pesto-bazyliowe

Czym jest pesto bazyliowe i do czego pasuje? Odpowiadamy!

Pesto z bazylii znamy dzięki Włochom, którzy traktują je jako jeden z popularniejszych sosów do makaronu. Intensywnie zielona pasta jest skarbnicą wartościowych składników. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć pesto do swojej diety oraz jak wykorzystać je, aby szybko przygotować zdrowy i smaczny posiłek.

Pesto z bazylii znamy dzięki Włochom, którzy traktują je jako jeden z popularniejszych sosów do makaronu. Intensywnie zielona pasta jest skarbnicą wartościowych składników. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć pesto do swojej diety oraz jak wykorzystać je, aby szybko przygotować zdrowy i smaczny posiłek.

Spis treści

1. Czy wiesz, że…?

2. Pesto bazyliowe – wartości odżywcze i właściwości

3. Ile kalorii ma pesto bazyliowe?

4. Do czego używać bazyliowego pesto?

5. Sprawdź, jakie pyszne włoskie pesto bazyliowe mamy w swojej ofercie!

Czy wiesz, że…?

Pesto bazyliowe, znane także jako pesto alla genovese, powstało w słonecznej Italii, a dokładnie w Genui. Chociaż może się wydawać przepisem znanym od lat, zaczęto je tworzyć stosunkowo niedawno, bo w połowie XIX wieku. Znawcy kulinarnej sztuki nie wykluczają, że pierwowzór gęstej pasty mógł być produkowany już w starożytności. Ówcześnie jadano moretum – pastę, w której skład wchodziły m. in. zioła, ser, czosnek i oliwa.

W dobie elektroniki i wielofunkcyjnych sprzętów kuchennych pesto można stworzyć, blendując wszystkie składniki. Tradycyjną masę wyrabia się jednak w kamiennym moździerzu, miażdżąc je i rozgniatając kolistymi ruchami. Stąd też nazwa zielonego sosu, która związana jest z włoskim słowem oznaczającym ucieranie i miażdżenie.

Pasta z liści bazylii jest najpopularniejsza i to właśnie o niej mówi się, tłumacząc, co to jest pesto. Wariantów smakowych jest jednak znacznie więcej. Sam pierwotny przepis zakładał zmianę bazylii na natkę pietruszki lub majeranek. Dziś możesz też zjeść pesto przygotowane z jarmużu, szpinaku, rukoli czy suszonych pomidorów. Czasem orzeszki piniowe zmieniane są na migdały, orzechy włoskie, pekan lub ziemne. Na Sycylii popularnie jest pesto rosso, które ma nie zielony, a czerwony kolor.

Przeczytaj również: Zielona herbata – właściwości naparu z niej Cię zaskoczą!

pesto-bazyliowe-w-miseczce

Pesto bazyliowe – wartości odżywcze i właściwości

Co to jest pesto? To zielona pasta zamknięta w małych, szklanych słoiczkach. Jest gęsta i wyjątkowo aromatyczna. Gdy powąchasz ją pierwszy raz, od razu wyczujesz świeżą bazylię, oliwę i czosnek. Gdy zapach dotrze do Twojego nosa drugi raz, zauważysz, że czuć w nim jeszcze orzeszki piniowe i ser. To właśnie podstawowe składniki pesto z bazylii – pasty o bardzo charakterystycznym smaku, który odczujesz niezależnie od przyjętej proporcji składników.

Rozsmakowani w dobrej kuchni Włosi chętnie delektują się pesto, najczęściej w połączeniu z makaronem. Dzięki temu, że sos ma ciekawy smak i intensywny zapach, niewiele trzeba, aby powstało smakowite danie.

Iście włoski produkt jest nie tylko dobry, ale też zawiera wiele wartościowych składników korzystnie wpływających na funkcjonowanie organizmu. Pesto uchodzi za bogate źródło witaminy E, która ma działanie przeciwutleniające, i witaminy K, która poprawia krzepnięcie krwi. Dostarcza organizmowi także takie składniki mineralne jak sód, żelazo, fosfor, wapń, selen czy magnez. Dlaczego jeszcze warto je jeść?

Pesto bazyliowe jest dobrym źródłem białka. Dobrej jakości oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia) i orzeszki dostarczają korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Bazylia z kolei wspomaga pracę układu trawiennego. Świetnie sprawdza się w przypadku niestrawności. Doskonale wpływa też na układ nerwowy i działa przeciwzapalnie. Zawartość czosnku zwiększa odporność.

