Zielona herbata – właściwości naparu z niej Cię zaskoczą!
Z każdą filiżanką zielonej herbaty dostarczasz swojemu organizmowi cenne minerały, witaminy i antyoksydanty. Lista korzyści płynących z regularnego picia tego liściastego naparu jest naprawdę długa. Poznaj większość z nich i naucz się, jak długo parzyć zieloną herbatę, aby nie miała gorzkiego smaku!
Z każdą filiżanką zielonej herbaty dostarczasz swojemu organizmowi cenne minerały, witaminy i antyoksydanty. Lista korzyści płynących z regularnego picia tego liściastego naparu jest naprawdę długa. Poznaj większość z nich i naucz się, jak długo parzyć zieloną herbatę, aby nie miała gorzkiego smaku!
Spis treści
1. Czy wiesz, że…?
2. Zielona herbata – właściwości i wartości odżywcze
3. Jak długo parzyć zieloną herbatę? Najważniejsze wskazówki
4. Herbata niejeden ma kolor. Czym zielona różni się od pozostałych?
5. Ile kalorii ma zielona herbata?
6. Pij zieloną herbatę, by zachować zdrowie i dobre samopoczucie
Czy wiesz, że…?
Zielona herbata ma wiele wspólnego z klasycznym czarnym naparem – w końcu liście zrywa się z tego samego krzaka. Jak to możliwe, że napoje mają inny kolor i smak? Zielona herbata nie jest poddawana procesowi fermentacji. Świeże liście pozostawia się do zwiędnięcia, a następnie podgrzewa i suszy.
Zielona herbata ma wiele odmian – wyróżnia się ich ponad 1000. Przezroczysty, zielonkawy napar znany jest od tysięcy lat. Za miejsce odkrycia zielonej herbaty uznaje się Chiny. Według legendy odkrył ją cesarz Szen Nung, gdy odpoczywał pod herbacianym krzewem – kilka listków wpadło wtedy do jego naczynia z gorącą wodą. Smak naparu od razu oczarował cesarskie podniebienie.
Niezależnie od tego, ile prawdy jest w legendzie, warto zaznaczyć, że Chiny tak pokochały ten napój, że o dziś znajdują się w czołówce państw produkujących zieloną herbatę.
Zielona herbata – właściwości i wartości odżywcze
Napar w Twojej filiżance powstaje z pąków i młodych liści krzewu herbacianego. Ma przyjemny aromat i orzeźwiający smak z delikatną nutą goryczy. Temu niepozornemu napojowi przypisuje się szereg działań prozdrowotnych. Zielona herbata często wykorzystywana jest medycynie chińskiej, z kolei zdaniem Japończyków wspomaga leczenie ponad 60 schorzeń. Oczywiście nie musisz chorować, żeby regularnie pić napar z liści i korzystać z jego prozdrowotnego działania. Jakie cenne substancje zawiera zielona herbata?
Niepozorne, małe listeczki mają w sobie dużo minerałów i witamin. Znajdziesz w nich m. in.: magnez, żelazo, cynk, potas czy fluor. Poprzez picie zielonej herbaty dostarczasz do organizmu np.: witaminę C, E i K. Napar jest także źródłem polifenoli, garbników, flawonoidów, teiny, aminokwasów i silnych antyoksydantów.
Jesteś ciekawy, w jaki sposób zadziała na Twój organizm zielona herbata? Właściwości gorącego napoju popularnie wykorzystuje się w profilaktyce antynowotworowej, do stymulacji układu krążenia czy w czasie odchudzania. Regularnie pijąc zieloną herbatę, obniżasz poziom złego cholesterolu oraz ryzyko zawału czy udaru. Zmniejszasz szanse na wystąpienie miażdżycy, paradontozy czy problemów z nadciśnieniem.
Okłady z zielonej herbaty to dobry, domowy sposób na zapalenie spojówek. Napar łagodzi stany depresyjne, poprawia pamięć, usprawnia pracę wątroby, a także wspomaga układ odpornościowy. Spowalnia rozwój demencji starczej i ma dobroczynny wpływ na problemy skórne. Zawarta w herbacie teina (odpowiednik kofeiny) pobudza i zmniejsza uczucie senności.
