
Szynka wędzona 0,5 kg

Zyskaj więcej!
Kupując ten produkt zyskujesz w programie lojalnościowymSzybka dostawa!
Opis
Naturalna szynka wędzona ze Schroniska Bukowina – rarytas wśród przetworów mięsnych
Aromatyczna wędzona szynka to taka potrawa, której nie powinno zabraknąć na polskim stole. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Nasza szynka wędzona jest w pełni naturalna. Do jej przygotowania wykorzystaliśmy wysokiej jakości mięso wieprzowe, które najpierw leżakowało w zalewie z soli peklującej, a potem po przyprawieniu było opalane dymem z drewna bukowego i drzew owocowych. Szynka wędzona jest w efekcie niezwykle aromatyczna, smaczna, a przy okazji zdrowa. Jej zaletą jest brak konserwantów i wzmacniaczy smaku. Szynka wędzona po przygotowaniu jest ostudzona, a następnie pakowana próżniowo. Dzięki temu możesz cieszyć się nią w swoim domu, a ona zachowa cały aromat i smak. Wędzona szynka jest świeża przynajmniej dwanaście dni po dacie sprzedaży. Otrzymujesz ją w kawałku — zawsze wiesz, co jesz! Naturalne szynki kupisz w różnych rozmiarach, między innymi 500 gramów.
Szynka wędzona – odkryj moc prawdziwego smaku
Przede wszystkim wędzona szynka doskonale nadaje się do serwowania ze świeżym pieczywem. Możesz też użyć jej do przygotowania tostów. Wędzona szynka sprawdzi się jako element deski wędlin, zwłaszcza w zestawieniu z kontrastowymi dodatkami. Jednocześnie szynka wędzona będzie pomocnym dodatkiem, z którym przygotujesz roladki albo atrakcyjne koreczki na imprezę w gronie przyjaciół. Wędzona szynka doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło — najważniejsze, abyś miał pomysł, jak ją przygotować! Jeżeli znasz kogoś, kto ceni sobie tradycyjne smaki w naturalnym wydaniu, szynka wędzona może okazać się pomysłowym i zadowalającym podarunkiem.
Szynka wędzona – rozkoszna dla podniebienia
Jeżeli lubisz do swojej diety wprowadzać mięso, szynka naturalnie wędzona jest najlepszym wyborem. Przygotowany przez nas produkt nie zawiera żadnych szkodliwych substancji. Szynka wędzona nie jest konserwowana, nastrzykiwana czy wypełniana sztucznie wodą. To czyste, starannie wyselekcjonowane mięso z szynki, które najpierw jest peklowane w zalewie, a następnie przyprawione i wędzone dymem z drewna bukowego i drzew owocowych. Naturalny proces powstawania sprawia, że wędliny naturalne zachowują wyjątkowy, intensywny smak mięsa, a przy okazji są korzystne dla ludzkiego zdrowia. Domowa szynka wędzona nie zawiera konserwantów, wzmacniaczy smaku i barwników, dlatego jest zdrowsza niż większość produktów dostępnych w sklepach. Mięso wieprzowe wykorzystane do jej produkcji pochodzi ze sprawdzonego źródła, co przekłada się na jego wysoką jakość. Dodatkowo szynka sama w sobie jest źródłem białka i tłuszczu niezbędnych do wielu procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Zawiera cały zestaw witamin z grupy B, przez co wspiera układ nerwowy, krwionośny oraz wpływa na piękny wygląd. Szynka naturalnie wędzona jest bogata w żelazo, wapń oraz potas. Stanowi doskonałe źródło składników odżywczych, jeśli tylko spożywana jest z umiarem — jak wszystko.
Jak zrobić szynkę wędzoną?
Zdrowa żywność to produkt na wagę złota. Pozbawiona wszelkich polepszaczy smaku i konserwantów pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jesteś ciekaw, jak przygotowujemy dla Ciebie naszą specjalność, jaką jest szynka peklowana? Pokrótce przedstawimy Ci, jak wygląda ten proces. Najlepszej jakości mięso nacieramy aromatycznymi przyprawami, a następnie odkładamy je w chłodne miejsce, aby przesiąkło marynatą. Później, w towarzystwie ziela angielskiego, liści laurowych, trafia ono do naczynia z solanką, w którym przechowywane jest około 7 dni. Po upływie tego czasu mięso moczymy w wodzie, tak aby je dokładnie oczyścić, a następnie starannie wkładamy je do siatki wędliniarskiej. Tak przygotowaną szynkę umieszczamy w wędzarni i wędzimy. Temperatura wewnątrz powinna wynosić początkowo od 40 do 90 stopni Celsjusza. Czas wędzenia wynosi łącznie około pięciu godzin, ale może on ulec zmianie. Wszystko zależy od wielkości wędzonki, dlatego zawsze kontrolujemy go za pomocą termometru do uzyskania w środku wędliny 65-70 stopni Celsjusza. Kolejnym krokiem jest parzenie uwędzonej szynki. Dzięki tradycyjnym recepturom nasze wędzone wędliny smakują tak niesamowicie — są aromatyczne, soczyste — po prostu pyszne!
Niepowtarzalny smak szynki wieprzowej
Pyszne szynki od dawien dawna uświetniały staropolskie uczty, biesiady i spotkania wielkanocne. Jednym słowem gościły one na polskich stołach od lat. Nasze szynki wcale nie różnią się smakiem i okazałością od wędlin z minionych epok. Wciąż zaskakują kruchością, soczystością i niepowtarzalnym aromatem. A wszystko to dzięki tradycyjnym metodom ich przygotowania. Nie znajdziesz w nich sztucznych substancji, szkodliwych dla zdrowia. Co świadczy o tym, że szynka jest dobra? Właściwie zapeklowana, ugotowana, pozbawiona konserwantów posiada szarobrązowy kolor. Przekrojona szynka powinna być wilgotna, ale nie błyszcząca. Jeśli zauważysz na niej mieniące się barwy, to znak, że zawiera sporą ilość mieszanki peklującej. Dobra jakościowo wędlina jest krucha i można ją w łatwy sposób pokroić.
Szczegóły
Informacje | |
---|---|
Skład: | szynka wieprzowa, sól peklująca, przyprawy |
Gramatura: | 500 g |
Data ważności: | 14 dni |
Tylko naturalne składniki: | Tak |
Zagęszczacze i konserwanty: | Nie |
Opakowanie: | opakowanie próżniowe |
Sposób przechowywania: | lodówka |
Sposób przechowywania po otwarciu: | lodówka |
Produkt własny: | Tak |
Produkt importowany: | Nie |
Cannot Ship Before Holidays: | Nie |
Tabela wartości odżywczych / 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 142 kcal |
Tłuszcz: | 3,9 g |
W tym tłuszcze nasycone: | 1,5 g |
Węglowodany: | 0,5 g |
W tym cukry: | 0,5 g |
Białko: | 26 g |
Sól: | 2,1 g |