Dzięki swoim cennym składnikom mineralnym pesto pomaga w regulacji ciśnienia i poziomu glukozy we krwi. Ma właściwości przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. Zmniejsza też ryzyko chorób serca. Miej zawsze chociaż jeden słoiczek bazyliowego sosu w spiżarni, a szybko stworzysz zdrowy i smaczny posiłek. Z nim wartościowe jest nawet ekspresowe danie, takie jak najprostsze pesto z makaronem.

pesto-z-bazylii

Ile kalorii ma pesto bazyliowe?

Świeża bazylia, która jest głównym składnikiem tradycyjnego pesto, nie jest wysokokalorycznym ziołem. W 100 g liści znajduje się nieco ponad 20 kcal. Jednak zielona pasta swój smak zawdzięcza nie tylko jej. Olej, ser czy orzeszki piniowe są bardzo ważne w składzie pesto i podnoszą jego kaloryczność, zależy ona również od proporcji użytych składników. W 100 gramach produktu znajduje się ok. 370 kcal. Jedna łyżeczka bazyliowego pesto (a czasami tylko tyle wystarczy dodać go do dania) to ok. 40 kcal.

Bazyliowy sos jest więc dosyć kaloryczny, ale ten zrobiony z dobrej jakości składników zawiera tłuszcze, które dobrze wpływają na organizm. Zjedzenie podczas jednego obiadu całego słoiczka pesto może nie być najlepszym pomysłem, ale dodanie go w ramach zbilansowanej i urozmaiconej diety nie zaszkodzi nawet tym, którzy próbują stracić kilka nadprogramowych kilogramów. Pesto możesz także podawać małym dzieciom, nawet już na etapie rozszerzania diety niemowlaka.

pesto-bazyliowe-przygotowanie

Czy pesto bazyliowe jest zdrowe?

Jest doskonałym źródłem składników mineralnych, białka oraz „dobrych” tłuszczów. Wspomaga odporność, pracę serca i wzmacnia kości. W 100 g produktu znajdziesz niemal 70% dziennego zapotrzebowania na sód. Dobrze przygotowane pesto jest naprawdę zdrowym składnikiem posiłków. Chcesz mieć pewność, że jesz bazyliową pastę wartościową dla organizmu? Na zakupach zwróć uwagę na jej listę składników.

Skład masy zamkniętej w słoiczku często wzbogacony jest w sól. Jej niewielka ilość poprawia smak bazyliowego pesto i jest używana także w domowych przepisach. Producenci sosów często sypią jej jednak zbyt dużo. A sól zjadana w nadmiarze jest szkodliwa. Zwróć też uwagę na brak zbędnych konserwantów.

Polecamy także: Masło z orzechów laskowych. Właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze

pesto-bazyliowe-w-sloiku

Do czego używać bazyliowego pesto?

Aromatyczna pasta to składnik wielu potraw - zarówno prostych posiłków, jak i złożonych dań. Co ważne, z pysznego sosu nie muszą rezygnować wegetarianie ani weganie. Wystarczy, że wybiorą pesto bez sera. Reszta składników zielonej pasty pozbawiona jest składników odzwierzęcych. Unikasz czosnku? To także nie problem. Chociaż jest on podstawą tradycyjnej pasty, znajdziesz także bazyliowy sos pozbawiony tego składnika. Z czym łączyć pesto? Do czego je dodawać?

Możliwości kulinarnych masz bardzo dużo! Najprostsze jest pesto z makaronem. Wystarczy wymieszać te dwa składniki i pożywny posiłek o niebanalnym smaku jest już gotowy. Zielona pasta fantastycznie smakuje także z warzywami czy serami. Ryby również możesz podać z pesto. Do czego jeszcze użyć bazyliowego sosu? Połącz go z risotto lub mięsem, potraktuj jako dodatek nadający smak zupie czy kanapkom.

Z czym jeść pesto? Spróbuj tych przepisów!

Urozmaicony makaron z pesto

To ekspresowe danie to klasyka i świetny pomysł na obiad czy kolację dla niespodziewanych gości. Ugotowany makaron wymieszaj z pesto. Wybierz to zrobione z połączenia bazylii, cukinii i zielonych pomidorów. Dodaj tyle sosu, aby dokładnie oblepił cały makaron.

Teraz czas na dodatki! Danie wzbogać o zielone oliwki i suszone pomidory. Do całości dodaj jeszcze pokruszoną fetę. Lubisz, gdy danie ma różne faktury? Dla dodatkowego urozmaicenia smaku dołóż chipsy z wędzonego boczku.

