Ravioli - jak przygotować włoskie pierożki w domu? Przepis na ciasto
Moda na włoskie nie mija, a Polacy coraz chętniej sięgają po bardziej wyszukane przepisy, zachwycając się nie tylko pizzą i winem, ale z radością odkrywając pełnię smaków włoskich makaronów. Dzięki coraz łatwiejszemu dostępowi do oryginalnych włoskich produktów, z powodzeniem możemy eksperymentować w domu. Tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem są jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej? Czy trudno je zrobić w domu?
Co to jest ravioli?
Ravioli to niezwykle pyszne pierożki na cienkim cieście o delikatnym smaku i aksamitnej teksturze. Ich historia sięga aż XIV wieku, a do dziś powstało mnóstwo różnych wariantów, zarówno jeśli chodzi o ciasto, jak i farsz do tych pierogów. Pierożki ravioli to jedna z popularniejszych potraw kuchni włoskiej, a najbardziej lubiane odmiany to ravioli z ricottą, choć oczywiście możesz wypełnić je przeróżnymi składnikami zawiniętymi w cienkie warstwy ciasta. Często spotykamy się z przepisami na ravioli ze świeżymi ziołami z płynnym żółtkiem, a także ze szpinakiem i parmezanem.
Oryginalne ciasto na ravioli - jak zrobić?
Oto jak przygotować ciasto do ravioli krok po kroku i zaciszu domowym przygotować ravioli z ricottą i szpinakiem lub szałwią. Sprawdź nasze wskazówki, a będziesz cieszył się idealnym ciastem na ravioli w swoim domu.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta soli
Poznaj najlepszy przepis
Na czystą stolnicę wysyp mąkę i zrób w niej zgłębienie. Wbij do środka jajka, dodaj oliwę i sól. Zacznij mieszanie składników od brzegów, stopniowo włączając do środka mąkę. Gdy składniki się połączą, wyrabiaj ciasto przez około 8-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Zawiń przyrządzone ciasto w folię spożywczą i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. To pozwoli glutenowi wypocząć i ułatwi późniejsze wałkowanie ciasta. Następnie podziel ciasto na dwie części. Ciasto podzielone na dwie części należy cienko rozwałkować na dwa płaty. Farsz nakładamy w równych odstępach. Następnie przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskamy palcami lub widelcem i za pomocą foremki do ravioli lub noża kroimy kwadraty. Ciasto na pierożki powinno się łatwo kleić, wystarczy lekko docisnąć brzegi i wrzucić do gotowania do osolonej wody. Pierożki gotujemy około 4 minuty, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy jak lubimy, z sosem pomidorowym, roztopionym masłem i posypane świeżymi ziołami, bazylią lub tymiankiem.
Przepis na ravioli ze szpinakiem i ricottą
Wśród przepisów na ravioli królują te z serem ricotta. Przepisy na ravioli z ricottą uwzględniają jeszcze dodatkowe składniki, na przykład ravioli z ricottą i parmezanem, ravioli z serem i suszonymi pomidorami. Ravioli to włoskie pierożki, które możesz wypełnić ulubionym farszem. Na początek przygody najlepiej sprawdzi się wersja ze szpinakiem. Najpierw przygotowujemy farsz, a następnie zabierzemy się za wycinanie kwadratów i gotowanie w osolonej wodzie.
Szpinak należy umyć i osuszyć. Na patelni zrumienić cebulkę i czosnek, dodać szpinak i poddusić całość. Wystudzone drobno posiekać, dodać porwane listki bazylii lub świeżą szałwię, dołożyć ser, całość dobrze wymieszać, przyprawić według uznania. Jeśli masz maszynkę do makaronu, ułatwi ci ona rozwałkowanie ciasta, ale wałek sprawdzi się równie dobrze. Nakładamy łyżeczką farsz, kładziemy drugi płat ciasta, formujemy ravioli, dociskamy brzegi i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Jaki sos do ravioli ze szpinakiem?
Do ravioli ze szpinakiem doskonale sprawdzą się sosy doprawione gałką muszkatołową. Gotowe ravioli możemy polać sosem, lub najpierw na talerzu umieścić sos, a następnie na wierzchu ułożyć ravioli i listki szałwii do dekoracji. Pierwszy wariant, który proponujemy to zimny sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu, z dodatkiem ziół i gałki. Świetnie sprawdzi się też sos serowy na bazie słodkiej śmietanki. Podgrzej ją na patelni, dodaj pokruszony sos, pleśniowy lud dojrzewający, wymieszaj, aż ser się rozpuści, a sos uzyska jednolitą konsystencję. Dopraw pieprzem i gałką a następnie polej pierożki.
Ravioli z grzybami
Ravioli możemy przyrządzać z naszymi skarbami natury, czyli pysznymi grzybami. Na maśle należy podsmażyć cebulkę, dodać pokrojone świeże grzyby (możesz też użyć suszonych prawdziwków), doprawić solą i pieprzem, dolać sok z połowy cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Gdy sos lekko wystygnie, dodaj żółtko, które stworzy lepki klej dla farszu. Brzegi naszych pierożków możemy docisnąć widelcem, by stworzyć ładny wzorek.
Ravioli z dynią i serem
Urokowi dyni trudno się oprzeć. Z pieczonej dyni możemy wyczarować przeróżne dynia, dodać ją do sernika, zrobić dyniowe kopytka lub kluseczki do zupy, a także aksamitny farsz do ravioli.
Składniki na farsz:
- 250 gr dyni upieczonej
- 250 g ricotty
- 4 ząbki czosnku upieczonego z dynią
- garść posiekanej pietruszki
- sól, pieprz, gałka
Wszystko należy dobrze wymieszać, a następnie rozwałkowywać ciasto. Ciasto warto jest czasem urozmaicić, co możemy zrobić przez dodanie do niego ziół lub ziaren czarnuszki. Świetnie wygląda ciasto z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.