Semolina – co to jest i jak zastosować ją w swojej kuchni?
Planujesz włoską ucztę? Przygotuj smakowite danie z własnoręcznie zrobionym makaronem. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej użyj do ciasta semoliny. To jej zdrowszy i mniej kaloryczny zamiennik. Pierwszy raz o niej słyszysz? W artykule opisujemy, czym dokładnie jest semolina, jakie ma właściwości i zastosowanie!
Planujesz włoską ucztę? Przygotuj smakowite danie z własnoręcznie zrobionym makaronem. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej użyj do ciasta semoliny. To jej zdrowszy i mniej kaloryczny zamiennik. Pierwszy raz o niej słyszysz? W artykule opisujemy, czym dokładnie jest semolina, jakie ma właściwości i zastosowanie!
SPIS TREŚCI
1. Czy wiesz, że…?
2. Semolina – co to właściwie jest?
3. Właściwości odżywcze i zdrowotne semoliny
4. Do czego używać semoliny? Oto jej najważniejsze zastosowania
5. Ile kalorii ma semolina?
6. Wprowadź semolinę do swojej kuchni i zaskocz bliskich nowym smakiem
Czy wiesz, że…?
Semolina to dla Ciebie nowość? Wbrew pozorom produkt ten nie jest odkryciem sprzed kilku sezonów. Pszenica durum, z której powstaje semolina, znana jest od tysięcy lat. Najlepiej rośnie w suchym klimacie, na terenie mocno nasłonecznionym, w miejscach, w których odnotowywane są wysokie temperatury. Uprawiana jest więc w Chinach i na Bliskim Wschodzie, ale też w Europie Południowej, Afryce Północnej, USA oraz Kanadzie. Zboże to często nazywane jest też pszenicą makaronową.
Wysianą na polu pszenicę durum łatwo pomylić z klasyczną rośliną – kłosy mają podobny wygląd. Różne są natomiast zamknięte w nich ziarna. Te, z których przygotowuje się semolinę, sprawiają wrażenie szklistych, a ich wnętrze ma bursztynowożółty kolor. Ziarna pszenicy durum są też bardzo twarde.
Semolina – co to właściwie jest?
Chociaż w polskiej kuchni króluje biała mąka pszenna, wraz ze wzrostem świadomości na temat zdrowego odżywiania coraz chętniej szukamy jej lepszych zamienników. Względy zdrowotne to nie jedyna motywacja. Substytuty mąki pszennej sprawdzają się podczas eksperymentów ze smakami i pozwalają stworzyć ulubiony posiłek z mniejszą liczbą kalorii. Jednym z nich jest właśnie semolina. Co to takiego?
Semoliną nazywa się gruboziarnistą mąkę lub drobne kasze, które powstają ze zmielenia pszenicy durum. Ma charakterystyczną, żółtawą barwę. Semolina to produkt wyjątkowo popularny we Włoszech, gdzie używa się go jako wysokiej jakości składnika makaronów.
Semolina zastosowanie znajduje także podczas tworzenia innych słonych potraw oraz słodkich wypieków. Mąka z pszenicy durum bogata jest w cenne witaminy i minerały. Z jej właściwości skorzystają sportowcy, osoby na diecie i zmagające się z problemami trawiennymi oraz chorzy na cukrzycę.
Z semoliny przygotowuje się także kuskus. Produkt pochodzi z Afryki Północnej, ma postać drobnych kuleczek i właściwości pomiędzy kaszą a makaronem. Jego smakiem zachwycają się nie tylko mieszkańcy Afryki, ale też Bliskiego Wschodu czy Europy.
Czy semolina to to samo co kasza manna?
Sypkie produkty, szczególnie te drobne, często są do siebie podobne. Jak już wiesz, z pszenicy twardej powstaje nie tylko mąka, ale też drobna kasza. Zmielone ziarna czasami przypominają grysik. Stąd często pojawia się pytanie, czy semolina to kasza manna. Nie są to jednak te same składniki kuchenne. Nazywanie kaszy manny semoliną jest błędem. Produkty pochodzą z różnych ziaren. Kasza manna uzyskiwana jest ze zwykłej pszenicy, semolina z kolei – tylko z odmiany durum.