Zielona herbata to dobry i zdrowy zamiennik wody w diecie. Jej właściwości doceniają osoby odchudzające się. Substancje zawarte w tych niepozornych liściach pomogą Ci zredukować tkankę tłuszczową. Regularne picie naparu działa moczopędnie, wypłukuje toksyny z organizmu, przyspiesza przemianę materii i zmniejsza apetyt. To także Twój sojusznik w walce z cellulitem.
Młode liście krzewu herbacianego wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym. Są składnikiem kremów, masek czy odżywek przeznaczonych dla różnych typów cery. Dzięki zielonej herbacie zawalczysz z niedoskonałościami, ale też złagodzisz podrażnienia.
Piękna, promienna cera to nie tylko zasługa działania kremów – stan skóry poprawisz także przez samo picie zielonej herbaty. Spowolnisz proces starzenia, odsuniesz w czasie pojawienie się pierwszych zmarszczek i poprawisz wygląd cery trądzikowej czy tłustej.
Jak długo parzyć zieloną herbatę? Najważniejsze wskazówki
Zdarzyło Ci się pić mocną, gorzką zieloną herbatę, co było wątpliwą przyjemnością? Jest duże prawdopodobieństwo, że została ona źle przygotowana. Sekret dobrego smaku zielonej herbaty leży oczywiście w jakości liści, ale też w sposobie parzenia naparu.
Ważną kwestią, na którą musisz zwrócić uwagę, jest temperatura wody. Nigdy nie zalewaj dobrych gatunkowo liści wrzątkiem. Co prawda są rodzaje herbat (często niższej jakości), które możesz zaparzyć w temperaturze 90°C, jednak najoptymalniejszą opcją jest gorąca woda w przedziale 70–85°C.
Ile parzyć zieloną herbatę? Dosyć krótko! Napar często gotowy jest już po minucie. Dobrze smakują też liście, które pierwszy raz w wodzie nie parzyły się dłużej niż 3 minuty. Pamiętaj, aby po upływie wskazanego czasu wyciągnąć liście z filiżanki. Gdy pozostaną długo w wodzie, będą się dalej parzyły, a napar stanie się bardzo mocny i gorzki.
Kupiłeś sypką, liściastą herbatę? Nie wyrzucaj fusów. Możesz je ponownie zalać ciepłą wodą, nawet po kilku godzinach. Napar z dobrej jakości liści uzyskasz przynajmniej trzy razy. Ile parzyć zieloną herbatę przy ponownym zalaniu wodą? Czas powinien być wydłużony o od 30 do 60 sekund.
Smak naparu zależy też od ilości herbaty, jaką wsypiesz do filiżanki. Intensywność napoju najlepiej dopasuj do swoich preferencji. Zacznij od zalania łyżeczki suszu 200 ml wody. Jeśli napar okaże się za mocny, następny razem delikatnie zmodyfikuj te proporcje.
Zielona herbata jest podstawą ciekawych, pięknie pachnących, a co najważniejsze smacznych mieszanek. Często wzbogacona jest o płatki róży, jaśmin, aloes czy suszone owoce. Herbaciana kompozycja to świetny wybór, gdy próbujesz przekonać się do zielonych liści, ale smak czystego naparu jest dla Ciebie trudny do przełknięcia.
Herbata niejeden ma kolor. Czym zielona różni się od pozostałych?
Liściaste napary różnią się nie tylko właściwościami czy smakiem, ale też kolorem. Do wyboru masz m. in. herbaty zielone, białe, czerwone, czarne. Skąd te różnice? Przede wszystkim są one wynikiem obróbki liści. Chociaż herbata zielona rośnie na tym samym krzaku co czarna, nie jest poddawana fermentacji. Dzięki temu ma tak charakterystyczny jasnozielony kolor. Dla porównania, herbata czerwona (pu-erh) jest krótko suszona i poddawana post-fermentacji, a biały napar uzyskuje się z pąków i młodych liści, które więdną i są suszone.
