Babka wielkanocna na kilka sposobów. Sprawdź nasze przepisy
Prosta babka Wielkanocna to jedna z pozycji obowiązkowych pośród przepisów na Wielkanoc, bez której nie wyobrażamy sobie świąt. Zajmuje ona tak samo ważne miejsce na liście menu, jak żurek, czy sałatka jarzynowa. Dobrze przygotowana puszysta i wilgotna babka, nie tylko wspaniale smakuje, ale jest także piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Warto przygotować wielkanocną babkę i zanim zagości ona na naszym wielkanocnym stole, najpierw poświęcić ją razem z innymi przysmakami znajdującymi się w koszyczku. Chcecie poznać sekret najlepszej babki wielkanocnej? Szukacie przepisu, dzięki któremu upieczecie wyborny świąteczny smakołyk? U nas znajdziesz sprawdzone przepisy na wielkanocne słodycze, które koniecznie musisz wypróbować.
Historia Babki Wielkanocnej – co symbolizuje?
Prawdopodobnie pierwsze babki pojawiły się w Polsce w XVII wieku, w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów. To właśnie wtedy zyskały dużą popularność, którą ciasta te cieszą się do dzisiaj. Ucierana propozycja jest znana nie tylko w naszym kraju, przypadła ona do gustu również smakoszom w Portugalii, Francji, Hiszpanii oraz we Włoszech.
Babka wielkanocna wilgotna to tradycyjny deser na bazie mąki pszennej tortowej, który pojawia się na polskich stołach w okresie Wielkanocy. Istnieje kilka legend na temat nazwy tego smakołyka. Pierwsza z nich mówi, że została ona zainspirowana kształtem damskich spódnic z dużymi fałdami, marszczonymi u góry i rozszerzającymi się delikatnie ku dołowi. Z kolei inna historia głosi, że nazwa wypieku wzięła się od króla Polski - Stanisława Leszczyńskiego, który uwielbiał babki i porównywał je do turbanu Ali Baby, postaci z „Baśni tysiąca i jednej nocy”.
Niezależnie od tego, skąd wzięła się nazwa babki, to jest ona obecnie jednym z podstawowych wypieków goszczących na stołach w czasie Wielkanocy, będąc ozdobą świątecznego stołu obok sernika wielkanocnego czy mazurka. W wyniku połączenia się składników prostych i łatwo dostępnych powstaje symbolem doskonałości, dostatku oraz wzrastania wiary, nadziei i miłości.
Zamów pyszne babki z naszej spiżarni:
Jak dawniej przygotowywano babkę wielkanocną?
Kiedy zbliżał się Wielki Piątek, gospodynie zabierały się za pieczenie tradycyjnej babki, do której wykorzystywano sporą ilość jajek. Za przygotowanie odpowiedzialne były początkowo tylko kobiety, z kolei mężczyźni mieli zakaz wchodzenia do domu, gdy w piecu rosło ciasto, które miało być lekkie jak puch. Funkcjonował pewien przesąd, który mówił, że gdy mężczyzna wejdzie do kuchni, w której piecze się babka, ciasto z pewnością opadnie. Na takie niepowodzenie kobiety wolały się nie narażać, ponieważ jeśli wypiek był zakalcem lub odpowiednio nie wyrósł, było to równoznaczne z kompromitacją pani domu.
Rodzaje babek wielkanocnych
Pyszne, mokre i aromatyczne babki to symbol świąt Wielkiej Nocy. Spośród tych najczęściej wypiekanych spotkać można babki cytrynowe, babki migdałowe, jogurtowe, piaskowe i baby drożdżowe oraz takie z dodatkiem maku i jabłkami, a nawet babki gotowane. Żyjemy w czasach, w których trendy zmieniają się szybko nie tylko w świecie mody, ale także i w kuchni. Przy wielkanocnych przepisach możemy poeksperymentować. Oprócz tradycyjnych babek na świątecznych stołach coraz częściej spotkać można ciasta z nowych przepisów na babki, przygotowane z mąki owsianej lub z mlekiem sojowym, które tworzą wegańską alternatywę dla znanych wszystkim babek wielkanocnych.
Babki wielkanocne - kiedy piec?