Polecamy również: Jakie właściwości ma olej rzepakowy tłoczony na zimno? Odpowiadamy!
Właściwości odżywcze i zdrowotne semoliny
Spożywanie produktów z semoliny zalecane jest ze względów zdrowotnych i dietetycznych. Mąka z ziaren twardej pszenicy to dobre źródło węglowodanów, błonnika pokarmowego oraz białka. Dostarcza do organizmu m. in.: magnez, fosfor, potas, żelazo, miedź, witaminy z grupy B i kwas foliowy.
Cenioną właściwością semoliny jest jej niski indeks glikemiczny. Po jej spożyciu poziom cukru we krwi nie podniesie się gwałtownie. Mogą więc ją stosować osoby chorujące na cukrzycę. Semolina zawiera gluten, jednak zdarza się, że jest tolerowana przez niektóre osoby zmagające się z celiakią. Dostarcza dużo błonnika, który wspomaga trawienie, a uczucie sytości utrzymuje się dłużej.
O wiele lepszym wyborem podczas odchudzania niż tradycyjne produkty pszenne jest właśnie semolina – właściwości tej mąki docenią jednak nie tylko osoby będące na diecie. Produkty z semoliny mają niską zawartość sodu, co jest ważną informacją dla osób, u których wykryto nadciśnienie tętnicze. Zalecane są także tym, którzy chorują na artretyzm lub reumatyzm.
Na co jeszcze wpływa semolina? Właściwości produktu pozytywnie działają też na regenerację mięśni, układ nerwowy czy pracę nerek. Semolina wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie krwi. Dzięki luteinie pozytywnie wpływa też na wzrok. Z badań wynika, że semolina wspomaga również ogólną odporność organizmu.
Przeczytaj także: Poznaj najważniejsze zastosowania i właściwości octu jabłkowego
Do czego używać semoliny? Oto jej najważniejsze zastosowania
Lubisz samodzielnie przygotowywać potrawy kuchni włoskiej? Koniecznie znajdź w swojej szafce kuchennej miejsce na semolinę. Dobrej jakości mąka jest jednym z sekretnych składników dań rozsławionych w gorącej Italii. To dzięki niej makaron ma intensywny, jasnożółty kolor i wchłania mniej wody, co ułatwia ugotowanie go do postaci al dente.
Semolina zastosowanie znajduje także podczas przygotowania innych potraw mącznych na słodko i słono. Dodaj ją zamiast mąki pszennej do masy na chleb, naleśniki czy szarlotkę. Posyp nią blachę, a wypieki do niech nie przywrą.
Jak już wiesz, poza mąką z semoliny powstaje też kuskus. Podaj go do obiadu, jako alternatywę dla kaszy, składnik zupy zastępujący ryż czy bazę sałatki (np. tabbouleh). Możliwość połączeń smakowych jest w tym przypadku praktycznie nieograniczona. Kuskus dobrze komponuje się zarówno z warzywami, jak i bakaliami. Co ciekawe, niektórych krajach semolina służy za składnik słodkich puddingów.
Co można zrobić z semoliny? Podpowiadamy!
Domowa pasta
Już po pierwszych kęsach makaronu z semoliną od razu poczujesz różnicę w smaku. Ugotowane ciasto różni się fakturą i konsystencją od masy wyłącznie z mąki pszennej. Czego potrzebujesz, aby powstała prawdziwie włoska pasta? Wystarczy w odpowiednich proporcjach połączyć mąkę z jajkami, wodą, solą i oliwą.
Makaron z semoliny doskonale komponuje się z warzywami, mięsem i rybami. W kwestii dodatków masz więc dużą dowolność. Włoska pasta fantastycznie smakuje z gotowym pesto i parmezanem, prostym sosem lub passatą połączoną z sardelami, kaparami i czarnymi oliwkami. Jeśli nie chcesz przygotować dania w całości samodzielnie, skorzystaj z gotowych makaronów z semoliny wysokiej jakości, które znajdziesz w sklepie Schroniska Bukowina.
