Najlepsze sałatki wielkanocne - polecane sałatki na Wielkanoc
Już wkrótce Wielkanoc. Wśród dań, które pojawią się na świątecznym stole, nie powinno zabraknąć sałatek. W jaki sposób odświeżyć tradycyjne przepisy tak, aby zaskoczyły Twoich domowników? Jak kreatywnie podejść do resztek produktów zalegających w lodówce? Dzięki naszym inspiracjom stworzysz swoje własne menu, które oczaruje Twoich gości i sprosta oczekiwaniom domowników.
Już wkrótce Wielkanoc. Wśród dań, które pojawią się na świątecznym stole, nie powinno zabraknąć sałatek. W jaki sposób odświeżyć tradycyjne przepisy tak, aby zaskoczyły Twoich domowników? Jak kreatywnie podejść do resztek produktów zalegających w lodówce? Dzięki naszym inspiracjom stworzysz swoje własne menu, które oczaruje Twoich gości i sprosta oczekiwaniom domowników.
Na skróty:
- najpopularniejsze wielkanocne sałatki to: sałatka jarzynowa, wiosenna z jajkiem, czy sałatka z tortellini. Przygotujesz je dzięki naszym produktom.
- zakupy na święta Wielkanocne warto zrobić wcześniej przez internet - szczególnie u nas w Schronisku Bukowina zaopatrzysz się w najlepszy zakwas na żurek, znakomity chrzan tarty oraz wyśmienite babki jogurtowe oraz włoskie Panettone - sprawdź ofertę Wielkanocną.
- sałatki na wielkanocny stół najlepiej smakują w towarzystwie soczystych wędlin i świeżego pieczywa, które znajdziesz w naszej wirtualnej Spiżarni.
- wykorzystaj resztki z lodówki i przygotuj smaczną sałatkę w klimacie ZERO WASTE.
Najpopularniejsze sałatki przygotowywane na święta w Polsce
Na stole wielkanocnym obok żurku i jajek faszerowanych szczególne miejsce zajmują sałatki. Śmiało można stwierdzić, że my Polacy uwielbiamy się nimi zajadać. Goszczą one na naszych stołach praktycznie na każde święta, czy to wielkanocne, czy na Boże Narodzenie. Tradycyjnymi sałatkami, które można spotkać niemal w każdym domu, są sałatki jarzynowa i śledziowa. Dużą popularnością cieszy się również doskonała majonezowa sałatka z selerem naciowym, ananasem, kukurydzą, szynką i serem żółtym. Spora część smakoszy chwali sobie również sałatkę warstwową gyros, czy sałatkę grecką z serem feta i świeżymi warzywami. Te znakomite przysmaki mają wiele zalet - a jedną z nich jest łatwy sposób ich przygotowania oraz fakt, że są nie tylko smaczne, ale i sycące. Idealnie smakują ze świeżym, chrupiącym pieczywem i soczystą wędliną. Dodatkowym atutem takich sałatek jest to, że ich składniki mogą być łatwo dostosowywane do indywidualnych preferencji smakowych danej osoby. Dzięki temu w dowolny sposób można komponować ze sobą ulubione składniki i stworzyć z nich wyjątkową sałatkę na miarę prawdziwego szefa kuchni.
Najlepsze sałatki wielkanocne – 7 pomysłów
Sałatki są doskonałym sposobem na to, by wprowadzić na wielkanocny stół wiosenne bogactwo barw, smaków i zapachów. Granicę wyznacza jedynie Twoja kreatywność! Możesz wybierać wśród dziesiątek rozmaitych produktów. Sałatki na święta wielkanocne mogą składać się z warzyw, makaronu, ryżu, mięs, orzechów, nasion, kiełków… Można wyliczać w nieskończoność. Ale jak umiejętnie połączyć je w smakowitą całość? Poniżej znajdziesz 6 najlepszych pomysłów na sałatki wielkanocne.