Aby babka wielkanocna zachowała świeżość i dobrze smakowała jak najdłużej, musi być przygotowana w odpowiednim czasie. Dlatego też to kiedy robimy babkę, zależy głównie od rodzaju ciasta, jakie wybierzemy. Najłatwiejsze w przygotowaniu jest ciasto piaskowe, które nie wymaga wyrastania. Babkę piaskową można upiec około 2 - 3 dni przed świętami, ponieważ ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia zachowuje świeżość dłużej niż drożdżowe. Jednak tradycyjną babką wielkanocną jest ta z ciasta drożdżowego. Wyróżnia się cudownym aromatem i smakiem oraz wilgotnością. Ciasto drożdżowe wymaga czasu i cierpliwości, musimy pozwolić mu wyrosnąć, aby później móc rozkoszować się nim w pełni. Pomimo, że piaskową babką można cieszyć się dłużej, to jednak drożdżowe ciasto nie traci smaku, kiedy się starzeje. Babka drożdżowa będzie najlepiej smakowała, jeśli zrobimy ją w Wielki Piątek lub Wielką Sobotę.
Blaszki do babek
Formy i foremki do pieczenia to akcesoria, których nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Blaszki do tortów, keksów, czy innych ciast przydają się, kiedy chcemy przygotować coś pysznego z okazji różnego rodzaju uroczystości lub po prostu, gdy nachodzi nas ochota na chwileczkę zapomnienia. Babka Wielkanocna to wyrób, który cieszy się w Polsce uznaniem wielu smakoszy. Można przyrządzić ją nie tylko na święta, ale również i o innych porach roku. Oprócz doskonałego smaku ciasto wyróżnia się wyjątkowym aromatem oraz nietypowym kształtem, za który odpowiedzialna jest dobra forma. Standardowa jest okrągła wyposażona w komin i rowki. Na rynku dostępne są różne rodzaje blaszek do babek. W które z nich warto zainwestować?
Formy do pieczenia ze stali nierdzewnej
Zalety tego rodzaju form są takie, że są one trwałe i odporne na rdzewienie i wgniecenia. Dodatkowym ich atutem jest nieprzywierająca powłoka, która zapobiega przypalaniu i przywieraniu ciasta. Należy jednak uważać, aby ich nie zarysować podczas wyciągania ciasta i krojenia.
Formy silikonowe do pieczenia
Można kupić je niemal w każdym kolorze i kształcie. Silikon jest elastyczny i sprawia, że wypieki nie przywierają. Plusem silikonowej formy jest to, że w łatwy sposób udaje się wyjąć z niej ciasto. Warto wykorzystać je podczas pieczenia ciast typu babkowego, jednak trzeba uważać, gdy ciasto jest zbyt wilgotne.
Ceramiczne formy do pieczenia
Formy z ceramiki potrafią zachwycić nieraz swoim wyglądem. Niektóre z nich są jednokolorowe, inne zaś posiadają piękne zdobienia. Babkę z tego typu blaszki możemy podawać bezpośrednio na stół, bez wyjmowania jej z naczynia. Ciepło w grubej ceramice jest wolniej przepuszczane, przez co trudniej przypalić w niej babkę. Warto mieć na uwadze, że pieczenie ciast w ceramicznej formie trwa nieco dłużej.
Jak udekorować babkę wielkanocną?
Wielkanoc to czas, który dzielimy wspólnie z rodziną i przyjaciółmi przy suto zastawionym stole. Ważne jest, aby znalazły się na nim najlepsze świąteczne przysmaki, a szczególnie wyśmienite ciasta, które będą smakowały wszystkim. Niewątpliwie w polskich domach jednym z nich jest wielkanocna babeczka. Jak ją udekorować, by od pierwszych chwil przyciągała wzrok biesiadników? Ciasto wielkanocne będzie pięknie prezentowało się posypane cukrem pudrem albo kandyzowaną skórką pomarańczową, oblane lukrem lub czekoladą, czy też ozdobione kolorowymi koralikami lub startą czekoladą.
Babka wielkanocna jak przechowywać?
Co zrobić z wielkanocnymi ciastami, jeśli nie zdążyliście zjeść wszystkich kawałków podczas świąt? Aby nasze wyborne babki zachowały świeżość jak najdłużej, warto owinąć je szczelnie spożywczą folią aluminiową i schować do lodówki. W takich warunkach wytrzymają nawet 10 dni po upieczeniu.
Jak przygotować babkę wielkanocną?
Co roku na zastanawiamy się, jaką babkę przygotować na Wielkanoc. Wybór jest niemały, bo wielkanocnych przysmaków jest od groma! Babka majonezowa, babka z bakaliami, wegańska babka marmurkowa, czy babka straciatella. A to jedynie kilka propozycji spośród wielu przepisów kulinarnych. Zazwyczaj sięgamy po sprawdzone przepisy, które towarzyszą nam od lat i znane są wszystkim domownikom. A może by tak spróbować czegoś innego? Poniżej przedstawiamy Wam kilka najlepszych przepisów na pyszne babki.
Przepis na babkę wielkanocną o czekoladowo - orzechowym smaku.