Włoska pizza
Semolinę połącz z mąką typu 00, solą, drożdżami suchymi, oliwą i wodą, a wypieczesz sobie smaczną pizzę – taką, jaką zjesz w prawdziwie włoskich pizzeriach. Ciasto będzie chrupiące oraz elastyczne. Jako uzupełnienie mącznego placka wybierz sos na bazie passaty z dojrzewających w słońcu pomidorów. Pamiętaj też, że we włoskiej pizzy liczy się nie ilość dodatków, ale ich jakość. Powinno się na niej znaleźć od 3 do 5 składników. To, czy będzie to mozzarella, salami, anchois czy zielone oliwki, zależy od Twojego podniebienia.
Słodki deser
Co można zrobić z semoliny? Pyszne ciasto! Wymieszaj ją z mąką, aby upiec kruchy, włoski jabłecznik na wzór La Sbrisoletta. Semolinę wykorzystaj także do ravani – ciasta nasączanego słodkim syropem, popularnego m. in. w Grecji oraz Turcji. Aby urozmaicić smak słodkości, dodaj płatki migdałowe lub pistacje i podawaj je z gorzką kawą.
Kuskus na drugie śniadanie
Małe kuleczki z semoliny przygotowuje się w szybkim tempie. Wystarczy, że zalejesz kuskus wrzątkiem, a po kilku minutach już jest gotowy. Wykorzystaj to do zrobienia ekspresowego drugiego śniadania. Przygotowaną bazę połącz z migdałami, morelami, rodzynkami i orzechami nerkowca. Dodaj odrobinę ulubionego miodu oraz cynamonu i… danie gotowe.
Ile kalorii ma semolina?
Semolina to Twój sprzymierzeniec w walce o szczupłą sylwetkę. Jest mniej kaloryczna od mąki pszennej, zawiera więcej cennych składników i syci na dłużej. W 100 g semoliny znajdziesz mniej więcej 323 kcal, a w tym: 2 g tłuszczów, 7 g błonnika, 12 g białka i 63 g węglowodanów. Dla porównania: w tradycyjnej mące pszennej jest ok. 370 kcal na 100 g produktu.
Komponując posiłek, pamiętaj, że semolina nie jest samodzielnym daniem czy przekąską. W większości przypadków serwuje się ją z dodatkami. Oczywiście ostateczny bilans kaloryczny potrawy z semoliną zależy od tego, z czym ją zaserwujesz.
Czy semolina jest zdrowa?
Trendy żywieniowe i nowoczesne przepisy skłaniają do szukania zamienników dla mąki pszennej. Czy semolina jest zdrowa i ma korzystniejszy wpływ na organizm? Ależ tak! Dietetycy zalecają zmianę tradycyjnej, białej mąki m. in. właśnie na semolinę. Jest ona nie tylko mniej kaloryczna, ale też zawiera ciekawą kompozycję składników mineralnych. Dzięki temu produkty, które ją zawierają, są bardziej wartościowe.
Posiłki z semoliną zaleca się osobom, które muszą przestrzegać diety niskosodowej oraz diabetykom. To także dobry składnik potraw dla kobiet, które starają się o powiększenie rodziny, oraz osób starszych.
Polecamy również: Mąka żytnia
Wprowadź semolinę do swojej kuchni i zaskocz bliskich nowym smakiem
Lubisz przyrządzać dania, które smakiem przenoszą Cię do gorącej Italii? Świadomie podchodzisz do żywienia i dbasz o zdrowie całej rodziny? Zacznij korzystać z semoliny. Co to takiego? To zdrowszy i mniej kaloryczny zamiennik mąki pszennej.
Czy semolina to kasza manna? Wiesz już, że nie, ponieważ semolina ma najczęściej formę proszku – mąki. Pochodzi z ziaren pszenicy durum i zawiera cenne składniki mineralne potrzebne organizmowi do prawidłowego działania. Dzięki zjedzeniu dań z semoliną nasycisz się na długo. Produkt jest też dobrym źródłem błonnika, który ułatwia trawienie.
Najlepsza semolina czeka na Ciebie w spiżarni Schroniska Bukowina – sprawdź!