Polecamy również: Jakie potrawy na Wielkanoc przygotować? Lista tradycyjnych dań
Sałatka wiosenna
Wielkanoc to czas radości i świętowania przy pysznym jedzeniu. Daniem, które doskonale się w tym okresie sprawdzi, jest wiosenna sałatka wielkanocna z jajkiem. Jej podstawą są ugotowane na twardo jajka. Pozwól im ostygnąć, obierz je i pokrój w kostkę. Wyłóż je równomiernie na środku dużego półmiska. Kolejne składniki dodaj, układając je po bokach, nie mieszając całości. W naszej propozycji będą to: zielony groszek z puszki, pokrojone ziemniaki (uprzednio ugotowane w mundurkach i obrane), kiełki rzodkiewki, rzodkiewka pokrojona w plasterki, roszponka oraz gotowane na półtwardo brokuły. Rozłożone na talerzu stworzą apetyczną, kolorową sałatkę.
Na koniec przygotuj sos. Pół szklanki śmietany 18% wymieszaj z 3 łyżkami majonezu. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Miód rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do sosu. Ostatnim składnikiem będzie musztarda lekko korzenna, która nada całości bardziej wytrawnego smaku. Sałatkę możesz polać sosem przed podaniem lub zaserwować go w oddzielnym naczyniu. To wszystko – pyszna sałatka na święta wielkanocne jest gotowa!
Sałatka ziemniaczana z kaparami
Kolejną propozycję stanowi modyfikacja klasycznej sałatki z ziemniaków. Ugotowane w mundurkach i wystudzone ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. To samo zrób z jajkami i dodaj je do ziemniaków. Wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek.
Teraz pora na kapary. To one spowodują, że Twoja sałatka wielkanocna nabierze wykwintnego smaku. Jeśli przygotowujesz danie w standardowej salaterce, wykorzystaj dwie łyżki kaparów, to w zupełności wystarczy.
W oddzielnym naczyniu wymieszaj 50 ml oliwy z oliwek z dwoma łyżkami majonezu. Dodaj łyżeczkę musztardy, dopraw solą i pieprzem. Połącz z pozostałymi składnikami. Voilà – oto kolejna znakomita sałatka na święta wielkanocne!
Sałatka z tortellini
Masz ochotę na szybką i zdrową sałatkę? Potrzebne Ci będą takie składniki jak rukola, drobne tortellini np. z mięsem, suszone pomidory, dwie garści słonecznika oraz gorgonzola. Tortellini ugotuj i pozostaw do wystygnięcia. Rukolę umyj, osusz. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a gorgonzolę w kostkę. Ziarna słonecznika lekko podpraż na suchej patelni. Następnym krokiem jest zrobienie sosu - przygotuj po łyżce majonezu, miodu, oleju, białego octu winnego, musztardy oraz soli i pieprzu i wymieszaj je razem w kubeczku. Wszystkie składniki umieść w misce i polej sosem.
Sałatka z brokułów i kurczaka
Kolejna inspiracja to ukłon w stronę tych, którzy nie wyobrażają sobie dania bez solidnej porcji mięsa. Piersi z kurczaka pokrój na wąskie paski, natrzyj mieszanką soli, białego pieprzu i ostrej papryki i usmaż na oleju słonecznikowym. Podzielone na drobne różyczki brokuły wrzuć na wrzątek i gotuj 2 minuty. Odsącz. Przełóż do patelni i podsmaż z czosnkiem na oliwie. Po 4–5 minutach zdejmij całość z ognia i zostaw do ostygnięcia.
Pół szklanki jogurtu naturalnego wymieszaj z łyżką majonezu. Dodaj odrobinę soku z cytryny, wsyp posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą morską i pieprzem. Mięso i brokuły połącz z sosem, posyp kiełkami rzodkiewki i podawaj. Ta sałatka wielkanocna z brokułami i kurczakiem doskonale będzie smakować w towarzystwie świeżego, wiejskiego chleba, na przykład żytniego.
W tym daniu świetnie sprawdzi się również wędzona pierś z kurczaka. Wykorzystanie jej znacznie skróci czas przygotowania potrawy, a jednocześnie sałatka nie straci nic ze swojego fantastycznego smaku.
Sałatka z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i oliwkami
Niech w tym roku w Twoim menu zagości nie tylko poczciwa sałatka jarzynowa – na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć propozycji dla wegetarian, ale jarzynowa nie jest jedyna. Ciekawą propozycją jest sałatka wielkanocna, której głównym składnikiem jest kasza jaglana.