Smaczne i chrupiące kanapki

Kromki chleba żytniego włóż do opiekacza lub podgrzej w piekarniku. Gotowe grzanki posmaruj dobrej jakości bazyliowym pesto. Na nim umieść plastry pomidorów, pokrojoną lub pokruszoną mozzarellę i czarne oliwki. Na górę dodaj świeże liście bazylii i całość polej jeszcze niewielką ilością pesto.

Grillowane warzywa w bazyliowym sosie

Z czym jeść pesto? Oczywiście z chrupkimi warzywami! Taka przekąska jest szybka w przygotowaniu i będzie świetną alternatywą dla popularnego hummusu. Sprawdzi się podczas grilla czy domówki. Pesto potraktuj jako dip do marchewki, szparagów, ziemniaków, selera naciowego czy pietruszki. Aby uzyskać bardziej kremową konsystencję, dodaj do sosu serek mascarpone i dobrze wymieszaj oba składniki.

Risotto z pesto

Nie tylko makaron może być podstawą dania z bazyliowym pesto. Spróbuj też, jak dobrze pakuje pesto w połączeniu z ryżem. Do bazy risotto, ugotowanej na bulionie warzywnym i białym wytrawnym winie, dodaj także zielony groszek i parmezan. Pesto świetnie sprawdzi się jako składnik bazy potrawy. Możesz też nałożyć je na górę risotto i samodzielnie połączyć smaki podczas jedzenia.

Kurczak w marynacie z pesto

Lubisz, gdy każdy kawałek mięsa pachnie aromatycznymi przyprawami? Podczas kolejnego marynowania kurczaka poeksperymentuj w kuchni, otwórz się na nowe smaki i zamiast wybierać gotową mieszankę ziół, natrzyj go bazyliowym pesto. Tak przygotowany drób odstaw na minimum pół godziny. Później podsmaż kurczaka na dobrze rozgrzanej patelni.

Polecamy również: Trufle. Co trzeba wiedzieć o tych cennych grzybach przed ich zakupem?

makaron-z-pesto

Sprawdź, jakie pyszne włoskie pesto bazyliowe mamy w swojej ofercie!

Gotuj zdrowo, z przyjemnością i otwieraj się na nowe smaki! Włącz pesto do swojej diety i przekonaj się, jak intensywny smak ma ta aromatyczna zielona masa z bazylii. Kosztuj jej połączeniu z makaronem, ryżem i na kanapce. Warto nie tylko dla walorów smakowych. Pesto, mimo wysokiej kaloryczności, zawiera zdrowe i cenne składniki dla organizmu. Wybierając pesto, zwróć uwagę na zawartość soli w składzie – nie powinno być jej zbyt dużo.

Chcesz mieć pewność, że korzystasz z dobrej jakości pesto? Zamów je w Schronisku Bukowina. Do asortymentu naszego sklepu własnoręcznie wybieramy wyłącznie dobrej jakości produkty zrobione z doskonałych składników. Oferta jest tak szeroka, że z łatwością skompletujesz w niej wszystkie potrzebne elementy do skomponowania wyjątkowego dania z pesto!

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Trufle. Co trzeba wiedzieć o tych cennych grzybach przed ich zakupem?
    Trufle. Co trzeba wiedzieć o tych cennych grzybach przed ich zakupem?

    Trufle określane są mianem produktu luksusowego. Są tak cenne, że często nazywa się je „czarnymi diamentami”. Chyba każdy o nich słyszał, ale niewiele osób miało okazję ich spróbować. Jak smakują trufle i z czym najlepiej je łączyć? Czy to faktycznie rarytas, na który mogą pozwolić sobie wyłącznie nieliczni? Odpowiadamy!

    Czytaj więcej
  2. Masło z orzechów laskowych. Właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze
    Masło z orzechów laskowych. Właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze

    Klasyczne masło orzechowe z fistaszków przypadł Ci do gustu? Otwórz się na nowe smaki i tym razem spróbuj kremu z orzechów laskowych. Z każdą zjedzoną porcją dostarczysz do organizmu dużo białka i błonnika oraz zdrowe tłuszcze. Cennych właściwości jest jeszcze więcej.

    Czytaj więcej
  3. Zielona herbata – właściwości naparu z niej Cię zaskoczą!
    Zielona herbata – właściwości naparu z niej Cię zaskoczą!

    Z każdą filiżanką zielonej herbaty dostarczasz swojemu organizmowi cenne minerały, witaminy i antyoksydanty. Lista korzyści płynących z regularnego picia tego liściastego naparu jest naprawdę długa. Poznaj większość z nich i naucz się, jak długo parzyć zieloną herbatę, aby nie miała gorzkiego smaku!

    Czytaj więcej