szynką parmeńską czy papryką – skład nadzienia zależy tylko od Twojej kreatywności.
Polecamy również: Jakie potrawy na Wielkanoc przygotować? Lista tradycyjnych dań
Odkryj, jak pyszne oblicza mogą mieć dobrze znane produkty
Jajka faszerowane są daniem, które pewnie wielokrotnie już gościło na Twoim stole – pamiętaj jednak, że wystarczy trochę zmienić farsz, by stworzyć ze znanego dania coś pysznego i oryginalnego. Najlepsze składniki potrzebne do przygotowania jajek faszerowanych znajdziesz oczywiście w Spiżarni Schroniska Bukowina. Mamy w niej również inne produkty wielkanocne – sprawdź je koniecznie!