Ugotuj kaszę wedle wskazówek na opakowaniu, odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, dodaj dwa ząbki czosnku, pokrojoną drobno szalotkę i podsmaż. Suszone pomidory pokrój w wąskie paski i połącz z czosnkiem i cebulą. Zostaw na małym ogniu przez 2–3 minuty. Całość połącz z kaszą. Dodaj pokrojone w plasterki czarne oliwki.
Teraz sos. Dwie łyżki oliwy wymieszaj z łyżeczką musztardy, łyżką octu jabłkowego i miodem. Dopraw solą i pieprzem. Sos połącz z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp natką pietruszki.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersach
Kolorowa i pełna smaku - tak w jednym zdaniu można opisać znakomitą sałatkę z tuńczykiem, która odmieni Twój wielkanocny stół. Na tacce ułóż warstwę krakersów, a następnie rozprowadź na nich drobno pokrojone ogórki kiszone, połączone ze startym serem żółtym i majonezem. Wyłóż kolejną warstwę krakersów i nałóż na nią odsączonego tuńczyka wymieszanego z łyżką majonezu. Znów połóż następną warstwę krakersów i zetrzyj na nią białka jajek wymieszane z 3 łyżkami majonezu, doprawione solą i pieprzem. Na samym końcu wierzch sałatki udekoruj startymi na tarce żółtkami oraz posiekanym szczypiorkiem i odstaw ją na noc do lodówki. Tę efektowną i pyszną sałatkę warto przygotować na Wielkanoc i nie tylko. To najlepszy przepis, który sprawdzi się na niejedna okazję!
Sałatka z porów i jabłek
Ostatnia propozycja to przykład zbalansowanego połączenia smaków – w tym wypadku słodkiego i kwaśnego. Dużego pora dokładnie umyj i przekrój tak, aby zmieścił się w garnku. Wrzuć na wrzątek i gotuj przez dwie minuty. Opłucz pod zimną wodą.
Ugotowanego pora pokrój w cienkie paski. Dodaj pokrojonego w kostkę selera i jabłko (możesz je skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniało). Wymieszaj ze sparzonymi uprzednio rodzynkami i orzechami włoskimi lub nerkowcami. Następnie przygotuj sos: jogurt naturalny wymieszaj z łyżką majonezu, dodaj odrobinę soku z cytryny, miodu oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem. Połącz składniki i podawaj.
ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania sałatek na Wielkanoc?
Powyższe propozycje to jedynie kierunki, jakie możesz obrać, chcąc wywołać szczery zachwyt swoich gości i domowników. Liczy się Twoja kreatywność! Warto wykorzystać te składniki, które masz na co dzień w lodówce. Zamiast wyrzucać – wykorzystaj je, by stworzyć wspaniałe sałatki wielkanocne.
Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj warzyw, które zostały po gotowaniu wywaru – sałatka jarzynowa na Wielkanoc składa się przede wszystkim z nich. Samotną połówkę cebuli wykorzystaj do sałatki śledziowej. Końcówka musztardy posłuży jako baza aromatycznych sosów. Skorzystaj z tego, co pod ręką, dodaj odrobinę kulinarnej magii i ciesz się wspaniałymi daniami w klimacie ZERO WASTE!
Polecamy także: Obiad z grzybami – 5 pomysłów na pyszne dania
Sałatki to jedno z ulubionych dań Polaków – zadbaj o to, by pojawiły się także na Twoim stole
Na polskich stołach sałatki zajmują szczególne miejsce. Twoi domownicy będą zachwyceni, gdy przełamiesz tradycyjne smaki, serwując kolorowe, zdrowe i przede wszystkim pyszne dania. Niech Twoja sałatka wielkanocna będzie potrawą, w której wykorzystasz całe pokłady pomysłowości i kulinarnego kunsztu. Nie bój się eksperymentować. Sięgaj po nowe składniki. Doskonałej jakości produkty, które odmienią oblicze Twojego wielkanocnego menu, znajdziesz w spiżarni Schroniska Bukowina. Smacznego!