Jeśli planujecie świąteczne wypieki, to mamy dla Was przepis na najlepszą babkę! Ta babka swoim smakiem przypomina nieco nutellę, a do tego przepis na tę babkę jest banalnie prosty w przygotowaniu. Gotowi? Czas start!
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g drobnego cukru do wypieków lub cukru trzcinowego nierafinowanego
- 3/4 szkl mąki pszennej do wypieków
- 6 dużych jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 150 g gorzkiej czekolady (70%)
- 200 g zmielonych migdałów
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Pamiętajcie, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej. Czekoladę siekamy, topimy w kąpieli wodnej i studzimy. W drugiej misce na wysokich obrotach ucieramy masło i cukier na puszystą masę. Dodajemy jajka, wanilię, stopioną czekoladę i łączymy wszystko. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem oraz zmielone migdały orzechy laskowe i znów wszystko starannie mieszamy, tym razem na małych obrotach miksera.
Teraz pozostaje nam wysmarować masłem formę i przełożyć do niej ciasto. Grzej piekarnik do 170 stopni i włóż blaszkę. Pieczemy z termoobiegiem przez 45 minut do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto wykładamy na paterę i obficie polewamy gęstniejącą polewą albo rozpuszczoną włoską czekoladą mleczną Novi, czy białą czekoladą marki Lindt. Wierzch babki możemy posypać płatkami migdałów lub wyłożyć go migdałami w karmelu, które znajdziecie w naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina.
Wegańska babka cytrynowa
Przedstawiamy idealny przepis na wyśmienitą, puszystą babkę cytrynową w wersji dla wegan. Chcecie się przekonać, jak jest smaczna? Zapewniamy, że nie pożałujecie :)
Składniki:
- 4 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szkl. mleka roślinnego
- 1/2 szkl. płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego
- 2 łyżeczki aromatu cytrynowego
- sok z dwóch dużych cytryn
- starta skórka z cytryny
- garść rodzynek, żurawiny
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej (kandyzowanych owoców)
lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka łyżek soku z cytryny
Wykonanie:
Mleko roślinne mieszamy z sokiem z cytryny i pozostawiamy do ścięcia. Rodzynki oraz żurawinę moczymy w wodzie przez 5 minut i odsączamy. W dużej misie umieszczamy mąkę, proszek, sodę, cukier, rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową oraz cytrynową. Do mleka dodajemy olej i aromat cytrynowy, mieszamy i wlewamy do suchych składników. Całość musimy dokładnie wymieszać, aby składniki się ze sobą połączyły. Formę na babkę smarujemy olejem i rozlewamy do niej przygotowane ciasto. Świąteczną babkę robimy w temp. 200 stopni Celsjusza około 40 - 50 minut do momentu, aż patyczek nie będzie się obierał. Wystudzone ciasto odwracamy i oblewamy z każdej strony lukrem.
Babka wielkanocna piaskowa
To ciasto, które wszystkim nam jest dobrze znane. Klasyczny przepis i delikatny smak stanowią o jej doskonałości. Pieczenie babki wcale nie nie jest takie trudne, sami zobaczcie!
Składniki:
- 1 pełniejsza szklanka mąki pszennej - około 170 g
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej - 190 g
- 1 szklanka oleju roślinnego - 230 g
- 3/4 szklanki cukru drobnego - 190 g
- 5 średnich lub 4 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Do miski wsypujemy (poza cukrem) wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszamy. W osobnym naczyniu umieszczamy jajka z cukrem i ubijamy je na puszystą masę. To bardzo ważny etap, któremu warto poświecić 3 minuty skupienia. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Do naszej masy wlewamy olej, a później suche składniki i całość skrupulatnie łączymy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 55 minut. Ostudzony smakołyk możemy udekorować cukrem pudrem lub lukrem, albo roztopioną czekoladą.
Babka wielkanocna wilgotna
Perfekcyjnie puszysta i delikatna babka, która nie wymaga wyrabiania ciasta.
Zaczyn:
- 125 ml ciepłego mleka
- łyżka cukru
- 80 g mąki
- 50 g drożdży świeżych
Wszystko wymieszać w dużej misce, dokładnie rozcierając drożdże. Przykryj na 30 min. Po tym czasie dodaj dwie garście rodzynek namoczone wcześniej w mleku razem z tym mlekiem, 3,5 szkl mąki, 6 żółtek, pół szklanki cukru i pół kostki masła. Wszystko dokładnie wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Przygotuj sobie dwie średnie foremki na babkę, wysmaruj masłem, wlej ciasto i odstaw na jeszcze 20 min. Czas obróbki termicznej to ok 30 min. góra dół w 170 stopniach. Na koniec najpierw lekko uchyl drzwiczki, następnie po 15 minutach wyjmij babki do wystudzenia