Herbaty różnią się także smakiem. Zielona, chociaż delikatna, może smakować cierpkawo i mieć trawiasty posmak, biała jest subtelna, czerwona ziemista, a czarna bardzo intensywna.
Dlaczego warto pić zieloną herbatę? Właściwości tego produktu są naprawdę bardzo cenne dla organizmu. Chińczycy często uważają, że to ona jest ich sekretem młodego wyglądu. Możesz po prostu delektować się jej smakiem lub wypić ją, zajadając zdrową przekąskę – orzechy lub bakalie.
Ile kalorii ma zielona herbata?
Herbata należy do niskokalorycznych napojów. To kolejny powód, dla którego warto włączyć ten napar do swojej diety. Szczególnie wtedy, gdy szukasz urozmaicenia dla wody. Ile kalorii ma zielona herbata? Szklanka czystego naparu to tylko niecałe 2 kalorie!
Nasuwa Ci się pytanie, ile razy dziennie można pić zieloną herbatę? Niektórzy Japończycy wierzą, że picie do 10 filiżanek dziennie wydłuża ich życie. Z innych źródeł dowiesz się, że skuteczne efekty przyniesie sięganie po zieloną herbatę zaledwie dwa razy dziennie. Jak znaleźć złoty środek i zachować umiar? Ile razy dziennie można pić zieloną herbatę, żeby sobie nie zaszkodzić? Sięgnięcie po 3–4 filiżanki naparu dziennie wpisuje się w założenia zbilansowanej diety, o ile nie przyjmujesz specjalistycznych leków.
Czy zielona herbata jest zdrowa? Czy mogą ją pić dzieci i ciężarne?
Pozytywnie wpływa na pracę jelit, układ krążenia, ma właściwości antyoksydacyjne, wspomaga odchudzanie i polecana jest w profilaktyce antynowotworowej. To tylko część właściwości naparu z zielonej herbaty, a już można odnieść wrażenie, że jest to napój idealny. Czy na pewno? Czy zielona herbata jest zdrowa i pozbawiona wad, a po jej filiżankę może sięgać każdy?
Z zielonej herbaty powinny zrezygnować osoby z niedoborem żelaza, wrażliwe na działanie kofeiny czyna bezsenność. Picie jej na czczo może powodować problemy żołądkowe. Napar wchodzi też w reakcję z niektórymi lekami.
Czy dzieci mogą pić zieloną herbatę? Unikaj podawania jej niemowlakom. Gdy dziecko skończy rok, możesz powoli wprowadzać do jego diety zieloną herbatę. Musisz ją jednak podać w odpowiedni sposób. Napar powinien być słaby, mocno rozcieńczony i najlepiej pochodzić z drugiego lub trzeciego parzenia. Klasyczną filiżankę zielonej herbaty możesz podać dziecku powyżej 10. roku życia.
Czy można pić herbatę zieloną w ciąży? W tym temacie pojawiają się skrajne opinie. Niektórzy zabraniają jej całkowicie. W końcu ogranicza wchłanianie żelaza czy kwasu foliowego, tak istotnego w tym czasie. Ci, którzy mają inne zdanie na temat tego, czy można pić herbatę zieloną w ciąży, nie zabraniają sięgania po liściasty napar, ale zalecają wybieranie go z umiarem. Jeśli jesteś w ciąży i masz w tej kwestii wątpliwości, skonsultuj się ze swoim lekarzem prowadzącym.
Pij zieloną herbatę, by zachować zdrowie i dobre samopoczucie
W ogólnym rozrachunku jasnozielony napar ma doskonały wpływ na organizm. Pomoże Ci zredukować zbędne kilogramy czy objawy zmęczenia i zwiększy Twoją odporność. Zielona herbata działa też relaksująco. Pamiętaj, że najwięcej cennych składników znajdziesz w dobrej jakości liściach. Chcesz mieć pewność, że parzysz wysokiej klasy zieloną herbatę? Zamów ją ze spiżarni Schroniska Bukowina, w której dostępne są tylko zdrowe i doskonałe produkty.